Loading

VELIKONOČNO POPOTOVANJE PO SVETU: CVETNA NEDELJA

Velika noč je največji krščanski praznik, ki ga ljudje praznujejo po celem svetu. Šege in navade so po eni strani podobne in nosijo določene skupne simbole, a če bi se odpravili v tem času na potep po svetu, bi opazili tudi kakšno zanimivost, ki je pri nas v Sloveniji ne poznamo.

Tokrat bomo spoznali navade, značilne za cvetno nedeljo, ki velja za začetek velikonočnih praznikov.

Cvetnonedeljske butare poznajo po vsem svetu. Razlikujejo se predvsem po obliki in materialih, iz katerih so narejene. Materiali so pa praviloma odvisni od rastlinja, ki v teh državah raste v naravi.

V Sloveniji poznamo butare v obliki snopov, ki jih izdelujemo iz zimzelenega rastlinja in okrasimo s papirnatimi trakovi, sadjem in rožicami iz krep papirja. Tako imenovane ljubljanske butare pa so sestavljene iz več vrst pobarvanih in umetelno naokrog napletenih oblancev z zelenjem na vrhu.

Ljubljanskim podobne butare izdelujejo v Litvi, le da so narejene iz suhega cvetja, imenujejo jih verbos. Sicer pa je osnovni snop sestavljen iz brina in mačic. Brin pa … bode! Po njihovem običaju je na ta dan dovoljeno pretepanje z brinovim snopom vseh, ki niso bili zjutraj pri maši.

V toplejših evropskih državah, kot sta Italija in Španija, cvetnonedeljske butare pripravljajo iz palmovih vej. Butare iz palmovih vej pripravljajo tudi na drugih kontinentih – tam, kjer rastejo palme 😊

Na Nizozemskem so otroci veseli kruhkov v obliki petelinčkov – z njimi okrasijo tudi svoje butare.

Če se boste na cvetno nedeljo potepali po Nemčiji boste verjetno presenečeni – njihove butare so namreč zelo podobne našim.

Zanimiv običaj na cvetno nedeljo imajo na Finskem – tam lahko srečate otroke, preoblečene v »velikonočne čarovnice«, ki hodijo od vrat do vrat in v zameno za vrbove veje prosijo za sladkarije 😊

Izdelava cvetnonedeljske butarice

Delavnico izdelave butare je za vas pripravil podmladek Društva REVIVAS iz Škal. Oglejte si posnetek!

Marjetka iz krep papirja

Naša sodelavka Melita Dobelšek pa je za vas pripravila delavnico izdelave marjetke iz krep papirja.

Cvet marjetke sestavlja 5 cvetnih listov in osrednji del cveta. Za izdelavo potrebujemo bel, rumen ter zelen krep papir, škarje ter žičko.

Bel papir odrežemo na 10 cm dolg in 14 cm visok pravokotni list. List nato narežemo na 5 trakov dolžine 2 cm. Pozorni moramo biti na brazdice, ki morajo potekati pravokotno na dolžino. Iz rumenega papirja naredimo manjšo kroglico in odrežemo 4x4 cm kvadratni list.

Odrezane trakove prepognemo na sredini in z obema rokama zasučemo na 180. Na sredini traka zaradi zasuka nastane ločitev na dva dela. Z blazinicama palcev na obeh straneh potegnemo čez rob, da raztegnemo papir. To ponovimo na vseh ostalih 4 trakovih.

Iz rumenega papirja naredimo osrednji del cveta, ovijemo kroglico v 4x4 cm odrezan kvadratni list.

Vsak cvetni list dodamo k osrednjemu delu cveta. Ko razvrstimo okrog osrednjega dela vseh 5 cvetnih listov, ovijemo cvet z žico in zelenim trakom.

Created By
Tanja Verboten; vsebina: Ona Čepaityte Gams (Muzej Velenje)
Appreciate