Haavoittunut enkeli

Kuva-analyysi:

Kuvassa kaksi poikaa kantaa totisen näköisinä haavoittunutta enkeliä. Pojat ja enkeli ovat kuvassa sivuttain ja keskellä kuvaa. Ajattelen, että poikien askeleet ovat hitaita ja vaivalloisia. Toinen pojista on kokonaan mustissa vaatteissa ja katsoo eteenpäin, kun taas toisella on päällään ruskea takki ja mustat housut ja hänen päänsä on kääntynyt ja hän ns. "katsoo sinua". Pojan katse on häpeällinen ja mielestäni tuskallinen ja surullinen. Enkeli istuu paareilla etukumarassa, enkeli on valkoinen, silmien edessä hänellä on liina ja kädessä kukkia. Haavoittuneisuus tulee esille siivestä, jossa on veritahra ja siipi näyttää monesta kohtaa revenneeltä. Enkelillä on jalat paljaana. Maisemassa näkyy rantamaisema ja hiekkatie. Ranta ja taivas näyttää vaaleammalta, mutta mitä alemmas mennään, sitä synkemmät värit mielestäni on. Tienvarressa kasvaa valkoisia kukkia ja taka-alalla näkyy pensas ja vesistöä. Kuva tuo itselleni mieleen herkän olon ja surullisen tunnelman enkelin takia. Myös poikien ilmeet ovat totiset, joten teos ei ole todellakaan iloinen.

Maalauksen sommittelu on hyvä: pääasia on edessä eli enkeli ja poika. Valo asettuu teoksessa mielestäni niin, että se tulee edestäpäin ja osuu poikien kasvoihin. Tämä voisi ehkä kuvastaa toiveikkuutta, kun synkkyys jää taakse ja edessäpäin on valoa. Maalauksessa on käytetty aika hillittyjä värejä: vaaleanruskea, harmaa, vaaleansinien ja valkoinen näkyvät pääasiassa työssä.

Hahmoja on kolme: Kaksi poikaa ja enkeli. Kuvassa tunnelma on mielestäni synkkä ja häpeällinen. Oikealla puolella oleva poika katsoo maalauksessa mielestäni häpeällä katseella ja toinen välttelee katsomista. Taustatutkimuksessa tuli ilmi, että taiteilija on maalannut kuvan toivuttuaan vaikeasta sairaudesta. Ajattelen, että enkeli edustaa sairauden vakavuutta ja kipua ja oikealla puolella oleva poika häpeää ja surullisuutta. Jos kuvaa pitäisi ajatella minun elämäni kannalta, niin tunnen sen, että jos olisin itse heikossa tilassa, tietäisin, että ystäväni ja läheiseni kantaisivat minut läpi vaikeiden aikojen.

Merkitys on se, kun taiteilija parani vaikeasta sairaudesta (tunneilmaisua). Taiteilija on mies mutta hän ajatteli, että pieni tyttö kuvaa hänen tunteitaan sairauden aikana. Ajattelen hänen olleen heikko ja kipeä. Tyylisuunta on symbolismi. Eittävä teos. Teoksessa on jännittävä puoli se, ettei Hugo koskaan selitellyt töitään, eikä hän nimennyt edes tätä teosta. Hän halusi, että ihmiset itse tuntee sen mitä tuntevat. Mietin myös, että onko taiteilija piilottanut jonkun merkitykseen liittyvän asian maalaukseen, sillä kukat hänen kädessään jäävät minulle epäselväksi.

Teoksen nimi on Haavoittunut enkeli, taiteilija Hugo Simberg. Valmistusvuosi 1903, koko 127cm 154cm. Materiaalina on öljyväri ja maalauspohjana kangas, taiteenlaji figure painting.

Valitsin kyseisen teoksen, koska olen kuullut teoksesta jo aikaisemmin ja nähnyt sitä lehdissä ja tv:ssä. Mummuni mökin seinällä on myös sama maalaus (kopio). Halusin myös oppia maalauksesta lisää, esim. tausta ja tarkoitus. Kiinnitin huomiota ensimmäisenä enkeliin, koska se on kuvan keskikohta ja väri tuo sen esille muuten synkästä taustasta. Myös toisen pojan ilme kiinnitti huomioni. Kuvassa on mielestäni tuotu hyvin värien avulla enkeli esiin ja minusta tuntuu, että maalatessaan Hugo on ajatellutkin, että taivas ja enkeli olisivat ainoastaan valkoiset ja kirkkaamman oloiset, jotta merkityksen ymmärtäisi paremmin. Valitsin maalauksen pääasiassa julkisuuden ja herkkyyden takia ja koska pidän maalausta ja sen merkitystä tärkeänä. Jos itse maalaisin joskus, niin haluaisin myös, että maalaus olisi sellainen, että sillä on joku suurempi merkitys elämässäni, kuten tällä maalauksella Hugolle.

Lähteet: http://www.simbergintoinenmaailma.fi/teokset/haavoittunut-enkeli/ https://fi.wikipedia.org/wiki/Haavoittunut_enkeli http://www.lahteilla.fi/simberg/#fi/info/1032/0 http://www.ekumenia.fi/sen_esittaytyy/kevat-_ja_syyskokous/vatikaanin_ii_konsiilin_alkamisesta_50_vuotta_-_senn_syyskokous_tampereella_11-12102012/tuomiorovasti_olli_hallikainen_voiko_haavoittunut_enkeli_olla_kuva_kristuksesta/ http://www.peda.net/verkkolehti/iitti/15/filo?m=content&a_id=19

Tekstin löysin netistä, ihmiset vain päätin, että haluan nuo. Käytin muokkaukseen picsart ohjelmaa. Laitoin alkuperäisen kuvan pohjalle, leikkasin ihmisten päät kuvista pois ja liitin ne poikien päiden tilalle. Peitin enkelin kopioimalla maata ja liittämällä sen enkelin päälle. Sitten leikkasin Jorman enkelin tilalle ja kirjoitin tekstit.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.