Vi kender alle en eller anden historie, hvor jagten er endt ulykkeligt for jagthunden. Med simple midler kan du øge din hunds sikkerhed.
Tekst: Ove Dam Hedegaard
Foto: Max Steinar og Christian Lang Jensen
– For fanden da! Den hund lignede fuldstændigt et stykke råvildt i rørene, råbte en af jægerne, der stod for i såten. Heldigvis skete der ikke noget. Jægeren afgav nemlig ikke det skud, han bittert ville have fortrudt. En skudulykke, hvor hunden dør, er nok et af de værste scenarier for enhver jagthundefører, men det sker desværre i en række tilfælde i hver eneste sæson.
Lydighed
Man bør altid overveje, om ens egen jagthund har den lydighed, der skal til på den pågældende dag. Jagt få hundrede meter fra en befærdet vej kan give farlige situationer, hvis ikke hunden kan stoppe på kommando. Mon ikke alle efterhånden har set det afsnit af Nak & Æd, hvor man ville forsøge sig med en falkejagt klos op ad en motorvej? Det sker desværre også hvert år med jagthunde.
En anden situation kunne være, at man i en såt med meget råvildt bliver bedt om at holde hundene på korte afstande og med pauser, da jagtlederen gerne vil have råvildtet roligt frem til skytterne, hvor der må – indtil signal gives – skydes fremad i såten. Her er det ikke godt, hvis hunden løber helt frem til skytterne, så snart jagten begynder.
Parole
God jagtledelse giver bare en bedre jagtdag, og her er parolen en vigtig del af ledelsen og kommunikationen til deltagerne. Hvad må der jages, hvordan udføres jagten i praksis på dagen og megen anden yderst relevant information gives til de deltagende jægere. Her er jeg meget opmærksom på egen og mine hundes sikkerhed. Hvad er parolen i forhold til lave skud, skud ind i såten og ikke mindst terrænets beskaffenhed? Altså kan de andre jægere se mine hunde?
Jeg tilrettelægger fuldstændig jagten efter parolen, men er ikke bleg for at kommentere eller sige fra, hvis jeg er i tvivl om noget. Mener jeg ikke, at der er tænkt tilstrækkeligt på min egen og mine hundes sikkerhed, så siger jeg det. Er du i tvivl om noget som helst under parolen, ikke kun hvad angår sikkerhed, så spørg. Kun en dårlig jagtleder vil tage det ilde op.
Jægerhåndværk
At være en træfsikker skytte på en flugtskydningsbane er ikke det samme som at have styr på skudvinkler på jagt. Her kan vi hjælpe den knap så erfarne jæger – nyjæger eller ej – til en endnu bedre dag ved at vejlede det bedste, vi kan. Samtidig højner vi også sikkerheden for vores jagthunde. For eksempel signalerer jeg tydeligere til den uerfarne skytte, at mine hunde er på vej frem mod dem, og derved bliver skytten mere agtpågivende.
Hvor peger din bøsse hen, kære ven? Det er muligt, at bøssen ikke peger på mig, men jeg er nu heller ikke vild med, når et ladt våben peger på hundene. Det er godt – og sikkert – jægerhåndværk, når man konstant har kontrol med, hvor våbnet peger hen. Jeg har taget mig selv i, at min haglbøsse ikke pegede der, hvor det var mest hensigtsmæssigt. Typisk i tæt og ufremkommeligt terræn, hvor koncentrationen mere er vægtet på at komme frem end på håndteringen. Det kan skabe en farlig situation for mine og andres hunde, og jeg ville aldrig kunne tilgive mig selv, hvis jeg var skyld i et uheld. I sådan en situation er altså okay at påtale – og blive påtalt. Det kan ske for os alle, så her hjælper vi selvfølgelig også hinanden.
Udstyr
Man kan få en masse til at sikre, at hunden også er med bag i bilen hjem: orange halsbånd i forskellige typer, klokker til halsbånd, fluorescerende veste, kevlarveste, GPS-halsbånd og meget mere. Så der er masser af muligheder for at sikre vore hunde mod for eksempel at blive forvekslet med et stykke jagtbart vildt. Nogle racer, for eksempel brun labrador, irsk setter, weimaraner og endda cockerspaniel, forveksles uheldigt i farten med råvildt og ræv pga. hundenes pelsfarve. Disse uheld sker, og enkelte gange om året får en jagt en voldsom trist afslutning for en jagthundefører. Derfor bør vi øge sikkerheden for hundene med udstyr og hjælpemidler. Det er dig, der som hundefører bestemmer over din hunds sikkerhed.
Man kan blive bedt om at pille klokken af sin hund på vej frem mod nogle søer med ænder. Fint nok, men når min hund senere slippes til apportering af ænderne, så er klokken på igen. Det giver et (klokke)klart signal til de andre jægere og mig selv om, hvor min hund er. Ligesom jeg også gør opmærksom på, hvis min hund apporterer på søen, så man ikke sender lave skud til nye ænder.
Gravjagt
Hvis du bliver inviteret med som skytte på en gravjagt, så følg alle instrukser fra hundeføreren. Når først det ”larmer” under jorden, så stiger spændingen meget højt, og man kan stå klar, spændt som en bjørnefjeder. Men hold nu hovedet koldt! Skyd ikke mod ræv eller mårhund, før dyret er på klar afstand af rørmundingen, for hunden kan være lige efter.
Desværre præger gravjagt ofte uhelds statistikkerne, hvad sårede eller dræbte hunde angår.
Giv tid
Jagthunden er en naturlig del af familien, og der planlægges i hverdagen med hensyntagen til den. Gør det samme på jagt. Giv dig selv tid til at tænke på lydighed, parolens indhold, de andre hunde og jægere, udstyret og ikke mindst din hunds fysiske velvære.
Og er du ikke selv hundeejer – så tænk på, hvad hver hund betyder for deres ejere og familier, og hold høj sikkerhed under hele jagten, så den bliver mindeværdig på grund af lutter positive oplevelser.
odh@jaegerne.dk