Loading

Haastattelussa Heikki Lehtinen Teksti Erik Rosendahl

Heikki Lehtinen lastensa kanssa. Vastassa Elias ja selässä roikkuu Matias. Kuva on otettu Filippiineillä tänään. Kuvaajana Annie Lehtinen.

Macao sijaitsee meikäläisestä näkövinkkelistä niin kaukana ja on niin pieni ”kaupunkivaltio” ettei sieltä juurikaan uutisia tänne asti kiiri, toisin kuin monin verroin tunnetummasta naapuristaan Hongkongista.

Poikkeuksen tekevät meillä aina kovasti odotetut PISA-tulokset, joissa Macao keikkuu kärkipäässä Suomen, Hongkongin ja Singaporen kanssa. Tämä ei yllätä maassa kesästä 2015 alkaen asunutta KvM Heikki Lehtistä:

”Kaikissa kolmessa maassa väkeä on melko vähän ja taloudella on mennyt hyvin, joten kaikille koulu-ikäisille on kyetty takaamaan laadukas koulutus. Koulutusta myös arvostetaan eivätkä vanhemmat siedä velttoilua. Järjestelmä on kylläkin melko rankka, lukuaineita on enemmän kuin Suomessa ja usein oppilaat saavat myös yksityisopetusta koulun jälkeen.”

Lehtinen opettaa matemaattisia aineita kansainvälisessä koulussa. Lapset aloittavat koulunkäynnin jo kolmivuotiaina, joskin ensimmäiset luokat ovat vielä pitkälti samankaltaisia kuin suomalaisessa päiväkodissa.

Tamperelaisen shakkimestarin elämä muuttui kertaheitolla vuonna 2008, kun hän Suomea Dresdenin shakkiolympialaisissa edustaessaan tapasi Macaon joukkueessa pelanneen Annien:

”Kun valmistuin Tampereen teknillisestä yliopistosta vuotta myöhemmin, muutimme Singaporeen, jonne Annie sai siirron työnantajaltaan. Minä sain töitä yksityisestä yrityksestä shakkiopettajana, kävin paikallisissa kouluissa shakkia opettamassa ja annoin myös yksityistunteja.”

Naimisiin pari meni vuonna 2010, jolloin oli edessä myös muutto Suomeen.

”Perustimme Karttusen Mikan kanssa Shakkilinnan. Aikomuksenamme oli alkaa vetää päätoimisesti shakkikursseja koululaisille. Sain kuitenkin puolivahingossa tilaisuuden opettaa matemaattisia aineita ja päädyin muutamaksi vuodeksi yläkoulun opettajaksi. Opetin shakkia valinnaisaineena koulussamme ja järjestin shakkivälitunteja.”, Lehtinen kertoo.

Lehtisten perheeseen syntyi Anja-tyttö vuonna 2012 ja Elias-poika 2014. Kesällä 2015 nelikko muutti Macaoon, jossa vaimon perhe asuu ja jossa tämä oli jo luonut hyvän työuran:

”Tarkoituksenani oli jälleen ryhtyä päätoimiseksi shakkivalmentajaksi, mutta päädyin siltikin opettamaan matematiikkaa. Olin vuoden päivät koti-isänäkin kolmannen lapsemme Matiaksen syntymän jälkeen. Vaimo kun tekee pitkää päivää, niin on erityisen hyvä asia, että olemme pystyneet palkkaamaan kotiapulaisen. Arki sujuu sikälikin, että meillä on oivallinen tukiverkko 8-vuotiaana Macaolle muuttaneen vaimoni vanhemmissa ja sisaruksissa.”

Shakin opettaminen on kuitenkin kulkenut koko ajan mukana, vaikka itse pelaaminen onkin jäänyt vähemmälle työ- ja perhekiireiden takia:

”Tutustuin ajan kanssa ChessKids.com-sivustoon ja huomasin sen tarjoavan varsin laadukasta opetusta lapsille. Anja-tytär on tykännyt katsoa sivuston hauskasti animoituja videoita ja ratkoa siellä shakkitehtäviä. Otin yhteyttä ChessKids-tiimiin ja sovin kääntäväni sivuston suomeksi. Lisäksi tarjoan netin välityksellä shakkivalmennusta Suomeen shakkikerho.net-sivujeni kautta. Olen myös mukana Shakkilinnan toiminnassa, meiltä on tulossa Shakkiseikkailu-niminen peli, joka opettaa shakin alkeita.”

Heikki Lehtinen kertoo oppineensa shakin 5-vuotiaana isoveljensä Antin perässä; veljeksistä tuli shakkimestareita, Heikistä jopa kaikkien aikojen nuorin 15-vuotiaana.

”Ensimmäisen turnaukseni pelasin 7-vuotiaana. Kun aloin pärjätä turnauksissa, käytin runsaasti aikaa shakin tutkimiseen ja kilpailin yhä enemmän. Paras saavutukseni oli koululaisten PM-kulta vuonna 1996.”

Kisa käytiin sattumoisin Tanskan Jyllannissa Tjele Efterskolen tiloissa. Tjele on kuuluisa opinahjo, jossa on 80-luvulta alkaen voinut valita shakkilinjan opinpolukseen. Tätä nykyä shakkiopetusta Tjelessä tarjoaa suurmestari Allan Stig Rasmussen.

Samoissa maisemissa Lehtinen oli kaksi vuotta myöhemmin voittamassa kolmatta kertaa peräkkäin juniorien pohjoismaista neljän maan ottelua; Suomen joukkueessa pelasi myös Heikin Antti-veli. Kolmesti voittaneisiin lukeutuvat Heikin ohella myös Mika Karttunen ja Heikki Kallio.

Aikuisiällä Lehtisen parhaat vuodet ajoittuvat 2000-luvun puoliväliin. Suomen mestaruuden hän nappasi peräkkäisinä vuosina 2003 ja 2004, jolloin hän sai myös KvM-arvon:

”Ensimmäinen SM-kulta tuli niukasti vertailulla, hivenen yllättäen ja onnekkaastikin. Vuotta myöhemmin omat odotukseni olivat korkealla heti alusta alkaen ja voitto tulikin hyvällä pelillä ja selvällä erolla.”

Suomen mestaruudet toivat myös paikan olympiajoukkueeseen 2004. Debytantti pääsi Calvialla heti aistimaan suuren maailman tunnelmaa:

”Viimeisellä kierroksella pääsimme estradille TV-kameroiden eteen. Emme suinkaan siksi, että olisimme pelanneet loistokkaasti vaan koska Aleksei Shirovin tähdittämä Espanjan joukkue oli vastassamme. Tuleva seurakaverini Tammer-Shakissa oli tuolloin vielä lähellä uransa ja maailman huippua.”, Lehtinen muistelee

Torinossa 2006 Lehtinen ei ollut mukana, mutta Dresdenin shakkiolympialaisista tuli kuten todettua elämän käännekohta. Vieläkö hän haaveilee olympiaedustuksista?

” Macao on pieni paikka, jossa shakkitoiminta ei ole kovin aktiivista. Ainoa pitkän pelin turnaus on vuosittainen 9-kierroksinen turnaus syksyisin, jota pelataan peli kerrallaan aina lauantaisin. Panoksena on edustuspaikat tulevalle vuodelle. Ja 2020 on olympiavuosi eli voisin aivan hyvin edustaa Macaota nyt kun voitin kisan tuloksella 8/9. Todennäköisesti shakkiolympialaiset jäävät kuitenkin osaltani väliin perhekiireiden takia”