Loading

Rahapelikoneet kaupoista poistava kansalaisaloite voisi ratkaista näkymättömän riippuvuuden ongelmia Teksti ja Kuvat: Mari Molkoselkä

Uusi kansalaisaloite pyrkii poistamaan rahapelikoneet kaupoista, kioskeilta, huoltoasemilta ja ravintoloista. Veikkaus ei itse ole maaliskuussa avatun aloitteen kannalla, koska rahapeliautomaattiuudistus vähentää riittävästi pelikoneiden aiheuttamia ongelmia.

Rahapelikoneet ovat suomalaisen rahapelikulttuurin kulmakivi. Useimmat eivät niitä edes näe, mutta joillakin eurot painavat taskun pohjaa. Kolikon kilahtaessa koneeseen jännitys nousee. Potti joko jää koneen sisään tai kolisee kouraan.

Monelle rahapelaaminen ei ole minkäänlainen ongelma, vaan rento tapa kuluttaa ylimääräiset sentit. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 80 prosenttia suomalaisista pelasi vuoden 2015 aikana rahapelejä. Hallinnassa pelaaminen ei kuitenkaan kaikilla vastanneista pysynyt –rahapeliongelma oli kyselyn perusteella 124 000 suomalaisella

Kysyimme, mitä ajatuksia rahapelikoneet herättävät.

Ei harmita menetetyt rahat vaan elämätön elämä

Rahapeliriippuvainen ihminen talousvaikeuksien lisäksi kärsii mielenterveyden häiriöistä ja päihderiippuvuuksista. Silti rahapeliriippuvuus on näkymätöntä verrattuna muihin addiktioihin. Vaikka joku pelaisi kymmeniä vuosia rahansa, ihmisestä ei päälle päin saattaisi nähdä vaikeuksien mittavaa määrää.

”Jos olisin 30 vuotta ryypännyt, sen näkisi kasvoista ja kävelyni olisi katkonaista. Mutta rahapeli ei haise. Sitä on vaikeaa tunnistaa. Siihen liittyy niin suuri häpeä, minkä takia se pidetään mielellään salaisuutena, ” kertoo entinen rahapeliriippuvainen ja nykyinen kokemusasiantuntija ja vertaisohjaaja Tapio Björkman.

51–vuotias Tapio Björkman oli 30 vuotta rahapeliriippuvainen. Nyt hän auttaa muita riippuvaisia vetämällä vertaistukiryhmiä ja toimimalla kokemusasiantuntijana. Hän edustaa varalla uutta kansalaisaloitetta, koska Björkman tahtoo muuttaa suomalaista rahapelikulttuuria.

Kokemusasiantuntijan elämää kolmekymmentä vuotta määritti rahapeliautomaateilla pelaaminen. Jokainen palkka meni perheestä huolehtimisen sijasta pelikoneisiin. Hänellä ei ollut 26–vuoteen luottotietoja ja ulosottoon kertyi sievoinen summa. Björkman ei sen takia saanut haettua lainaa, vaan teki töitä jokaisen pelattavan rahan eteen.

”Haaveilin ennen isäksi tuloa, että sitten kun minulla on lapsia teen sitä ja tätä heidän kanssaan. Jos saisin pelaamani rahat eteeni, en tietenkään heittäisi niitä pois. Mutta raha ei ole se isoin asia, mikä minulla harmittaa, eniten minulla harmittaa elämätön elämä. Mitä kaikkea jäi tekemättä läheisten kanssa, kun teki koko ajan töitä pelirahan eteen?”

Lähes miljoonan suomalaisen arkea värittävät rahapeliongelmat

Ongelmapelaaja ei kärsi yksin riippuvuudestaan. Rahan- ja ajankäytöltään liiallinen pelaaminen vaikuttaa myös läheisiin ihmisiin ja sosiaaliseen ympäristöön kielteisesti. THL:n väestökyselyn mukaan viidesosalla vastaajista oli rahapeliongelmia poteva läheinen, mikä tarkoittaa sitä, että noin 727 000 suomalaisen lähipiiriin kuuluu joku, joka pelaa ongelmallisesti. Kansalaisaloite huomauttaa rahapeleistä aiheutuvien ongelmien äärellä olevan 900 000 suomalaista, kun pelaajat ja heidän läheisensä lasketaan yhteen.

Veikkaus ei Björkmanin mielestä näe rahapeliautomaattien aiheuttamien haittojen laajuutta. Pelaamisen lopettamisen jälkeen hänen elämänsä rauhoittui ja muuttui tasaisemmaksi. Sosped-säätiön tarjoama vertaistuki nosti Björkmanin jaloilleen, ja hän on nyt itse ollut kuusi vuotta kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana säätiölle. Työ on palkitsevaa, mutta hänen mukaansa maailma on muuttunut lyhyessä ajassa suuresti.

”Neljä vuotta sitten ryhmissä yleinen velkasumma oli 10 000–20 000 euron välillä, mutta tänä päivänä se on 100 000–200 000 euroa. Lyhyessä ajassa päätyy isoihin ongelmiin pikavippien takia ja velkasummat kasvavat valtaviksi. Eihän niistä pysty selviämään.”

Kolikon toisella puolella Veikkaus tekee hyvää

Veikkauksella on nyt pelikoneiden määrät maksimissa. 18 500 konetta on hajasijoiteltuna ihmisten arkisissa ympäristöissä. Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaa tahtoisi ennen pelikoneiden poistamista kokonaan kaupoista arvioida eduskunnan päätöstä, mikä velvoittaa pelaajia tunnistautumaan koneille. Uudistus tulee voimaan vuonna 2022.

Rahapelaaminen ei Auremaan mukaan ole kaikille ongelma ja usealla pelaaminen on terveellä pohjalla. Automaateilla on hänen mukaan pelailun lisäksi muita positiivisia vaikutuksia.

”Kolikolla on kaksi puolta. Vuonna 2017 Veikkaus maksoi yhteistyöyrityksilleen, joihin automaatteja on sijoiteltu, 160 miljoonaa euroa myyntipaikkakorvauksia. Tästä reilu puolet oli automaattien osuus. Sillä on valtava työllistämisvaikutus pienillä paikkakunnilla ja hajasjoitusalueilla.”

Ei me voida päättää, että annetaan K-markettiin koneita, muttei sitten S-markettiin annetakaan.

Vähentäminenkään ei pelikoneiden suhteen onnistu, koska Veikkauksen tulee monopolina olla tasavertainen rahapeliautomaattiensa suhteen. Jos esimerkiksi Oulun keskustan alueen yhdellä kaupalla on yksi kone, kaikkien kauppiaitten on saatava automaatti kauppaansa, jos he sitä pyytävät.

”Ei me voida päättää, että annetaan K-markettiin koneita, muttei sitten S-markettiin annetakaan.”

Mallista oppii pelipositiiviseksi

Kansalaisloite on kerännyt yli 12 500 allekirjoitusta tarvittavasta 50 000. Aloitteen varaedustaja Tapio Björkmanista rahapeliautomaatteille tunnistautuminen on vain näennäinen keino kitkeä rahapeliongelmia. Häntä kummastuttaa uudistuksen pitkä siirtymäaika, koska teknologia pelikoneilla tunnistautumiseen on jo olemassa. Entisen kolikkopelaajan mielestä Suomessa kasvetaan pelipositiivisessa ilmapiirissä, minkä takia pelikoneet olisi tärkeää saada kokonaan pois arkisesta ympäristöstä.

”Tunnistautuminen valvoo ikärajaa, mutta minusta pelikoneet olisi tärkeää saada valvottuihin tiloihin, etteivät lapset mallioppimisen kautta koskaan opi pelaamisen olevan normaalia", huomauttaa Björkman.

Created By
Mari Molkoselkä
Appreciate

Credits:

All the rights reserved Mari Molkoselkä

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.