Loading

CORNEEL Biologische geitenkaas, gestremd met Kardoen

Een telg uit de Karditsel familie

Karditsel is een familie, een warm en fraai gezelschap waar jullie graag mee aan tafel zullen zitten. Want als ze met zijn allen aan tafel zitten, geven ze blijk van goede smaak en groot appetijt. Goed en gezond eten, het liefst uit de buurt, daar zijn ze op verlekkerd. Op het eerste zicht lijken ze niet echt op elkaar, maar als je ze wat beter leert kennen, merk je dat ze uit hetzelfde hout zijn gesneden. Hout dat op natuurlijke wijze met tijd en zorg kon groeien en rijpen.

Corneel

Corneel is een vegetariër pur sang, een echte herbivoor. Zeevaarder in hart en nieren en als vrijbuiter van geen kleintje vervaard. Waar hij dat zuiders bloed heeft opgescharreld, mag Joost weten. Corneel is voor iedereen een buitenbeentje. Florence en Maurice doen er om begrijpelijke redenen liever het zwijgen toe. Elke familie heeft wel zo haar geheimen.

Een vegetariër pur sang

Kaasmeester Giedo De Snijder ontwikkelde, op basis van een oeroude Europese traditie, een innoverend kaasproces. Onze Corneel wordt namelijk zuiver gestremd met de werkzame bestanddelen uit de kardoenplant. Het resultaat is een rauwmelkse geitenkaas van hoogwaardige kwaliteit en met een karaktervolle smaak die ondanks het gebruik van kardoen vrij is van bitterheid.

Cynara cardunculus

Kardoen (Cynara cardunculus), een distel verwant aan de artisjok, kent veel verschillende toepassingsmogelijkheden en heeft een lange geschiedenis, ook in onze contreien. Kardoen werd bij ons bijvoorbeeld aangeplant voor de oogst van de dikke witgemaakte bladstelen.

Onze kardoen halen we bewust uit Portugal, waar ze als doorlevende plant in het wild groeit en van oudsher gebruikt wordt om schapenkaas te maken. In de achtergestelde economische regio’s waar de kardoen groeit en bloeit, levert de oogst een zeer welgekomen inkomen op voor de lokale bevolking.

Laureaat Innovatie Award

Op 24 april 2015 werd Kaasmakerij Karditsel met haar kardoenproject uitgeroepen tot laureaat van de Innovatie-Award 2015 voor de Land- en tuinbouw van de Provincie Limburg.

Uitreiking Innovatie-Award

Grand cru de fromage

Corneel is een rauwmelkse hoevekaas, handgeschept uit biologische geitenmelk op de geitenboerderij 't Goerenhof in Lummen en zuiver gestremd met de werkzame bestanddelen uit de kardoenplant. Met als resultaat een halfzachte, gerijpte geitenkaas met een gewassen korst. Kortom, een verrassende ‘grand cru de fromage’.

Kaasmakers Magda & Giedo verwerken samen de Corneel

Eigenschappen

  • Rauwmelkse, biologische hoevekaas
  • Gewassen korst
  • Handmatig gezouten
  • Uniek door zijn 100% plantaardige stremming met kardoen (Cynara cardunculus)
  • Laureaat van de Innovatie Award 2015 van de provincie Limburg voor de Land- en tuinbouw
  • Gewicht: ± 400 gram
  • Formaat: 13,5 cm doorsnede en 2 cm hoog
  • Verkrijgbaar: vanaf juli tot in het late najaar
  • Rijpingstijd: vier tot vijf weken
Start van het uitlekproces
Start van de rijping
Eindfase van de rijping

Wil je graag eens kennismaken met Corneel?

Op onze website vind je een overzicht van de door ons gekende winkelpunten waar onze kazen verkrijgbaar zijn. Daarnaast levert kaasmakerij Karditsel vooral aan (kaas)groothandels (zowel gangbare als biologische) die op hun beurt onze kazen verdelen aan kaaszaken, natuurvoedingswinkels en horecazaken.

Op zaterdagochtend kan je kaas kopen op de kaasmakerij tussen 10 en 12 uur. Omwille van de voedselveiligheid, die wij strikt volgen, zijn bezoeken niet mogelijk op momenten dat wij de melk aan het verwerken zijn. Bestellen kan telefonisch of via mail.

Credits:

© Maarten Deckers / © Shutterstock

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.