Loading

Podržavamo biznise, stvaramo prilike Projekt podrške zapošljavanju kojeg finansira Svjetska banka pomaže Bosni i Hercegovini u suočavanju sa ograničenjima ekonomskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Ova priča je dostupna i na engleskom jeziku

Očuvanje radnih mjesta i osiguravanje postojanja kvalifikovane radne snage koja će ih popuniti ključni su segmenti Razvojne agende Bosne i Hercegovine, a s ciljem nastavka puta Bosne i Hercegovine ka rastu i prosperitetu.

Pandemija COVID-19 trenutno ograničava ekonomske aktivnosti i prijeti da preokrene ekonomski i društveni napredak koji je BiH postigla posljednjih godina, povećavajući tako važnost podsticanja razvoja privatnog sektora i smanjenja nezaposlenosti.

Projekt podrške zapošljavanju, koji je aktivan od 2017., bavi se ovim izazovima kroz povećavanje zapošljavanja u privatnom sektoru među ciljanim grupama lica koja su prijavljeni tražioci posla. Projekt trenutno ko-finansira aktivne mjere zapošljavanja (ALMP), te pruža podršku razvoju posredovanja u zapošljavanju i modernizaciji praksi praćenja i evaluacije efekata mjera zapošljavanja koje provode zavodi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Saznajte više iz nekoliko uspješnih priča

MALIŠIĆ MP

Katica Sivrić, izvršna direktorica kompanije Mališić MP, uvozno-izvozne kompanije koja zapošljava 110 ljudi, sa sjedištem u Čitluku, Bosna i Hercegovina:

Programom podrške zapošljavanju, koji podržava Federalni zavod za zapošljavanje, otvorili smo oko 20 novih radnih mjesta. Ovaj nam je projekat omogućio otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje postojećih - što također pomaže u zaustavljanju trenda odlaska mladih i porasta nezaposlenosti.
Kada je nastupila pandemija COVID-19, što je nanijelo snažan udarac gospodarstvu i prouzrokovalo recesiju, naša kompanija je uspjela sačuvati sva radna mjesta, zadržati radnike i zadržati plaće na razinama prije pandemije. Neizvjesnost donosi mnoge izazove, koje se nadamo da ćemo uspješno prevladati i nastaviti s novim, sličnim projektima zapošljavanja i širenja.

Mama Burgers

Elma Džananović, voditeljica restorana brze hrane ‘Mama Burgers’, Sarajevo, Bosna i Hercegovina:

Mama Burgers je pokrenula posao prije dvije godine. Uz pomoć programa podrške zapošljavanju, zaposlili smo pet osoba. Kasnije nam je ova podrška dala potrebni podsticaj za rast, te sada imamo 10 zaposlenih.
U ovim izazovnim vremenima otkrivamo da pandemija COVID-19 obeshrabruje nova ulaganja i širenje kompanija koje se bave uslugom prehrane. S druge strane, ponosni smo što smo preživjeli svih ovih mjeseci. Kvalitet uvijek pronalazi način.

Bogda

Alisa Mujkanović, osnivačica obrta Bogda, radionica rukotvorina iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina:

Nakon što sam odlučila svoj hobi šivanja pretvoriti u posao kroz projekat samozapošljavanja pri Federalnom zavodu za zapošljavanje, htjela sam taj model prenijeti dalje. Kroz saradnju sa ženama iz lokalnog udruženja, uspjela sam ih uključiti u različite faze proizvodnje i, na taj način, povećati efikasnost. Danas možete pronaći naše rukotvorine dostupne u Bazerdžanu na Baščaršiji. Pod markom Bogda izrađujemo igračke, prostirke, namještaj i razne dodatke.
Ekonomski gubici su ogromni. Primjetan je nedostatak turista, a kupovna moć ljudi je oslabila. Ali to me nije spriječilo da dalje razvijam posao. Svakodnevno sam u radionici i radim na prototipovima novih proizvoda, stvarajući zalihe za bolja vremena. Sretni smo što nastavljamo sa svojim radom.

Klas

Lamija Alajbegović je šefica ljudskih resursa u Klasu, jednom od lidera u bosanskohercegovačkoj prehrambenoj industriji.

Naša kompanija učestvuje u projektu podrške zapošljavanju od 2017. Uspješno smo završili programe obuke za 33 polaznika iz različitih profesionalnih područja - od kojih je 18 i dalje zaposleno. Saradnju i podršku koju smo dobili od programa cijenimo izuzetno zadovoljavajućom.
Tokom pandemije, na našu kompaniju je uticalo smanjenje kupovne moći stanovništva - što je rezultiralo smanjenim obimom prodaje i proizvodnje. Na početku pandemije, kada je postojao trend ‘panične kupovine’, naši su zaposlenici pokazali jedinstvo, saradnju i solidarnost. Ponosna sam na svoje kolege koji su uložili trud i vrijeme u korist kompanije i naših kupaca.
Izazov koji nam ostaje su pitanja izvoza naših proizvoda na domaće i inozemno tržište i zadržavanje radne snage.

Bodaxco

Njegoslav Zagorac, direktor kompanije Bodaxco iz Bijeljine, Bosna i Hercegovina:

Prošle godine smo, zbog potreba kompanije, a dijelom i zahvaljujući projektu Svjetske banke, zaposlili 20 radnika. Trenutno, opet zahvaljujući projektu, pripremamo ugovore za dodatnih pet zaposlenih, tako da smo prezadovoljni. Najvažnije nam je naglasiti da se u naše 23 godine postojanja broj zaposlenih nikada nije smanjio, tako da kompanija trenutno zapošljava 117 radnika.
Tokom pandemije COVID-19 ponosni smo što su svi naši zaposlenici do danas ostali zdravi i iskreno se nadamo da će tako i ostati. Generalno, najveći izazov je bio smanjenje obim posla, pa je dio naše radne snage bio manje angažiran. Bez obzira na to, neto plaće i doprinosi i dalje smo plaćali za sve naše zaposlenike. Moramo nastaviti!