Loading

SOFTWARE SPECIAL Een VEILIG DIGITAAL special

Software. Wij gebruiken het allemaal op onze computers. Zonder software heeft de hardware geen nut. Maar wat is nu goede software, die ons digitaal veilig houdt, onze hardware beschermt en je met een gerust hart de computer laat gebruiken? Veilig Digitaal heeft het voor u uitgezocht en de beste gratis software op een rijtje gezet. Dit zorgt voor een prima basisbescherming.

Wanneer je computer is aangesloten op het internet is beveiligingssoftware tegenwoordig noodzakelijk om veilig gebruik te kunnen maken van je computer. Zelfs wanneer je zeer oplettend bent en denkt een betrouwbare website te bezoeken, kan er malware op je computer komen doordat deze ‘betrouwbare’ website zelf is gehackt. Malware is software die is ontworpen om schadelijke en ongewenste handelingen te verrichten. Computervirussen zijn de meest bekende vorm van malware. Maar ook Wormen, Spyware en Troyan Horses vallen in de categorie malware. Je kunt je dus terecht afvragen of een virusscanner nog wel voldoende beveiliging geeft.

Wanneer je van onveilige bronnen software download, deze zonder controle installeert en daarbij je beheerderswachtwoord invult omdat de installatie daar nou eenmaal om vraagt, dan kan zelfs de beste virusscanner je niet helpen bij het voorkomen van infiltratie door malware. Kortom, je moet zelf oplettend blijven en kunt helaas niet klakkeloos vertrouwen op je beveiligingssoftware. Want ook wanneer je niets ‘doms’ doet, kun je gemakkelijk geïnfecteerd raken door malware. Beveiligingssoftware is er in verschillende soorten en maten. Een virusscanner, Anti Spyware, Anti Rootkit of een Firewall zijn voorbeelden van beveiligingssoftware die zich op verschillende soorten van besmetting van je computer richten. Het verschilt inbescherming, betrouwbaarheid, gebruikersgemak, functies en mogelijkheden, stabiliteit, hulp, support en niet onbelangrijk, het verwijderen van ongewenste data. Welke beveiligingssoftware heb je nodig en waar beschermt het tegen?

Besmetting door een virus is misschien niet eens het meest spannende waar je beveiligingssoftware je tegen moet beschermen. Voor criminelen is het verkrijgen, delen en gebruiken van je persoonlijke data, zoals je bankgegevens, het meest interessant. Een virusscanner alleen is tegenwoordig dus niet meer genoeg. Anti Spyware, Anti Rootkit, Firewall en gegevensbescherming zijn geen overbodige luxe meer. Anti Spyware software controleert je computer op schadelijke bestanden die onder andere gegevens van jou en je gebruik op je computer opslaan en doorsturen. Vaak komt Spyware door de beveiliging van je virusscanner heen. Anti Spyware software is speciaal ontworpen om deze vorm van malware wel te detecteren. Anti Rootkit software zoekt naar schadelijke, verborgen data op je computer of naar andere malware die de data verborgen wil houden. Criminelen proberen malware namelijk te verstoppen, waardoor deze niet wordt gedetecteerd door beveiligingssoftware.

Anti Rootkit software helpt bij het opsporen hiervan. Een goede firewall controleert de inkomende en uitgaande data van je computer naar het internet. Een firewall helpt dus te voorkomen dat een crimineel data van of naar je computer stuurt. Voor gegevensbescherming bestaan er nauwelijks softwareprogramma’s. Wees je dus zelf bewust van welke persoonlijke gegevens je op je computer opslaat en wie daar allemaal toegang toe heeft. Maar besef je ook dat criminelen via malware achter je persoonsgegevens kunnen komen, zonder dat die op je computer staan opgeslagen. Bijvoorbeeld via het hacken van je webcam of via het in je mail vragen om je bankgegevens.

De beste virusscanner ben je natuurlijk zelf. Maar oplettendheid alleen is niet meer genoeg. Onderstaande tips helpen je bij een zo veilig mogelijk computer- en internetgebruik.
  • Ken de functies van je beveiligingssoftware. Lang niet elke virusscanner controleert bijvoorbeeld je e-mailverkeer. En ook het onschadelijk maken van malware kan per beveiligingssoftware verschillen.
  • Gebruik originele versies van software. Juist de illegaal te downloaden beveiligingssoftware bevat vaak malware.
  • Update je beveiligingssoftware zodra een update mogelijk is. Deze bevat de nieuwste beveiliging. Criminelen ontdekken vaak in verouderde software de zwakke plekken.
  • Beveiligingssoftware die zichzelf elke dag automatisch een update geeft, heeft de voorkeur.
  • Wijzig bij de aanschaf van onder andere een router, acces point of webcam de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord. Criminelen kennen de standaard inloggegevens.
  • Stel Wi-Fi Protected Acces (WPA) in op je acces point of wireless router. Dit verbetert de beveiligingsfuncties van de standaard versleuteling, die voorkomt dat andere gebruikers verbinding kunnen maken met je draadloze netwerk.
  • Beperk de rechten van gebruikers, inclusief die van jezelf. Niet de hackers zelf, maar gebruikers veroorzaken de meeste fouten door (onbewust) onveilige software te installeren.
  • Gebruik een privacy filter en webcam cover. Een privacy filter is een dun velletje dat je voor je beeldscherm plaatst waardoor de inkijkhoek verkleint wordt en alleen jij op je beeldscherm kunt kijken. Een webcam cover voorkomt ongewenst meekijken van criminelen.
DE SOFTWARE

ANTI-VIRUS

Qihoo 360 Total Security is een beveiligingspakket van het Chinese Qihoo waarmee u gratis uw computer kunt beveiligen. Dit pakket maakt gebruik van meerdere scan-engines. Die van Bitdefender , Avira en de eigen Cloud 360 engine alsmede de QVM II Engine . Ook is een System Repair Engine aanwezig . Verder is er in deze versie ook een Cleaner aanwezig en een Speedup optie om automatisch opstartende items uit te schakelen. Onder de toolbox treft u onder andere de Sandbox en de Patch Up functie voor het beheren van updates. Veilig Digitaal maakt al enkele jaren tot volle tevredenheid gebruik van deze software.

veiligdigitaal.com

ANTI-ROOTKIT SOFTWARE

Sophos Rootkit Removal. Rootkits kunnen op computers terecht gekomen zijn , en blijven onopgemerkt door antivirussoftware. Hoewel voorkomen kan worden dat nieuwe rootkits het systeem infecteren, worden eventuele rootkits die aanwezig waren voordat uw antivirus was geïnstalleerd, nooit ontdekt. Sophos virus verwijderings software scant uw computer en laat u veilig en betrouwbaar alle rootkit detecteren en verwijderen die zich mogelijk op uw systeem heeft verborgen.

BACKUP

Met een back-up voorkomt u dat belangrijke gegevens op uw pc verloren gaan. Wat is het nut van een back-up? Een back-up is een reservekopie van de bestanden op uw computer(s) die u kunt gebruiken in het geval er iets mis gaat. Het kan tenslotte voorkomen dat bestanden per ongeluk worden gewist, beschadigd raken of dat de computer crasht of besmet raakt met een virus.?

AOMEI Backupper Standard is een backup-programma waarmee u uw systeem, partitie, harde schijf of bestanden kunt veilig stellen en terugzetten bij virussen

CLEANER

Wie zijn computer geregeld gebruikt, zal merken dat alles na een tijdje wat trager gaat werken. De computer opschonen kan bijdragen aan betere prestaties.

CCleaner is geen nieuw programma, maar nog steeds erg effectief om trage computers op te schonen. Voor het opschonen van je pc is CCleaner gratis.

DRIVER UPDATER

Geeft je computer fouten bij het aansluiten van een apparaat? Of werkt hardware niet optimaal? Zonder de juiste drivers of stuurprogramma's kunnen je toepassingen de aangesloten hardware niet correct benaderen.

Uw computer loopt vast, het scherm bevriest, uw geluid werkt niet of u krijgt een blauw scherm te zien (“Blue Screen of Death”). Dit kan een hele simpele oorzaak hebben; verouderde drivers. Driver Booster kan de juiste drivers voor u vinden en ze automatisch updaten. Met een grote database kan Driver Booster meer dan 1.000.000 missende en verouderde stuurprogramma’s in een razend tempo identificeren en updaten zodat u zonder omkijken kunt genieten van een pc die optimaal presteert.

HTTPS

HyperText Transfer Protocol Secure, afgekort HTTPS, is een uitbreiding op het HTTP-protocol met als doel een veilige uitwisseling van gegevens. Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden.

Over het internet versturen we een schat aan gevoelige gegevens, zoals adresgegevens, bankgegevens, maar ook e-mail en chatberichten. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat die gegevens niet door kwaadwillenden worden onderschept. Je voorkomt dit gemakkelijk door het gebruik van een beveiligde verbinding, die je gegevens versleutelt waardoor ze onleesbaar worden voor derden. Een handige tool hiervoor is “HTTPS Everywhere”, die werd ontwikkeld door onze Amerikaanse zusterorganisatie The Electronic Frontier Foundation (EFF) en The Tor Project. Je voegt het toe aan je browser extensies.

MALWARE BESTRIJDING

Malware is elke software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen. Het woord is een samentrekking van het Engelse malicious software (kwaadaardige software, soms schadelijke software). Malware veronderstelt kwade opzet.

Malwarebytes Anti-Malware beschermt, detecteert en verwijdert kwaadaardige software zoals malware, spyware, trojans, rootkits, rogues, spyware en andere gevaarlijke programma’s op je PC. Het programma kan erg belangrijk zijn voor de beveiliging van al je computers. Daarnaast is het programma erg klein en de scan functie werkt erg snel waardoor je je computer binnen enkele minuten kunt scannen en kwaadaardige bestanden kunt laten verwijderen. Doordat de makers van het programma dagelijks bezig zijn met het updaten van het programma is het belangrijk om het programma regelmatig te updaten om ook beschermt te zijn tegen de nieuwste infecties die uw systeem kunnen besmetten.

RECOVERY

Wat doe je als je pc bij het opstarten je verteld dat het geen besturingssysteem meer vindt? Of je een blauw scherm te zien krijgt? In paniek raken? Niet als je Aomei One Key recovery hebt geïnstallerd.

AOMEI OneKey Recovery is gratis. Het is bedoeld om je te helpen een partitie op te zetten waarop een veiligheidsbackup staat waar je steeds terug naar kan keren. Een backup van je systeem op een partitie (zoals op laptops) die je verder niet gebruikt. Zoals wel vaker bij AOMEI zijn de producten bijzonder eenvoudig in gebruik. De gebruikersinterface is zo eenvoudig dat je op het startscherm eigenlijk maar twee knoppen vindt. Eentje om een systeembackup (je C-schijf) te maken en een ander om die Systeembackup terug te zetten.

SOFTWARE UPDATER

Windows-pc’s zijn kwetsbaar voor internetcriminelen. Je daartegen wapenen doe je onder meer door je software up-to-date te houden.

Waarom is het van belang je software up-to-date te houden? 1. je gebruikt de nieuwste functies 2 Veiligheidslekken worden verwijderd. 3 bugfixes worden verholpen. De Kaspersky Software Updater scant automatisch je pc en meldt welke toepassingen moeten worden bijgewerkt.

UNINSTALLER

Waarom een afzonderlijke uninstaller gebruiken als je software gewoon via Windows kunt verwijderen? De standaarduninstaller in Windows en die de meeste programma's meeleveren verwijdert namelijk lang niet altijd alle bestanden en registersleutels die aanwezig zijn.

De computer staat vaak vol met overbodige programma’s die niet of nauwelijks gebruikt worden. Deze programma’s nemen niet alleen veel ruimte in beslag, maar vertragen ook uw computer. IObit Uninstaller is uninstaller software die grondig alle onnodige programma’s die uw systeem vertragen deïnstalleert, zelfs als het niet lukt om een hardnekkig programma te verwijderen met andere uninstaller software. Bovendien kan deze software uninstaller met Windows meegeleverde programma’s en andere bloatware voor u verwijderen. Kortom, de ideale uninstaller voor Windows 10.

VPN

Een VPN wordt gebruikt om je digitale informatie te beschermen tegen hackers. Met een VPN wordt al je internet verkeer beveiligd via een externe server geleidt waardoor je internetverkeer versleuteld wordt, je internetactiviteiten verborgen worden en je identiteit en locatie verborgen worden.

ProtonVPN wil zich onderscheiden op privacygebied. Als het gaat om een gratis vpn, dan is ProtonVPN een van de betere keuzes op dit moment: betere privacyvoorwaarden dan de concurrentie, geen maandelijkse datalimiet en een acceptabele snelheid.

FIREWALL

Een firewall is de beschermende barrière tussen je PC en alle andere computers waarmee je verbonden bent. Als je op internet zit ben je zichtbaar voor de buitenwereld (anders zou je geen enkele webpagina in je browser kunnen openen!). Je bent zichtbaar door een“poort”. Een poort is een in/uitgang van je computer voor een bepaalde service die beschikbaar is. De bedoeling van de firewall is de poorten afsluiten wanneer je ze niet gebruikt. Doe je dat niet, dan zijn je open poorten een uitnodiging voor anderen om je computer binnen te dringen!

ZoneAlarm Free Firewall verbergt open poorten, identificeert potentieel dodgy verkeer, schakelt schadelijke programma's uit en maakt verbinding met DefenseNet, dat real-time beveiligingsupdates biedt wanneer nieuwe bedreigingen worden gedetecteerd.

Let wel: gebruik van de aanbevolen software is op eigen risico. Veilig Digitaal kan niet aansprakelijk worden gesteld voor weke schade dan ook, veroorzaakt door het gebruik van de software.

Facebook / Website

©2018 Veilig Digitaal Magazine
Created By
Veilig Digitaal
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.