Loading

NTVH online editie 4 - 8 april 2020 NTVH online is een extra online uitgave van het Nederlands Tijdschrift Voor Huidzorg / Studio Saffier. NTVH online wordt verspreid via Social Media en is ook te vinden op www.huidzorg.nu

In dit nummer:

  • We doen dingen anders, maar we gaan door
  • Onzichtbare vijand maakt ons ziek, maar ook sterk
  • Recepten des infecterende handalcohol en desinfecterende handgel
  • #Beautycanwait

Meebewegen met de actualiteit:

We doen dingen anders, maar we gaan door

Door: Ellen Kuijper-Kuip

Er is op dit moment zoveel nieuws dat we dat onmogelijk allemaal kunnen opnemen in het magazine. Bovendien volgen de gebeurtenissen elkaar zo snel op. Dat is in een tijdschrift niet bij te benen. Juist nu is het belangrijk om samen ideeën uit te wisselen en elkaar te inspirerende. Daarom dachten de uitgever, Marie Anne Lassing, en ik; laten we een extra online magazine beginnen van het NTvH. Inmiddels verschijnt dat wekelijks, ondersteund met een eigen website (huidzorg.nu).

Hier bieden we extra informatie, die praktisch en bovenal actueel is. De cijfers laten zien dat we dagelijks heel wat bezoekers hebben. En daar zijn we blij mee. De vlog van Diedejan inspireerde mij om jullie via een vlog bij te praten over praktische oplossingen en zo toch even bij jullie langs te komen. We hebben als huidprofessionals een erg manueel beroep, en zijn beperkt als we niet meer bij elkaar in de buurt mogen en kunnen komen. Maar we hebben ook een schat aan kennis en ervaring en die kunnen we blijven delen, op inventieve manieren! Zelf wordt ik enorm geïnspireerd door alle grote en kleine initiatieven die ik voorbij zie komen. Van het zelf maken van mondkapjes, en berenjacht voor kleine kinderen, een drankproducent die hand desinfectans maakt en zelfs een grote auto fabrikant die van auto onderdelen beademingsmachines maakt. In normale omstandigheden onacceptabel, maar nu kijkt men daar heel anders tegen aan. Alle hulp is welkom.

Wij zijn gaan kijken naar wat jullie zou kunnen inspireren en waar hier en daar behoeften liggen. En voilà, het voordeel van een klein en kundig team en een mooie keuken; de eerste vlog staat al online. Er gaan er nog meer volgen, dus kom regelmatig bij ons terug!

Heb je zelf ideeën of interessante informatie, neem dan contact met ons op. Wij zijn hier voor alle professionals in de huidzorg.

Onzichtbare vijand maakt ons ziek, maar ook sterk

Door: Marie Anne Lassing

In de april editie van het Nederlands Tijdschrift Voor Huidzorg publiceren we voor een deel heel andere artikelen dan je van ons gewend bent. Omdat ook wij op de redactie voelen dat er in deze tijd iets anders nodig is dan alleen maar beroepsinhoudelijke informatie. We zijn allemaal, ieder op een eigen manier, getroffen door het virus. Dit is niet het probleem van een enkeling of een selecte groep, maar van letterlijk de hele wereld. Een tamelijk unieke situatie. Daar gaan we allemaal anders mee om, er ontstaat een onverwachte saamhorigheid en een inspirerende kracht om op een andere manier zaken toch goed voor elkaar te krijgen. We kunnen dingen niet, maar blijken andere dingen weer heel goed te kunnen.

Enkele van de uitbundige steun­betuigingen die zijn opgehangen tussen de bomen rond ziekenhuis Bernhoven.

Wereldwijd belang

De onzichtbare vijand maakt ons ziek, maar ook sterk. Dat is de titel van een artikel in de april editie van het NTVH, dat ik schreef aan de hand van mijn dagelijkse contact met huid­therapeute Cynthia van Schendel.

Huidtherapeut Cynthia van Schendel pakt haar vak als verpleegkundige weer op en werkt in de corona noodopvang bij ziekenhuis Bernhoven in Brabant.

Nu haar praktijk gesloten is werkt ze als verpleegkundige in een nood­locatie voor coronazorg bij het Brabantse Bernhoven ziekenhuis. Daar verzorgt ze terminale corona­patiënten, en mensen die wel kans hebben op herstel en met een brede co-morbiditeit worden opgenomen. Het is een voorbeeld van de vele dingen die mensen nu doen om hier met elkaar uit te komen. Wie mij kent weet dat ik een stokpaardje heb dat ik gebruik om beter te snappen hoe de wereld werkt. ‘Geeft mensen een belang, en ze gaan ervoor zorgen.’ En zie, nu we allemaal hetzelfde belang hebben, gezond blijven, worden, hier weer uit komen met elkaar, wereldwijd, nu kunnen we zoveel meer dan we dachten!!

Recepten desinfecterende handalcohol en desinfecterende handgel

Wat je nodig hebt:

Maatbekertje, maatlepels, kleine garde. Lege flesjes of handpompje. Alles goed schoongemaakt en gedesinfecteerd. Medicinale alcohol 76 %, glycerine, etherische olien: Melaluca (teatree), Helychrisum, Lemongrass.

Op basis van deze ingrediënten maak je een product dat behoorlijk dicht in de buurt van het door de WHO geadviseerde handdesinfectant komt. Uiteraard niet voor de verkoop, maar voor eigen gebruik.

Hoe je het maakt laat ik je zien in de video:

De receptuur, de bereiding en het eindproduct zijn niet bedoeld voor verkoop, uitsluitend voor eigen gebruik. Het eindproduct is niet gekeurd volgens de regels die gelden voor reguliere producten te koop in drogisterij of apotheek.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/13/toch-schone-handen-als-de-gel-is-uitverkocht-a3993677

#Beautycanwait

‘Dr. Tom, kom je mij thuis met botox behandelen?’
Tom Decates doet sinds 2015 wetenschappelijk onderzoek naar de complicaties van fillers en is cosmetisch arts. Hij is een van de oprichters van het complicatiespreekuur in het Erasmus MC.

De appjes blijven dagelijks binnenstromen. Mijn cosmetische klinieken zijn dicht. Maar of ik wel bij de mensen thuis botox en fillers kom prikken?! Nee, dat gaat natuurlijk niet gebeuren. De Coranocrisis hakt er bij iedereen hard in. Mijn familie is gezond, daarvoor ben ik dankbaar. Om econoom John Keynes te parafraseren: het is beter voor je reputatie om het net zo mis te hebben als anderen, dan om in je eentje gelijk te hebben. Och, wat zat ik er naast. ‘Het is maar een griepje’, heb ik mij de afgelopen maanden regelmatig laten ontvallen.

Bij ons in het ziekenhuis zijn de beschikbare behandel- en opname­capaciteit nog steeds goed, zodat we ook onze reguliere zorg vooralsnog maximaal kunnen blijven verlenen. Op het complicatiespreekuur behandel ik de acute complicaties na filler behandelingen. Dus fillerbehandelingen die voor de sluiting van de cosmetische klinieken hebben plaatsgevonden.

Op dit moment is het beleid wat betreft mijn complicatiespreekuur nog ongewijzigd, met uitzondering van het mondkapje dat ik nu draag. De poliklinische controles doen we telefonisch. De poli’s hoeven niet afgezegd te worden aangezien we niet weten hoe lang dit nog gaat duren. Wel verandert het beleid iedere week. Het beleid van de overheid om de Corona uitbraak gecontroleerd te laten verlopen en kwetsbare mensen te beschermen, daar kunnen we het allemaal over eens zijn. In mijn klinieken ben ik tijdelijk gestopt met planbare niet-urgente zorg, dat zijn in mijn ogen alle cosmetische behandelingen. Botox en Filler behandelingen voer ik dus voorlopig niet uit. Dit heeft ook veel economische gevolgen en sommige cosmetische klinieken blijven om deze reden dan ook open. Terwijl ik denk dat het belang van de algemene gezondheidszorg het meest zwaarwegend is. Hopelijk kunnen we snel weer, stap voor stap, de draad oppakken.

#Beautycanwait……for now….