Loading

Nathalie Caldonazzo herinneringen aan Massimo Troisi

Massimo Troisi

Op 4 juni 2019 is het precies 25 jaar geleden dat de Italiaanse acteur Massimo Troisi overleed. We spraken over hem met Nathalie Caldonazzo zijn half Italiaanse half Nederlandse verloofde, met wie hij trouwplannen had en samen een kind wilde. Wie herrinert zich niet de prachtige film “Il Postino “uit 1994. Dat het verhaal vertelt over de Italiaanse postbode Mario Ruoppolo op het Eolische eiland Salina. Die op een dag de verbannen Chileense dichter Pablo Neruba ontmoet. Massimo Troisi , Philippe Noiret en Maria Grazia Cucinotta zijn de hoofdrolspelers van de film die 5 Oscars nominaties ontving.

Il Postino
con Leontine Snell la mamma Olandese

“Je kunt zien dat je moeder Nederlands is” zeg ik tegen de in Rome geboren schoonheid Nathalie Caldonazzo, dochter van de Haagse danseres en choreograaf Leontine Snell en de Romeinse zakenman Mario Caldonazzo.“Ja, ook mijn moeder steekt een kop boven de gemiddelde italianen uit” lacht ze. Grappig, dat we ook beiden iets met de filmwereld hebben, ik met Massimo Troisi en mijn moeder met Dino Risi beide geliefde Italiaanse filmers”.De actrice, model en showgirl, was in de jaren ‘90 wekelijks op de Italiaanse tv te zien bij het Variété programma “il Bagaglino” haar dans talenten heeft ze van geen vreemde, moederlief danste bij het Lido van Parijs.

Massimo en Nathalie

In de jaren negentig staat Nathalie regelmatig in het nieuws vanwege haar relatie met Massimo Troisi, hoe hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet, vraag ik haar?“Als tiener nam mijn moeder mij vaak mee naar de bioscoop om zijn films te zien, eigenlijk vond ik er niet zoveel aan en begreep weinig van het napolitansche dialect”.

Massimo & Nathalie

Jaren later, tijdens een etentje met vrienden in een restaurant in Rome zat Massimo daar ook te dineren, de hele avond staarde hij mij aan, toen ik het restaurant verliet zei ik hem vrolijk gedag, hij reageerde verbaasd. Vervolgens heeft hij een week lang naar mij lopen zoeken, via kennissen is hij erin geslaagd mijn telefoonnummer te achterhalen. Op een ochtend belde hij of ik zin had om samen koffie te gaan drinken, zo is het gegaan, ik was 24 en hij 39 jaar. Massimo Troisi (1953) groeide op in een grote familie in San Giorgio a Cremano vlakbij Napels. De instinctieve erfgenaam van Totò en Eduardo de Filippo, begon zijn carrière in 1972 bij het komische trio “I Saraceni”. In 1981 schrijft hij de komedie “Ricomincio da tre” waar hij de “David di Donatello Award” ontving als beste acteur. Vervolgens in 1984 maakte hij samen met Roberto Benigni de film"Non ci resta che piangere". “Il Postino, was zijn dertiende en laatste film. “Massimo is geboren met een hartafwijking”, gaat ze veder,” in 1976 vertrekt hij naar America voor een hart operatie dat mogelijk werd gemaakt door een geldinzameling van de napolitaanse krant Il Mattino”.Later in 1993 onderging hij een andere operatie in de Verenigde Staten, die niet veel verbeteringen opleverde, vanaf die periode begon zijn gezondheid steeds slechter te worden. Tijdens de opnames van “Il Postino”werd hij niet goed en vertelden zijn artsen dat hij in levensgevaar verkeerde en zo spoedig mogelijk een harttransplantatie moest ondergaan”. “Hij kon nog maar 1 uur per dag werken op de set van “Il postino”, maar hij wilde persè de film afmaken en vervolgens naar Londen vliegen voor de operatie, maar helaas was het te laat, de dag erna stierf hij in zijn slaap op 41 jarige leeftijd in Rome”. Massimo was als de dood voor de dood, maar als goede Napolitaan deed hij altijd alsof er niets aan de hand was. Wat ik nog het ergst vind is dat hij nooit heeft kunnen genieten van het succes van deze prachtige film. Een enorm verlies om op je 24 de liefde van je leven te verliezen, ik was een tijd lang ziek van verdriet, mijn moeder en zusje hebben me heel erg gesteund in die periode. Massimo was een heel bijzonder mens, geliefd bij het publiek vanwege zijn eenvoud en vriendelijkheid, ik ben erg dankbaar dat ik hem heb ontmoet!

Nathalie Caldonazzo

Maar het leven gaat veder, ik ben gelukkig met mijn dochter mijn familie de kunstwerken die ik maak en sinds kort Napo mijn hond. Door mijn werk als actrice in het theater reis ik door heel Italie, steeds meer besef ik wat een geweldig land Italie is. Ik hou van de Italianen , warme en hartelijke mensen, die gemakkelijk vriendschap maken, opgewekt en vrolijk en niet zwaar op de hand. Op mijn vraag om wat tips aan onze lezers over haar Italie te geven

Italie

Ik hou van een warm klimaat en voel me prima in midden en zuid Italie, graag bezoek ik Toscane , Monte Argentario. De terme van Saturnia vind ik fantastisch, als ik even tijd heb ga ik hier naar toe om even helemaal bij te komen en te ontspannen. Dikwijls denk ik hoe speciaal Rome is, lopend over Ponte sant Angelo en Castel sant ’Angelo voor je te zien staan. Maar ook Puglia is geweldig om te bezoeken en overnachten in een masseria, mijn favoriete is “Borgo Egnazia” in Fassano. De natuur van “Riserva Naturale Orientata Zingaro”in Sicilie is ongelofelijk mooi.

pasta met pomodoro fresco en basilico

Ik hou van lekker eten en volgens mijn vrienden kan ik ook redelijk goed koken. Belangrijk vind ik het om met goede ingrediente te werken waar het hier in Italie niet aan ontbreekt, verse vis en pasta met pomodoro fresco en basilico zijn mijn favoriet. “Dat maakte ik trouwens ook vaak voor Massimo klaar”lacht ze.

Created By
Olga Bibi Segaar
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.