Loading

GRATIS SOFTWARE Een VEILIG DIGITAAL special

Software. Wij gebruiken het allemaal op onze computers. Zonder software heeft de hardware geen nut.

Maar wat is nu goede software, die ons digitaal veilig houdt, onze hardware beschermt en je met een gerust hart de computer laat gebruiken? Welke gratis software kan een betaalde versie vervangen? Wat zijn handige gratis tools?

Uit het grote aanbod gratis software heeft Veilig Digitaal het voor je uitgezocht en de beste gratis software op een rijtje gezet.

 • Avast Free antivirus is in 2020 door AV-test uitgeroepen tot winnaar van de anti-virus test
 • Sophos Rootkit Removal virus verwijderings software scant jouw computer en laat je veilig en betrouwbaar alle rootkit detecteren en verwijderen die zich mogelijk op jouw systeem heeft verborgen.
 • AOMEI Backupper Standard is een backup-programma waarmee je jouw systeem, partitie, harde schijf of bestanden kunt veilig stellen en terugzetten bij virussen
 • Glary Utilities is een gratis, krachtig en uitgebreid hulpprogramma voor het herstellen, verbeteren en onderhouden van de beveiliging van je systeem.
 • iOBIT Driver Booster kan meer dan 1.000.000 missende en verouderde stuurprogramma’s in een razend tempo identificeren en updaten.
 • FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken.
 • HyperText Transfer Protocol Secure, afgekort HTTPS, is een uitbreiding op het HTTP-protocol met als doel een veilige uitwisseling van gegevens.
 • De tool Everywhere indexeert razendsnel alle bestanden op jouw systeem.
 • Malwarebytes Anti-Malware beschermt, detecteert en verwijdert kwaadaardige software zoals malware, spyware, trojans, rootkits, rogues, spyware en andere gevaarlijke programma’s op je PC.
 • Libre Office. Het gratis office pakket en compatible met Microsoft Office.
 • AOMEI OneKey Recovery is bedoeld om je te helpen een partitie op te zetten waarop een veiligheidsbackup staat waar je steeds terug naar kan keren.
 • Paint.Net is een grafisch programma voor fotobewerking.
 • Patch My PC updater scant jouw systeem op verouderde software.
 • HWiNFO achterhaalt allerlei informatie over de hardware van je computer.
 • IObit Uninstaller is uninstaller software die grondig alle onnodige programma’s die je niet meer wilt gebruiken grondig verwijdert.
 • Recuva haalt verloren bestanden terug.
 • Eraser is een handig werktuig om bestanden, documenten of een hele harde schijf op een veilige manier te wissen zonder sporen achter te laten.
 • Proton VPN kun je gebruiken om je digitale informatie te beschermen tegen hackers.
 • ZoneAlarm Free Firewall verbergt open poorten, identificeert potentieel dodgy verkeer, schakelt schadelijke programma's uit en maakt verbinding met DefenseNet.

Let op. Bij het installeren van gratis software dien je - indien mogelijk- een aangepaste installatie te verrichten. Zo voorkom je dat eventuele gebundelde software wordt mee geïnstalleerd.

ANTI-VIRUS

De beste virusscanner ben je natuurlijk zelf. Maar oplettendheid alleen is niet meer genoeg.

Onderstaande tips helpen je bij een zo veilig mogelijk computer- en internetgebruik.

 • Ken de functies van je beveiligingssoftware. Lang niet elke virusscanner controleert bijvoorbeeld je e-mailverkeer. En ook het onschadelijk maken van malware kan per beveiligingssoftware verschillen.
 • Gebruik originele versies van software. Juist de illegaal te downloaden beveiligingssoftware bevat vaak malware.
 • Update je beveiligingssoftware zodra een update mogelijk is. Deze bevat de nieuwste beveiliging. Criminelen ontdekken vaak in verouderde software de zwakke plekken.
 • Beveiligingssoftware die zichzelf elke dag automatisch een update geeft, heeft de voorkeur.
 • Wijzig bij de aanschaf van onder andere een router, acces point of webcam de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord. Criminelen kennen de standaard inloggegevens.
 • Stel Wi-Fi Protected Acces (WPA) in op je acces point of wireless router. Dit verbetert de beveiligingsfuncties van de standaard versleuteling, die voorkomt dat andere gebruikers verbinding kunnen maken met je draadloze netwerk.
 • Beperk de rechten van gebruikers, inclusief die van jezelf. Niet de hackers zelf, maar gebruikers veroorzaken de meeste fouten door (onbewust) onveilige software te installeren.
 • Gebruik een privacy filter en webcam cover. Een privacy filter is een dun velletje dat je voor je beeldscherm plaatst waardoor de inkijkhoek verkleint wordt en alleen jij op je beeldscherm kunt kijken. Een webcam cover voorkomt ongewenst meekijken van criminelen.

Avast Free antivirus is in 2020 door AV-test uitgeroepen tot winnaar van de anti-virus test. Boordevol functionaliteit, met het grootste netwerk voor dreigingsdetectie, zelflerende virusbescherming en thuisnetwerkbeveiliging waar uw pc niet trager van wordt. Met 100% gecertificeerde bescherming tegen zero-daydreigingen. Avast Free Antivirus scant uw systeem op beveiligings- en prestatieproblemen en laat u weten hoe u deze meteen kunt oplossen. De software beschermt u in realtime door onbekende bestanden te analyseren voordat ze schade kunnen aanrichten.

ANTI-ROOTKIT SOFTWARE

Sophos Rootkit Removal. Rootkits kunnen op computers terecht gekomen zijn en blijven onopgemerkt door antivirussoftware. Hoewel voorkomen kan worden dat nieuwe rootkits het systeem infecteren, worden eventuele rootkits die aanwezig waren voordat uw antivirus was geïnstalleerd, nooit ontdekt. Sophos virus verwijderings software scant uw computer en laat u veilig en betrouwbaar alle rootkit detecteren en verwijderen die zich mogelijk op uw systeem heeft verborgen.

BACKUP

Met een back-up voorkom je dat belangrijke gegevens op uw pc verloren gaan. Wat is het nut van een back-up? Een back-up is een reservekopie van de bestanden op jouw computer(s) die je kunt gebruiken in het geval er iets mis gaat. Het kan tenslotte voorkomen dat bestanden per ongeluk worden gewist, beschadigd raken of dat de computer crasht of besmet raakt met een virus.?

AOMEI Backupper Standard is een backup-programma waarmee je jouw systeem, partitie, harde schijf of bestanden kunt veilig stellen en terugzetten bij virussen

FOTOBEWERKING

Paint.NET is gratis grafische software van kwaliteit. Ooit bedoeld als vervanging voor het tekenprogramma Windows Paint, is het programma inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige beeldbewerker.

Paint.NET professionaliseert en dat zie je terug in het gereedschap dat dit programma biedt. Zo pas je kleuren eindeloos aan en een brede selectie van filters toe. Ook werkt Paint.NET met lagen (niveaus binnen een afbeelding), die het overzichtelijk weergeeft. Daarnaast zijn er afzonderlijke venstertjes voor kleuren en de bewerkingsgeschiedenis. Werk je aan meerdere beelden tegelijk, dan wissel je met een handige tab-functie tussen je schilderwerkjes.

SYSTEEM ONDERHOUD

Wie zijn computer geregeld gebruikt, zal merken dat alles na een tijdje wat trager gaat werken. De computer opschonen kan bijdragen aan betere prestaties. Glary Utilities is een gratis, krachtig en uitgebreid hulpprogramma voor het herstellen, verbeteren en onderhouden van de beveiliging van uw systeem.

Met Glary Utilities kunt u uw systeem ontdoen van ongewenste bestanden, het register opschonen en uw internetsporen wissen. Daarnaast is het mogelijk om browser add-ons te beheren en verwijderen, het gebruik van de schijfruimte analyseren, dubbele bestanden traceren. Verder beschikt Glary Utilities over opties voor geheugenoptimalisatie, een zoekmodus, programmabeheer tijdens het opstarten van Windows.

.

DRIVER UPDATER

Geeft je computer fouten bij het aansluiten van een apparaat? Of werkt hardware niet optimaal? Zonder de juiste drivers of stuurprogramma's kunnen je toepassingen de aangesloten hardware niet correct benaderen.

Uw computer loopt vast, het scherm bevriest, uw geluid werkt niet of u krijgt een blauw scherm te zien (“Blue Screen of Death”). Dit kan een hele simpele oorzaak hebben; verouderde drivers. Driver Booster kan de juiste drivers voor u vinden en ze automatisch updaten. Met een grote database kan Driver Booster meer dan 1.000.000 missende en verouderde stuurprogramma’s in een razend tempo identificeren en updaten zodat u zonder omkijken kunt genieten van een pc die optimaal presteert.

FOTO VIEWER

Wij hebben allen over het algemeen een grote verzameling foto's op ons systeem staan. FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in zijn soort. Nu ook met ingebouwde videospeler.

Met FastStone Image Viewer kun je foto's en afbeeldingen op jouw pc handig beheren en bekijken. Jij kunt slideshows maken van groepen afbeeldingen waar je zelfs muziek onder kunt zetten! Ook kun je enkele eenvoudige bewerkingen op foto's uitvoeren, zoals: vergroten, verkleinen, bijsnijden, roteren, kleurcorrectie en rode ogen correctie. Verder kunt u foto's aan elkaar plakken om een panoramafoto te maken.

FastStone Image Viewer biedt de mogelijkheid om plaatjes te converteren naar andere bestandsindelingen (ook batch conversie). Ondersteund worden onder andere: JPEG, JPEG2000, TIFF, GIF, PCX, BMP, PNG en TGA.

HTTPS

HyperText Transfer Protocol Secure, afgekort HTTPS, is een uitbreiding op het HTTP-protocol met als doel een veilige uitwisseling van gegevens. Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden.

Over het internet versturen we een schat aan gevoelige gegevens, zoals adresgegevens, bankgegevens, maar ook e-mail en chatberichten. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat die gegevens niet door kwaadwillenden worden onderschept. Je voorkomt dit gemakkelijk door het gebruik van een beveiligde verbinding, die je gegevens versleutelt waardoor ze onleesbaar worden voor derden. Een handige tool hiervoor is “HTTPS Everywhere”, die werd ontwikkeld door The Electronic Frontier Foundation (EFF) en The Tor Project. Je voegt het toe aan je browser extensies.

Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld

INDEXEREN (SEARCH)

Veel bestanden en documenten kun je tegenwoordig opslaan in de cloud. Maar er staan natuurlijk nog legio op je computer. Windows kent een eigen indexering en search tool, maar deze werkt traag en vertraagt je systeem.

De tool Everywhere kent deze nadelen niet. Eenmaal geïnstalleerd indexeert deze razendsnel alle bestanden op jouw systeem. Ook het zoeken naar een bestand gaat razendsnel. Begin te typen en in real time worden de zoekresultaten weergegeven.

MALWARE BESTRIJDING

Malware is elke software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen. Het woord is een samentrekking van het Engelse malicious software (kwaadaardige software, soms schadelijke software). Malware veronderstelt kwade opzet.

Malwarebytes Anti-Malware beschermt, detecteert en verwijdert kwaadaardige software zoals malware, spyware, trojans, rootkits, rogues, spyware en andere gevaarlijke programma’s op je PC. Het programma kan erg belangrijk zijn voor de beveiliging van al je computers. Daarnaast is het programma erg klein en de scan functie werkt erg snel waardoor je je computer binnen enkele minuten kunt scannen en kwaadaardige bestanden kunt laten verwijderen. Doordat de makers van het programma dagelijks bezig zijn met het updaten van het programma is het belangrijk om het programma regelmatig te updaten om ook beschermt te zijn tegen de nieuwste infecties die uw systeem kunnen besmetten.

OFFICE SOFTWARE

Wij zijn het zo gewend: voor kantoortoepassingen gebruiken wij Microsoft Office. Maar er zijn gratis tegenhangers die even goed presteren. een voorbeeld hiervan is Libre Office. Het is gratis en compatible met Microsoft Office.

Het omvat de onderdelen Writer, Calc, Impress, Draw, Base en Math.

 • Writer heeft alle functies die u verwacht van een moderne tekstverwerker en desktop publishing tool. Het is eenvoudig genoeg voor een snelle memo, maar ook krachtig genoeg om boeken met inhoud, diagrammen, registers en meer te creëren.
 • Calc is het rekenbladprogramma dat u altijd al nodig hebt gehad. Nieuwe gebruikers vinden het intuïtief en eenvoudig aan te leren.
 • Impress is een uitstekend gereedschap om creatieve presentaties te maken. Presentaties bewerken en maken gaat zeer flexibel dankzij verschillende manieren van weergeven.
 • Draw laat u een snelle schets tot een complex plan opstellen en geeft u de middelen om te communiceren door middel van het gebruik van grafieken en diagrammen.
 • Base is een compleet database programma dat ontworpen is om aan de behoeften van een breed scala van gebruikers te voldoen.
 • Math is de formule-editor van het LibreOffice pakket, die kan worden ingebed in uw tekstdocumenten, spreadsheets, presentaties en tekeningen, zodat u perfect opgemaakte wiskundige en wetenschappelijke formules kunt invoegen.

RECOVERY

Wat doe je als je pc bij het opstarten je verteld dat het geen besturingssysteem meer vindt? Of je een blauw scherm te zien krijgt? In paniek raken? Niet als je Aomei One Key recovery hebt geïnstalleerd.

AOMEI OneKey Recovery is gratis. Het is bedoeld om je te helpen een partitie op te zetten waarop een veiligheidsbackup staat waar je steeds terug naar kan keren. Een backup van je systeem op een partitie (zoals op laptops) die je verder niet gebruikt. Zoals wel vaker bij AOMEI zijn de producten bijzonder eenvoudig in gebruik. De gebruikersinterface is zo eenvoudig dat je op het startscherm eigenlijk maar twee knoppen vindt. Eentje om een systeembackup (je C-schijf) te maken en een ander om die Systeembackup terug te zetten.

Windows-pc’s zijn kwetsbaar voor internetcriminelen. Je daartegen wapenen doe je onder meer door je software up-to-date te houden.

SOFTWARE UPDATER

Waarom is het van belang je software up-to-date te houden? 1. je gebruikt de nieuwste functies 2 Veiligheidslekken worden verwijderd. 3 bugfixes worden verholpen. Patch My PC updater scant jouw systeem op verouderde software. Het geeft aan voor welk programma een nieuwe versie aanwezig is en kan een automatische update uitvoeren. Pluspunten:

 • Scan is snel
 • Vind een uitgebreide lijst van programma's
 • Kan ook met windows update overweg
 • Kan updates van een lokale server trekken
 • Heeft diverse extra functionaliteit

SYSTEEM INFORMATIE

Met HWiNFO is het mogelijk om allerlei informatie over de hardware van uw computer te achterhalen. Hardwarespecificaties en de gezondheid (temperatuur van het systeem) kunnen opgevraagd worden. Ook kan de 32-bit versie van het programma benchmarks op het systeem loslaten om zo te kijken hoe goed dit presteert. Vervolgens kunt u rapporten genereren over uw pc.

HWiNFO, de Windows-versie van dit programma, wordt sinds versie 2.20 als freeware uitgebracht. Er is een 32-bits en 64-bits variant.

UNINSTALLER

Waarom een afzonderlijke uninstaller gebruiken als je software gewoon via Windows kunt verwijderen? De standaarduninstaller in Windows en die de meeste programma's meeleveren verwijdert namelijk lang niet altijd alle bestanden en registersleutels die aanwezig zijn.

De computer staat vaak vol met overbodige programma’s die niet of nauwelijks gebruikt worden. Deze programma’s nemen niet alleen veel ruimte in beslag, maar vertragen ook uw computer. IObit Uninstaller is uninstaller software die grondig alle onnodige programma’s die uw systeem vertragen deïnstalleert, zelfs als het niet lukt om een hardnekkig programma te verwijderen met andere uninstaller software. Bovendien kan deze software uninstaller met Windows meegeleverde programma’s en andere bloatware voor u verwijderen. Kortom, de ideale uninstaller voor Windows 10.

VERWIJDERDE BESTANDEN TERUGHALEN

Soms klik je net te snel op 'verwijderen' en weg is het bestand, de foto of ander document. Gelukkig is er een mogelijkheid deze verwijderde bestande terug te zetten.

Recuva haalt verloren bestanden terug. Recuva scant harde schijven, maar ook mediadragers, zoals USB-sticks en opslagkaartjes voor je camera. Zelfs de verwijderde bestanden uit je prullenbak haalt Recuva weer terug. Het proces van bestandsherstel is niet erg gecompliceerd, want Recuva zet een handige wizard in. Deze helpt je goed op weg. Uiteraard biedt Recuva geen garantie op bestandsherstel.

ERASER

Eraser is een handig werktuig om bestanden, documenten of een hele harde schijf op een veilige manier te wissen zonder sporen achter te laten. In het Engels wordt dit secure deletion genoemd en je doet dit met een eraser of shredder. In het Nederlands zou je dit een soort digitale papierversnipperaar kunnen noemen. Eraser wist bestanden namelijk praktisch voorgoed uit door ze tot 35 maal te overschrijven. Nuttig als u op uw privacy gesteld bent.

Bestanden zijn helemaal niet weg als u ze in de prullenbak gooit en daarna de prullenbak leegt. Windows zegt alleen dat het plekje op de harde schijf waar dit bestand staat 'leeg' is, zodat andere bestanden ook deze ruimte in kunnen nemen. Als de weggegooide bestanden daarna niet, of te weinig, overschreven worden door andere bestanden, kunnen ze door iedereen met simpele bestandsherstel software teruggevonden worden. Zelfs het formatteren van een harde schijf is niet afdoende.

VIRTUAL PRIVATE NETWORK

Een VPN wordt gebruikt om je digitale informatie te beschermen tegen hackers. Met een VPN wordt al je internet verkeer beveiligd via een externe server geleidt waardoor je internetverkeer versleuteld wordt, je internetactiviteiten verborgen worden en je identiteit en locatie verborgen worden.

ProtonVPN wil zich onderscheiden op privacygebied. Als het gaat om een gratis vpn, dan is ProtonVPN een van de betere keuzes op dit moment: betere privacyvoorwaarden dan de concurrentie, geen maandelijkse datalimiet en een acceptabele snelheid.

FIREWALL

Een firewall is de beschermende barrière tussen je PC en alle andere computers waarmee je verbonden bent. Als je op internet zit ben je zichtbaar voor de buitenwereld (anders zou je geen enkele webpagina in je browser kunnen openen!). Je bent zichtbaar door een“poort”. Een poort is een in/uitgang van je computer voor een bepaalde service die beschikbaar is. De bedoeling van de firewall is de poorten afsluiten wanneer je ze niet gebruikt. Doe je dat niet, dan zijn je open poorten een uitnodiging voor anderen om je computer binnen te dringen!

ZoneAlarm Free Firewall verbergt open poorten, identificeert potentieel dodgy verkeer, schakelt schadelijke programma's uit en maakt verbinding met DefenseNet, dat real-time beveiligingsupdates biedt wanneer nieuwe bedreigingen worden gedetecteerd.

Let wel: gebruik van de aanbevolen software is op eigen risico. Veilig Digitaal kan niet aansprakelijk worden gesteld voor weke schade dan ook, veroorzaakt door het gebruik van de software.

©2020 Veilig Digitaal

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate