Loading

De tar makten över bilden Nyhetsbyrån Järva vill själva berätta sin verklighet

De känner inte igen sig i bilden av sitt område, Järva i Stockholm. De tycker att det bara skrivs om problemen. Medarbetarna på Nyhetsbyrån Järva vill ändra på det, med journalistiken som verktyg.

Text: Anna Hjorth Foto: Meli Petersson Ellafi

Kerstin Gustafsson Figueroa startade Nyhetsbyrån Järva. Fatma Qureshi har gått hennes jounalistikkurs och skriver ibland artiklar åt nyhetsbyrån.

Skjutningar, bränder, arbetslöshet, hedersvåld, utanförskap och kvinnoförtryck. Ungefär så lyder de vanligaste rapporterna från Akalla, Rinkeby, Tensta, Husby, Hjulsta och Kista. Eller Järva, som området heter efter det enorma naturreservatet med ängsmark, skog och sjöar precis intill miljonprogramshusen. Längst ut på tunnelbanans blåa linje.

På Rinkeby torg är naturen långt borta. Den här gråa måndagen har några killar samlats i små klungor utanför tunnelbanan, en liten grupp kvinnor går över torget med matkassar från Lidl och Rinkeby Livs medan ordningsvakter och ett par poliser håller ett vakande öga på något. Allt är lugnt. I Folkets hus en bit bort droppar några av medarbetarna till Nyhetsbyrån Järva in en efter en. De tar plats i det lite slitna rummet som ibland också fungerar som nyhetsredaktion.

– Fast vi är inte här så ofta. Vi är ju mest ute, det är där vi ska vara. Men redaktionsrådet träffas här, det ska bli ungefär en gång i månaden, säger Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör på sajten Nyhetsbyrån Järva.

Kerstin Gustafsson Figueroa, till vänster, diskuterar med medarbetarna Ifrah-Degmo Mohamed och Panayotis Hatzipavlis.

Ifrah-Degmo Mohamed från Akalla sitter med i redaktionsrådet. Hon har en masterexamen i sociologi och söker forskar- och doktorandtjänster. I väntan på ett sådant jobb fortsätter hon som undersköterska i hemsjukvården – och jobbar ideellt med Nyhetsbyrån Järva.

– Jag har bott och varit aktivist här i området jättelänge. Jag tycker inte att media gör rätt beskrivning av vårt område och jag vill vara med och skapa en annan bild. Jag brinner för rättvisefrågor och vill hjälpa till, säger hon.

Hon tycker att de andra medierna bara skriver om problemen när de någon gång rapporterar från Järva.

– Alla ungdomar här är inte kriminella, men det är den bilden som tar över fokuset! Många tar studenten eller går på komvux, jobbar och gör rätt för sig. Det är klart att det finns sociala problem här, men det finns annat också. Alla vi andra, vi finns också här. Och vi är i majoritet.

Ifrah-Degmo Mohamed från Akalla brinner för rättvisefrågor och jobbar, precis som de andra, ideellt på Nyhetsbyrån Järva.

Kerstin Gustafsson Figueroa var den som grundade nyhetsbyrån i juni förra året, lagom till politikerveckan i Järva. Hon hade då jobbat ett par år som lokalreporter i området och har närmare 40 års yrkeserfarenhet som journalist. Nu satsar hon helhjärtat på Nyhetsbyrån Järva. Det handlar främst om journalistiken, men hon lägger också mycket tid på att söka bidrag och annan finansiering för att kunna hålla sajten i gång.

Samtidigt som hon drog igång nyhetsbyrån jobbade hon på Kista folkhögskola, frilansade som journalist och höll en kurs i lokal journalistik på ABF i Rinkeby. Kursdeltagarna är nu en viktig del i byråns nätverk.

Min vision är att vi ska ha lokala kvarters-korrespondenter, det ska finnas ett nätverk av folk som bryr sig om orten.

– Man behövde inte ha några förkunskaper och Järvabor hade företräde till platserna. Det var ett jättestort intresse, och alla som ville fick publicera sig. Nu har flera fortsatt att skriva för oss och alla är med i redaktionsrådet. Det var så himla viktigt att de skulle få visa att det de skrivit kom i tryck, ”det här har jag skrivit”, säger Kerstin.

Ifrah-Degmo Mohamed, som var en av kursdeltagarna, har bland annat skrivit om mammor som är ute och nattvandrar i området. Och när vi träffas i Folkets hus springer hon plötsligt över till rummet intill. Där har ett tiotal tjejer i högstadie- och gymnasieåldern samlats på terminens första tjejforum, som Rädda barnen arrangerar. Ifrah gör snabbt upp om att hon ska komma tillbaka nästa vecka för att göra ett reportage med tjejerna.

Annars är det Kerstin Gustafsson Figueroa och två andra yrkesverksamma journalister som skriver de flesta artiklarna. Ifrah och de andra som gått kursen skriver artiklar och krönikor ibland, kommer med idéer och är redaktionens ögon och öron i området.

– Vi är mer lokala än alla andra. Min vision är att vi ska ha lokala kvarters-korrespondenter, det ska finnas ett nätverk av folk som bryr sig om orten. Alla här är så trötta och förbannade på de vanliga medierna, man blir deppad av att läsa det som rapporteras. Jag hoppas att folk ska känna att Nyhetsbyrån Järva är ”vår tidning”, säger Kerstin.

Deltagarna på Kerstin Gustafsson Figueroas jounalistikkurs är viktiga för Nyhetsbyrån Järva, både som reportrar och som nätverk.

En som redan i dag fungerar ungefär som kvarterskorrespondent är Panayotis Hatzipavlis. För många är han en känd profil i Tensta, bland annat för sitt engagemang i Tensta basket och i Grekiska föreningen. Efter journalistkursen har han skrivit lite för sajten, men han är framförallt Nyhetsbyrån Järvas bästa tipsare.

– Jag är ofta i Tensta centrum och det är många som kommer och pratar med mig. Så jag får veta väldigt mycket och om det händer något så ringer jag till Kerstin och berättar det.

Panayotis Hatzipavlis är en engagerad Tensta-bo och en flitig nyhetstipsare. Han skriver ibland också artiklar.

Det var Panayotis Hatzipavlis som nyligen tipsade om en uppmärksammad skjutning i Tensta. Andra gånger kommer tipsen från någon annan, eller så hittar Kerstin Gustafsson Figueroa något via sina egna kanaler. Som när några pojkar blev misshandlade av en väktare i Kista galleria i början av januari. Nyhetsbyrån Järva var snabbt på bollen, efter att Kerstin hade läst ett inlägg på Facebook och fått kontakt med pojkarna. Hon intervjuade dem och kunde också publicera en mobilfilm från händelsen. Det gav stort genomslag och sajten fick rekordmånga läsare.

– Det var helt otroligt! Jag var rädd att sajten skulle krascha, men det gick bra, säger Kerstin.

Att jaga klick är inte Nyhetsbyrån Järvas främsta mål. Men ju fler som tar del av journalistiken som görs, desto större möjlighet blir det att kunna få in annonsörer som är villiga att betala för att synas. Och då kan det bli ännu mer journalistik.

En som gärna skulle jobba som journalist är Nyhetsbyrån Järvas yngsta medarbetare, Fatma Qureshi. Hon bor i Tensta, är 15 år och går i nian i en skola i Vällingby. I höstas gick hon journalistkursen och tyckte att hon lärde sig mycket nytt, trots att hon skrivit mycket redan innan.

– Jag fick utveckla mitt skrivande och träffa nya människor, som berättade om sina idéer. Och så gick vi igenom hur man skriver artiklar, ingresser och reportage. Och hur man intervjuar någon, det var jag osäker på men vi fick lära oss olika knep, berättar Fatma Qureshi.

Fatma Qureshi betonar vikten av att vara nära människorna man skriver om.

Hon har inte hunnit skriva så mycket för Nyhetsbyrån Järva än, men tycker att det känns roligt att få texter publicerade.

– Jag skulle jättegärna jobba som journalist. Det är ett sätt att säga sina åsikter och berätta om en annan vardag. Det här är en väldigt bra tidning som berättar om Järva. Om vi får nära kontakt med människorna som bor här så får man veta hur det egentligen är. Annars är det en väldigt negativ bild i andra medier, säger Fatma innan hon tar tunnelbanan hem till Tensta för att läsa läxor.

Text: Anna Hjorth Foto: Meli Petersson Ellafi

  • Nyhetsbyrån Järva. Grundades 2018 av journalisten Kerstin Gustafsson Figueroa och kollegan Yasemin Öztenar. Nyhetsbyrån drivs i dag ideellt, men hoppas på bidrag, annonsintäkter och eventuellt presstöd framöver. Nyhetsbyråns sajt är öppen för alla, https://www.nyhetsbyranjarva.se.

www.arbetet.se

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.