Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 140, septembrie 2019

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare#ErasmusDAYS 2019 —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— Fetele din România se îndreaptă către Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM) —— Mobilitatea transnațională a elevilor – un proiect al Agenției Naționale poloneze la care participă și școli din România —— Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană —////— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Un nou apel la propuneri de proiecte de mobilitate în învățământul universitar —////— Învățământ universitar în Erasmus+: Universități românești – Universități europene ——////— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Săptămâna europeană a competențelor profesionale —////— Educație școlară în Erasmus+: Educație Pentru Diversitate, Incluziune Și Toleranță (E.D.I.T.) —////— Educația adulților în Erasmus+: Proiectul ATIPIA condus de Asociația Teatrală Shoshin se încheie la Cluj-Napoca cu un atelier dedicat persoanelor vârstnice —////— Corpul European de Solidaritate: 5 simulări de Parlament European organizate de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA —////— Eurodesk România te informează: În octombrie spunem: Time to Move —////— Multilingv. Multicultural: Premiile European Language Label – 20 de ani de inovație și creativitate în educația lingvistică —//// Publicațiile Eurydice:  Key Data on Early Childhood Education and Care in Europe – 2019

#ErasmusDAYS 2019

În perioada 10, 11 și 12 octombrie 2019 îți propunem să fii ambasador #ErasmusDays2019, organizând o activitate care vizează Programul Erasmus+ chiar la tine în organizație!

Evenimentul va fi promovat pe harta interactivă a Europei și lumea întreagă poate afla despre el!

Fiecare instituție are libertatea de a-și organiza evenimentele (seminare, reuniuni cu partenerii, expoziții de fotografie, concerte, emisiuni de radio, conferințe, activități digitale etc.). Evenimentele se vor înregistra pe www.erasmusdays.eu și se vor promova pe rețelele sociale cu hashtagul #ErasmusDays.

Pe 10, 11 și 12 octombrie 2019, cele nouă milioane de foști și actualii beneficiari (elevi și adolescenți, studenți, ucenici, profesori și instructori, actori din domeniul tineretului), precum și reprezentanții societății civile (organizații europene, asociații ale părinților etc.) își pot arăta angajamentul lor față de Europa.

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Erasmus+ Virtual Exchange: experiențe de învățare interculturală

Tehnologia revoluționează astăzi capacitatea noastră de a comunica unii cu ceilalți și, la nivel mondial, conectarea este fără precedent. În același timp, societățile și comunitățile noastre diverse continuă să declanșeze polarizare și diviziune, indicând o nevoie esențială de a investi în dialogul dintre tineri. În acest context, schimbul virtual este o demonstrație concretă a puterii tehnologiilor moderne de a crea o legătură și de a dezvolta nivelul de înțelegere interculturală. Prin lansarea proiectului Erasmus + Virtual Exchange în 2018 ca mijloc de extindere și îmbogățire a programului Erasmus+, Uniunea Europeană pilotează și testează cele mai eficiente abordări ale schimbului virtual pentru a completa acțiunile de schimb fizic.

Erasmus+ Virtual Exchange le permite tinerilor de pe ambele țărmuri ale Mării Mediterane să poarte un dialog intercultural și să-și îmbunătățească aptitudinile, folosind instrumente online de învățare. Programul extinde aria de aplicabilitate și obiectivele Erasmus+, completând tradiționala mobilitate fizică. Erasmus+ Virtual Exchange colaborează îndeaproape cu universități și organizații de tineret, pentru a ajunge la tineri, la lucrătorii de tineret, la studenți și la personalul academic din cele 33 de țări membre ale programului, precum și din cele 10 țări partenere din regiunea sud-mediteraneană: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Siria și Tunisia.

Utilizarea puterii tehnologiei pentru a configura conexiunea și dialogul uman real

Schimburile virtuale reprezintă dialoguri online organizate, de obicei, ca parte a programelor educaționale formale sau non-formale, fiind recunoscute pretutindeni. Toate dezbaterile sunt moderate de specialiști, care aplică un cod de conduită stabilit. Autentificându-se pe o platformă sigură de video-conferințe, tinerii pot socializa în grupuri mici pentru a discuta teme sociale, globale sau personale. Obiectivul este de stimulare a auto-reflecției, a ascultării active, a respectului și a gândirii critice. Dialogurile îmbunătățesc și competențele care favorizează inserția profesională, deoarece necesită o comunicare eficientă, practicarea limbilor străine și o colaborare care depășește diferențele.

Totodată, Erasmus+ Virtual Exchange îi instruiește pe lucrătorii de tineret și pe profesorii universitari să dezvolte proiecte de schimburi virtuale cu parteneri din alte țări, punând în contact tinerii din diferite culturi. În plus, proiectul îi ajută pe liderii cursurilor MOOC (cursuri online deschise și în masă - Massive Open Online Courses) să dezvolte o componentă de schimb virtual, care va fi introdusă în programele lor.

Erasmus+ Virtual Exchange oferă un instrument accesibil, de ultimă oră, pentru ca tinerii să intre în contact cu învățarea interculturală, prin interacțiuni online între oameni, moderate de facilitatori. Aceste experiențe interculturale semnificative au un impact profund asupra modului în care tinerii se raportează unii la ceilalți prin diferențe percepute sau într-adevăr reale. În acest sens, participanții la schimburi dobândesc abilități din secolul XXI care le permit să reușească într-o lume globalizată și, de asemenea, să îmbunătățească înțelegerea interculturală pentru a avea parte de interacțiuni mai pozitive cu omologii lor din alte țări.

Fetele din România se îndreaptă către Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM)

Ceea ce aduce nou proiectul Gender4STEM, din programul Erasmus+ Acțiunea cheie: Cooperarea pentru inovare și schimbul de bune practici, Parteneriate strategice pentru educația școlară cu obiectivul principal al proiectului: dezvoltarea inovării, nu este doar soluția propusă pentru a crea instrumente și activități didactice cu scopul de a crește afluxul de eleve din învățământul pre-universitar către Științe, Tehnologie, Inginerie si Matematică ci și consorțiul atât de divers și cu o consistentă experiență în abordarea problemelor legate de dimensiunea de gen. Proiectul a fost inițiat și este coordonat de prestigiosul Institut de Știință și Tehnologie din Luxemburg (LIST) având parteneri asociația “Women in Digital Empowerment“, WIDE (Luxembourg), o organizație de referință pentru adolescente, Stichting VHTO din Amsterdam (Olanda), Smart Venice SRL Veneția, (Italia), Consulio (Croația) și Fundația Professional din Târgu Mureș (România).

Proiectul promovează și sprijină profesorii în abordarea echilibrului de gen și a diversității în clasă. Scopul său este de a combate reprezentarea redusă a fetelor în educația STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și, ulterior, a femeilor în cariere legate de STEM.

Acest deziderat are o dimensiune europeană, după cum au arătat mai multe studii și statistici recente. Cu toate acestea, un studiu al Comisiei (2015) a constatat că mai multe femei care intră pe piața locurilor de muncă STEM pot crea un impuls anual de 9 miliarde Euro în zona UE. În plus, pentru a îmbunătăți performanța operațională și financiară, investiția în femei sporește inovația, permite o mai bună rezolvare a problemelor și performanțelor grupului și îmbunătățește reputația companiei (Anita Borg Institute, 2014).

Învățământul care se adresează celor patru componente STEM se caracterizează încă printr-o mare diferență de gen și, deși femeile sunt subreprezentate în sectoarele STEM în majoritatea țărilor, ele reprezintă o sursă importantă de talent neexploatat. Sunt mai multe cauze care împiedică fetele să participe în domeniile reprezentate de STEM, printre acestea putem include tradițiile culturale și stereotipurile, precum și prejudecățile inconștiente despre fetele care se orientează către educația STEM (de exemplu, știința este solitudine, știința este mai potrivită pentru bărbați ...).

Scriem acest articol pentru a promova soluții de învățare inovatoare și personalizate oferite de proiectul Erasmus+ Gender4STEM, si anume o platformă online care cuprinde materiale cu valoare adăugata, gata pentru a fi folosite, însoțite de o formare asociată curriculei cadrelor didactice. Profesorii din învățământul pre-universitar sunt sprijiniți cu exemple concrete, pentru a trata diversitatea de gen în sălile de clasă (de exemplu ajutându-i să proiecteze programe educaționale adecvate, să organizeze activități practice, să promoveze carierele din domeniul STEM) si în acest fel să implice mai multe fete în educația pentru STEM.

Ateliere de lucru creative cu profesioniste STEM, cu eleve din școli care sunt parteneri asociați, folosirea ultimelor metodologii care sa dezvolte așa numitele competențe ale secolului al 21-lea (Comunicarea, Colaborarea, Creativitatea si Gândirea critică) au contribuit la selectarea celor mai importante stereotipuri prezente în societate si inițierea contra argumentelor pentru a le putea combate.

„Asistentul în predare al Profesorului“ se numește platforma (necesită conectarea folosind un nume de utilizator și completarea unor date) care te ajută să-ți evaluezi propriile stereotipuri (de care ești conștient sau nu) prin rezolvarea unui chestionar și care îți și recomandă materialele ideale pentru folosirea acestora în clasă.

Prezentarea femeilor și adolescentelor care sunt un model demn de urmat – în cazul nostru ing. Maria Nits, fostă elevă la Colegiul Național „Unirea“, acum absolventă și studentă la “Imperial College“, London și Daria Petca, precum și activitățile interactive în care s-au folosit telefonul mobil și platforma, în fața unei asistențe de 70 de persoane, parteneri, profesori, profesioniști STEM, decidenți din educație, psihologi, consilieri, studenți străini și români a constituit Evenimentul de Multiplicare din 6 iunie 2019.

Recomandăm tuturor colegilor profesori să consulte platforma și site-ul proiectului unde se găsesc materiale care pot fi folosite în mod creator pentru cultivarea unei atitudini corecte în ceea ce privește dimensiunea de gen și orientarea fetelor către științe.

Angela Cotoară, Fundația Professional

Mobilitatea transnațională a elevilor – un proiect al Agenției Naționale poloneze la care participă și școli din România - a fost publicat al doilea apel la propuneri de proiecte

În cadrul primei runde de selecție, în proiectul „Mobilitatea transnațională a elevilor”, finanțat prin Fondul Social European, din cadrul Programului operațional sectorial pentru dezvoltarea educației bazate pe cunoaștere în domeniul educației sociale, axele — inovare socială și cooperare transnațională, acțiunea 4.2. Programe de mobilitate transnațională, urmează să fie implicate și 10 școli din România:

 1. Școala Publică „Costache Negri“ Galați, office@cncn.ro
 2. Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca“ Lugoj, http://www.cseiroscalugoj.ro
 3. Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva“ Timișoara, colegiuledagogictimisoara.com
 4. Colegiul Tehnic „Latcu Vodă“ Siret, www.latcuvoda.ro
 5. Școala Secundară Nr. 1 Suceava, scoala1suceava.com
 6. Școala Gimnazială „Dr. Al. Safran“ Bacău, www.scoala-safran-bacau.ro
 7. Liceul Tehnic Balș, www.colegiultehnicbals.ro
 8. Colegiul Național „Ion Creangă“ București, www.cnion-creanga.ro
 9. Liceul Teoretic „Eugen Pora” Cluj-Napoca, http://liceuleugenporacluj.ro/
 10. Liceul Tehnologic „Constantin Cantacuzino“ Băicoi, www.liceulcantacuzinobaicoi.ro

O nouă cerere la propuneri de proiecte a fost lansată de curând iar participarea este în continuare deschisă și pentru instituțiile din rețeaua de învățământ școlar și profesional din România care sunt interesate să găzduiască elevi din Polonia.

Modalitatea în care pot fi depuse formularele de candidature și alte detalii despre proiectul „Mobilitatea transnațională a elevilor” au fost publicate în numerele din ianuarie, februarie și martie 2019 ale revistei ANews.

Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană

Dorești să urmezi un program de masterat în străinătate, dar te întrebi cum îți vei finanța taxele de studiu și cheltuielile zilnice? Programul Erasmus+ Master Loan a fost conceput pentru a te ajuta. Erasmus+ Master Loans sunt credite garantate de UE cu condiții de rambursare favorabile. Sunt concepute pentru a-i ajuta pe potențialii studenți să își finanțeze cursurile de masterat într-o țară participantă la programul Erasmus+.

 • Nu sunt necesare garanții.
 • Ratele dobânzii sunt mai mici decât cele de pe piață.
 • Nu se solicită rambursarea pentru o perioadă de până la doi ani de la terminarea studiilor.

În urmă cu doar câteva luni, instituția financiară nebancară FINS a semnat cu Fondul European de Investiții primul acord de garantare Erasmus+ din România. Acesta va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru aproximativ 450 de studenți care doresc să își continue studiile de master în străinătate și pot beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia într-o altă țară participantă la programul Erasmus+.

Un program de masterat în străinătate poate fi un pas important pentru cariera ta. Pe site-ul Comisiei Europene găsești informații despre cum poți să îl finanțezi cu ajutorul împrumutului Erasmus+ pentru masterat!

Studenții trebuie să depună la FINS cererea de finanțare.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Un nou apel deschis pentru proiecte de mobilitate în domeniul învățământului universitar

Învățământ universitar în Erasmus+

Study in Romania participă la EAIE Helsinki 2019

A 31-a ediție a Conferinței și Expoziției Anuale organizate de European Association for International Education, 24 – 27 septembrie 2019, Messukeskus Expo and Convention Centre (Helsinki, Finlanda)

Delegația Study in Romania va fi formată din reprezentanții a 31 de universități din România, cu sprijinul Consiliului Național al Rectorilor și participarea UEFISCDI si ANPCDEFP. Cu această ocazie, reprezentanții României vor oferi informații despre sistemul educațional din România și vor promova universitățile la standul G41.

Pe 25 septembrie, între orele 15:30 – 16:30, va avea loc tradiționala recepție a României în cadrul căreia participanții conferinței și colaboratorii universităților din România vor fi invitați pentru o degustare de vin.

Educație și formare profesională în Erasmus+

Săptămâna europeană a competențelor profesionale

Organizarea unui eveniment sau a unei activități în cadrul Săptămânii europene a competențelor profesionale este o modalitate excelentă de a sensibiliza opinia publică cu privire la activitatea pe care o depuneți în domeniul educației și formării profesionale.

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la oportunitățile oferite de educația și formarea profesională, vă invită, să ne transmiteți povestea voastră VET. De exemplu, scrieți despre participarea la cursuri de formare profesională, descrieți un stagiu care v-a ajutat la deblocarea potențialului dumneavoastră profesional sau vorbiți despre un curs care v-a ajutat să rămâneți la zi cu ultimele noutăți din domeniul dvs. de activitate.

Dacă sunteți angajator și angajații dumneavoastră au beneficiat de cursuri de formare profesională, puteți prezenta avantajele participării la astfel de cursuri pentru alți angajatori. Dacă sunteți un părinte al cursantului, ați putea împărtăși modul în care v-ați sprijinit copilul pe parcursul experienței de formare.

Completați formularul de mai jos pentru a vă împărtăși povestea. Puteți include o fotografie sau un material video care reprezintă traseul dumneavoastră profesional. Echipa noastră va analiza apoi povestea și vă va contacta pentru mai multe informații.

Educație școlară în Erasmus+

Educație Pentru Diversitate, Incluziune Și Toleranță (E.D.I.T.)

În concordanță cu provocările educaționale ale unei societăți variate și în continuă schimbare, integrarea educativă a copiilor proveniți din medii defavorizate a devenit o prioritate. Astfel a apărut proiectul de mobilitate în domeniul educație școlară ERASMUS+ „Educație pentru Diversitate, Incluziune și Toleranță (E.D.I.T.)”. Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” din Craiova se numără printre cele șase unități de învățământ din județul Dolj căreia i s-a aprobat un proiect ERASMUS+ KA1 din cele 551 de candidaturi depuse la termenul 1 februarie 2018 (numărul de referință al proiectului este 2018-1-RO01-KA101-047341). Proiectul nostru a început la data de 1 august 2018 și se va încheia pe 31 iulie 2020 și are un budget de 39.880 €. În primul an de implementare, opt cadre didactice ale școlii noastre au mers să se perfecționeze la cursuri în Spania și în Letonia.

Training-ul „DIC-Developing Intercultural Competence and Learning about Best Practice Examples to Fight Against Racism, Prejudice and Discrimination in Schools” a avut loc în perioada 28 septembrie – 4 octombrie 2018 în La Manga, Spania (organizația de primire fiind IES Poeta Julian Andugar) și s-a pliat pe nevoia școlii noastre de a pregăti cadrele didactice privind incluziunea elevilor proveniți din medii dezavantajate. Principalele obiective ale activității de formare au fost creșterea competenței interculturale a cadrelor didactice, prezentarea și utilizarea strategiilor și metodologiilor pedagogice pentru a ajuta integrarea la clasă. Cei patru beneficiari ai mobilității din La Manga, Spania au descoperit o varietate de metodologii inovatoare care vizează educația la nivel mondial a elevilor expuși riscului de excludere socială, precum și strategii pentru dezvoltarea educației incluzive și lupta împotriva discriminării. Vizitele la diverse licee din Santomera și Cartagena au fost iluminatoare în ceea ce privește diversitatea claselor spaniole: clasa compensatorie, cea bilingvă, cea primară (pentru elevii cu dificultăți de învățare), cea pedagogică terapeutică, cea profesională, precum și clasa deschisă (pentru cei cu dizabilități).

Cursul „Inclusion In European Context” (furnizorul cursului fiind European Educational Circle) a avut loc în Riga, Letonia, în perioada 29 aprilie – 3 mai 2019 și a venit în sprijinul celor patru beneficiari privind incluziunea elevilor proveniți din medii defavorizate în context multicultural. Participanții au înțeles concepte importante pentru abordarea incluziunii educaționale în context european; au dezvoltat o atitudine incluzivă; au învățat și au practicat strategii de abordare a incluziunii în clasă. Întâlnirea cu expertul în sprijinirea studenților cu tulburări funcționale Mudite Reigase din cadrul departamentului de învățământ special al Ministerului Educației din Letonia a fost foarte fructuoasă, profesorii dezvoltându-și competențe în domeniul educației cu nevoi speciale.

La întoarcerea din mobilități, cele opt cadre didactice au promovat și consolidat un comportament pozitiv în sala de clasă prin crearea unui mediu educaţional în care fiecare copil să se simtă acceptat şi în siguranţă; încurajarea unei atitudini deschise şi tolerante unii faţă de alţii; o mai bună gestionare a conflictelor interculturale din școală, eliminarea prejudecăților și crearea un spirit multicultural între profesori și elevi, diseminarea unor strategii pedagogice și metodologii pentru promovarea integrării tuturor.

În anul școlar ce tocmai a început, opt cadre didactice ale Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu” Craiova urmează să participe la training-uri în Italia și Marea Britanie, schimbul de bune practici cu alți colegi din diferite țări europene fiind un prilej de a cunoaște alte sisteme educaționale, de a dobândi noi abilități de comunicare în domeniul educației incluzive.

Participarea la cursuri de formare europene reprezintă pentru profesorii școlii noastre nu numai o provocare profesională și o oportunitate de îmbunătăţire a cunoştinţelor lingvistice, dar şi o experienţă de viaţă pe plan personal. Proiectul va creşte gradul de conştientizare a responsabilităţii pentru viitorul membrilor comunităţii locale ca și cetăţeni europeni.

Proiectul de mobilitate în domeniul educației școlare KA1 „Educație pentru Diversitate, Incluziune și Toleranță (E.D.I.T.)” este un proiect finanţat prin programul ERASMUS+ al Uniunii Europene.

Echipa de management proiect ERASMUS+: Prof. Dr. Roșca Verginica – director, Prof. Voicu Mirela Livia – coordonator de proiect

Educația adulților în Erasmus+

Proiectul ATIPIA condus de Asociația Teatrală Shoshin se încheie la Cluj-Napoca cu un atelier dedicat persoanelor vârstnice

ATIPIA - Teatru aplicat în practicarea abordărilor integrate, este un proiect Erasmus + de 13 luni, inițiat de Asociația Teatrală Shoshin, cu viziunea organizațională de formare a unui grup durabil de educatori de adulți (sau actori-pedagogi) pe termen lung în România, care pot să creeze, să împărtășească și să disemineze o tehnică inovatoare de teatru aplicat, combinând metode verbale (Theatre in Edcation - TiE, Drama in Education - DiE) și non-verbale (somatice, vocale).

Potențialul teatrului de a contribui la aspecte precum bunăstarea socială, învățarea pe tot parcursul vieții, îmbătrânirea activă, problemele de integrare și de comunicare, credința în sine, claritatea gândirii și a expresiei, economia în mișcare (și lista poate fi continuată) este enormă. Când teatrul este "aplicat" și devine participativ, acesta poate exercita un efect foarte direct, visceral și benefic asupra tuturor celor implicați, nu doar asupra creatorilor. Scopul ATIPIA a fost să examineze mai multe astfel de aplicații și să vadă dacă poate îmbina aceste abordări diferite într-un set comun de tehnici de teatru aplicat.

Pe parcursul celor 10 luni ale proiectului de până acum, am avut 4 sesiuni comune de ateliere în în 4 țări partenere, completat de 2 întâlniri organizatorice. Atelierele comune au permis partenerilor să învețe și să își cunoască reciproc activitatea, contribuind nu numai la scopul organizațional al Asociației Shoshin, dar și îmbogățindu-se și inspirându-se reciproc, învățând noi tehnici, noi abilități și noi modalități de abordare a comunităților. La ultima sesiune comună organizată la Cluj-Napoca dorim nu numai să sintetizăm rezultatele noastre dar și să oferim posibilitatea alților de a participa.

În cadrul vizitei noastre făcută în iunie în Marea Britanie am avut posibilitatea de a viziona un spectacol regizat de Teresa Brayshaw făcut împreună cu șapte pensionari voluntari, care nu aveau experiență în domeniul teatrului. Titlul spectacolului a fost ”Hai să vorbim despre grupa mea de vârstă” și participanții au avut posibilitatea să se testeze pe sine înșiși într-un proces de creație teatrală contemporană. Cu ajutorul mijloacelor teatrului, au putut să discută despre teme cum ar fi: îmbătrânire, povestire, creație teatrală, practică și cercetare, strategii autobiografice. Spectacolul a prezentat într-adevăr o discuție; personajele vorbeau între ele, cu spectatorii și uneori cu ei înșiși fără tabuuri. S-a vorbit despre dificultăți și sănătate, uitare, generația tânără, ieșire la pensie, etc..

Asociația noastră dorește de mult să organizeze proiecte de acest fel și acum în cadrul atelierului de închidere a proiectului avem posibilitatea de a aplica setul comun sintetizat de-a lungul sesiunilor la un grup aflat de multe ori pe marginea societății noastre: persoanele vârstnice. Atelierul va fi susținut împreună cu partenerii noștri internaționali de proiect între 12-18 Septembrie în Cluj-Napoca la Casa Tranzit. În ultima zi a atelierului va avea loc un eveniment semi-public care va fi similar cu spectacolul menționat mai sus.

Partenerii proiectului sunt: Leeds Beckett University (UK), Káva Kulturális Műhely (HU), Centre Artistique International Roy Hart (FR), Colaborative Reichenow (DE), Asociația Teatrală Shoshin (RO).

Corpul European de Solidaritate

5 simulări de Parlament European organizate de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA

În perioada 20 iulie – 21 august 2019 tinerii curioși de modul de funcționare și rolul instituțiilor Uniunii Europene, mai ales al Parlamentului European, au avut șansa de a participa la o serie de simulări de Parlament European organizate de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA.

Primele patru activități au fost simulări ale comisiilor Parlamentului European, activități prin care tinerii au descoperit cum funcționează Parlamentul European și cum lucrează membrii acestuia în comisiile de specialitate.

Prin seria de simulări de Parlament European ne-am propus să creștem interesul tinerilor față de subiectele dezbătute în prezent la nivel european. Vrem ca tinerii băcăuani să își dezvolte propriile opinii, să îi ajutăm să înțeleagă modul de funcționare al unei instituții europene, dar mai ales vrem ca tinerii să își dezvolte sentimentul de cetățean european și să își asume identitatea europeană.” – Victor Cătălin Toma, președintele Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA.

Tinerii băcăuani au trăit atmosfera unei instituții europene prin 5 simulări de Parlament European organizate de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA

După patru simulări de comisii de lucru din Parlamentul European, în cadrul cărora participanții au analizat și dezbătut teme de interes european din domeniul educației, dezvoltării profesionale, culturii și artei, sportului și sănătății, pe 21 august 2019 a avut loc ultima o simulare de ședință plenară a Parlamentului European. Participanții și-au asumat rolul de europarlamentari și, grupați pe grupurilor politice din cadrul Parlamentului European, au dezbătut și votat propunerile pregătite în cadrul primelor patru activități.

„Scopul primelor patru simulări de Parlament European a fost de a introduce participanții în atmosfera Parlamentului European, mai exact, de a-i înțelege modul de funcționare și ce presupune activitatea europarlamentarilor și a comisiilor de specialitate. În cadrul ultimei activități, tinerii băcăuani au putut participa la o simulare de ședință plenară, punctul culminant al activității Parlamentului, și au avut oportunitatea să experimenteze atmosfera discuțiilor grupurilor politice și dezbaterilor în plen care au loc într-o astfel de ședință.” - Bianca-Cristina Butacu, coordonatorul proiectului.

Activitățile au loc în cadrul proiectului Youth for Democracy implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA în perioada ianuarie - decembrie 2019 prin programul Corpul European de Solidaritate. Prin acest proiect, ADA își propune creșterea gradului de participare la viața democratică a tinerilor din județul Bacău în perspectiva alegerilor europene și naționale din 2019 și 2020, prin activități de informare și formare a competențelor democratice.

te informează...

În octombrie spunem: Time to Move

În fiecare an, Eurodesk organizează în luna octombrie campania anuală de informare Time to Move. Formatul campaniei lansat în 2014 a rămas același și urmărește sensibilizarea tinerilor privind oportunitățile internaționale de mobilitate, de studiu, de voluntariat sau de muncă în străinătate.

Campania Time to Move cuprinde o serie de evenimente pentru tineri organizate în Europa cu scopul de a-i ajuta pe tineri să descopere o mulțime de posibilități prin intermediul cărora pot merge în străinătate sau pot participa la un proiect internațional, pot explora Europa sau pot câștiga experiența de care au nevoie pentru viitor.

Pentru o lună, multiplicatorii Eurodesk organizează sesiuni de informare pentru a rspunde la întrebări și pentru a-i ajuta pe tineri să-și concretizeze ideile pentru a demara un proiect în stăinătate: pentru a studia, pentru a munci sau pentru a face un stagiu de voluntariat.

Campania vizează în mod specific tinerii care nu trăiesc în mediul urban, care nu au acces la proiecte de mobilitate de învățare și care ar putea fi interesați să participe și tinerii NEETs care ar putea beneficia de o experiență de mobilitate.

Campania #TimetoMove2019 va fi prezentă pe pagina noastră de Facebook, pe grupul nostru de informare yahoo eurodesk_info, dar și pe website-ul Eurodesk. Vizitează website-ul campaniei  și poți afla mai multe informații despre activitățile Time to Move. De asemenea, aici poți găsi informații despre o serie de oportunități actualizate în cinci categorii: studiu, voluntariat, stagii, participare, granturi.

Concursul de tricouri Time to Move revine în 2019! Dacă ai cel puțin 13 ani, dar nu mai mult de 30 de ani, creează designul unui tricou care să reprezinte cel mai bine spiritul campaniei, prezintă-l și poți să călătorești cu trenul în Europa!

Poți alege orice tehnică pentru designul tricoului: o fotografie, o ilustrație digitală, un desen pe hârtie sau doar un text.

Concursul se derulează până la data de 31 octombrie 2019. După încheierea acestuia, Eurodesk va alege o creație pentru grupa de vârstă 13 - 19 ani și o creație pentru grupa de vârstă 20 - 30 de ani și va anunța câștigătorii. În plus, Eurodesk va alege încă 5 concurenți cu designuri remarcabile.

Colectează voturi pentru designul tău sau votează pentru designul preferat pe pagina concursului. La încheierea concursului, Eurodesk va alege un design câștigător dintre cele mai votate 10 designuri, iar cel care a creat acest design va fi câștigătorul votului publicului.

Câștigătorii vor primi următoarele premii:

 • Câștigătorii primelor locuri din cele două categorii vor primi fiecare un permis Interrail Global care poate fi folosit timp de 7 zile în decurs de o lună.
 • Câștigătorul votului publicului va primi o geantă Eastpak.
 • 5 concurenți cu design-uri remarcabile vor primi fiecare câte un rucsac Eastpak.

Premiul Altiero Spinelli pentru campanii de informare

Lansat de Comisia Europeană premiul urmărește să recompenseze activități de calitate care răspândesc valorile, istoria, acțiunile și beneficiile unei societăți europene mai largi, care conduc la o mai bună înțelegere a UE de către cetățenii ei și la crearea și consolidarea unui sentiment de încredere în UE.

La concurs pot participa persoane fizice, cetățeni ai UE și entități juridice neguvernamentale care au sediul și își desfășoară activitatea într-un stat membru al UE.

Lucrările, activitățile sau produsele care pot fi propuse sunt: programe educaționale sau campanii inovatoare și/sau cursuri MOOC; jocuri (offline și/sau online) cu scopuri pedagogice care să permită tinerilor participanți să cunoască Europa și modul de funcționare al acesteia; proiecte de colaborare și activități bazate pe acțiune care promovează participarea concretă a tinerilor la procesele democratice care modelează viitorul UE și angajamentul activ al acestora față de valorile comune europene.

Vor fi acordate până la 16 premii în valoare de 25.000 de euro fiecare.

Termen limită: 29 octombrie 2019, 17:00 CET

„Over 107 billion people have lived throughout history. (There are roughly 7.7 billion people alive right now.) Over the centuries, these billions of people have tried things, failed, learned, and tried differently. Sometimes, they found new solutions. And when you are born, you get to inherit the insights they learned by trial and error. The cumulative lessons of those 107 billion people have been passed down to you. It is the greatest gift you will ever receive. We are smart not because of our individual genius, but because of our collective knowledge. As the historian Niall Ferguson noted, "The dead outnumber the living fourteen to one, and we ignore the accumulated experience of such a huge majority of mankind at our peril."” ——―— James Clear (Atomic Habits)

Multilingv. Multicultural

When we listen and celebrate what is both common and different, we become a wiser, more inclusive, and better organization.” — Pat Wadors, Head of HR at LinkedIn

European Language Label – 20 de ani de inovație și creativitate în educația lingvistică

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, va organiza joi, 26 septembrie 2019, evenimentul LinguaFEST, Ediția a VIII-a, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor.

Constanţa devine astfel oraşul în care se vor celebra 20 de ani de la lansarea oficială a Certificatului Lingvistic European (European Language Label) – distincția europeană prin care sunt recompensate cele mai inovatoare proiecte din domeniul predării și învățării limbilor străine. Acești 20 de ani au însemnat aproape 150 de proiecte lingvistice premiate. Inovația și creativitatea în acest domeniu s-a manifestat în cele mai diverse feluri incluzând metode care să-i poată ajuta pe cursanți să găsească învățarea mai atractivă și mai motivantă: platforme lingvistice, jocuri, multă interactivitate prin metode performative variate. Foarte multe aspecte noi au inclus și profesorii în activitățile lor de predare, iar cele mai semnificative noutăți au fost probabil elementele provenind din educația nonformală/informală - inclusiv în ceea ce privește modalitatea de evaluare a orelor de curs sau extinderea spațiului de învățare către curtea școlii, parc sau casă și includerea membrilor familiei în procesul de învățare. Merită menționat sprijinul oferit de tehnologiile informației și ale comunicațiilor prin multitudinea de produse care pot susține învățarea unei alte limbi: jocuri, aplicații, platforme care permit interacțiunea cu omologi aflați la distanță – elevi sau profesori – și crearea de produse audio-video prin colaborare online și multe altele.

Certificatul Lingvistic European a fost obținut anul acesta de:

 1. Fundația EuroEd Iași - proiectul „ZOE - Educație Online despre Zoonoze - Cursuri online pentru domeniul comunicării veterinare privind prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor transferabile de la animale la oameni” - domeniul universitar, limbile utilizate fiind engleza, româna, franceza, italiana, lituaniana, croata.
 2. Colegiul Tehnic „Ana Aslan”, Cluj-Napoca - proiectul „Povestea noastră comună europeană”, domeniul educație școlară, limba engleză.
 3. Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab“, Râmnicu Vâlcea - proiectul „Consolidarea multilingvismului în rândul tinerilor antreprenori”, domeniul educație școlară, limba engleză.
 4. Școala Gimnazială „Sfântul Andrei“, Brăila - proiectul „Patrimoniul Cultural: Conservarea trecutului, construirea viitorului”, domeniul educație școlară, limbile engleză, română, greacă, poloneză, spaniolă, italiană, lituaniană.

Programul LinguaFEST 2019 cuprinde alocuțiuni ale Inspectorului Școlar General, prof. Petrică Miu, ale invitaților din partea Instituției Prefectului Constanța, Consiliului Județean Constanța, Doamnei Director a Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu, prezentări ale ANPCDEFP, DRI, prezentări ale colegiilor centenare în învățământul constănțean - Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, jocuri lingvistice, o expoziţie, o proiecție de film despre Dobrogea multiculturală și câteva momente artistice.

Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, începȃnd cu ora 10:00. Participanţii vor fi beneficiarii proiectelor Erasmus+, reprezentanţi ai proiectelor premiate cu European Language Label, lingvişti, profesori de limbi moderne şi minoritare, studenţi, elevi, jurnalişti.

Rezultatele evaluării sunt anunțate pe site-ul www.erasmusplus.ro.

Mai multe informații găsiți pe site-ul ANPCDEFP și pe site-ul Comisiei Europene

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Key Data on Early Childhood Education and Care in Europe – 2019 Edition

Educația timpurie – etapa de dinaintea învățământului primar – este recunoscută tot mai mult pentru că asigură fundația pentru învățare și dezvoltare pe tot parcursul vieții. Cea de-a doua ediție a raportului Date cheie privind educația timpurie în Europa oferă o prezentare generală a accesibilității, calității și incluziunii în educația timpurie din 38 de țări europene. Raportul arată că în multe țări europene nu există încă acces universal, calitate superioară și o integrare a serviciilor de educație timpurie.

Obținerea unui loc convenabil din punct de vedere financiar în sistemul de educație timpurie este încă dificilă pentru multe familii cu copii mai mici de 3 ani. Numai șase țări din Uniunea Europeană (Danemarca, Germania, Estonia, Slovenia, Finlanda și Suedia), precum și Norvegia garantează un loc în educația timpurie cu finanțare publică pentru fiecare copil începând de la o vârstă fragedă (6 - 18 luni). Accesibilitatea este considerabil mai bună pentru copiii de vârste mai mari. Jumătate dintre țările europene garantează un loc în educația timpurie începând de la vârsta de 3 ani. Copiii din cele mai multe țări europene frecventează ultimul an de educație timpurie gratuit.

Educația timpurie de calitate, și anume cu un conținut educațional clar, asigurată de personal cu un nivel înalt de calificare și susținută prin politici consecvente se regăsește cel mai mult în regiunea nordică, cea baltică și în regiunea balcanică.

Copiii din majoritatea celorlalte regiuni europene întâmpină schimbări pe măsură ce trec de la unitățile de tip antepreșcolar la unități de învățământ preșcolar concentrate pe educație, în jurul vârstei de 3 ani. Cu toate acestea, separarea tradițională dintre etapa de educație antepreșcolară și cea preșcolară nu este clar definită, multe țări introducând recomandări didactice pentru copii mai mici.

ACCESUL

În prezent, în jumătate dintre țările europene, ultimul an de educație timpurie este obligatoriu. Iar într-un alt sfert dintre acestea, locul este garantat prin lege. Prin urmare, obiectivul de referință pentru educație și formare (ET 2020) conform căruia cel puțin 95 % dintre copii ar trebui să participe la învățământul preșcolar începând de la vârsta de 4 ani a fost acum atins.

În ultimii cinci ani, cinci țări (Cehia, Croația, Lituania, Finlanda și Suedia) au introdus educația timpurie obligatorie cu un an înainte de începerea învățământului primar. Grecia și Ungaria au prelungit durata frecventării obligatorii de la unu la doi ani și respectiv trei ani. De asemenea, dreptul legal universal la educație timpurie a fost extins în Cehia, Polonia și Portugalia, aplicându-se acum de la vârsta de 3 sau 4 ani.

Totuși, un sfert dintre sistemele europene de educație nu dispun de un cadru legal formal care să asigure locuri pentru toți copiii în sistemul de educație timpurie. În unele dintre acestea pot exista modalități mai puțin formale de asigurare a accesului. Cererea este mai mare decât oferta în ultimul an înainte de începerea învățământului primar în comunitatea franceză din Belgia, Italia, România, Slovacia, Muntenegru și Turcia.

ACCESIBILITATEA FINANCIARĂ

În Europa, cele mai multe familii trebuie să plătească taxe pentru educația timpurie a copiilor cu vârsta până în 3 ani. În prezent, doar o singură țară europeană – Letonia – garantează un loc gratis în sistemul public de educație timpurie pentru fiecare copil începând de la vârsta de 1 an și jumătate. Luxemburg, Lituania, România și Muntenegru oferă educație timpurie gratuită, dar nu garantează locurile. În restul țărilor, cei mai mulți părinți trebuie să plătească pentru educația timpurie în primii ani. Cele mai mari taxe medii lunare sunt în Irlanda, Olanda, Regatul Unit și Elveția. De exemplu, în Irlanda, taxele medii lunare ajung la 771 EUR.

Disponibilitatea educației timpurii gratuite crește vizibil la vârsta de 3 ani și această tendință continuă cu fiecare an pe măsură ce copilul crește. Educația timpurie devine aproape universală și gratuită în aproape toate țările europene în ultimul an înainte de începerea învățământului primar.

PERSONALUL

Personalul cu un nivel înalt de calificare în domeniul educației timpurii – cu studii la nivel de licență sau un nivel superior – are o probabilitate mai mare de a crea medii de învățare stimulante, precum și de a oferi grijă și sprijin în mod adecvat. Totuși, numai o treime dintre țările europene impun ca cel puțin un membru al echipei de la fiecare grupă de copii să dețină un nivel înalt de calificare. Într-o altă treime dintre țări, personalul trebuie să aibă un nivel înalt de calificare în cea de-a doua etapă a educației timpurii, pentru copiii cu vârsta de cel puțin 3 ani (învățământ preșcolar), însă nu și în prima etapă (îngrijirea copilului sau dezvoltarea educațională timpurie).

În peste jumătate dintre țările europene sunt disponibili asistenți. În 50 % dintre cazuri, nu se cere ca asistenții să aibă studii care au legătură cu educația timpurie, iar aceștia nu au obligația de a urma cursuri de dezvoltare profesională pe perioada în care sunt angajați.

La vârsta de 2 ani, numărul maxim de copii pentru fiecare membru al personalului variază de la 3 (în Muntenegru și Norvegia) la 18 (în Spania). La vârsta de 4 ani, numărul maxim de copii la fiecare membru al personalului este 20 sau mai mult în cele mai multe țări. Raportul personal/copii pentru această vârstă este mai mic de 10 în Irlanda, Ungaria, Finlanda, Regatul Unit (Scoția) și Norvegia.

RECOMANDĂRI DIDACTICE

Toate țările europene au emis recomandări oficiale pentru a se asigura că unitățile de educație timpurie furnizează educație. Conținutul acestor recomandări variază, însă în general acestea includ obiective de învățare sau educaționale și activități adecvate vârstei, uneori sub forma unui curriculum standard. Totuși, în aproximativ o treime dintre țările europene (Belgia – comunitatea germanofonă, Bulgaria, Cehia, Grecia, Italia, Cipru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Regatul Unit – Țara Galilor și Irlanda de Nord, Albania și Elveția), se cere un conținut educațional numai pentru programele adresate copiilor cu vârsta de cel puțin 3 ani: etapa preșcolară.

Recomandările didactice evidențiază de regulă dezvoltarea emoțională, personală și socială; dezvoltarea fizică; abilitățile artistice; abilitățile lingvistice și de comunicare; înțelegerea lumii; abilitățile de cooperare și educația pentru sănătate. Mai puțin menționate sunt conștientizarea limbilor străine și educația digitală, care se adresează de cele mai multe ori copiilor mai mari. Activitățile de educație digitală recomandate în educația timpurie includ, de exemplu, citirea cărților digitale, explorarea naturii și a științelor cu dispozitive digitale, precum camerele web și GPS-ul, experimentarea și crearea unor lucrări artistice utilizând forme digitale de expresie sau jucarea unor jocuri pe computer. În unele sisteme de educație, recomandările la nivel înalt precizează care sunt competențele digitale pe care copiii trebuie să înceapă să și le formeze în cursul educației timpurii. De exemplu, Planul cadru pentru grădiniță din Norvegia recomandă ca „personalul să-i implice activ pe copii când utilizează instrumente digitale”.

TRANZIȚIA LA ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR

Copiii merg mai departe în învățământul primar în jurul vârstei de 6 ani în majoritatea țărilor europene, însă acest lucru se poate petrece încă de la vârsta de 4 ani sau mai târziu, la 7 ani. În cursul acestei perioade de tranziție, copiii și părinții lor pot întâmpina dificultăți din cauza diferențelor legate de noul mediu. Frecventarea unei unități care se află în același loc cu școala primară în ultimul an de învățământ preșcolar nu numai că asigură familiarizarea copiilor cu mediul fizic și social, ci oferă și oportunități de colaborare între personalul care se ocupă de educația timpurie și personalul școlii. În șase țări (Grecia, Cipru, Luxemburg, Suedia, Elveția și Liechtenstein), toți copiii frecventează ultimul an de învățământ preșcolar în același loc unde se află și școala primară.

Referințe: Publicația ”Key Data on Early Childhood Education and Care in Europe – 2019 Edition” [„Date cheie privind educația timpurie în Europa – ediția 2019”] este disponibilă:

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Dacă doriți să nu mai primiți această publicație, va rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa unregistered@anpcdefp.ro.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Aaron Burden - "untitled image" • MichaelGaida - "globe map country" • geralt - "system web network" • Vlad Tchompalov - "untitled image" • Robfoto - "european union europe travel" • image4you - "euro coins currency" • Caleb Woods - "untitled image" • 5477687 - "books light bulb literature" • moritz320 - "temporal distance chronometer duration" • geralt - "umbrella color atmosphere" • geralt - "personal network social media" • Angelina Litvin - "untitled image"