Loading

Jaïr Tchong Over de zomer van KAAP

Jaïr Tchong ruilde het drukke Amsterdam in voor Oostende en ging eind vorig jaar aan de slag als muziekprogrammator bij KAAP. Helaas ging het land in lockdown kort voor hij zijn eerste programma kon voorstellen. KAAP bracht een alternatief aanbod in de vorm van livestreams, maar dat kan moeilijk tippen aan een echte live-ervaring. Gelukkig mag ook KAAP deze zomer – coronaproof – weer overschakelen naar ‘the real deal’. De ‘Strandhut’ is open en iedereen is welkom voor de Zomer van KAAP.

door Robine Vanderhaeghe

Je bent sinds 1 december vorig jaar aan de slag als muziekprogrammator bij KAAP. Hoe is het om als Nederlandse muziekprogrammator in België te werken? Zie je veel verschillen tussen de Belgische en de Nederlandse muzieksector?

De periode tot aan de lockdown was bijzonder inspirerend. Dat begon al meteen in mijn tweede week, toen ik door collega Benny Claeysier in Sint-Niklaas werd voorgesteld aan een dertigtal collega’s uit heel België. Het discours over culturele programmatie ligt hoog en is niet (zoals in Nederland) geheel gereduceerd tot de vraag “hoeveel kaarten kunnen we hiermee verkopen?”. Helaas ging een week voor mijn eerste KAAP-programma de lockdown van start. Sindsdien is het voor iedereen in de culturele sector zeer ongewis hoe de toekomst eruitziet. Wat me opvalt: de collegialiteit onder programmatoren is hier hoog: we delen onze zorgen. In Amsterdam heb ik dat wel anders ervaren: daar zaten de zalen elkaar als gevolg van jarenlang neoliberaal cultuurbeleid toch vooral in de weg.

Hoe heeft KAAP ingespeeld op de coronacrisis?

Na de aanvankelijke schok zijn we begonnen met het organiseren van livestreams en workshops vanuit de huiskamers van de door ons geselecteerde artiesten. Hoewel het heel fijn was om iets te kunnen betekenen voor onze artiesten en ons publiek, liet het ook precies voelen wat je allemaal mist. Samen met tien jazzfestivals en andere partners heeft KAAP het Bel Jazz Fest georganiseerd, een volledig online festival. Dat voelde als een logisch eindpunt van de livestreamconcerten. Hopelijk gaat het vanaf nu stap voor stap terug naar normaal!

Wij hopen vooral dat mensen de weg naar de culturele instellingen terugvinden. Daar hangt veel van af. Wij bestaan bij de gratie van ons publiek.

Even zag het ernaar uit dat er de hele zomer geen events mochten georganiseerd worden. Nu kan ‘de zomer van KAAP’ toch plaatsvinden. Welke maatregelen nemen jullie om de concerten veilig te laten plaatsvinden?

We houden ons aan het protocol zoals dat door de overheid is vastgesteld. Dat betekent dat we in KAAP 36 mensen volgens vastgestelde routes kunnen binnenlaten om zittend een concert mee te maken. De zaal is aangepast om aan alle coronamaatregelen te voldoen. We verkopen ook pakketjes met hoofdtelefoons en iets om te eten en drinken, zodat je met hoofdtelefoon op het strand ook van het liveconcert kunt genieten.

Naar welke concerten kijk je zelf het meest uit?

Collega Benny heeft de zomerserie in KAAP Oostende geprogrammeerd om mij de noodzakelijke inwerktijd te gunnen, terwijl ik met Jazz Brugge, AMOK en de jaarprogrammatie voor Oostende bezig ben. Er is heel veel moois op komst. Ik kijk onder andere uit naar het concert van pianist Dorian Dumont, die op 4 juli een voorproefje zal laten horen van zijn project rond de muziek van dancepionier Aphex Twin. Dat project zal tijdens Jazz Brugge (13–15 november, Concertgebouw Brugge) in première gaan en ook verschijnen op ons label W.E.R.F. Records. Verder zie ik uit naar het soloconcert van accordeoniste Erica Roozendaal die haar instrument weet te laten klinken van kamermuzikale intimiteit tot orkestrale kracht.

De cultuursector is een van de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Komt de sector er weer bovenop volgens jou?

Als culturele uitingsvorm laat muziek al millennia zien dat het over een fundamentele veerkracht en openheid beschikt, hoewel deze crisis voor musici ongekend is. Ook maak ik me grote zorgen over het ecosysteem van de internationale podiumkunsten. Hierin zijn de kleine agentschappen vaak de smaakmakers, de tussenpersonen die ruim voor de mainstream marcheren. Maar juist die hebben het nu ongekend zwaar. Ik denk dat voor veel muziekliefhebbers (en zeker ook voor de musici) livestreams nooit een alternatief zullen zijn voor de volwaardige concertervaring. Verder hopen we vooral dat mensen de weg weer terug weten te vinden naar al die mooie culturele instellingen in België. Daar hangt heel veel van af. Wij bestaan bij de gratie van ons publiek.

Samen met enkele andere Oostendse culturele partners werd de slogan ‘En wat als kunst (of muziek) het vaccin is?’ gelanceerd. Wat betekent dit voor jou?

Het beeld van wereldwijd uitgestorven concertzalen, theaters en festivalterreinen houdt me sinds begin maart regelmatig uit mijn slaap – historisch is dat beslist een unicum. Alles wat in mijn leven wezenlijk is, heeft direct te maken met muziek en cultuur. Kunst als vaccin is voor mij een evidentie. Een gezonde culturele sector staat voor mij in dezelfde logica als goed onderwijs, goede gezondheidszorg en een gezonde economie. De menselijke verbeelding mag nooit worden vervangen door louter efficiëntie en berekening.

Kunst als vaccin is voor mij een evidentie. De menselijke verbeelding mag nooit worden vervangen door louter efficiëntie en berekening.

Je werkt zowel in Brugge als in Oostende. Maar je woont hier, hoe bevalt het je in de Stad aan Zee?

In negentien jaar tijd heb ik mijn vorige woonplaats Amsterdam zien veranderen in een dolgedraaide, neoliberale toerisme- en vastgoedmachine. Er is niets mis met toerisme, maar daar is de balans toch echt volledig doorgeslagen. Het ging ten koste van de leefbaarheid en dat wat ooit kenmerkend en fijn was aan Amsterdam. Sinds ik in Oostende woon, kan ik mijn eigen gedachten weer horen. Bovendien maakt de afwisseling met Brugge mij (als liefhebber van historische steden) heel gelukkig.

De Zomer van KAAP staat zoals elk jaar vol toffe weekendconcerten, maar er staat ook literatuur op het programma. Let op! Door de coronamaatregelen is het aantal plaatsen beperkt. Wees er dus snel bij! Info en tickets op www.kaap.be.

De Franse pianist Dorian Dumont is onder andere als solopianist actief. Hij laat zich inspireren door een heel diverse pluimage aan muzikale helden. Zo richt hij de schijnwerpers voor zijn eerste solo-plaat 'Aphexions' op Aphex Twin, één van de absolute grootmeesters van de alternatieve elektronica. Hij speelt op zaterdag 4 juli een exclusief proefconcert bij KAAP.

Het volledige culturele zomeraanbod in Oostende vind je op www.zomerino.be

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (juli 2020)

Foto’s: Sjahin During, Jaïr Tchong, KAAP

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate