Gateway u PROJEKTIMA MOBILNOSTI OSOBLJA VRTIĆA I ŠKOLA Korištenje portala gateway za školsko obrazovanje u planiranju i provedbi Ključne aktivnosti 1 u okviru programa Erasmus+

www.schooleducationgateway.eu

Virtualno mjesto informiranja i okupljanja različitih vrsta ustanova i organizacija koji planiraju i provode projekte u području općeg i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Posebno se to odnosi na projekte u okviru programa Erasmus+.

Gateway administrira Središnja služba za podršku eTwinningu te je nastao kao svojevrsno proširenje eTwinninga. eTwinning je, kao što znamo, portal namijenjen isključivo djelatnicima vrtića i škola dok je Gateway otvoren za sve dionike u obrazovanju.

Koje su sličnosti, a koje razlike između eTwinninga i Gatewaya?

Pogledajmo u nastavku...

Preporuča se korištenje Gatewaya prilikom planiranja i provedbe vašeg projekta. U ovom vodiču saznat ćete kako iskoristiti mogućnosti Gatewaya u navedenim projektnim fazama.

Od ove godine, pitanje o korištenju Gatewaya je uvršteno i u prijavni obrazac za Ključnu aktivnost 2, pa će vam ove informacije pomoći u povećanju kvalitete vaše projektne prijave i budućeg projekta.

Prvi korak u korištenju Gatewaya je registracija koja traje nekoliko minuta i slična je otvaranju novog računa elektroničke pošte. Klikom na plavi gumb "Login/Register" započinjete postupak registracije.

Registrirani eTwinneri ne moraju prolaziti kroz postupak registracije, već se mogu prijaviti s istim podacima kao i na eTwinning. Za prijavu je također potrebno kliknuti na gumb "Login/Register".

Napominjemo da za pregled sadržaja na Gatewayu nije uopće potrebna prijava, ali je svakako preporučljiva radi korištenja svih mogućnosti, primjerice uključivanja u rasprave, kontaktiranja organizatora usavršavanja i sl.

S obzirom na to da su sadržaji na Gatewayu prevedeni na sve europske jezike, jezik u svakom trenutku možete promijeniti u gornjem desnom uglu početne stranice:

GATEWAY I PLANIRANJE PROJEKTA

Nakon što ste se registrirali/prijavili na Gateway, dolazite na vaš vlastiti profil koji izgleda ovako:

Na početnoj stranici vašeg profila imate pristup različitim rubrikama koje vam mogu pomoći u planiranju Erasmus+ projekta.

Pomoću rubrike Latest/Novosti i događaji pregledavate najnovije vijesti iz područja obrazovanja na europskoj razini.

U rubrici Viewpoints/Pogledi imate pristup anketama iz područja obrazovanja, stručnim člancima i razgovorima sa stručnjacima-praktičarima u obrazovanju.

U rubrici Resources/Resursi imate pristup publikacijama i različitim materijalima za unaprjeđenje internacionalizacije odgojno-obrazovnih ustanova i povećanje kvalitete nastave.

U ovoj rubrici klikom na Tutorials/Publications, kako je prikazano na slici ekrana, imate pristup različitim vodičima i praktičnim uputstvima; npr. tutorial za uvođenje aktivnosti u svrhu povećanja inkluzije u vrtiću ili školi, vodič kroz specifične obrazovne politike na europskoj razini, vodič za traženje usavršavanja u okviru programa Erasmus+ i sl.

ovo je primjer korisnog "tutoriala", koji preporučamo svim prijaviteljima Ključne aktivnosti 1 jer vam u nekoliko laganih i jasnih koraka i uputa nudi savjete za pronalazak kvalitetnih i relevantnih usavršavanja.

nAVEDENE RUBRIKE SU VAM KORISNE U FAZI PLANIRANJA PROJEKTA JER:

  • vam omogućuju uvid u svijet obrazovanja na europskoj razini, kao i u goruće teme i probleme s kojima se suočavaju europski vrtići i škole
  • možete u kratko vrijeme istražiti kojim temama se bave europski obrazovni projekti i pronaći inspiraciju za vaš projekt
  • vam daju uvod u horizontalne teme i prioritete za područje obrazovanja koje promiče Europska komisija pomoću programa Erasmus+
  • možete unaprijediti rad vaše ustanove koristeći online vodiče i ostale dostupne materijale te se na taj način pripremiti za provedbu budućeg projekta

Rubrika "Erasmus+ opportunities/Prilike u okviru programa Erasmus+" vam je posebno važna za traženje strukturiranih tečajeva (structured courses) i škola primateljica za praksu prema modelu job shadowing ili aktivnost podučavanja.

Ove aktivnosti su prihvatljive za financiranje u okviru Ključne aktivnosti 1 i ustanova prijavitelj sama odabire vrste usavršavanja i profile djelatnika kojima su potrebna usavršavanja sukladno potrebama ustanove.

Za pregled tečajeva kliknite na See all/Pogledaj sve u rubrici Course catalogue/Katalog tečajeva.

Otvorit će se tražilica pomoću koje možete pretražiti objavljene tečajeve po temama i drugim parametrima.

*** TEČAJEVE NE PROVJERAVA EUROPSKA KOMISIJA, TAKO DA JE VRLO VAŽNO DA U SLUČAJU BILO KAKVIH POTEŠKOĆA VEZANIH UZ ORGANIZACIJU TEČAJA NAPIŠETE SVOJ KOMENTAR ISPOD OPISA POJEDINOG TEČAJA. TAKOĐER JE VAŽNO DA OCIJENITE TEČAJ NAKON SUDJELOVANJA. TO MOŽETE UČINITI SAMO AKO STE PRIJAVLJENI NA PORTAL.

Kako prepoznati kvalitetan tečaj dok ispunjavate vašu projektnu prijavu? Što kvalitetan tečaj treba sadržavati?

Kao što smo ranije spomenuli, rubrika s Erasmus+ mogućnostima sadrži i tražilicu ustanova za praksu prema modelu job shadowing/promatranje rada ustanove i aktivnost podučavanja.

Klikom na See all/Pogledaj sve, otvorit će se tražilica pomoću koje pregledavate ustanove koje nude mogućnosti promatranja rada.

Preporučamo vam da objavite vlastiti zahtjev za traženje ustanove primateljice, naravno ako ste aktivnost promatranja rada planirali u vašem projektu.

* Za unos zahtjeva morate biti prijavljeni na portal.

Prije stvaranja zahtjeva za traženje ustanova primateljica, svakako pročitajte Uvjete i Odredbe portala Gateway: http://www.schooleducationgateway.eu/hr/pub/tools/terms_and_conditions.htm

GATEWAY I PROVEDBA PROJEKTA

Kada vaš projekt započne i dalje vas upućujemo na rubrike "Viewpoints/Pogledi" i Resources/Resursi" kako biste bili u toku s aktualnostima u području obrazovanja.

Preporučamo vam da se aktivno uključite u Gateway zajednicu i komentirate objavljene članke te sudjelujete u diskusijama kako biste povećali kvalitetu diseminacije vašeg projekta i podijelili s drugima vaša iskustva tijekom provedbe.

  1. Posljednja rubrika na portalu i ujedno jedna od najkorisnijih je Teacher Academy, koja služi kao središnje mjesto za pretragu relevantnih fizičkih stručnih usavršavanja, besplatnih online usavršavanja te nastavnih materijala. Ovu rubriku možete koristiti kako tijekom planiranja, tako i tijekom provedbe projekta, ali i nakon njegova završetka.

Pomoću tražilice na slici gore možete pretraživati usavršavanja po ključnim riječima i filtrirati fizička i mrežna usavršavanja.

Fizička usavršavanja su uglavnom tečajevi financirani iz Ključne aktivnosti 1, koje smo već spomenuli u ovom vodiču. Na portalu su, osim fizičkih, dostupna i mrežna usavršavanja. Na prikazu gore vidljiva je raznovrsna ponuda tema te lako možete pronaći ono koje se nadovezuje na temu vašeg projekta.

Želimo vam puno uspjeha u planiranju i provedbi vaših projekata.

Pozivamo vas da nam se javite za dodatne informacije i upute:

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.