Loading

Neem afscheid van 'the red cup': zo ziet het studentenleven zonder wegwerpplastic eruit Door emma van nuland en luca berbers

Vanaf 3 juli 2021 gaat binnen de hele Europese Unie het verbod op de verkoop van verschillende wegwerpplastic artikelen in. Veel bedrijven bereiden zich nu vast voor op de nieuwe wet, maar ook voor studenten brengt dit veel veranderingen met zich mee.

Van je boodschappentas van de Albert Heijn tot de rode bekers die je gebruikt voor beer pong: plastic is in het dagelijkse leven van een student bijna niet te vermijden. Toch zijn er studenten die zich actief inzetten tegen milieuvervuiling en andere klimaatproblemen. Zo heeft Lars van der Vooren zich aangesloten bij University Rebellion, een subgroep van Extinction Rebellion die zich vooral focust op het hoger onderwijs. “Wat het makkelijkste is om zelf mee te beginnen, is afval scheiden. Vooral bij plastic is dat belangrijk”, geeft Van der Vooren als tip. “Dat kost je geen geld, hooguit een klein beetje meer tijd. Zelf probeer ik ook zo min mogelijk plastic te gebruiken door bijvoorbeeld mijn eigen tasje mee naar de supermarkt te nemen. Dat scheelt vast al wat, maar het weegt niet op tegen de gigantische hoeveelheid plastic waar ik in die supermarkt zelf niet omheen kan. Wat dat betreft denk ik dat dit verbod al wel een redelijk begin is.”

Plastic in de horeca

Niet alleen in supermarkten lijkt plastic onmisbaar, ook de horeca is afhankelijk van het materiaal. "Plastic bakjes zijn stevig, wegen haast niets en hebben ribbels onderin die voorkomen dat je eten zompig wordt. Bij papieren bakjes daarentegen blijft al het frietvet onderin zitten, om maar niet te spreken van de ellendige combinatie van saus en papier", aldus Fabien Kees, eigenaar van De Friettent in Boskant.

The red cups

Of het verbod op plastic ook voor consumenten zelf veel verschil zal maken, vermoedt Van der Vooren van niet. “Ik heb tenminste nog nooit gehoord van iemand die zei: ‘ik heb die paprika toch maar niet gekocht, want hij zat niet verpakt’”, lacht hij. “Het enige nadeel is dat het voor bedrijven misschien voor extra kosten zal zorgen. Voor hen zal het rot zijn, maar dit is wel echt nodig.”

Toch zijn er ook studenten die, buiten het economische aspect, nadelen kunnen bedenken aan het afschrijven van plastic. Zo zijn de rode plastic bekers in beer pong onmisbaar, volgens student Thomas van Elsen. "Bij glazen bekers zijn de openingen veel kleiner. Ik kan al niet zo goed gooien - zeker niet aan het einde van de avond."

Alternatieven voor plastic

Goede alternatieven voor de rode plastic bekers zijn er volgens deze studenten dus nog niet, maar gelukkig zijn er voor de alledaagse producten wel geschikte vervangers. Zo kun je je eigen tasje meenemen naar de supermarkt en ook daarbuiten zijn er verschillende andere plekken waar je wegwerpplastic kunt vervangen door een duurzamere variant.

Ondanks al deze mogelijkheden zullen een aantal studenten nog steeds liever plastic gebruiken, vermoedt Van der Vooren. Dat is ook niet erg, legt hij uit: “Ik doe het vooral vanuit persoonlijke interesse. Ik vind dat er iets moet gebeuren, dus ben ik mij er zelf maar mee bezig gaan houden", vertelt hij. "De gemiddelde student zal hier lang niet zoveel aandacht aan besteden als ik, maar dat is niet per se als een negatief iets. Niet iedereen kan er nu eenmaal evenveel tijd en geld insteken. Als er maar een aantal mensen zijn die zich er wél voor inzetten, dan komen we al een heel eind.”

Credits:

Gemaakt met een afbeelding van meineresterampe - "plastic cups garbage disposable cups"