Loading

Bijna Rusland Opleiding tot professionele hacker?

Tijdens onze 4 maanden durende roadtrip om de Oostzee zijn we nu bijna bij de Russische grens en gaan eens kijken op de punt in Narva- Joessuu waar de rivier de Narva in de zee komt. De grens is precies in het midden van de rivier. Het Estse plaatsje is nu een echte plaats voor zonaanbidders, brede stranden en veel kuuroorden. Het zijn veelal Russen die hier vertoeven.

We rijden tot het einde door en gaan dan lopen. Er is een groot gebouw dat dicht getimmerd is maar we lopen er langsheen. Het voelt toch niet prettig. Een Russische patrouille boot ligt stil in het midden van de rivier. We komen bij een bordje rood omrand met een tekst erin en gaan toch maar niet verder. Iets verder aan de Estse kant staan alleen maar geraamtes van grote huizen blokken en fabrieken. We rijden er over een gatenweg heen maar ook hier bordjes met niet fotograferen en overal camera’s. Nu vind ik het wel prettig om uit mijn comfort zone te gaan maar toch weer braaf terug gereden naar de geasfalteerde weg naar Narva zelf waar je over een brug Rusland binnen kan. Dit is echt heel gek tenminste voor mij. Zo dicht bij elkaar en toch zover weg. Aan de Russische kant staat een groot fort en aan de Estlandse kant staat er ook een. Op beide forten staan mensen naar de andere kant te kijken.

Om een indruk te krijgen of zo’n rij voor de grens nu een beetje opschiet.

Als wij aankomen staat er een wit busje. Wij gaan lopen en zo’n anderhalf uur later is hij toch al een meter of tien opgeschoten. Ik spreek een man die hier vorig jaar stond te wachten. Er waren vijf auto’s voor hem. Het duurde drie uur en zijn hele auto werd leeggehaald. Moet er niet aan denken dat wij Sprintertje moeten leeghalen.

Toeval?

Vanmorgen in de Volkskrant: Nieuwe grote cyberaanval vanuit Rusland op de VS. Opnieuw pleegt een Russisch hackerscollectief dat wordt gelinkt aan de geheime dienst SRV grootschalige cyberaanvallen op Amerikaanse instellingen. Nu denk je misschien, wat heeft dat nu te maken met je roadtrip. Nou wacht maar.

Het grensgebied heeft toch wel diepe indruk op ons gemaakten we besluiten om maar eens een camping op te zoeken waar een wasmachine is. We komen uit in de gemeente Vaivara het gehucht Laagna.

Park4night geeft aan dat er hier een hotel is met een camping erbij. Na lang zoeken zien we een oud gebouw dat op een hotel lijkt. Geen camping. We zien alleen jongeren rondlopen en een klein bordje met camping. De receptie is in het hotel. Trapje op en naar binnen. Daar is de hal helemaal bezet met onderuit gezakte jongeren met een laptop op schoot. Niemand kijkt op van zijn of haar scherm en er zit niemand achter de receptie. Daar sta ik dan wat verloren tussen deze zwijgende jongeren, kijk wat in het rond en maak uiteindelijk oog contact met een wat oudere iemand. Hij staat op en in wat gebrekkig Engels legt hij mij uit dat de beheerder er over een uurtje weer zal zijn. Zoek maar een plekje naast het groene gebouw, daar is water, elektriciteit en een zwembad waar je naar de wc kunt en douchen. Dank U. Wat doen we, gaan we verder of zullen we hier toch maar gaan staan, er is in ieder geval een wasmachine.

We zoeken een wat recht plaatsje en blijven. Het ziet er allemaal een beetje verlopen uit. Overal in het gras op stenen, op bankjes, op de grond, staand, jongeren met een laptop. Wat is dit. Ze kijken je niet aan maar zitten alleen maar druk te tikken op hun toetsenbord.

Het groene gebouw huisvest het zwembad, de gemeenschappelijke douches, tafeltennistafel en de wasmachine. Die is vrij dus snel een wasje erin. Het regent en er is geen droger. Naast ons staan twee niet afgebouwde huisjes met daartussen een overdekte open ruimte. Met spijkers en een paar schroeven en natuurlijk een touw heb ik daar een waslijntje kunnen maken. Twee wassen gedraaid. Er komt nog een Duitser met een hond staan en later nog een Duits stel. We staan met z’n drieën op dit grote veld. Intussen lopen er steeds meer jongeren heen en weer en wordt er gesport en muziek gedraaid. De jongeren bivakkeren in kleine huisjes rondom het hotel. Het is vroeg rustig en we slapen uitstekend.

Kwart voor acht,

Ik word gewekt door trompet muziek en dan schalt er een harde vrouwenstem uit de boxen bij het hotel. Ik kijk naar buiten en zie een groepje jongeren in marstempo naar het hotel lopen. Voorop een fanatieke man in beige kleding en een rood sjaaltje. Hier moet ik meer van weten dus snel naar buiten. Voor ieder huisje staan jongeren keurig in de rij te wachten tot de beige man ze ophaalt om in het gelid naar het bordes van het hotel te lopen. Ondertussen schalt uit de speakers de gezongen muziek. Het doet een beetje Chinees aan. Wat is dit. Op het bordes staan de leiders die de jongeren toespreken. Dit alles duurt een half uur. Ze doen gezamenlijk wat gym oefeningen en het lijkt of er een gekozen wordt tot een soort winnaar. In het gelid lopen de groepen weer terug naar hun huisjes en even later loopt iedereen weer met een laptop naar het hotel en wordt het heel rustig. Ik wil weten wat dit alles is.

Ik heb mazzel, er gaat iemand die lijkt op een leider naar de douches en ik spreek hem aan. Hij spreekt Engels. Ik vraag wat gebeurt hier eigenlijk. Hij neemt mij van top tot teen op en zegt dan, het zijn allemaal Russische kinderen tussen de 15 en 17 jaar die hier twintig dagen zijn om alles te leren over algoritmes en nog veel meer. Wat dat veel meer is zegt hij niet. Alleen kinderen die excellent zijn in wiskunde zijn “uitverkoren” om hier aan deel te nemen. Hij zelf is hier met zijn vrouw en kind om een gastcollege te geven. Hij is Rus maar woont en werkt in Zwitserland.

Dus hier in Estland, Russische kinderen en alle informatie in dit hotel en camping staat ook in het Russisch. Ik denk dat ik weer wat wijzer ben geworden. Een hacker staat in Rusland hoog aangeschreven en de makkers verdienen miljoenen. Welke jongere wil dat nou niet.

Zijn dit de toekomstige of misschien nu al wel Russische hackers? Wie zal het zeggen.

De video hieronder is een beetje kort, het gaf mij toch niet zo’n prettig gevoel om dit uitgebreid te filmen.

Credits:

Gemaakt met afbeeldingen van Obelixlatino - "estonia narva monument"