Loading

SOS #12 • HOERA! We kunnen weer open! #veiligwinkelen

Eindelijk, we mogen weer!

Midden december moesten we noodgedwongen onze deuren sluiten. Heftige maanden volgden waarin iedereen keihard moest knokken om zijn hoofd boven water te houden. In deze maanden zagen we naast veel zorgen en stress ook veel mooie initiatieven ontstaan. En nu is het eindelijk weer zo ver.

Iedereen is toe aan weer een beetje meer normaal. Aan interactie met andere mensen, gezellige dagjes uit en mooie spullen.

Op woensdag 28 april mogen onze deuren eindelijk weer open en kunnen we weer doen wat we het liefste doen; ondernemen en klanten blij maken. Zonder afspraken, maar nog wel met nodige veiligheidsmaatregelen. Maak er voor je klanten, en natuurlijk voor jezelf en je medewerkers, dus weer een feestje van. Deze SOS staat vol tips, handige tools en leuke interviews om je te inspireren.

#veiligwinkelen

Laat je klanten zien dat je weer open bent met onze nieuwe posters. De posters zijn in verschillende formaten te downloaden.

Vergeet niet om klanten die tijdens de lockdown afspraken hebben gemaakt om te winkelen, of bestellingen hebben geplaatst, uit te nodigen om te komen winkelen.

Veiligheid is en blijft natuurlijk top prioriteit. Juist nu kunnen we met de hele branche laten zien, bewijzen, dat winkelen gewoon veilig kan. Blijf je klant dus aanspreken op de geldende veiligheidsmaatregelen. Het 1,5 meter veiligheidspakket helpt je daarbij.

7 tips van Embrosa om je klant te verrassen

#1 | Laat binnenstappen voelen als een feestje. De winkelstraat ziet er nu misschien treurig uit. Zorg er dus voor dat je zelf een feestje bouwt. En dat feestje begint al buiten. Met een (rode) loper, leuk stoepbord en ballonnen bijvoorbeeld. Denk eraan: hoe kun je jouw klant dat knuffel-gevoel geven op 1,5 meter? Houd je natuurlijk aan de veiligheidsregels, maar trek al het mogelijke uit de kast. Wees de meest uitnodigende winkel en geef je klant het dit-is-de-beste-dag-van-je-leven-gevoel.

#2 | Versterk die lentekriebels. Door een leuke ontvangst is je klant helemaal in zijn element. Vol verlangen wil die klant alle verrassingen die jouw winkel in petto heeft ontdekken. Jouw winkel is vaak het eerste echte uitje in tijden. Je klant is toe aan overdaad en een vrolijk gevoel door de perfecte aankopen. Zorg ervoor dat je dat gevoel vast houdt tijdens het winkelen. De muziek en verlichting in jouw winkel helpen hierbij. En nog veel belangrijker: jouw aandacht voor de klant. Dat versterkt die lentekriebels en vergroot de kooplust.

#3 | Oog voor opwelling. Tuinen, interieurs en kledingkasten hebben al een tijd geen update gehad en er is een stuk minder uitgegeven aan leuke dagjes uit. Vaak zal je klant bereid zijn meer te kopen, misschien zelfs alles in één keer. Vraag gerust naar het budget en denk goed mee. Maak natuurlijk geen misbruik van de situatie. Je wilt niet dat een diepe teleurstelling over een miskoop geassocieerd wordt met jouw winkel.

"Mensen zullen vergeten wat je zei, mensen zullen vergeten wat je hebt gedaan, maar mensen zullen niet snel vergeten wat voor gevoel je hen gaf. Dit is jouw moment!”

#4 | Verbind in persoonlijke gesprekken. Niet alleen jij hebt minder contact gehad met klanten. Jouw klanten hebben ook vooral hun computerscherm gezien. Maak écht contact met je klanten. Vraag hoe ze zich voelen, wat ze het meest hebben gemist en vraag actief door. Dat persoonlijke contact; dat is waar veel mensen behoefte aan hebben.

#5 | Voeg een vleugje verrassing toe. Wist je dat verrassingen verslavend werken? Maar hoe pas je dat toe in je winkel? Laat mensen bijvoorbeeld een nummer kiezen en draai dan aan een simpel bingo-rad. Heeft jouw klant bingo? Dan geef je ze iets leuks. Een spontane verrassing is precies dat wat iedereen zo heeft gemist. Gebruik hiervoor je oude of dode voorraad. In plaats van een bingo-rad werkt een grabbelton, een rad-van-fortuin of het zoeken van een gouden ei in je winkel ook perfect. Doe in ieder geval iets wat past bij jouw winkel.

#6 | Verleng de verrassing tot thuis. Hoe leuk is het als ik nog een kleine verrassing vind als je klant thuis de nieuwe aanwinst uitpak. Een geschreven kaartje is voldoende. Een klein zakje vergeet-mij-nietjes, snoepjes, een bloem, een inspirerende quote of complimentje op de kassabon kan bijvoorbeeld ook. Het hoeft niets te kosten. Het gaat om aandacht en verrassing. We hebben een aantal leuke kaartjes voor je gemaakt die je kunt gebruiken.

#7 | Verbind op social media. Neem een foto in je winkel van de klant met haar nieuwe outfit. Deel de foto op social media - natuurlijk met toestemming van je klant - en tag je klant in de foto. Zo laat je de vrienden van jouw klant weten dat je open bent en kun je op social media, en plein public, nog een welgemeend compliment geven aan je klant.

Laat je harde werk online niet verloren gaan nu offline winkelen weer kan

Brancheadviseur Mode Sebastian Galjaard sprak Marije de Bruijn van Vivaz uit Schoonhoven over wat zij mee gaat nemen uit de lastige lockdown periode. Wat deed ze eerst niet, wat ze nu juist blijft doen?

Als we dalijk weer normaal open mogen, welke dingen ga je dan houden? Voor mij is het heel belangrijk dat we de lives blijven doen, op de koopavonden. Waar ik eigenlijk naartoe wil werken is dat we op vrijdagavond live blijven gaan met de collectie die die week is binnengekomen maar ook daarnaast een mogelijkheid bieden om op de vrijdagavond een één op één een shop afspraak te plannen. De koopavond zal dus niet gaan vervallen maar wel op een andere manier zijn plek vinden. Wat ik verder zeker blijf doen is live gaan met sales, misschien wel frequenter dan normaal. En ook het promoten van de één op één shop afspraak. Ook de Style Box At Home heeft een vlucht genomen.

"De koopavond zal niet gaan vervallen maar wel op een andere manier zijn plek vinden."

De Style Box At Home? Ja, dat deed ik al. Er was een keer een man bij mij in de winkel en die zei “Ik bestelde altijd zo’n box via internet maar dan zei ik dat ik nette kleding wilde en dan kreeg ik spijkerbroeken. Is dat niet iets voor jou?”. Daar heb ik over nagedacht. Ik heb een formulier gemaakt voor die man met vragen over welke merken hij leuk vindt, wat hij privé graag draagt en wat hij zakelijk graag draagt. Met hem heb ik een afspraak dat ik iedere drie maanden een box breng waar ik instop wat hij zoekt. Dat heb ik verder uitgebouwd en blijf ik doen. Klanten zijn er erg enthousiast over.

Zorg dat je openingstijden en bedrijfsgegevens up-to-date zijn

Juist nu is het extra belangrijk dat je online duidelijkheid geeft over wanneer je wel en niet open bent en wat mensen in jouw winkel kunnen verwachten. Zorg dus dat al jouw bedrijfsgegevens online overal kloppen. Kijk hier dus zeker verder dan je eigen website en Facebook kanaal. Wat dacht je van bijvoorbeeld Google Mijn Bedrijf, Google Maps, TripAdvisor, Uber, Apple, Waze, Instagram en Yahoo? Al deze apps, websites of platforms worden door consumenten gebruikt om jouw bedrijfsgegevens op te halen.

Met het Online Locatie Profiel van INretail kun je in één keer al je bedrijfsgegevens op alle belangrijke platformen aanpassen en updaten. Erg handig!

We kunnen al meer, maar nog niet alles

Natuurlijk willen we allemaal graag weer helemaal naar normaal. De consument snakt naar evenementen, concerten, feestjes en festivals. Maar daar hebben we helaas nog wat geduld voor nodig. We moeten er samen voor zorgen dat winkelen veilig is en blijft. Er zijn een aantal dingen die expliciet niet zijn toegestaan om klanten naar je winkel te trekken. We zetten de drie belangrijkste beperkingen voor je op een rij:

 • Organiseer geen grote events | Evenementen die veel mensen op de been brengen mogen helaas nog niet. Je kunt er dus zeker een feestje van maken voor je klant, maar neem dat niet te letterlijk. Als je iets organiseert, voorkom dan rijen voor je deur en een te volle winkel. Werk bijvoorbeeld met tijdsloten die je klanten vooraf kunnen reserveren om de klantenstroom te reguleren.
 • Geen grote kortingsacties | Grote kortingsacties, zoals we die onder andere kennen van Black Friday of de Dol Dwaze Dagen van de Bijenkorf mogen nog niet. Ook dit zal volgens de overheid te veel consumenten in één keer richting winkels bewegen. Spreiden van de klantenstroom was tot 15 december belangrijk. En dat blijft zo.
 • Koopavonden tot maximaal 20.00 uur | Hoewel de avondklok vervalt blijft de maximale openingstijd van non-food winkels 20.00 uur. Dat betekent dat de reguliere koopavond, die voor veel winkels voor de lockdown tot 21.00 uur duurde, ook nu tot maximaal 20.00 uur kan plaatsvinden.

Gebruik de Woontrends 2022 om je klanten te verrassen

Anna Hutten, brancheadviseur Wonen, houdt zich bij INretail onder andere bezig met de woontrends. Ieder jaar wordt met behulp van Bureau Nijman + van Haaster en Brand Doctors een waaier ontwikkeld met de woontrends voor het komende jaar. De Trendwaaier voor 2022 is inmiddels ontwikkeld, gedrukt en gelanceerd. Tijd dus om samen met Anna dieper in het ontstaan van deze trends te duiken. Maar vooral; hoe kun je de trends inzetten om je klanten te verrassen?

Ook online klaar staan

Lennart Koetsier van Multiply geeft je vier handige tips om er ook online weer voor te zorgen dat klanten naar de winkel komen en over hoe je hen duidelijk maakt dat een bezoekje aan jouw winkel gewoon veilig is.

Korte checklist • Denk je hier nog aan voor je weer open gaat?

 • Pas je call-to-actions aan in je advertenties op de zoekmachines;
 • Activeer je local inventory ads op Google weer (voor als je Google Shopping gebruikt met meerdere locaties);
 • Pas je call-to-actions op je social media advertenties aan;
 • Activeer lokale banners en acties weer om winkelbezoek te stimuleren;
 • Update overal je openingstijden;
 • Verander je bio op Instagram en link naar jouw maatregelen landingspagina;
 • Post een update op sociale media in je stories en tijdlijn;
 • Pas je standaard telefoontekst aan: ‘Je bent weer welkom in onze winkel…’;
 • Verander de banners of omslagen op sociale media waarin click & collect of winkelen op afspraak staat.
#TIP • Zorg er voor dat je één pagina op je website maakt waar je duidelijk uitlegt wat de spelregels zijn en hoe jij als bedrijf omgaat met de maatregelen.

Pak je moment! • Vul je profiel met nieuwe reviews

Nu je winkel eindelijk weer open is en mensen weer gezellig bij je binnen kunnen lopen zonder afspraak, kunnen je klanten weer meer genieten van jouw winkel. De reden waarom ze de producten juist bij jou kopen, noemen we je gunfactor. Over de gunfactor maakten we al eens een mooie SOS, daar lees je hier meer over.

Die euforie die nu heerst omdat mensen eindelijk weer de dingen kunnen doen die ze leuk vinden, zonder dat vooraf te hoeven plannen is een mooi moment om je online reviews een nieuwe boost te geven. Of je dat nu op je eigen Facebook profiel vult, in je website, in Google of bijvoorbeeld in Klantenvertellen. Pak je moment! Nodig je klant na een bezoekje waar ze zo naar uit hebben gekeken uit om een korte, pakkende review te schrijven over het bezoek.

Waarom reviews zo belangrijk zijn? Klantenvertellen legt het je uit in 1 minuut.

Er kan al weer veel wel. Maar er zijn nog steeds restricties waar we ons als branche aan moeten houden. We roepen op deze regels te respecteren en je creatieve geest te prikkelen om te acteren binnen wat wél kan.

Veilig winkelen wil je ervaren, het liefst al thuis.

Sinds het uitbreken van de pandemie in ons land doet zich een volledig nieuwe trend voor waar niemand een voorspelling op heeft kunnen doen. Het woord trend is misschien niet helemaal passend, het gaat hier eerder om een noodzakelijkheid.

De traditionele manier van winkelen is veranderd en ook het gedrag van de consument is veranderd. Voor veel consumenten is het gevoel van veiligheid belangrijk net als de snelheid waarin men de artikelen aan kan schaffen en het gemak wat daarbij komt kijken.

"Het is essentieel om klanten een veilige winkelervaring te bieden die hun angsten wegneemt om een terugkeer in de winkel te stimuleren." - FashionUnited

Nu je klanten weer naar je winkel zal komen is het belangrijk om voor dat bezoek de veiligheid al aan te tonen en de hunker naar veiligheid bij je klant te bevestigen. De klant bepaalt tegenwoordig al thuis welke winkel, of winkels, hij of zij gaat bezoeken. Probeer die klant dan ook thuis al te enthousiasmeren en het veilige gevoel te laten ervaren. Dit kan op meerdere manieren. De meest efficiënte manier is toch via beeld. Denk daarbij aan een video waarin jij zélf de veiligheid in de winkel laat zien. Natuurlijk kun je zelf een rondje door de winkel maken, of één van je medewerkers vragen dit te doen. Wil je dit professioneel aanpakken? Misschien haal je inspiratie uit deze video van Only For Men.

Laat je klanten zien dat winkelen bij jou veilig is. Gebruik hierbij de hashtag #veiligwinkelen. We zien jullie mooie voorbeelden graag voorbij komen!

#BIJLBLOGT • Aandacht geven voelt fijn

Winkels ontlenen hun bestaansrecht aan blije klanten. Het voelt fijn als klanten keer op keer terugkomen. Het grootste compliment dat bedrijven kunnen krijgen schuilt in de door klanten gedeelde ervaringen. Die gaan over de leuke gesprekken en over hoe producten in het gebruik zijn ervaren. Een ringelende kassa is bijzaak.

Harry's boekenplank

Meer lezen, of luisteren, over gastvrijheid? Harry heeft weer een aantal mooie #boekentips voor je op een rijtje gezet. Duik je online boekenplatform in of loop eens bij je lokale boekhalen binnen voor één van deze parels.

 • Concurrenten met creativiteit | Jess Gaspersz
 • Retail survival guide | Carin Frijters
 • Retailtheater | Carin Frijters en Femke Cuijpers
 • Prikkel de koopknop | Carin Frijters
 • Aandachtsmarketing | Klaas Weidema
 • Het geheim van gastvrijheid | Laura de la Mar
 • De zeven regels van meneer Reimers | Ria Harmelink
 • Wacht niet op de wind, ga roeien! | Jos Burgers
 • Eén fan per dag! | Jos Burgers
 • Thuis ben ik niet zo leuk! | Jos Burgers
 • F*ck de prijs, leve de service! | Paul Moers
 • The offer you can't refuse | Steven van Belleghem

3 maanden lang 20% korting bij Manutan

De winkel kan eindelijk weer (meer) open, wat een feest! Samen met Manutan verhogen we de feestvreugde. Want bovenop de vaste korting van 15% ontvang je als lid van INretail nu 5% extra korting. Daardoor profiteer je drie maanden lang van 20% korting op het hele Manutan-assortiment. Bestel op manutan.nl en vermeld promotiecode: INRETAIL20. Je ontvang dan 20% korting op je bestelling.

We wensen je veel plezier!

Rest ons voor nu de champagne voorzichtig te ontkurken, hoopvol naar te toekomst te kijken en je veel plezier en succes te wensen voor deze belangrijke periode. Als je vragen hebt kun je natuurlijk altijd bij Ondernemersservice terecht, of neem contact op met je vaste contactpersoon. Misschien staat het antwoord op je vraag al in onze veelgestelde vragen. Je kunt je vraag natuurlijk ook stellen via onze social media kanalen of in de chat op de website.

Laten we met zijn allen laten zien dat winkelen gewoon veilig kan.

Deel je mooie voorbeelden, je handige tips en andere tools vooral met ons op social media. Tag @INretail op Instagram en Facebook. Zo kunnen we zien wat voor moois jullie doen, onze dienstverlening verbeteren en ondernemen voor alle leden van INretail makkelijker maken.