"Българин? Допълнителна проверка за Вас господине!" София - Маями с 3 прекачвания и 5 проверки на багажа

7 март 2016. Пътувам по работа от София за Маями заедно с мой колега. Летим с Австрийски авиолинии през Виена. Времето ни за трансфер е ограниченио и тичаме, за да сме на време за полета Виена - Маями.

Въпреки, че сме минали проверка на багажа в София, задължително минаваме повторна такава в Австрия. Леко забавяне, но сме чевръсти и стигаме до вратата за отвеждане към самолета 15 минути преди да я затворят.

"Вие сте избран на случаен принцип за допълнителна проверка"

На вратата за отвеждане за полета Виена - Маями сме посрещнати от чаровни служителки в червени униформи.

"Вие сте избран на случаен принцип за допълнителна проверка", съобщава ми служителката. Колегата ми се смее. Аз гледам умно.

"Вие също сте избран на случаен принцип за допълнителна проверка", чува колегата. Споглеждаме се. Явно сме големи късметлии.

Изпращат ни на друго гише, където се регистрираме за допълнителното претърсване. Там са събрани всички "съмнително" изглеждащи хора, пристигнали на летището във Виена. Поглеждам паспортите в ръцете им: Косово, Афганистан, Албания.... интересно. От кога България представлява такава заплаха за Съединените Американски Щати?

Събират паспортите ни. Нареждат ни в редица и ни отвеждат в странично помещение за щателно претърсване. Изваждаме абсолютно всичко от чантите си. Питат ме какво има в непрозрачната торба. "Долни гащи!"

Следва пребъркване, мазане с химикали за взривни вещества и други ритуали, целящи да обезпечат безопасността на полета и пътниците.

Леко унизени се връщаме към вратата за отвеждане към самолета. Затворена е. Недоумявам. Там все още е една от служителките в червено. Питам.

"Вие сте имали предостатъчно време, за да се качите. Защо сте се забавили толкова?" Искам да и направя нещо лошо. Леко изнервен и припомням, че точно тя ни е пратила "на случаен принцип" за допълнителна проверка. Служителката се усмихва и ни посочва бюрото за резервации в съседство. Опитвам се да защитя правата си като организирам микро скандал, но виждам, че девойката е имунизирана. Явно не съм първия българин, който изпуска самолета.

След справка в системата става ясно, че не сме виновни за закъснението. Пренасочени сме към полет през Лондон за Маями за сметка на Австрийски авиолинии. Отново тичаме. Вече смърдим порядъчно на пот и сме пробягали към 3 км. Още една проверка на багажа за полета до Лондон (четвъртата проверка на багаж). В самолета, бира с фъстъци. Кацаме на Хитроу.

Трансферно гише за получаване на бордни карти за полета Лондон - Маями:

"Съжаляваме господа, не може да ви дадем места. Полета е затворен за резервации. Твърде късно идвате."

Вече дори не се опитвам да си слагам "страшната" физиономия. Просто се смеем и обясняваме, че това е вторият полет, за който закъсняваме не по наша вина. Англичаните се оказват по-отзивчиви от австрийците. След няколко телефонни обаждания имаме бордни карти и отново тичаме към вратата за отвеждане към самолета.

През прозорците виждаме огромния 747, който ще ни отведе в Маями. Но познайте какво ни казват като представяме бордните си карти...

"Вие сте избран за допълнителна проверка за сигурност"

Англичаните поне не са лицемерни. Не казват "на случаен принцип". Ясно е, че не е случаен. Колегата ми се смее и коментира: "Нека позная, и аз съм избран нали". Служителят не оценява шегата, а просто му посочва да ме следва.

Опипване. Събуване. "Това какво е?" "Гащи!" ....

Седим удобно в креслата си и се наслаждаваме на развлекателната програма на дисплеите пред нас. Мисля си... "Какво разбира един англичанин от пътуването си до Маями? Има един единствен полет. Не го опипват. Не обяснява как изглеждат гащите му. Това просто не е забавно!"

от Румен Йорданов

Created By
Roumen Jordanov
Appreciate

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.