Loading

Ærkefjender fra Østjylland I Bakken Bears er de ikke i tvivl. Horsens IC er klubbens største rival historisk set. Mandag kan århusianerne sikre sig DM-guldet for næsen af naboen.

Af Dennis Bjerre Christiansen, dbch@stiften.dk

Bakken Bears’ sportsdirektør Michael Piloz tøver ikke i ét sekund, hvis man spørger ham, hvem Bakken Bears’ største rival er.

Man vandt de første titler mod sjællandske hold, og man var i DM-finalen mod Svendborg Rabbits syv år i træk. Men...

- Horsens. Det handler om den tid, jeg startede i, som var i halvfemserne hvor opgørene mod Horsens begyndte at spidse til.

- For de, der har været med i 40 år, der er Viby nok den største rival. Men dem snakker man ikke så meget om længere. Og for ti år siden var det Svendborg, der var den helt store rival. Og så er der dem, som jeg selv, der kom til for godt 20 år siden, som ser Horsens som den største ærkefjende. Det er de sjoveste kampe for mig, siger Michael Piloz.

De to hold er lige nu i gang med den syvende indbyrdes DM-finale. Horsens IC har vundet fire, Bakken to.

Mandag kan Bakken Bears dog vinde årets DM-guld, når de to hold mødes i Vejlby-Risskov Hallen. Stillingen i årets serie er 3-1.

I forbindelse med finaleserien mellem ærkerivalerne, bringer Stiften et tilbagekig på Bakken og Horsens’ indbyrdes historie.

Peter Hoffman var enestående for Horsens IC i den første DM-finale mod Bakken Bears. Arkivfoto: Scanpix

1998

Det første finaleopgør mellem Horsens IC og Skovbakken - som Bakken Bears hed dengang - endte som en ulige kamp med østjyderne mod syd som samlet vinder, 4-1.

En rivalisering mellem de to klubber var dog ved at få lagt grundstenene i disse år.

Især i 1996 havde man været på kant med hinanden.

Horsens var det store hold, som Skovbakken gerne ville op på siden af. Og da århusianerne i kvartfinalen overraskende havde vundet den første kamp over Horsens og kunne spille sig videre på hjemmebane, måtte kampen afbrydes efter 22 sekunder på grund af et meget glat gulv. Der havde været en messe i Vejlby-Risskov Centeret, hvor der var spildt olie.

Horsens forlangte sejren, fordi det var Bakkens hjemmebane, men de blev dog nødt til at spille kampen, hvilken de vandt.

I samme periode fik Horsens’ Carsten Quiding ni måneders karantæne, fordi han havde slået Jens Laulund under en kamp.

Al forhistorien dækkede dog ikke over, at Peter Hofmann (afbilledet) var finalens helt store spiller.

2000 - Eric Bell (tv) var den helt store stjerne. Her ses han med Søren Ege (th) og Martin Hermansen. Arkivfoto: Sonnich Borg

2000

For tredje gang på fire år vandt Skovbakken det danske mesterskab. Og denne gang var der ingen slinger i valsen mod Horsens IC.

Ikke mindst på grund af amerikanske Eric Bell (tv), der med hjælp fra danske profiler som Søren Ege (th) og Martin Hermansen kørte over lokalrivalerne og vandt 2-0 i finalen.

Også denne serie bød på drama, da Eric Bell efter at være hoppet ud til tilskuerne i Horsens i en jagt på bolden, fik hældt øl ud over sig af en lokal fan.

Og rivaliseringen havde generelt nået et topniveau, husker Jens Laulund, der i dag er ekspertkommentator på TV, men dengang spillede for Skovbakken:

- Det var det mest intense rivalopgør mellem to hold i dansk basket. Både på tilskuerpladserne og på banen var der dårlig stemning. Det var FCK mod Brøndby. Dengang havde Horsens-fansene en hel langside. Der var virkelig gang i den. Det var ikke hadsk. Jo, lidt måske.

- Der var den her specielle stemning, hvor man kunne mærke, at der var noget ekstra på spil, fordi det er to hold og to byer, der ikke kan lide hinanden, udtalte Laulund til Stiften tilbage i 2013.

2004 - Geof Kotila (i midten) stod i spidsen for SK Århus. Her ses ham sammen med sportschef Michael Piloz og formand Carl Erik Dalbøge. Arkivfoto: Preben Hupfeld

2004

Skovbakken skiftede kortvarigt navn til SK Århus i denne periode, og klubben havde virkelig fået fat i toppen af dansk basketball.

I Horsens havde man hentet en ny head coach i Geof Kotila, der i mange år havde haft samme stilling hos ærkerivalen. Og det gjorde ikke stemningen bedre mellem de to tophold.Og selv for den nye træner var det svært at være i Aarhus i starten, fortalte han i forbindelse med finalen til Horsens Folkeblad.

- De første to måneder var det som at være i house of horror. Det var jo fjenden, sagde Geof Kotila, der her er afbilledet i mellem sportschef Michael Piloz og formand Carl Erik Dalbøge.

I sidste ende fandt han sig dog til rette, og nød finaleopgøret mod Horsens, som SK Århus vandt 3-1 efter en overtidssejr i sidste kamp.

- Klubberne har en historisk rivalisering mellem sig. Vi håbede alle sammen, at det ville blive Horsens IC i finalen, fordi opgørene mellem netop de to klubber er noget særligt, sagde Geof Kotila dengang.

2006 - Andreas Jakobsen (tv) og Bakken Bears havde domineret dansk basketball totalt i et par år, men Spencer Ross og Horsens IC overraskede alt og alle og vandt 3-1 i finaleserien. Arkivfoto: Morten Marboe

2006

Andreas Jakobsen (tv) og Bakken Bears havde domineret dansk basketball i et par år, men Spencer Ross og Horsens IC overraskede alt og alle og vandt 3-1 i finaleserien.

Bakken Bears var ikke længe før blevet en del af Århus Elite, og dermed var man kommet i familie med AGF og håndboldklubben Århus GF.

Klubbernes fælles direktør Lars Windfeld overværede den første finalekamp, som Bakken Bears førte. Og Bakkens sportsdirektør Michael Piloz sneg sig til at hviske til sin kollega, at han håbede resten af finaleserien ville byde på lidt mere modstand.

Man skal passe på hvad man ønsker sig...

2013 - Bakken Bears var nede 1-2 i semifinalen mod Horsens IC, men gik videre og vandt senere finalen mod Svendborg Rabbits. Arkivfoto: Axel Schütt

2013

Når jokeren fortæller Batman, at mørkets ridder har brug for ham, så er det fordi, at alle superhelte har brug for en skurk. Uden 'the bad guy' ville vores helt ikke være andet end en almindelig mand. Han har brug for modstanden, modstykket, til at bevise sit værd.

I Aarhus er Bakken Bears heltene og i så fald er Horsens IC skurkene.

Men siden 2006 havde jokeren ikke vist sig som nogen form for trussel. Pludselig, og helt uventet, fik Bears dog voldsomme problemer i semifinaleserien i 2013.

Efter at have vundet mesterskabet i 2007, 08, 09, 11, og 12 var Bakken Bears blev forvent.

Og måske var det også derfor, at en Bakken-fan brød tavsheden i Aarhus da Horsens' Skyler Bowlin med få sekunder igen sænkede en treer langt udefra og bragte Horsens på 2-1 i serien.

- Ej okay, det dér er sgu godt sænket. Det må man give ham.

Der var respekt for skurken. Han var tilbage. I sidste ende var Bakken Bears dog for stærke for Horsens, som man slog overbevisende i kamp fire og fem.

2014 - Kenny Barker (th) snørede i sidste ende Skyler Bowlin og Horsens IC. Arkivfoto: Axel Schütt

2014

For andet år i træk havde Bakken Bears problemer med Horsens IC i semifinalen. Igen var man bagud 1-2 efter to kampe. Og denne gang fik man kamp til stregen i den femte og afgørende kamp, der blev spillet i Vejlby-Risskov Hallen.

Foruden en fantastisk Skyler Bowlin (tv) havde Horsens tilføjet store, stærke Jonas Zohore til sin trup. Og ham kunne hjemmeholdet ikke styre.

Zohore gjorde lige præcis hvad det passede ham mod århusianerne og scorede 30 point.

Bears var bagud med fire point i tredje periode, og foran 92-90 med halvandet minut igen. Herfra tog Kenny Barker (th) over og fik spillet Bakken i finalen, som man i øvrigt vandt komfortabelt over Randers Cimbria med 4-0.

Sæsonens moralske finale var imod Horsens IC.

2015 - Jonas Zohore (th) og Bakken Bears tabte DM-finalen til Horsens IC. Arkivfoto: Kim Haugaard

2015

Bakken Bears og Horsens IC havde reelt spillet DM-finale imod hinanden året forinden i semifinalen. Men denne gang var de parret i selve finalen.

Århusianerne var nok engang store favoritter, fordi man i de seneste år havde spillet i Europa og havde leveret historiske danske præstationer på den front.

Tilmed havde man haft lange fingre og hentet Jonas Zohore (th) ud af Horsens. Det gjorde ikke stemning i Horsens-lejren bedre stemt over for klubben, der på tyve år var gået fra at være lillebror til nu at være den store.

Anført af Skyler Bowlin havde Horsens dog en holdånd og en harmoni, som man havde svært ved at ramme i Aarhus.

Derfor blev det til en ret komfortabel 4-2-sejr til de gule, der - givetvis til stor fornøjelse - kunne konstatere splittelse i Bakken-lejren, hvor Zohore offentligt kritiserede sine holdkammerater.

2016 - Darko Jukic (tv) og Thomas Lærke måtte se sig besejret i den syvende DM-finalekamp mod Horsens IC. Arkivfoto: Axel Schütt

2016

Det var sjette gang, at Bakken Bears og Horsens IC mødtes i en DM-finale, men første gang, at de to klubber pressede hinanden ud i en afgørende kamp om mesterskabet.

Bears havde vundet seriens første kamp i suveræn stil, men siden havde Horsens taget teten og bragt sig foran 3-2 inden Bears fik udlignet på hjemmebane.

Dermed skulle det hele afgøres i Horsens.

Århusianerne endte med at tabe med seks point, men kampen var knap så tæt, som det lyder.

Hjemmeholdet var foran hele vejen igennem, og kampen stod sidst lige ved 55-55.

Bakken havde forstærket sig med Darko Jukic (tv) og Keane Thomann, der begge har en fortid i Horsens. Ingen af de to kom dog til Aarhus direkte fra naboen. Men det gjorde nu ikke tilråbene fra Horsens-fansene sødere.

De seneste års rivalisering har genoplivet stemningen og følelsesforholdet mellem de to klubber fra starten af årtusindeskiftet.

2017 - John Williamson og Bakken Bears er én sejr fra det danske mesterskab. Foto: Morten Pape

2017 - Bakken forventer et Horsens-hold, der skyder på alt

De små 2.000 tilskuere i Vejlby-Risskov Hallen måbede mere og mere som trepointskuddene gled i nettet i den første kamp af årets DM-finaleserie.

Det virkede ikke til at Myles Mack og Horsens IC kunne brænde fra distancen, hvor de scorede på de første ni af ti skud.

Den start på kampen virkede det aldrig til at Bakken Bears kom sig over. Og blandt andet derfor kom man bagud i serien, som man nu fører 3-1.

Når Bakken Bears og Horsens IC går på banen mandag er det med visheden om, at en århusiansk sejr vil afgøre det det hele.

Men selvom Bakken har vundet tre kampe i træk, har man stor respekt for Horsens' evne til at brænde nettene af.

- Det er en need to win-kamp for Horsens, og det betyder, at de bare kan give den gas og skyde uden at de skal tænke over tingene. Og sådan spillede de jo lidt i den første kamp, og der var de rigtigt farlige, siger Steffen Wich, der er head coach i Bakken Bears.

Han så nogle utraditionelle fejl fra sit hold i den tredje kamp, som han håber at få rettet inden mandag.

- Vi har ingen undskyldninger. Vi bliver nødt til at grinde, som vi kalder det. Altså blive ved med at holde konceptet og stå de rigtige steder. I onsdags gav vi ni straffekast væk på tre trepointsforsøg, som vi fejlede. Og der var et par gange, hvor vores spillere løb inden reboundspillet var overstået. Det er fuldstændigt uden for konceptet. isoleret set kostede det 13 point. Og det er sådanne ting, vi ikke lavede i de to foregående kampe.

Bakken Bears vandt kamp to og tre overbevisende, mens kamp fire i onsdags endte med at blive en tæt affære, hvor stillingen var helt lige med få minutter igen.

Den femte DM-finale spilles klokken 18.30 i Vejlby-Risskov Hallen.

DM-finaler mellem Bakken Bears og Horsens IC

  • 1998: Horsens IC 4-1
  • 2000: Bakken Bears 2-0
  • 2004: Bakken Bears 3-1
  • 2006: Horsens IC 3-1
  • 2015: Horsens IC 4-1
  • 2016: Horsens IC 4-3
  • 2017: ?

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.