Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 155, decembrie 2020

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Conferința anuală „Învață și dă mai departe“ 2020 - Ediție online —— Lansarea Coaliției Educație pentru Climă —— Seria de activități online „Erasmus Goes Greener“ —— Experienţe de învățare – peste un deceniu de colaborare AN - SRR —— #DiscoverEU —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— ////—— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Noutăți și linkuri utile —— Incluziunea înseamnă învățare pentru toți - un proiect al Fundației „Noi Orizonturi“ ——////—— Învățământ universitar în Erasmus+: Seminar Erasmus+ dedicat învățământului superior —— Exemplu de bună practică: Proiectul „Digital culture“ al Universității Politehnica Timișoara —— ////—— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Formare practică pentru performanță – proiect implementat sub egida Cartei de Mobilitate VET ——////—— Educație școlară în Erasmus+: Noutăți School Education Gateway —— Despre eclipse, CLIL și bune practici ——////—— Corpul European de Solidaritate: Întâlnire online cu voluntarii ——////—— Eurodesk România te informează ——////—— Multilingv. Multicultural ——////Publicațiile Eurydice ——////—— Recomandările lunii decembrie

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Conferința anuală „Învață și dă mai departe“ 2020 - Ediție online

Pe 10 decembrie 2020, a avut loc Conferința anuală „Învață și dă mai departe“ - ediție online – care și-a propus și de această dată să fie un punct de întâlnire și învățare care să-i ajute și să-i inspire pe cei peste 150 de participanți să meargă „mai departe“ cu toate proiectele pe care le au în derulare. Întregul eveniment s-a desfășurat sub semnul „antifragilității“ - concept lansat de matematicianul și eseistul Nassim Nicholas Taleb, și care definește starea sistemelor de a învăța și de a face față circumstanțelor nepredictibile și neregulate care produc efecte haotice.

În prima parte a evenimentului, dna Ute Haller-Block, Coordonatoarea Unității Erasmus+ din cadrul Comisiei Europene, a prezentat ultimele informații privind stadiul lansării noilor programe Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, precum și noile direcții strategice de dezvoltare a educației, formării profesionale și tineretului pe care le vor urmări aceste programe. Au fost aduse în discuție atât elementele de continuitate ale celor două programe , cât și aspectele de noutate care vor fi disponibile începând cu anul viitor.

Intervenția Mihaelei Popa - Secretar de Stat Proiecte din Fonduri Europene la Ministerul Educației și Cercetării - și a sociologului Gelu Duminică - director executiv al Agenției de Dezvoltare Comunitară „Împreună“ - au adus în memoria participanților o parte dintre momentele dificile ale experiențelor lor, pe parcursul educațional care s-a transformat în timp în Erasmus+. Tot despre Erasmus+, la timpul prezent dar și din perspectiva lansării noii generații de programe în 2021, despre modul în care oamenii și proiectele lor au făcut față provocărilor și despre lecțiile învățate a vorbit în prezentarea sa dna Monica Calotă, directoarea ANPCDEFP.

În partea a doua a evenimentului s-au prezentat o serie de exemple de bune practici – proiecte „antifragile“, care au generat discuții și schimburi de opinii și experiențe între participanți. Filmele de prezentare ale proiectelor pot fi urmările pe canalul de youtube al Erasmus+ România. O propunere inedită a fost aceea a Atelierelor de învățare în cadrul cărora 6 facilitatori din rețeaua de formatori a AN au oferit participanților informații, au testat instrumente și au făcut exerciții legate de cele 3 teme abordate: Instrumente online, Dinamica de grup în online și Surmenajul în online.

Un mare plus al evenimentului, apreciat aproape în unanimitate de participanți, l-a constituit facilitarea grafică a Andreei Buzec, una dintre creatoarele de vizual din rețeaua de formatori a AN.

Ne-am bucurat să aflăm că evenimentul a fost util pentru participanți și că - deși online - a transmis mesajele de motivație, inspirație, optimism și determinare pe care le-am fi transmis într-o întâlnire față-în-față:

Mă bucur că am fost invitată să particip la acest eveniment. Am întâlnit persoane care au proiecte și sunt în aceeași situație ca și mine: ne îngrijorează situația actuală de distanțare fizică. Această zi m-a ajutat să îmi dau seama că împreună suntem o forță, că avem cui și unde să cerem ajutor și că o să reușim să facem proiectele așa cum ne-am dorit de la început. Suntem mulți, suntem determinați, suntem un spijin unul pentru celălalt ... suntem o echipă!
Evenimentul a fost cu atât mai necesar și cu un impact considerabil cu cât a fost realizat în contextul distanțării sociale. Facilitatorii au demonstrat că mediul online nu reprezintă o barieră pentru contactul autentic uman, ci o șansă de reconfigurare a strategiilor noastre de adaptare la mediu și de învățare din experiențe. Aceasta este premisa antifragilității atât în plan personal, cât și profesional.
Fragilitatea, fie ea condiție sau stare de spirit, este parte din noi și învățarea profundă înseamnă și înțelegerea, acceptarea și transformarea permanentă a stărilor și condiției noastre. Sunt recunoscătoare pentru acest eveniment, pentru oportunitatea de a explora și de a contura opțiuni în care fragilitatea a devenit oportunitatea de a vedea proiecte frumoase, care ne ajută să ne pregătim și să ne adaptăm cufărul cu instrumente digitale ... după vorbă, după port, după suflet și ... să ne conectăm la magia Erasmus+ și ESC.
Exemplele de bune practici prezentate, dinamica și optimismul facilitatorilor și al celor care au prezentat rezultatele proiectelor derulate dar și problemele întâmpinate m-au încurajat, mi-au dat încredere că proiectele în care sunt implicată pot avea rezultatele dorite, oferindu-mi chiar și soluții. Pe mine, evenimentul m-a inspirat și mi-a oferit soluții pentru a merge „mai departe“ cu toate proiectele mele.

Lansarea Coaliției Educație pentru Climă

Comisia Europeană a lansat Coaliția Educație pentru Climă, o inițiativă emblematică pentru Spațiul European al Educației. Coaliția își propune să mobilizeze și să angajeze comunitatea educațională într-o adevărată mișcare pornită de la persoane și grupuri de inițiativă care, prin semnalele lor de alarmă, atrag atenția asupra necesității atingerii unei neutralități climatice în Europa.

Este nevoie de sprijinul vostru pentru răspândirea datelor despre Coaliție și pentru implicarea comunității educaționale care derulează proiecte și acțiuni legate de protejarea climei! Puteți vorbi despre munca voastră și vă puteți exprima interesul de a participa la această Coaliție prin semnarea unui angajament inițial, lansat sub forma unui sondaj care va rămâne deschis până la 31 ianuarie 2021.

Inițiativa va completa alte acțiuni de tranziție ale Acordului european „Green Deal“ pe care l-am prezentat în mai multe dintre numerele ANews , cum ar fi Pactul climatic european.

Seria de activități online „Erasmus Goes Greener“

În perioada noiembrie-decembrie 2020 a avut loc seria de evenimente online „Erasmus Goes Greener“ (EGG) organizată într-un format de parteneriat între cinci Agenții Naționale din Belgia, Finlanda, Ungaria, Norvegia și România. Scopul evenimentelor a fost acela de a promova principiile sustenabilității și eficientizării utilizării resurselor în viitoarele proiecte finanțate prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Formatul EGG constă în organizarea unei activități transnaționale cu participanți din cele cinci țări implicate în proiect, prilej cu care s-au abordat problematici și chestiuni generale de politici și programe europene de mediu, fiind urmată de câte o întâlnire națională, adaptată nevoilor și realităților din fiecare țară. O ultimă fază a inițiativei constă în organizarea unei vizite de studiu în Norvegia – atunci când contextul sanitar o va permite – prilej cu care se vor prezenta modele concrete de practici ”verzi” pe care toate organizațiile participante le pot implementa la nivel comunitar și în viitoarele proiecte.

Atât etapa internațională, cât și cea organizată în România, au fost gândite și facilitate de Sonia Bercuci, membru al rețelei naționale de formatori Erasmus+, având o experiență extinsă, cu aplicabilitate în ecologie, educație în natură, sustenabilitate și învățare, coordonatoarea „Green School“ din Cluj Napoca.

Întâlnirile au fost facilitate pe principii și cu instrumente de învățare agilă – învățăm unii de la alții, de la egal la egal, pe baza intențiilor setate în cadrul contextului agreat: explorarea elementelor unui management educațional, logistic și al comunicării responsabile față de natură. S-a avut în vedere, de asemenea, prezentarea unor modele și practici de succes privind provocările implementării unui management de proiect responsabil față de mediu, învățarea în natură și s-a creat spațiul de schimb de informații și inițiative ale tuturor organizațiilor participante în cadrul EGG.

În etapa națională au fost invitați să împărtășească din experiențele lor Anca Stan, co-fondator al Rețelei pentru învățare în natură, educator în natură în cadrul Centrului Educațional ”Stejarul Pitic” și Tobias Pasăre, lucrător de tineret specializat în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și coordonator județean al inițiativei ”Școli curate”.

Un obiectiv important al primelor două evenimente EGG este acela de a crea o rețea activă de practicieni și lucrători ”green” care să promoveze mai departe, în organizațiile și comunitățile lor, practicile sustenabile prezentate și învățate în EGG.

Experienţe de învățare – peste un deceniu de colaborare AN - SRR

Dar dumneavoastră sunteţi geograf!
Întocmai, zise geograful, numai că eu nu sunt un explorator. Duc mare lipsă de exploratori. (Micul Prinţ – Antoine de Saint-Éxupery)

În anul 1943, la data apariţiei volumului semnat de Antoine de Saint-Éxupery, omenirea nici nu visa la concordie şi colaborare. Era război mondial, unul însoţit de ură, discriminare, frustrare şi refulări. Câţiva ani mai târziu, o dată cu instalarea păcii, mai mulţi vizionari vor demara constructele europene şi internaţionale pe care le cunoaştem azi. Inspirate din cultura şi administraţia antică romană, organismele şi organizaţiile create după 1950 au un profil similar cu al geografului imaginat de îndrăgitul scriitor francez: doresc şi colaborează cu exploratori, cu persoane determinate să afle, să experimenteze, să împărtăşească.

În peste trei decenii de activitate europeană şi peste două de activitate naţională, programele care promovează educația, formarea și tineretul ale Uniunii Europene au desenat o hartă a cunoaşterii cu ajutorul a milioane de exploratori din toate generaţiile.

Sunt unul dintre ei! Ca ziaristă, formatoare şi beneficiară a acestor experienţe mă mândresc cu creionarea radiofonică a unor mărturii de excepţie venite din partea celor care-au beneficiat de mobilităţi universitare ori profesionale și cu prezentarea unor analize şi rapoarte pertinente, difuzate în exclusivitate pe calea undelor. Știu cum un astfel de program schimbă cariere profesionale şi destine!

Una dintre primele mele întâlniri cu harta multiculturală a Europei a fost în 2007, într-un program de radio pe internet implementat de Radio România prin programul Leonardo da Vinci. Atunci m-am specializat în web editorial la Bucureşti şi Heidelberg (Germania), am construit şi dezvoltat cu alţi colegi din instituţie, primul website bilingv (română-engleză) cultural din ţară care a funcţionat timp de nouă ani, website care avea cititori din toată lumea.

În 2012 am fost admisă la Laboratorul de educație nonformală pe care ANPCDEFP îl organiza la Gura Portiţei. Îmi aduc aminte că a fost un proiect de succes implementat în mai multe veri, de unde-au răsărit tineri talentaţi ca Iuliana Pavel sau Simona Mitrea. La ora actuală ei sunt specialişti în scrierea şi implementarea de proiecte educaționale și promovează învățarea în comunitățile lor. Experienţa de la Gura Portiţei m-a ajutat să dezvolt în şcoli, două programe de educaţie (teatrală şi muzicală) pe care Radioul Cultural le crease în 2010.

Una din cele mai frumoase amintiri rămâne cea din 2019, de la Varşovia, unde am participat la un curs de pregătire în domeniul educaţiei adulţilor. Acolo am văzut cum geograful instituţional Erasmus+ fusese creativ şi înţelept, permisiv şi încurajator faţă de exploratorii săi. O dată în plus am constatat că pe oamenii educaţi şi deschişi la minte, diferenţele culturale îi unesc şi îi fac mai creativi, mai determinaţi să schimbe comunitatea în care trăiesc.

Desigur, nu pot rata menţionarea unei experienţe EVS de la Predeal din 2015, întâlnirile anuale de la Conferinţele de valorizare ori CONNECTOR – locul unde am construit colaborări şi amiciţii cu formatori recunoscuţi azi la nivel naţional ca Mihaela Amariei, Oana Preda, Doina Georgescu, Eugenia Barbu sau Jean-Baptiste Odobeştianu.

E nedrept că nu-i amintesc pe interlocutorii mei din emisiuni. Din păcate sunt prea numeroşi pentru a-i menţiona: sute de beneficiari, coordonatori şi specialişti de la ANPCDEFP au vorbit la radio despre căutările şi experienţele lor educaţionale, mai toate inedite. De toţi mă leagă amintiri speciale iar de unii, prietenii sincere.

Chiar şi-acum când scriu, mă gândesc la Erasmus+, la proiectul la care lucrez, unul implementat de Radio România împreună cu mai parteneri din Italia, Franţa şi România; creionez în minte şi pe hârtie, rubricile şi emisiunile din 2021 în care publicul ascultător va afla cum se scriu proiectele, în ce condiţii, care sunt direcţiile de finanţare, de ce promovăm la radio anumite modele de bună practică şi, mai ales, care sunt acelea.

Nimic nu ţine de harzard, nici întâlnirea mea cu specialiştii de la Erasmus+ coordonaţi de Monica Calotă: Ileana, Mariana, Nicuşor, Andrei, Miruna, de două ori Simona, Andra, Radu, Daniela, Emanuel, Veronica, Adrian, Cornel, Mihai (iar lista poate continua încă pe jumătate de pagină), și nici faptul că, de un deceniu, Radio România Cultural transmite, cu frecvenţă constantă, evoluţia programelor educaţionale care schimbă vieți și deschid minți. La fel cum nu e deloc întâmplătoare, întâlnirea literară de geniu dintre A. de Saint-Éxupery cu Micul Prinţ şi călătoriile sale în care subiectele despre toleranţă şi geografia cunoaşterii ocupă primul loc.Totul are legătură cu dorinţa de a învăţa, de a fi solidar, permisiv şi creativ.

Mirela Nicolae, Realizator, Radio România Cultural

#DiscoverEU

De îndată ce va fi posibil, DiscoverEU va reveni cu o rundă care va oferi noi posibilități de a câștiga un permis de călătorie!

Tinerii pot să organizeze întâlniri cu alți participanți ai inițiativei DiscoverEU și își pot face planuri comune de călătorie prin intermediul grupului DiscoverEU de pe FacebookÎnscrie-te în grup pentru a beneficia și de experiența și propunerile celorlați tineri călători!

Participanții pot contacta direct contractantul la hello@start-discover.eu.

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Au fost publicate două noi apeluri pentru depunerea candidaturilor de proiecte în domeniile învățământului preuniuniversitar și VET (proiecte naționale și proiecte de cooperare și mobilitate.

Pentru a veni în sprijinul găsirii de parteneri în Norvegia – cu sprijinul partenerului nostru de program din Norvegia, The Norwegian Center for International Cooperation in Education (DIKU) – vă propunem să consultați următoarele pagini de resurse:

Incluziunea înseamnă învățare pentru toți - un proiect al Fundației „Noi Orizonturi“ prezentat la Conferința de valorizare 2020

Chiar dacă este pandemie, nu facem concesii privind scopul proiectului: includerea copiilor în școală ... am adaptat modul de a ajunge la ei și am regândit tabăra în aer liber pentru ei. Când îți dorești cu adevărat ceva, te poți gândi la soluții! Vă dorim să rămâneți adaptabili și optimiști și în 2021!

Învățământ universitar în Erasmus+

Seminar Erasmus+ dedicat învățământului superior

Agenția Națională a organizat în perioada 25-26 noiembrie 2020 seminarul Erasmus+ dedicat domeniului de învățământ superior într-un format online, la care au participat reprezentanți din cadrul Birourilor Erasmus+ ale tuturor universităților din România ce desfășoară în prezent proiecte de mobilitate Erasmus+. Formatul virtual al acestui eveniment a oferit o mai mare flexibilitate, reușind să reunească peste 100 de participanți din toată țara pentru sesiuni destinate informării și schimbului de bune practici.

Subiectele abordate în cadrul sesiunilor planificate în cele două zile de seminar s-au concentrat asupra experiențelor de organizare a mobilităților în contextul pandemiei COVID-19 pe durata anul 2020, reglementările de implementare a proiectelor de mobilitate aflate în desfășurare, promovarea rezultatelor programului Erasmus+, dar și asupra noutăților prevăzute pentru viitorul program Erasmus+ în perioada 2021-2027. În deschiderea evenimentului, ne-a fost alături de la Bruxelles și Oana Dumitrescu, policy officer în cadrul Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture al Comisiei Europene, care a transmis un mesaj încurajator referitor la prioritățile viitorului program Erasmus+ referitoare la digitalizare, incluziune și sustenabilitate, precum și despre Inițiativa Universităților Europene.

Evenimentul a inclus și un panel virtual de discuții pe subiectul „Organizarea mobilităților – provocări, soluții și oportunități” la baza căruia au stat schimbările apărute pe fondul pandemiei COVID-19 în gestionarea mobilităților Erasmus+. La acesta au luat parte reprezentanții a trei dintre universitățile din România care au împărtășit propriile experiențe în gestionarea provocărilor apărute anul acesta, adaptarea activităților de comunicare sau informare, implementarea anumitor instrumente digitale, organizarea viitoarelor mobilități, precum și alte practici care pot fi utile pentru colegii din Birourile Erasmus+. Mai jos sunt surprinse câteva dintre principalele idei aduse în discuție în cadrul panelului:

„Programul Erasmus+ a fost provocat să își dovedească felixibilitatea și puterea de adaptabilitate rapidă la noul context internațional și a dovedit că, prin bunăvoință și energie creativă, se poate! Adaptabilitatea activităților curente ale Birourilor Erasmus+ la noul context a fost transpusă nu doar în utilizarea mediului online, ci și în simplificări ale procedurilor interne de lucru, menite să atenueze disconfortul resimțit de către paticipanții la mobilități pe fondul incertitudinilor de la nivel internațional. Printre acțiunile concrete adoptate de Biroul Erasmus+ au fost: acceptarea unor documente scanate în locul celor originale, furnizarea către participanți a unor modele de cereri adaptate situațiilor de forță majoră întâlnite de participanți, o atenție sporită acordată stării psihice și emoționale a studenților aflați în mobilitate la începutul pandemiei și oferirea de consiliere de specialitate la nevoie.

Nota dominantă a schimbărilor implementate în ultimul an a constituit-o migrarea către mediul online a activităților derulate anterior față-în-față. Promovarea oportunităților Erasmus+, organizarea întâlnirilor cu studenții interesați de mobilități, întâlnirile cu reprezentanții universităților partenere - au fost toate facilitate de platformele online de social media (Facebook, Twitter, grupuri de WhatsApp etc.) Evenimentul Erasmus Open Day, derulat anul acesta exclusiv online la universitatea noastră, a adus studenților participanți oportunitatea și bucuria de a discuta cu unii colegi, studenți aflați deja în mobilitate la acel moment. Au avut astfel acces nemijlocit la entuziasmul și experiența practică împărtășite de aceștia, ceea ce a constituit pentru unii dintre ei elementul definitoriu în decizia de a candida pentru o mobilitate. Participarea la sesiunile de selecții le-a fost mult facilitată studenților Erasmus+ prin utilizarea platformei online dezvoltată de universitatea noastră. De asemenea, și testarea scrisă și orală a competențelor lingvistice ale candidaților s-a realizat anul acesta exclusiv online, prin platforma E-learning.

Mă bucur că am avut ocazia de a deschide o ușă către viața și dinamica noastră instituțională, să împărtășim colegilor din celelalte Birouri Erasmus+ provocările și soluțiile practice identificate. Suntem recunoscărori pentru această oportunitate și sperăm că nu doar noi, dar și ceilalți colegi din țară au fost motivați și îmbogățiți prin exemplele de bună practică aduse în discuții.” (Oana Țonea, Universitatea Transilvania din Brașov)

”Având și sprijinul conducerii universității, în cadrul Biroului Erasmus+, prin cei șase colegi coordonatori departamentali, coordonatorul instituțional și colegii voluntari, mobilizarea a fost rapidă în momentul apariției situației pandemice. A fost prioritizată întoarcerea participanților în condiții de siguranță și furnizarea informațiilor de actualizate, motiv pentru care am luat legătura cu ambasadele și consulatele. Am considerat foarte importantă comunicarea cu toți participanții aflați în mobilitate sau cu cei care se pregăteau să plece, respectiv cu omologii noștri responsabili de mobilitățile Erasmus+ din cadrul instituțiilor partenere. Astfel, acolo unde nu aveam, am creat foarte rapid grupuri de WhatsApp în care au fost incluși participanții la mobilități, persoanele responsabile din instituția noastră și din instituțiile gazdă. Rezultatul a fost unul foarte bun și metoda a fost eficientă, comunicarea având loc în timp real și reușind în acest fel să soluționăm multe situații.

O activitate inedită anul acesta a fost organizarea mai multor evenimente online pentru a asigura o comunicare generală cu partenerii. Acestea au fost transmise prin live streaming pe rețelele sociale din cadrul paginii oficiale de Facebook a universității. De Ziua Europei, a avut loc un webinar cu tema «Internazionalization nowadays» unde am avut ca participanți parteneri din peste 25 țări din cadrul proiectelor de mobilitate, parteneriat strategic și consolidarea capacităților. Webinar-ul «Capacity Building and its influence on different sectors» a adus împreună din nou colegii din țări partenere, după care a urmat organizarea Erasmus Open Doors 2020. Anul 2021 îl vom începe de pe 15 ianuarie cu un eveniment dedicat partenerilor din 23 de universități din țări partenere din Africa, cu care vom discuta aspecte legate de evoluția programului Erasmus+ și organizarea mobilităților în perioada următoare. Ulterior, vom continua cu celelalte continente unde avem parteneri. Având colaborări cu 87 de universități non-UE din 46 de țări partenere, acest tip de eveniment este unul foarte util, întărind comunicarea cu toți partenerii, comunicare care până acum se realiza prin e-mail.

Pentru a crește vizibilitatea USAMVBT la nivel național și internațional, am creat pagini pe mai multe rețele sociale (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram), precum și un canal Youtube unde am început să încărcăm filmulețe reprezentând testimoniale ale participanților outgoing sau incoming sau clipuri video de prezentare a universităților partenere. În viitorul apropiat, vom demara crearea unei platforme online dedicată strict programului Erasmus+ pentru a facilita accesul la informații și procesul de înscriere pentru o mobilitate Erasmus+.” (Raul Pașcalău, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României" din Timișoara)

Acest panel de discuții dedicat modului în care universitățile s-au adaptat schimbărilor apărute pe fondul pandemiei COVID-19 a fost o ocazie excelentă de a inventaria metodele variate cu care am reușit să venim în sprijinul beneficiarilor de mobilități. Flexibilitatea si adaptabilitatea au caracterizat toate demersurile întreprinse de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu de a organiza mobilitățile, de a gestiona cazurile de forță majoră, de a simplifica procedurile de lucru și de a propune activități online adaptate contextului social.” (Ioana – Andreea Mircea, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu)

I

Proiectul „Digital culture“ coordonat de Universitatea Politehnica din Timișoara – în domeniul Educației Adulților – a fost prezentat ca exemplu de bună practică în conferința AN „Învață și dă mai departe“ - ediția online 2020.

Educație și formare profesională în Erasmus+

Formare practică pentru performanță – proiect implementat sub egida Cartei de Mobilitate VET

Proiectul “Formare practică pentru performanță” (2018-1-RO01-KA116-048144) a fost implementat de Școala Postliceală FEG Iași, în perioada octombrie 2018 – mai 2020, sub egida Cartei de Mobilitate VET.

Școala Postliceală FEG Iași este o instituție de învățământ de drept privat și de interes public, acreditată de MEN, care organizează cursuri în 11 specializări adresate unui număr de 844 de cursanți și care funcționează cu un număr de 56 de cadre didactice și membri ai personalului administrativ.

Instituția desfășoară activități de cooperare europeană din anul 2002, a organizat peste 600 de mobilități pentru cursanți și cadre didactice, deține Carta de Mobilitate VET din anul 2015 și 4 titluri de Școală Europeană (2008, 2011, 2015 și 2018).

Activitățile de cooperare transnațională reprezintă o prioritate a școlii și se desfășoară conform Strategiei de internaționalizare care vizează, ca obiectiv major, îmbunătățirea calității educației furnizate de Școala Postliceală FEG Iași, prin creșterea numărului de mobilități organizate pentru cadre didactice și pentru cursanți, prin dezvoltarea competențelor personale și profesionale ale participanților la proiect și prin transferul de bune practici la nivel instituțional.

Carta de mobilitate VET reprezintă atât o recunoaștere a calității activităților de cooperare europeană desfășurate de FEG, cât și angajamentul școlii de a contribui la implementarea cu succes a valorilor europene și a obiectivelor Programului Erasmus+ în instituție.

Proiectul de mobilitate “Formare practică pentru performanță” a vizat realizarea de stagii de practică/ de formare pentru un număr de 51 de cursanți de la specializările: Asistent medical generalist (20), Asistent medical de farmacie (10), Asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare (11), Analist programator (10) și 8 cadre didactice. Partenerii de primire au fost instituții de învățământ din Spania (IES El Rincon și IES Primero de Mayo din Las Palmas de Gran Canaria, CIFP Majada Marcial din Puerto de Rosario), Turcia (Kanuni Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi din Kocaeli) și Portugalia (Instituto Politécnico de Santarém).

Proiectul a inclus activități de informare și de selecție a grupurilor țintă, de pregătire lingvistică, culturală și pedagogică în vederea mobilității, desfășurarea stagiului de practică pentru elevi și de formare pentru cadrele didactice, finalizat cu certificarea și validarea competențelor dobândite cu ajutorul documentelor de mobilitate Europass, diseminarea rezultatelor obținute, evaluarea continuă a proiectului și raportarea finală.

Stagiile de practică pentru cursanții de la specializările Asistent medical generalist și Asistent medical de balneofizioterapie și recuperare, au constat în activități desfășurate în spitale - Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi din Turcia și Hospital Universitario de Gran Canaria Doctor Negrín, din Las Palmas de Gran Canaria. Tematica stagiilor a fost Conduita în urgențe medico-chirurgicale (pentru asistenții generaliști) și Recuperarea medicală pe afecțiuni (pentru asistenții de balneofiziokinetoterapie și recuperare).

Stagiul de practică pentru Asistenții de farmacie s-a desfășurat în 5 farmacii și drogherii din Puerto de Rosario, Fuerteventura, Spania și a avut ca tema Marketingul produselor farmaceutice și farmacologia.

Stagiul de practică al Analiștilor programatori s-a desfășurat în laboratoarele de informatică ale IES El Rincon din Las Plamas de Gran Canaria și a avut ca tema Design-ul web și crearea de aplicații multimedia.

Mobilitatea cadrelor didactice a vizat îmbunătățirea competențelor profesionale, pedagogice și organizatorice, prin activități precum dezbateri, mese rotunde și ateliere de lucru, la care au participat și cadre didactice din instituția de primire, Instituto Politecnico de Santarem, Portugalia.

Dacă au existat provocări și dacă am avut lecții de învățat? Da, cu toată experiența instituției noastre, învățăm din toate mobilitățile.

Provocările au fost: numărul mare de specializări și de fluxuri care au trebuit gestionate în 20 de luni, retragerea unui partener și înlocuirea cu altul nou, 2 stagii realizate în parteneriat cu instituții cu care nu am mai lucrat până la acel moment și, mai presus de toate, pandemia cauzată de răspândirea SARS-CoV2, care ne-a afectat ultimul stagiu, dar de care am trecut cu bine, deși cu regretul unui stagiu finalizat mai devreme decât am fi vrut.

Lecțiile învățate: întotdeauna trebuie să existe un plan B pentru orice decizie sau activitate, iar ceea ce nu se poate întâmpla niciodată, se poate întâmpla; mai multă pregătire este mai bună decât mai puțină, iar OLS-ul poate deveni în unele situații cel mai bun instrument de învățare; stagiarii trebuiesc încurajați în permanență să ofere ce au mai bun pentru că, de cele mai multe ori, se dovedesc a fi cu mult mai buni și mai capabili decât ne putem gândi; monitorul de stagiu are un rol extrem de important în facilitarea integrării în țara și locul de stagiu.

Mobilitățile au constituit oportunități de dezvoltare personală și profesională pentru toți participanții, de cunoaștere a unor sisteme educaționale și profesionale diferite, care au permis identificarea și, în timp, transferul de bune practici. Toate acestea se regăsesc și în testimonialele participanților, din care exemplificăm câteva:

Toate experiențele din perioada mobilității au fost nu doar pozitive, ci și constructive, atât din punct de vedere profesional, cât și din cel personal. Principala experiență care a contribuit la dezvoltarea mea profesională a reprezentat consilierea pacienților și efectuarea anamnezei deoarece mi-am dezvoltat atât cunoștințele teoretice dobândite din cadrul orelor de curs, dar mi-am îmbunătățit și abilitățile de comunicare în limba spaniolă. Pe plan personal, întreaga mobilitate a reprezentat o experiență de dezvoltare și de creștere, întrucât am cunoscut oameni noi, calzi și primitori, dar și locuri deosebite, la care m-aș întoarce oricând. Întreaga mobilitate reprezintă o posibilitate de dezvoltare atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, indiferent de tematica acesteia, deoarece proiectele Erasmus, cred eu, ajută la lărgirea viziunii personale asupra lucrurilor de zi cu zi, ceea ce duce, implicit și la o creștere profesională. Singurul lucru pe care îl pot recomanda este desfășurarea de cât mai multe stagii și proiecte Erasmus.” (Hutanu Oana Maria, stagiar AMF)

Mă bucur ca am avut ocazia să fac parte din acest proiect, dezvoltându-mă pe plan profesional, dar și personal. În urma a acestei experiențe am devenit stăpână pe mine și pe cunoștințele acumulate în anii de studiu, am avut ocazia să socializez foarte mult atât cu personalul medical, cât și cu pacienții, lucru ce m-a ajutat să aflu mai multe despre anumite boli. Consider că toți oamenii cu care am intrat în contact în acest stagiu m-au ajutat să evoluez și să-mi cunosc adevăratele valori. Sper ca toți cursanții să aibă curajul de a participa în cadrul acestui proiect deoarece acesta nu implică doar schimbul experienței profesionale. În tot acest timp descoperi lucruri despre tine și potențialul tău. Prin acest proiect ai ocazia să te cunoști cu adevărat într-o țară străină înconjurată de oameni străini ce pot vedea în tine lucruri de care tu nu esti sigur. Ajuns într-un așa zis necunoscut, la început poate fi greu, dar depinde de tine cum gestionezi situația și cât de repede vrei să ajungi să-ți îndeplinești scopul.” (Rotaru Beatrice Ioana, stagiar AMG)

Educație școlară în Erasmus+

School Education Gateway vă așteaptă și în 2021 cu propuneri și resurse inovatoare

Despre eclipse, CLIL și bune practici

Parteneriatul strategic Eramus+ CLIL4DSN – cu tema „Exchange of good practices for implementing CLIL method to cater for the needs of disadvantaged and special needs groups and to reduce the differences in learning outcomes linked to the socio-economic disparities” – a fost lansat în 2018 iar cea mai recentă prezentare a sa a avut loc pe 7 decembrie, în cadrul unui eveniment mai amplu, desfășurat între 7-20 decembrie 2020, și în care s-au „vânat“ la propriu eclipse.

Vânătoarea de eclipse a fost coordonată de Uniunea Astronomica Internationala(UAI), Comisia C1-Educatia prin Astronomie si Dezvoltare, a fost organizată de Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez ” din Bucureşti și de Școala Gimnazială nr. 168 din Bucureşti.

Au participat, în calitate de parteneri, Comitetul Naţional Român de Astronomie (CNRA), și 34 de unități de învățământ din 17 județe din țară, inclusiv din București.

Eclipsa totala de Soare din 14 decembrie 2020 a fost un eveniment aşteptat de iubitorii cerului înstelat, de către vânătorii de eclipse, viitori astronomi şi astrofizicieni. Evenimentul a oferit participanţilor – deopotrivă elevi, profesori, specialişti etc. care îşi pun speranţele în capacitatea generaţiei tinere de a construi, cu instrumentele ştiinţei, arhitectura lumii de mâine, prilejul unei fructuoase colaborări internaționale în direcția educației STE(A)M.

A fost o ocazie specială de a promova astronomia și științele spațiale, dar și a disciplinelor STE(A)M în ansamblul lor pentru elevii care au aflat mai multe despre știința eclipselor, dezvoltându-și competențele de limbă engleză prin metoda CLIL. De asemenea, profesorii și-au dezvoltat competențele de proiectare și dezvoltare de conținuturi de învățare STE(A)M în cadrul procesului educațional, au aprofundat utilizarea metodei CLIL ca strategie de predare-învățare. Ambele categorii, elevi și profesori, și-au perfecționat procesul de învățare la distanță.

În perioada 07-14 decembrie 2020, în fiecare unitate de învățământ înscrisă, atât la nivel internațional cât și național, s-au desfășurat activități specifice evenimentului: expoziții de desene, prezentari tematice, prezentări de infografice etc., în exclusivitate în mediul on line.

Pe 14 decembrie 2020, a avut loc observarea online a eclipsei și evenimentul Eclipse Party, organizat de Iranian Teachers Astronomy Union (ITAU), and Student’s International Network for Astronomy (SINA), alături de elevi și profesori din: Japonia, Chile, Africa de Sud, Iran, Romania, Bulgaria, Statele Unite ale Americii și altele.

Pe 16 decembrie 2020, ora 12.00, a avut loc Activitatea națională CLIL outdoor (online), în limba engleză, pentru nivelul gimnazial, coordonată de Școala Gimnazială nr. 168 din Bucureşti. Instrumentele prezentate și utilizate sunt realizate de elevi de liceu coordonați de cadrele didactice din unitățile școlare partenere. La activitate au participat peste 60 de elevii și cadre didactice.

Între 18-20 decembrie 2020, a fost aplicat un chestionar de feed-back și evaluare a evenimentului și s-a realizat o analiză privind impactul activităților asupra elevilor și profesorilor. În plus, cu ajutorul aplicației storyjumper, profesori din București și Arad, vor realiza e-book-ului evenimentului care va cuprinde rezumatului activităților desfășurate în fiecare unitate școlară parteneră.

Elisabeta Ana Naghi, profesor coordonator național pentru educația astronomică și membru al Comitetul Național Român de Astronomie

Corpul European de Solidaritate

Proiectul „Donează sânge, donează viață! finanțat prin Corpul European de Solidaritate a fost prezentat ca exemplu de bună practică în conferința AN „Învață și dă mai departe“ - ediția online 2020.

te informează...

Eurodesk împlinește 30 de ani

Eurodesk întâmpină 2020 și noul deceniu cu aniversarea celor 30 de ani de existență

Povestea Eurodesk a început în 1990 cu un mic proiect regional în Scoția, având ca scop dezvoltarea unui nou serviciu de informare privind schimburile europene de tineri. Cu misiunea “de a sensibiliza tinerii cu privire la oportunitățile de mobilitate și de a-i încuraja să devină cetățeni activi”, rețeaua Eurodesk numără acum 1100 de experți în domeniul tineretului, în 36 de țări.

Descoperirea propriilor puncte tari reprezintă un proces pe termen lung. Potențialul nostru este de a răspunde acestor noi dificultăți pe care fiecare decadă le aduce și de a ajuta tinerii la această vârstă fragedă să ia decizii mai ușor.”, a declarat președintele Eurodesk, Ingrida Jotkaitė.

2020 reprezintă un punct de reper pentru rețea, de aceea au fost planificate numeroase activități offline și online în acest an, care au început odată cu recepția Eurodesk 30, care a avut loc în data de 23 ianuarie la sediul Eurodesk Brussels Link.

Vor urma diferite activități dedicate acestei aniversări. Iunie a fost luna Eurodesk Awards, în timp ce luna octombrie este luna campaniei Time to Move – campanie emblematică a Eurodesk, care oferă șansa celebrării alături de tineri.

Cu scopul de a aduce un omagiu trecutului, adoptând în același timp schimbările necesare pentru viitor, publicația “Greening Youth Information Services” a fost lansată anul acesta, în iunie, cu recomandări privind moduri în care munca de tineret poate fi mai durabilă în Europa. Noul Portal european pentru tineret, a cărui restructurare a fost realizată în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, va fi, de asemenea, lansat în 2020.

S-au schimbat multe lucruri în ultimii 30 de ani. Istoria Eurodesk reflectă evoluția domeniului privind informarea tinerilor și a proiectului european. Stakeholderii și tinerii sunt invitați să parcurgă activitățile și evenimentele desfășurate conform cronologiei celor 30 de ani aniversari care dezvăluie punctele de transformare și realizările din istoria Eurodesk și a activităților din domeniul tineretului din Uniunea Europeană în ultimele trei decenii.

Eurodesk România s-a alăturat rețelei în 1998 odată cu Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni

Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Charlemagne din Achen invită tinerii din toate statele membre ale UE să participe la un concurs privind dezvoltarea şi integrarea UE, precum şi aspecte legate de identitatea europeană.

Premiul se acordă proiectelor care promovează înţelegerea europeană şi internaţională, favorizează dezvoltarea unui sentiment comun al identităţii şi integrării europene, reprezintă modele pentru tinerii care trăiesc în Europa. Proiectele pot include diverse evenimente de tineret, schimburi de tineri sau proiecte online cu dimensiune europeană.

Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani care sunt cetățeni sau rezidenți ai statelor membre UE. Se vor acorda trei premii în valaore de 7500, 5000 și 2500 de euro, iar reprezentanții celor 27 de proiecte naționale selectate vor fi invitaţi la ceremonia de decernare a premiilor, la Aachen, Germania, în data de 11 mai 2021.

Termen limită: 1 februarie 2021, 00:00 CET

Concurs de cântece #EUSolidarityCorps - Unleash your magic!

Corpul European de Solidaritate este interesat de experiența ta magică prin crearea unui cântec sau al unui videoclip.

Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani, care sunt înregistrați pe portalul Corpului European de Solidaritate și care sunt sau au fost implicați într-o activitate ESC.

Pentru a participa trebuie să accesezi aplicația European Solidarity Corps de pe telefonul tău mobil folosind contul și parola ta ESC, să deschizi pagina “Song Contest” și să înregistezi melodia/videoclipul în aplicație sau să încarci fișierul de pe telefon. Trebuie să dai un titlu și să oferi o scurtă explicație despre cântec, precizând de ce reprezintă momentul tău magic în cadrul Corpului European de Solidaritate.

Va fi selectată o melodie câștigătoare, iar autorul va primi un permis Interrail pentru a călători spre cel mult șapte destinații din UE, pentru maximum o lună sau un voucher de aceeași valoare. De asemenea, zece finaliști vor primi un kit de promovare a Corpului European de Solidaritate și un voucher în valoare de 100 de euro.

Termen limită: 28 februarie 2021

Galway and Rijeka: Capitale europene ale culturii 2020 - Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda).

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) dețin titlul de capitale europene ale culturii pentru un an.

Rijeka este primul oraș din Croația care deține acest titlu. Având ca motto “Portul diversității / Port of Diversity”, programul cultural al orașului Rijeka se concentrează pe teme precum apa, munca și migrația, identitatea orașului, dar și pe o serie de probleme actuale din întreaga lume. Festivitățile oficiale de deschidere vor avea loc în perioada 1-2 februarie 2020.

Galway este al treilea oraș din Irlanda care deține acest titlu, după Dublin în 1991 și Cork 2005. Motto-ul programului cultural Galway este “Lasă magia să intre/Let the Magic In” și urmărește să îmbine teme locale referitoare la limbă, peisaj și migrație cu teme europene și universale relevante. Galway 2020 va începe în februarie 2020, odată cu Imbolc, sărbătoare celtă din calendarul antic precreștin al Irlandei. Programul cultural se va derula în jurul festivalurilor celtice Imbolc, Bealtaine, Lughnasa și Samhain.

Inițiativa capitale europene ale culturii a fost inaugurată în 1985 și urmărește să evidențieze bogăția și diversitatea culturii din Europa, având un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii ci și din punct de vedere social și economic.

Amiens – Capitala europeană a tineretului 2020

Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat de Forumul European al Tineretului unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căreia orașul organizează evenimente și proiecte menite să demonstreze rolul activ și esențial jucat de tineri și organizații de tineret în societate.

În calitate de Capitală europeană a tineretului (EYC) 2020, Amiens își propune să împuternicească tinerii prin modelarea și transformarea orașului în mai multe moduri inovatoare.

Tema Capitalei europene a tineretului Amiens 2020 este “Amiens pentru tineri/Amiens for Youth”. Scopul este de a crea spații prietenoase și inovatoare pentru tineri. Amiens 2020 vrea ca tinerii să fie în centrul procesului de decizie în toate domeniile și la toate nivelurile. Amiens pentru tineri vrea să fie un facilitator pentru tineri și toți partenerii activi în domeniul tineretului, cum ar fi stakeholderi în domeniul economic, cultural și social pentru a pune în practică proiecte. Amiens EYC 2020 oferă, de asemenea, de-a lungul întregului an un program de evenimente culturale în domeniile muzică, cinema și teatru.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor care organizează și promovează Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Language for work - Instrumente pentru dezvoltarea profesională

„Language for work - Instrumente pentru dezvoltarea profesională” este un nou site unde practicienii pot găsi resurse care sprijină dezvoltarea competențelor lingvistice într-o a doua limbă și care se adresează migranților și minorităților etnice

Site-ul web adoptă o abordare coerentă a dezvoltării competențelor de utilizare a unei a doua limbi, care poate fi utilizată în context profesional, acordând o atenție specială integrării migranților, refugiaților și minorităților etnice. Site-ul oferă profesioniștilor care lucrează în acest domeniu o platformă dinamică pentru schimburile de experiență și pentru dezvoltarea practicilor, precum și un set cuprinzător de resurse, inclusiv materiale de cercetare și politici, descrieri de competențe pentru cei care susțin învățarea limbilor străine în/pentru contexte profesionale, ghiduri rapide și exemple de bune practici.

Cei interesați se pot înscrie în comunitatea de practicieni, pentru a rămâne informați sau pentru a identifica parteneri pentru proiectele lor.

Intercomprehension for European Citizenship - un proiect premiat cu European Language Label 2020

Intercomprehension for European Citizenship (IC EU), finanțat prin programului Erasmus+, a început în septembrie 2017. Acest parteneriat strategic între Enoa Linguistics (RO), IFOA (IT) și Asociația Intercultura (FR) are ca rezultat o colecție de materiale teoretice și activități de educație non-formală, utilizând intercomprehensiunea.

IC EU a cuprins 3 activităţi de învăţare dedicate staff-ului organizațiilor partenere, o experiență de învățare dedicată tinerilor, 3 evenimente de multiplicare, 3 întâlniri transnaționale și 3 rezultate intelectuale: IC EU Book, video-urile IC EU și expoziția 365 et culture.

Activitățile propuse în IC EU Book au fost concepute pentru a fi utilizate de către formatori, profesori de limbi străine, coordonatori de proiecte internaționale în educația tinerilor și au rolul de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă dimensiunea europeană - ce înseamnă să fii cetățean european? - și de a-i încuraja să participe la mobilități internaționale.

Proiectul a vizat două categorii de beneficiari: membrii echipei de proiect implicați în educația tinerilor, livrarea de programe educaționale sau coordonatori de proiecte internaționale și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani. În categoria tineri, am urmărit să aducem împreună tineri adolescenți în risc de abandon școlar și tineri absolvenți de studii superioare, cu experiență profesională, astfel încât experiența de învățare să se extindă și în momentele informale petrecute împreună.

IC EU este despre cum să depășești granițele lingvistice comunicând în limba maternă, să conștientizezi și să îmbrățișezi diferențele culturale pentru a te face înțeles și pentru a-l înțelege pe celălalt.

Rezultatele proiectului cuprind informații și activități de învățare non-formală centrate pe dialogul în care emițătorul și receptorul comunică fiecare într-o limbă diferită, utilizând astfel intercomprehensiunea. Acest exercițiu este la îndemâna oricui se încumetă să încerce, iar cheia succesului este atitudinea: deschidere către celălalt, curiozitate, atenție la context, gesturi, mimică, pronunție clară, disponibilitate de a încerca mai multe variante până se ajunge la înțelegere și dorința de a acorda timp interacțiunii cu celălalt. Ritmul dialogului poate fi mai lent la început, devenind firesc pe măsură ce interlocutorii se cunosc mai bine și au înțeles ce anume funcționează și ce nu.

Am folosit intercomprehensiunea pentru incluziune socială și am extins cadrul conversației către persoane care “nu vorbesc o limbă străină, dar o înțeleg” sau ”nu pot participa, nu vorbesc engleză”. Adesea acestea sunt credințe limitative care înlătură orice posibilitate de a încerca să interacționezi cu vorbitori de limbi străine. Ori noi, prin activitățile propuse, am creat un cadru în care participanții s-au simțit confortabil să greșească. Este firesc să nu înțelegem fiecare cuvânt, important este să punem accentul pe transmiterea și înțelegerea mesajului.

Monica Predatu - ENOA Linguistics, coordonatorul proiectului

Webinare adresate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

Trei idei pe lună ...

  1. We need to treat the planet as a system, and up until now, we've operated more as if the world were made of separate parts - this part is environment, this part is economy. But everything is connected. You can't fix global warming with a Ph.D. in thermodynamics! (Neri Oxman)
  2. Before you begin, think as if you are a lazy person. Imagine the competition will work harder. Your only chance is a better strategy. After you begin, work as if you are a dumb person. Imagine the competition is smarter and more talented. Your only chance is to outwork them. (James Clear)
  3. Poate că originalitatea supără, a fi altfel, estetic altfel, social altfel, asta supără, deranjează. Asta este, e greu să schimbi asta. (Radu Afrim)

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

The European Higher Education Area in 2020: Bologna Process Implementation Report

În cadrul Conferinței ministeriale Bologna de la Roma, desfășurată în luna noiembrie anul acesta, a fost lansat și ultimul raport privind implementarea Procesului Bologna. Tot în cadrul acestei Conferințe au fost stabilite noi priorități ambițioase de acțiune. În cadrul conferinței, miniștrii din țările SEIS au adoptat Comunicatul ministerial de la Roma, un document fundamental care va oferi indicații cu privire la următorii zece ani de activitate pentru întreg Spațiu European al Învățământului Superior și care va sublinia nevoia de a îmbunătăți implementarea valorilor fundamentale europene.

Noua ediție a Raportului privind implementarea Procesului Bologna prezintă toate progresele care s-au realizat pe parcursul a două decenii, cu privire la mobilitate, asigurarea calității și recunoaștere. Au existat realizări fără precedent referitoare la dezvoltarea unor structuri convergente ale programelor de studii din Spațiul European al Învățământului Superior (SEIS) și, în toți acești 20 de ani, alte țări au continuat să se alăture acestui spațiu. În prezent, numărul total de studenți a ajuns la peste 38 de milioane. Raportul arată și ce avem de făcut în viitor în anumite privințe, precum dimensiunea socială și includerea grupurilor subreprezentate, deoarece dezideratul unui învățământ superior care să reflecte diversitatea populațiilor este departe de a fi atins.

Publicația este redactată în limba engleză.

National Student Fee and Support Systems in European Higher Education 2020/21

În ce țări din Europa se acordă sprijin financiar studenților? Cine beneficiază de fapt de acest sprijin? În ce țări se plătesc taxe? Sistemele de taxe și sprijin pentru studenți reprezintă instrumente importante ale politicilor naționale în vederea sprijinirii (sau descurajării) accesului la învățământul superior și pot avea impact asupra ratelor de promovare și absolvire. În timp ce taxele pot crea o povară financiară, mai mult sau mai puțin însemnată în funcție de tipul și nivelul taxelor și condițiile socio-economice ale studenților și familiilor acestora, măsurile de sprijin pot reduce obstacolele financiare din calea studiilor.

Acest raport Eurydice conține o prezentare generală comparativă a principalelor caracteristici ale sistemelor naționale de taxe și sprijin financiar pentru studenți în învățământul superior din Europa, în anul universitar 2020-2021. Raportul furnizează informații referitoare la taxele existente în învățământul superior, ce categorii de studenți trebuie să plătească taxe și care este cuantumul acestora. Sunt prezentate de asemenea instrumentele de sprijin financiar public disponibile pentru studenți, incluzând bursele și împrumuturile, precum și cele disponibile pentru familiile acestora, sub formă de avantaje fiscale pentru părinți și alocații familiale.

Din cauza pandemiei de COVID-19, accesul la învățământul superior a devenit și mai dificil pentru unii studenți.

Raportul acoperă 38 de țări, incluzând cele 27 de state membre UE, precum și Regatul Unit, Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Publicația este redactată în limba engleză.

Recomandările lunii decembrie:

Despre tehnologie și comunicare, o călătorie prin timp și istorie a abilităților

Anul 2020 în imagini și sondaje

Dacă istoria definește de regulă domeniul „trecutului“ tot istoria confirmă că momentele de schimbare, incertitudinea și tulburările din mediul social au inspirat unele dintre cele mai mari idei creative ale omenirii.

Dadaismul a adus lumină în întunericul de după primul război mondial, arta experimentală a explodat după turbulențele anilor '80 ai New York-ului și se pare că pandemia globală din 2020 a dat un REstart gândirii noastre creative. În timp ce aproape jumătate dintre respondenți (35.000 persoane) declară că au mai multe idei din cauza schimbărilor din mediul lor de lucru, aproape o treime dintre aceștia se simt mai creativi decât de obicei, iar o cincime sunt mai inspirați.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Sibusky - "girl window swag" • tsg1 - "frosty foggy misty" • Alexey_Marcov - "birds sparrow rain" • Wokandapix - "learn word scrabble" • goszka - "radio the console mixer" • Pexels - "black and white man person" • Alina Grubnyak - "untitled image" • iniesta44 - "norway mountains landscape" • Pexels - "light movement abstract" • ParallelVision - "earth eclipse moon" • Naassom Azevedo - "Amigos em campus universitário" • PublicDomainPictures - "orange falling water" • sweetlouise - "score music piano" • Maxime Naillon - "untitled image" • pixel2013 - "sunset sun evening sky" • Hans - "pebbles stones colorful roundish" • FotosFuerBlogger - "new start fresh" • Juan Marin - "untitled image" • congerdesign - "paper boat paper folded" • Alexei_other - "new year's eve mascot the symbol of"