Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 156, ianuarie 2021

Erasmus+ în România

În cursul lunii ianuarie 2021, Comisia Europeană a publicat raportul de implementare a programului Erasmus+ pentru anul 2019. România

Din cuprins:

 • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Erasmus fără hârtii – Semnătura electronică—//— Președinția Portugaliei la Consiliul UE
 • Calendar Training and Cooperation Activities – TCA 2021
 • Povești de succes Erasmus+ coordonate de instituții din România: Centrul internațional virtual cultural al Comunității Surzilor – ANPEDA „Virgil Florea“
 • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Apeluri deschise
 • Învățământ universitar în Erasmus+: Noutăți 2021 în domeniul învățământului universitar —//—Erasmus Student Network a dat start sondajului 2021 privind mobilitățile Erasmus
 • Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Un exemplu de bună practică implementat la Dacia Pitești
 • Educație școlară în Erasmus+: Noutăți și propuneri School Education Gateway
 • Corpul European de Solidaritate - Raportul de implementare pe 2019
 • Formator - transformator
 • Eurodesk România te informează
 • Multilingv. Multicultural
 • Publicațiile Eurydice
 • Vă recomandăm & 3/lună

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Erasmus fără hârtii - SEMNĂTURA ELECTRONICĂ

Încă din 2016, conform aplicării unor reglementări și regulamente la nivel european, instituțiile administrației publice din statele membre trebuie să utilizeze și să accepte semnătura electronică. Din perspectiva implementării cât mai urgente a conceptului Erasmus fără hârtii (”Erasmus without paper”), ANPCDEFP încurajează toți beneficiarii și colaboratorii să utilizeze acest instrument.

Colegii din rețelele de colaboratori (inspectori școlari, coordonatori Erasmus din universități, formatori etc.) sunt rugați să anunțe toate instituțiile pe care le pot contacta din zonele și comunitățile pe care le reprezintă pentru a impulsiona introducerea semnăturii electronice calificate, digitalizarea fiind o prioritate majoră nu numai la nivel Uniunii Europene, dar și la nivelul Guvernului României. Astfel, toată corespondența oficială ocazionată de finanțarea proiectelor de mobilitate, cooperare, solidaritate sau participare la evenimente internaționale va fi mult simplificată și se va derula mai rapid.

Costurile privind obținerea kitului și reînnoirea certificatului digital pentru perioada de implementare a proiectelor finanțate prin programele Erasmus+ și/sau ESC (Corpul European de Solidaritate) pot fi acoperite din bugetele aferente capitolelor Management și implementare proiect/Sprijin pentru organizarea mobilităților.

În România, începând cu aprilie 2020, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) – pe care îl cunoașteți din interacțiunea cu serviciile 112 sau RO-ALERT – a fost desemnat ca unul dintre prestatorii de servicii de încredere, calificate, pentru gestionarea sistemelor de semnătură electronică care vor fi folosite de instituțiile și autoritățile publice centrale. Intrarea în posesia semnăturii digitale se poate face prin trimiterea unei solicitări la relatiipublice@sts.ro.

Pe 1 ianuarie 2021, Portugalia a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene, în plină criză sanitară și economică.

Portugalia s-a angajat să promoveze o Europă rezilientă, socială, ecologică, digitală și globală. Sloganul noii președinții este „Trebuie să reușim: o redresare echitabilă, ecologică și digitală”.

Începând cu 1 ianuarie, am intrat în cele șase luni de președinție portugheză a Consiliului Uniunii Europene. Având în vedere timpurile extraordinare în care trăim, prioritățile Președinției se vor concentra în mod inevitabil pe reziliență și redresare, dar se mențioenază și că educația și formarea profesională joacă un rol foarte important.

Președinția portugheză are în vedere următoarele priorități generale:

 • Promovarea redresării Europei, influențată de schimbările climatice și tranziția accentuată la mediul de lucru digital.
 • Punerea în aplicare a pilonului social al Uniunii Europene ca element-cheie pentru asigurarea unei tranziții digitale și climatice echitabile și favorabile incluziunii
 • Consolidarea autonomiei strategice a Europei, menținând-o deschisă lumii

Aceste priorități vor fi aplicate pe cinci direcții de acțiune:

 • Europa rezistentă: Promovarea redresării, coeziunii și valorilor Europei
 • Europa verde: Promovarea UE ca lider în combaterea schimbărilor climatice
 • Europa digitală: Accelerarea transformării digitale în serviciul cetățenilor și al întreprinderilor
 • Europa socială: Promovarea și consolidarea modelului social european
 • Europa globală: Promovarea deschiderii Europei către lume

În cadrul acestor direcții de acțiune, Președinția portugheză are în vedere următoarele aspecte legate în mod direct de domeniul educației și formării profesionale:

 • Un nou cadru strategic european pentru cooperare în domeniul educației și formării profesionale pentru 2030
 • Inițiativa universitară europeană și agenda de transformare a învățământului superior
 • Echitate, incluziune și succes educațional pentru toți cei aflați în educație și formare

Calendar Training and Cooperation Activities – TCA 2021

Anul 2021 nu aduce doar o nouă generație de programe Erasmus+ și European Solidarity Corps (ESC), ci și o gamă variată de evenimente internaționale pe care ANPCDEFP le va găzdui ca activități-suport pentru lansarea și buna desfășurare a acestora. În perioada 2014-2020, aceste activități-suport au fost cunoscute sub denumirea de activități de cooperare transnațională (Transnational Cooperation Activities – TCA) și s-au bucurat de un mare interes din partea tuturor celor dornici să participe la cursuri de formare, seminare de contact, conferințe și alte tipuri de evenimente internaționale prin care se puteau dezvolta, puteau să găsească parteneri internaționali și să pună bazele unor viitoare cooperarări. În prezent, acest tip de evenimente sunt reunite sub denumirea de activități de formare și cooperare (Training and Cooperation Activities – TCA) și, în funcție de evoluția situației pandemice, ele se vor desfășura online sau fizic, toate păstrând însă dimensiunea internațională și diversitatea sectoarelor vizate: școlar, formare profesională, educația adulților, învățământ universitar și tineret.

Calendarul de desfășurare a acestor evenimente va fi actualizat constant, ele urmând să fie promovate pe tot parcursul anului pe pagina web Erasmus+ și a Corpului European de Solidaritate, în secțiunile de Evenimente, dar și pe platfoma internațională SALTO-YOUTH, după cum urmează:

Strategic Partnerships Plus – New generation, un curs de formare adresat tuturor organizațiilor interesate de parteneriatele pentru cooperare (fostele proiecte de parteneriat strategic din perioada 2014-2020), vizând prezentarea elementelor de noutate aduse de această acțiune cheie, precum și activități specifice de formare în management de proiect.

Connector 6, eveniment emblematic al ANPCDEFP, dedicat învățării nonformale într-un mod participativ și interactiv, adresat tuturor celor interesați de conceptele de learning, testing și sharing în comunitățile lor.

Study visit: Rediscovering connections with rural organisations, o serie de evenimente ce vor avea loc în mai multe organizații din zonele rurale din România, adunând lucrători de tineret din mai multe țări, persoane cu experiență și interesate de schimbările din cadrul comunităților rurale din Europa.

Communication Academy, un curs de formare ce propune participanților dezvoltarea competențelor privind crearea unui plan de promovare, diseminare și exploatare a rezulatelor din viitoarele proiecte finanțate prin Erasmus+, precum și oferirea de contexte pentru schimb de practici în ceea ce privește tehnicile de comunicare din mai multe tipuri de organizații și țări.

A 4-a Conferință Internațională a Grupului Internațional Europe Goes Local, eveniment ce va strange peste 200 de tineri, lucrători de tineret, reprezentanți ai autorităților publice, experți din Agențiile Naționale, având ca obiectiv crearea unei platforme care să sprijine dezvoltarea activității de tineret de la nivel local.

Sustainability Academy, seminar adresat sectoarelor de educație formală din Europa (școli, licee, universități) avâbd ca obiectiv prezentarea oportunităților pe care fiecare dintre aceste sectoare le are în promovarea sustebilității și a activităților ecologice la nivel comunitar.

2 vizite de studiu, Equity in education. Empowering schools to develop equity within their organisation și IN ACT - INclusive education through formal and non-formal ACTtivities for learners with special education needs, vor avea loc în școli și licee din țara noastră, selectate ca bune practici și care vor deveni spațiu pentru schimbul de abordări, inițiative și activități incluzive din mai multe țări.

Digital Erasmus Experts Training seminar dedicat exclusiv reprezentanților universităților și Birourilor Erasmus+ din cadrul acestora interesate de dimensiunea internaționalizării prin digitalizare și de noutățile aduse de actualul program în acest sens.

După o primă ediție desfășurată online în 2020, ANPCDEFP va găzdui în toamna anului 2021 o activitate conexă a conferinței internaționale Bridges for Trainers, eveniment la care sunt invitați formatori și experți din cadrul Agențiilor Naționale interesați de perspectiva și evoluția activităților de formare în proiectele și inițiativele adresate tinerilor din Europa.

Solidarity Fair, eveniment organizat în parteneriat cu European Solidarity Corps Resource Centre care are ca obiectiv crearea spațiului pentru peste 150 de reprezentanți ai organizațiilor din Europa interesate și active în cadrul Corpului European de Solidaritate.

Comisia Europeană caută imagini sugestive din proiectele implementate de beneficiarii Erasmus+, fotografii care reflectă autentic bucuria, învățarea, experiența, transformarea și tot ceea ce reprezintă Erasmus+

Dacă ați surprins în fotografii astfel de ipostaze și doriți să participați la crearea identității vizuale a actualului program Erasmus+, ne puteți trimite aceste imagini la adresa de e-mail: comunicare.erasmusro@gmail.com, precizând în subiect sectorul pentru care propuneți fotografia: educația adulților, educație școlară, formare profesională VET, tineret (Ex: Identitate vizuală educație școlară/Identitate vizuală tineret, șamd).

Cele mai relevante fotografii vor fi trimise Comisiei Europene care va realiza selecția finală. Vă rugăm să țineți cont de următoarele recomandări:

 • fotografiile trebuie să surprindă oameni în acțiune, să fie relevante pentru program, să fie dinamice (nu fotografii din cadrul unor întâlniri de proiect sau capturi de ecran din conferințe video);
 • vor fi apreciate fotografiile ce reflectă una dintre prioritățile actuale ale programului: incluziunea, digitalizarea, sustenabilitatea;
 • trebuie să aveți drept de autor asupra fotografiilor și, prin trimiterea lor, vă exprimați acordul ca ele să fie preluate și promovate;
 • pentru fotografiile în care apar minori, trebuie să aveți acordul părinților/tutorilor pentru ca ele să fie făcute publice;
 • formatul ideal: 3869 x 2579 px (32,76 x 21,84 cm) - 300 dpi - RGB
 • fotografiile se trimit individual sau prin platforme de transfer, nu inserate în fișiere word (încercați și MyAirBridge pentru trimiterea nearhivată a fișierelor de dimensiuni mari).

Pentru întrebări și clarificări puteți trimite e-mail la adresa de mai sus sau puteți suna la numărul: 021.201.07.15

Povești de succes Erasmus+ coordonate de instituții din România

Spațiul care găzduiește rezultatele tuturor proiectelor Erasmus+, implementate în întreaga Europă, este Platforma Erasmus+ Project Results (EPRP) de pe site-ul Comisiei Europene. Această bază de date oferă un acces simplu și rapid la descrierile și rezultatele proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+ dar și la proiecte finanțate prin programele precedente dedicate educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Fiecare descriere de proiect include și datele de identificare ale instituțiilor coordonatoare și partenere, reprezentând o reală sursă de inspirație și alcătuind o colecție bogată de bune practici și povești de succes. Proiectele din aceste două categorii s-au distins prin relevanță și inovație în abordare, prin potențialul de comunicare, impact sau design.

Platforma permite multiple opțiuni de identificare a proiectelor după cuvinte cheie, după acțiuni sau ani, prin opțiunea de căutare sau de căutare avansată. Lista proiectelor care vă interesează – rezultată în urma aplicării propriilor filtrări și sortări – poate fi salvată ca fișier Excel sau ca broșură (în format pdf).

Până în acest moment, sunt încărcate în această bază de date 13 povești de succes și 300 proiecte de bune practici coordonate de instituții din România. O mare parte dintre ele sunt deja finalizate. Pe parcursul anului, vă vom prezenta o serie de articole lunare care se vor concentra pe aspecte legate de sustenabilitatea acestor proiecte. Veți afla cum au supraviețuit rezultatele proiectului după încheierea perioadei de finanțare și dacă au generat implementarea altor proiecte, ce a devenit parteneriatul și cum s-au implicat instituțiile partenere în transferul rezultatelor către alte grupuri țintă sau instituții.

Vă invităm să parcurgeți aceste povești care vă pot ajuta să vă transformați propriul proiect într-o poveste de succes, să găsiți soluții la unele dintre problemele cu care vă confruntați în instituția sau comunitatea dvs. sau să găsiți parteneri pentru viitoare proiecte.

Centrul internațional virtual cultural al Comunității Surzilor – ANPEDA „Virgil Florea“

Cultura Surzilor este formată din comportamente şi percepţii care sunt modelate de normele şi valorile Surzilor, bazate pe experienţe asemănătoare.

Surditatea nu trebuie văzută ca o dizabilitate, acesta este un aspect pe care doar prin informare îl putem schimba. Proiectul nostru a promovat materiale informative și educaționale atât pentru membrii comunității Surzilor cât și pentru întreaga comunitate a auzitorilor. Cuvântul Surd se scrie cu S mare dacă se referă la membrii acestei culturi.

Pentru a fi parte din cultura Surzilor este nevoie ca persoana să cunoască şi să folosească Limba Semnelor ca limbă preferată de comunicare, prima limbă. Apoi, Surdul care aparţine culturii Surzilor se bazează pe simţul vizual în gândire, în viaţa de zi cu zi, în acţiunile pe care le face, are experienţe comune în educaţie cu alţi Surzi, face parte din asociaţii de Surzi, promovează cultura Surzilor şi reprezintă Surzii în societate. Arta Surzilor poate cuprinde: teatru, poezie, poezie în Limba semnelor, pantomimă, sculptură, film, sport. Toate aceste teme se regăsesc în materialele realizate și postate pe pagina de Facebook, pe canalul de YouTube și pe website-ul proiectului. Materialele sunt vizualizate de întreaga comunitate.

La succesul proiectului a contribuit foarte mult implicarea membrilor comunității Surzilor în realizarea de conținut de calitate. Personalități importante din comunitate, respectate de membrii comunități Surzilor s-au implicat activ în producerea de conținut, inspirând astfel și alți membri ai comunității să realizeze materiale relevante pentru comunitatea din care fac parte. Temele abordate au fost cu grijă alese pentru a prezenta interes.

Un alt factor important în implementarea proiectului a fost modalitatea de accesibilizare a conținutului: video, text sub formă de subtitrare dar și audio la multe materiale. În acest fel, produsele pot fi urmărite de toate categoriile de public țintă. Prin multe materiale am încercat să explicăm auzitorilor surditatea introducând elemente de social learning. Dar surditatea este greu de explicat, este ca şi cum ai vrea să dai o definiţie muzicii, din cauză că unele aspecte nu sunt atât de evidente. Am folosit multe exemple personale ale unor Surzi, exemple de pe teritoriul național, european și internațional.

În vederea asigurării sustenabilității proiectului rămânem aproape de membrii comunității Surzilor, atât din punct de vedere tehnic cât și prin consiliere în alegerea și definitivarea materialelor. Cu ajutor inițial pentru montarea și editarea conținutului produs, membrii comunității Surzilor au început să creeze materiale video, cu teme de interes general sau din diferite domenii, în special muzică, teatru și anunțuri. Pagina de Facebook a proiectului este în continuă dezvoltare și se susține independent prin postarea și împărtășirea de materiale relevante.

#DiscoverEU

De îndată ce va fi posibil, DiscoverEU va reveni cu o rundă care va oferi noi posibilități de a câștiga un permis de călătorie!

Tinerii pot să organizeze întâlniri cu alți participanți ai inițiativei DiscoverEU și își pot face planuri comune de călătorie prin intermediul grupului DiscoverEU de pe FacebookÎnscrie-te în grup pentru a beneficia și de experiența și propunerile celorlați tineri călători!

Participanții pot contacta direct contractantul la hello@start-discover.eu.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Sunt deschise următoarele apeluri pentru depunerea candidaturilor de proiecte: în domeniile învățământului preuniuniversitar și VET (proiecte naționale și proiecte de cooperare și mobilitate.

 • învățământ universitar - Termen limită pentru depunerea proiectelor de cooperare – 15.02.2021, ora 13.00 (ora RO);
 • învățământ preuniversitar - Termen limită pentru depunerea proiectelor – 4 iunie 2021, ora 13.00 (RO);
 • învățământ profesional și tehnic (VET) - Termen limită pentru depunerea proiectelor de cooperare și mobilitate – 4 iunie 2021, ora 13.00 (RO);
 • învățământ profesional și tehnic (VET) - Termen limită pentru depunerea proiectelor naționale – 18 iunie 2021, ora 13.00 (RO);
 • componenta Roma - Termen limită pentru depunerea proiectelor – 4 iunie 2021, ora 13.00 (RO);

Pentru a veni în sprijinul găsirii de parteneri în Norvegia – cu sprijinul partenerului nostru de program din Norvegia, The Norwegian Center for International Cooperation in Education (DIKU) – vă propunem să consultați următoarele pagini de resurse:

Învățământ universitar în Erasmus+

Noutăți 2021 în domeniul învățământului universitar

Programul Erasmus+ 2021-2027 & Ghidul Programului 2021

Pe 11 decembrie, s-a ajuns la un acord politic privind noul Program Erasmus+. În buletinul informativ lunar din ianuarie 2021, care prezintă activitatea comisarului european Mariya Gabriel, sunt publicate mai multe informații referitoare la acest eveniment. CE estimează că Ghidul candidaților va fi publicat la începutul lunii martie. Ca urmare, lansarea Apelului 2021 și termenele de depunere a candidaturilor pentru proiecte vor avea loc mai târziu, față de anii anteriori. Conform ultimelor actualizări, Apelul va include majoritatea tipurilor de proiecte prevazute, destinate învățământului academic, cu excepția International Credit Mobility (KA107), Capacity Building in Higher Education și European Universities Initiative.

Rezultatele ECHE 2021-2027

La sfârșitul lunii decembrie 2020, au fost anunțate rezultatele procesului de reînnoire a Cartei Universitare Erasmus pentru noul program. Ne face mare plăcere să vă anunțăm că 77 de instituții de învățământ universitar din România au primit ECHE 2021-2027. Este un rezultat îmbucurător pentru care felicităm toate aceste instituții pentru eforturile depuse și pregătirea unor candidaturi convingatoare și complete! Rezultatele complete la nivelul tuturor țărilor vor fi publicate în scurt timp pe website-ul Comisiei Europene.

Actualizarea Erasmus+ App

Erasmus+ App este disponibilă în continuare pentru instalare, ca aplicație pentru telefon sau tabletă, în App Store și Google Play, dar și în variantă web.

UK si Erasmus+

La sfârșitul anului trecut, s-a comunicat că Marea Britanie nu va mai lua parte la programul Erasmus+, în perioada 2021-2027. Cu toate acestea, implicarea și colaborarea cu instituțiile din UK, respectiv organizarea mobilităților către/dinspre această țară în cadrul proiectelor Erasmus+ continuă fără impedimente până la finalizarea proiectelor finanțate în cadrul apelurilor 2018-2020 din programul Erasmus+ 2014-2020.

Pentru mai multe informații relevante și sprijinirea participanților la mobilități către UK, vă încurajăm să consultați:

Seminarul BPE / sesiuni online Și Erasmus Open Doors 2021

Evenimentele organizate de departamentul Proiecte în Învățământul Universitar vor fi în continuare în format online și sperăm să vă avem alături în număr cât mai mare. În martie, după lansarea Ghidului Programului 2021, vom începe activitățile de promovare a noului Apel și pregătirea candidaturilor pentru noile proiecte. Sesiunea online despre European Student Card Initiative și instrumentele Erasmus without Paper vor fi programate în luna februarie. Veți primi informații pe măsură ce se stabilesc detaliile organizatorice.

Ne dorim ca tradiția organizării Erasmus Open Doors (EOD) să continue și în acest an printr-o puternică prezență online. Pentru organizarea ediției 2021, urmărim să promovăm și să încurajăm participarea la mobilități, în condițiile de implementare a proiectelor finanțate în cadrul apelurilor 2018-2020. Vă vom consulta cu privire la perioada de desfășurare, conceptul și pregătirea activităților de promovare.

Erasmus Student Network a dat start sondajului 2021 privind mobilitățile Erasmus

Sondajul ESN este cel mai mare proiect de cercetare european coordonat numai de voluntari. Ediția din acest an se concentrează pe elementele de bază ale mobilităților studențești: experiența studenților, sprijinul pe care îl primesc și impactul mobilității asupra studenților după ce se întorc acasă. Sondajul are și o sectiune privind efectele COVID-19 asupra mobilităților studențești având în vedere că acest aspect afectează în continuare desfășurarea mobilităților studențești. Sondajul a fost elaborat împreună cu un grup de experți din cadrul Comisiei Europene, Lifelong Learning Platform (LLLP), European Association for International Education (EAIE), Academic Cooperation Association (ACA), International Association of Universities (IAU) și Universitatea Tilburg.

Rezultatele sondajului vor fi publicate în aprilie 2021 iar ESN le va folosi pentru a sprijini îmbunătățirea programelor de schimburi și a programelor educationale din Europa.

Educație și formare profesională în Erasmus+

Liceul Tehnologic Dacia și proiectul său „Rolul instrumentelor TIC în motivarea învățării și creșterea calității educației“ – un exemplu de bună practică

Educație școlară în Erasmus+

School Education Gateway vă așteaptă și în 2021 cu propuneri și resurse inovatoare

Gândești critic – le poți preda elevilor gândirea critică?

Gândirea critică este adesea menționată în mod explicit ca fiind alcătuită dintr-un set fundamental de competențe pe care fiecare și le poate dezvolta. Cum poate fi inclusă, promovată și dezvoltată gândirea critică în programa școlară află din acest articol publicat pe School Education Gateway.

Mobilitatea mixtă (BLENDED): remodelarea colaborării la nivel european

Printr-o combinație care presupune învățarea online și învățarea față-în-față, proiectele Erasmus+ s-au adaptat la această situație extraordinară, permițând elevilor să învețe cu succes chiar și de la distanță.

Câțiva experți răspund întrebărilor pe această temă, recomandă o serie de instrumente și metode referindu-se și la abordarea mobilităților în perioada următoare.

REZULTATELE SONDAJULUI PE TEMA CREATIVITĂȚII

Creativitatea este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante, mai interesante și mai inexplicabile procese care au loc pe parcursul oricărei activități de învățare. Este un amestec de abilități și atitudini care pot ajuta elevii să prospere, să se dezvolte sau să răspundă la întrebările lumii de astăzi. Cu toate acestea, majoritatea respondenților (57,2%) la acest sondaj consideră că nu există suficiente oportunități pentru activități creative în școli. Tu ce crezi?

Corpul European de Solidaritate

În cuvântul de deschidere a Raportului pe 2019 privind implementarea Corpului european de solidaritate, Comisarul european pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret, Maryia Gabriel menționează:

„Corpul european de solidaritate este programul Uniunii Europene care se adresează domeniului solidarității, una dintre valorile-cheie pe care se bazează Uniunea Europeană. Lansat în 2016 de fostul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, pentru a oferi tinerei generații de europeni opțiuni noi prin care să poată aduce contribuții semnificative societății, în domeniile care contează cel mai mult pentru ei, Corpul s-a transformat între timp într-un punct unic de intrare pentru tinerii care doresc să se implice și să acționeze în sectorul solidarității.

Participarea la proiecte în cadrul Corpului european de solidaritate permite tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani să se angajeze în activități de solidaritate într-o varietate de domenii, de la sprijinirea persoanelor dezavantajate la acțiuni de mediu (prin voluntariat sau locuri de muncă timp de până la 12 luni, stagii de până la 6 luni și proiecte la nivel local). Proiectele care beneficiază de sprijinul financiar al Corpului creează un impact pozitiv asupra comunităților din întreaga Europă. Participarea la Corpul european de solidaritate nu înseamnă doar o experiență de lucru sau o aventură. Este o experiență umană de neprețuit care poate avea un impact pozitiv major asupra vieții și perspectivelor de viitor ale fiecărui participant și îi poate ajuta pe unii dintre aceștia să descopere o vocație pentru tot restul vieții lor.

Cred cu tărie că solidaritatea – în Europa sau pe alte continente sau implicând mai multe generații – este ceea ce va ajuta societatea noastră să depășească orice provocare actuală sau viitoare. Acesta este motivul pentru care Comisia propune un Corp european de solidaritate reînnoit și consolidat pentru viitoarea generație de programare, cu un domeniu de aplicare extins care va acoperi și ajutorul umanitar acordat țărilor din afara UE care au nevoie de ajutor. Sunt mândră că le vom oferi tinerilor noștri și mai multe oportunități de a-și arăta solidaritatea cu ceilalți și de a-și folosi timpul și talentul pentru a contribui la construirea societății de mâine, în care ne vom dori cu toții să trăim.“

Formator - transformator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

Vă invităm la o întâlnire lunară cu rețeaua de formatori a Agenției, printr-un reprezentant al ei, care va vorbi despre formare - transformare și alte roluri pe care le joacă în acest context – Marian Ancuța!

Arta transFORMĂRII

Era o vreme când „classroom“ nu era altceva decât varianta în limba engleză a cuvântului „sală de clasă“, „zoom“ era un termen folosit mai ales de fotografi, iar „meeting“ sau „hangouts“ aduceau laolaltă grupuri de tineri cărora le plăceau expresiile auzite la vreun serial cool pentru adolescenți. Au devenit în foarte scurt timp, termeni care fac parte din vocabularul cotidian al fiecăruia, indiferent de vârstă, vorbitori sau nu de limba engleză, elevi sau studenți, părinți sau bunici, profesori sau formatori.

Așa ne dăm seama că este destul de greu ca vreunul dintre noi să scape evoluției, fie ea tehnologică sau lingvistică. Procesul de învățare, de acumulare de noi cunoștințe, de noi deprinderi (ni) se întâmplă fie că suntem conștienți sau nu de asta. Foarte mulți bunici știu acum despre Zoom, despre online, despre Classroom, devenind peste noapte, responsabili ca nepoții lor să fie conectați la internet atunci când orele trebuie să înceapă. Pur și si simplu din această interacțiune bunici-nepoți un nou grup de cuvinte face parte din vorbirea cotidiană.

Învățarea se transformă, formarea se transformă, iar odată cu ele se transformă și toți actorii care fac parte din acest proces. Putem vorbi de un context informal de învățare în care prietenii, nepoții, vecinii, mass-media sau bunicii (ne) transmit noi cunoștințe, fie ele și sub forma unor noi cuvinte sau noi expresii; și putem vorbi de un context formal și nonformal de învățare în care formatorii, educatorii sau profesorii adaptează metodele, instrumentele și abordarea procesului educațional. Vrând-nevrând, formal, nonformal sau informal facem apel la o nouă competență apărută în peisajul educațional sau de dezvoltare personală: reziliența. Despre ea, căci sunt multe de spus, vor fi multe de povestit.

Până atunci vă propunem un exercițiu de recompensare pentru lucrurile bune facute de voi sau de cei apropiați vouă pentru că nu-i așa, recompensa poate fi un foarte bun factor motivațional în procesul educațional. Uităm adesea să folosim această tehnică atât de utilă. Și ca exercițiul să fie mai ușor de înțeles, l-am asociat cu un eveniment de recunoaștere a meritelor artistice, premiile OSCAR.

Exercițiul OSCAR: dacă ar fi să se decerneze un OSCAR și în meseria pe care o practicați, iar voi ați fi nominalizați; redactați un discurs scris de mână (23 ianuarie – Ziua Internațională a scrisului de mână) care să nu depașească 2 minute. Exercițiul poate fi adaptat și pentru merite deosebite în meseriile casnice: Oscar pentru cel mai bun plimbător de aspirator prin casă, Oscar pentru cel mai talentat bucătar, Oscar pentru cine sparge cele mai multe farfurii in casă etc. Discursul poate fi înregistrat, citit în fața membrilor familiei. Ținuta poate fi una specifică ceremoniilor. Poate fi organizat un Oscar o dată pe lună pe o temă anunțată sau nu în prealabil. Break a leg!

te informează...

2021 - Anul european al căilor ferate

Această inițiativă a Comisiei Europene va evidenția beneficiile transportului feroviar ca mijloc de transport durabil, inovator și sigur.

În 2021, o serie de evenimente, campanii și inițiative vor promova transportul feroviar pentru a încuraja utilizarea trenului atât de către cetățeni cât și de către companii, pentru a sprijini realizarea obiectivelor ”Pactului ecologic european în domeniul transporturilor”. Acestea vor evidenția multiplele dimensiuni ale transportului feroviar, caracterul inovator al industriei feroviare din Europe, rolul căilor ferate în cultura și patrimoniul european, importanța lor pentru conectarea regiunilor, a oamenilor și a întreprinderilor, contribuția lor la turismul durabil, precum și participarea lor la relațiile UE cu statele învecinate.

UNDER 30

Serie de podcasturi în domeniul tineretului

În cadrul Parteneriatului dintre Comisia Europeană și Consiliul Europei în domeniul tineretului a fost lansată seria de podcasturi UNDER 30, care prezintă rezultate ale cercetării în domeniul tineretului, explorează tendințele privind viața tinerilor și temele relevante privind politici și practici în domeniul tineretului.

Klaipėda: Capitala europeană a tineretului 2021

“Capitala europeană a tineretului 2021” este Klaipėda, al treilea oraș ca mărime din Lituania, port la Marea Baltică, centru administrativ, de afaceri, cultural și recreativ din zona vestică a Lituaniei. Titlul este acordat anual unui alt oraș european de către Forumul European al Tineretului.

Având tema” CHOOSEKLAIPEDA”, orașul urmărește să devină unul deschis și digitalizat cu scopul de a crea oportunități pentru ca toți tinerii să se dezvolte, să trăiască, să muncească, să inoveze și să-și împărtășească ideile. Tinerii sunt încurajați să creadă în eforturile lor, astfel încât să fie lideri în domeniul politicilor de tineret și să lucreze împreună pentru binele tinerilor din Klaipėda și din întreaga lume.

Chooseklaipeda vă invită să vă creați propria poveste în orașul oportunităților!

Concurs de cântece #EUSolidarityCorps - Unleash your magic!

Corpul European de Solidaritate este interesat de experiența ta magică prin crearea unui cântec sau al unui videoclip.

Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani, care sunt înregistrați pe portalul Corpului European de Solidaritate și care sunt sau au fost implicați într-o activitate ESC.

Pentru a participa trebuie să accesezi aplicația European Solidarity Corps de pe telefonul tău mobil folosind contul și parola ta ESC, să deschizi pagina “Song Contest” și să înregistezi melodia/videoclipul în aplicație sau să încarci fișierul de pe telefon. Trebuie să dai un titlu și să oferi o scurtă explicație despre cântec, precizând de ce reprezintă momentul tău magic în cadrul Corpului European de Solidaritate.

Va fi selectată o melodie câștigătoare, iar autorul va primi un permis Interrail pentru a călători spre cel mult șapte destinații din UE, pentru maximum o lună sau un voucher de aceeași valoare. De asemenea, zece finaliști vor primi un kit de promovare a Corpului European de Solidaritate și un voucher în valoare de 100 de euro.

Termen limită: 28 februarie 2021

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor care organizează și promovează Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Compendiumul proiectelor premiate cu Certificatul lingvistic european (2019)

Competențele lingvistice se află în centrul viziunii ambițioase a Uniunii Europene de a crea un Epațiu European al Educației. Capacitatea de a vorbi limbi străine este o competență esențială pentru a putea studia și munci într-o altă țară. De asemenea, competențele de comunicare în mai multe limbi permit accesul mai larg la diversitatea culturală a Europei și posibilitatea de a beneficia cu adevărat de un veritabil spațiu european de învățare.

Alfabetizarea și extinderea capacității de a utiliza mai multe limbi reprezintă două din cele opt competențe-cheie definite în recomandarea Consiliului privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții. Sprijinirea predării și învățării limbilor străine este unul dintre obiectivele principale ale programului Erasmus+. Ca atare, predarea și învățarea limbilor străine sunt integrate în acțiunile sale, atât acțiunile privind mobilitatea (Acțiunea-cheie 1), cât și din perspectiva parteneriatelor strategice, în cadrul proiectelor de cooperare (Acțiunea-cheie 2).

Certificatul lingvistic european (CLE/ELL) oferă statelor membre posibilitatea de a promova predarea și învățarea limbilor străine în diferitele sectoare ale educației și formării. Este un instrument destul de bine cunoscut, promovat de peste 20 de ani și cu o serie de obiective specifice care presupun: ● promovarea excelenței în predarea limbilor străine; ● contribuția la creșterea standardelor de predare a limbilor străine în întreaga Europă; ● sensibilizarea cu privire la cooperarea europeană în domeniul predării și învățării limbilor străine, în toate sectoarele educaționale.

Certificatul lingvistic european este acordat anual sau bianual celor mai inovatoare inițiative de învățare a limbilor străine din fiecare țară care participă la Programul Erasmus+. În România, Certificatul lingvistic european este acordat de Agenția Națională Erasmus+, instituție care gestionează implementarea acestei acțiuni la nivel național. Compendiumul de proiecte premiate cu Certificatul lingvistic european inlcude proiecte cărora li s-a acordat această distincție în 2019, în întreaga Europă. Unele dintre aceste inițiative au fost finanțate prin programul Erasmus+, în timp ce altele au beneficiat de finanțare națională sau locală. Sperăm că acestea vă vor oferi inspirație pentru excelența viitoare în predarea și învățarea limbilor străine!

Consolidarea competențelor lingvistice în Europa

În mai 2019, Consiliul pentru Educație al Uniunii Europene a adoptat o recomandare privind abordarea cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine (JO C 189). Recomandarea dă un nou impuls învățării limbilor străine în Uniunea Europeană și face parte din viziunea mai largă de dezvoltare a unui Spațiu European al Educației până în 2025. Ea urmărește: • Să îi ajute pe toți cei care învață să atingă niveluri adecvate de competență până la sfârșitul educației obligatorii; • Să promoveze conceptul de conștientizare a utilității dezvoltării competențelor lingvistice în educație și formare; • Să garanteze că mai mulți profesori de limbi străine, formatori și directori de școli au posibilitatea de a învăța și de a studia în străinătate.

Language for work - Instrumente pentru dezvoltarea profesională

„Language for work - Instrumente pentru dezvoltarea profesională” este un nou site unde practicienii pot găsi resurse care sprijină dezvoltarea competențelor lingvistice într-o a doua limbă și care se adresează migranților și minorităților etnice

Site-ul web adoptă o abordare coerentă a dezvoltării competențelor de utilizare a unei a doua limbi, care poate fi utilizată în context profesional, acordând o atenție specială integrării migranților, refugiaților și minorităților etnice. Site-ul oferă profesioniștilor care lucrează în acest domeniu o platformă dinamică pentru schimburile de experiență și pentru dezvoltarea practicilor, precum și un set cuprinzător de resurse, inclusiv materiale de cercetare și politici, descrieri de competențe pentru cei care susțin învățarea limbilor străine în/pentru contexte profesionale, ghiduri rapide și exemple de bune practici.

Cei interesați se pot înscrie în comunitatea de practicieni, pentru a rămâne informați sau pentru a identifica parteneri pentru proiectele lor.

Webinare adresate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

The Structure of the European Education Systems 2020/21: Schematic Diagrams

Care sunt diferitele modele de organizare a învățământului primar și secundar și care este durata fiecărui nivel de învățământ? Cât de diverse sunt programele oferite la nivel terțiar? Răspunsurile la aceste întrebări le puteți găsi în această publicație Eurydice

Acest raport oferă informații despre structura sistemelor europene convenționale de educație, de la nivelul învățământului preșcolar la cel al învățământului terțiar, pentru anul școlar și universitar 2020-2021. Raportul conține diagrame naționale schematice și recomandări pentru interpretarea diagramelor. Sunt incluse de asemenea informații vizuale despre principalele modele de organizare a învățământului primar și secundar inferior din Europa: „învățământ cu structură unică”, „trunchi curricular comun” și „învățământ secundar inferior diferențiat”. Informațiile acoperă cele 43 de sisteme europene de educație din 38 de țări care participă la programul Erasmus+.

Publicația este redactată în limba engleză. Rapoarte mai vechi, aferente tematicii, sunt traduse în limba română.

Compulsory Education in Europe 2020/21

Publicația prezintă durata învățământului obligatoriu în Europa în anul școlar 2020/2021, cu menționarea vârstelor (de începere și de finalizare a învățământului obligatoriu).

Informațiile sunt disponibile pentru 43 de sisteme de educație din Europa, și au în vedere cele 38 de țări participante la programul UE, Erasmus +.

Publicația este redactată în limba engleză. Rapoarte mai vechi, aferente tematicii, sunt traduse în limba română.

Vă recomandăm:

just wondering... un canal de Youtube care oferă eseuri animate pe teme diverse, criza climatică fiind una dintre ele

Trei ...pe lună:

 1. Books are the carriers of civilization. Without books, history is silent, literature dumb, science crippled, thought and speculation at a standstill. Without books, the development of civilization would have been impossible. They are engines of change (as the poet said), windows on the world and lighthouses erected in the sea of time. They are companions, teachers, magicians, bankers of the treasures of the mind. Books are humanity in print. (Barbara W. Tuchman - istoric american, cu lucrări traduse și în limba română)
 2. Just have one good day. Then repeat. (James Clear - autorul cărții Atomic Habits)
 3. Playing On Air – secțiunea Educație cu resurse pentru elevi, studenți și profesori pe site-ul omonim care promovează teatrul contemporan.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Tumisu - "new year 2021 moon" • WFlore - "window squares colors" • LoggaWiggler - "padrão dos descobrimentos monument of the discoveries" • trinhkien91 - "night camera photographer" • geralt - "business idea planning board" • EvgeniT - "read education well read" • Pexels - "black and white man person" • iniesta44 - "norway mountains landscape" • JoshuaWoroniecki - "keyboard computer technology" • White77 - "boys kids children" • Alexas_Fotos - "one against all all against one discussion" • Naassom Azevedo - "Amigos em campus universitário" • geralt - "network person silhouette" • FeeLoona - "ball glass round" • Didgeman - "train railway s bahn" • Firmbee - "guitar classical guitar acoustic guitar" • ivanovgood - "girl face colorful" • Mondschwinge - "painting acrylic paint background" • athree23 - "board chalk business" • mohamed_hassan - "sunset spring melting"