Loading

Varangin niemimaan arktinen valo ja revontulet Kirsi MacKenzie & Jouni Männistö

Jännittävä kuvausmatka kiehtoviin Varangin niemimaan maisemiin Kirsi MacKenzien ja Jouni Männistön johdolla.

Ajankohta: 30.1.-3.2.2021

Ryhmän koko: 4-6

Hinta: 1785 euroa/hlö 2 hh:ssa

Hinta sisältää:

- menopaluukuljetus Ivalon lentokentältä 8-hengen minibussilla Kongsfjordiin sekä kuljetukset workshopin aikana

- majoitus 3 yötä joko kahden hengen huoneessa tai yhden hengen huoneessa (ks. hintavaihtoehdot)

- tee ja kahvi retkien aikana

- Kirsi MacKenzien opetuksen

- Jouni Männistö oppaana

- workshop-ohjelman 4 päivälle

- Arctic Cameran vastuuvakuutuksen

- arvonlisäveron

Majoitus: Kongsfjord gjestehus

Hinta ei sisällä:

- matkustajien henkilökohtaista matkavakuutusta

- aamupaloja, ruokia ja retkieväitä (Majoituksen yhteydessä on hyvät keittiötilat, joten voit valmistaa aamupalat, ruoat ja retkieväät itse. Ruokaostokset on mahdollista tehdä menomatkalla Suomen puolelta.)

- säänmukaista eli talvista vaatetusta ja muita henkilökohtaisia varusteita

- valokuvauskalustoa kurssin aikana

- lisäyöpymisiä Ivalossa

- lentoja sekä muita matkakuluja Ivaloon

Varangin niemimaa sijaitsee Norjan pohjoisimmassa osassa Barentsinmeren rannalla. Varangin niemimaan surrealistinen maisema on suurimmaksi osaksi saanut muotonsa ennen viimeistä jääkautta. Noin 440 miljoonaa vuotta vanhat sedimenttikivet muodostavat kerrossarjoja, jotka ovat monin paikoin jyrkästi pystyyn kääntyneitä. Ei voi olla pohtimatta, millainen myllerrys maankuoressa on käynyt, kun kalliot ovat saaneet lopullisen muotonsa.

Kongsfjordista on noin 30 kilometrin matka Berlevågin kylään. Tie kiemurtelee serpentiinimäisesti terävien kallioiden keskeltä ja melkein kaikki kuvauspaikkamme löytyvät tämän tien varrelta. Laajojen maisemien lisäksi kannattaa ehdottomasti keskittyä myös yksityiskohtien kuvaamiseen. Jokaisella kivellä on oma tarinansa.

Varangin niemimaa on yksi maagisimmista paikoista revontulien kuvaamiseen. Revontulia on mahdotonta ennustaa tarkasti, mutta selkeinä öinä revontulia on mahdollisuus nähdä näillä korkeuksilla jopa ennusteiden ollessa matalia.

Varangin niemimaan luoteisosan pieni kalastajakylä Kongsfjord henkii rauhaa. Kylässä asuu vain nelisenkymmentä asukasta. Viehättävä majapaikkamme Kongsfjord gjestehus sekä paikallinen ruokakauppa Kongsfjord Landhandel ovat nähtävyyksiä jo itsessään. Kuvauspaikkamme löytyvät Kongsfjordin ja Berlevågin väliseltä tieosuudelta.

Sää saattaa vaihtua hyvin nopeasti ja tuuli voi joskus olla kovaa. Keskilämpötila helmikuussa on noin 5-10 pakkasasteen välillä, joten kannattaa varustautua lämpimillä vaatteilla. Kumisaappaat ovat tarpeen, jos haluaa kuvata veden äärellä. Aina kannattaa muistaa, että huono sää voi olla mitä parhain kuvaussää.

Helmikuussa kaamos on väistynyt ja arktinen valo lumoaa. Sininen hetki ennen auringonnousua ja laskua on taianomainen. Yömaisemia voi kuvata kuunvalossa ja revontulia hyvällä tuurilla valosaasteen ulottumattomissa.

Toinen tärkeä seurattava asia säätiedotuksen lisäksi on vuoroveden vaihtelu. Muutamat hienot kalliot peittyvät nousuveden aikaan. Vesi saattaa myös nousta yllättävän nopeasti, joten on hyvä kuvauspaikalla olla tietoinen, ettei jää veden varaan.

.

Workshopin tavoitteet, kohderyhmä ja sisältö

Workshop on tarkoitettu keskitason ja edistyneille valokuvaajille, jotka hallitsevat oman kameran käytön. Workshopin tarkoitus on auttaa sinua kehittymään valokuvaajana ja samalla tarjota luontoelämyksiä inspiroivissa maisemissa. Teoriatuntien lisäksi workshopin aikana osallistujat saavat kuvaustehtäviä ja palautetta omista kuvistaan. Matkan aikana pyrimme kuvaamaan mahdollisimman paljon. Ryhmä on pieni, joten osallistujat saavat henkilökohtaista ohjausta ja neuvoja kuvauspaikoilla. Maasto on paikoitellen hankalaa, mutta kävelymatkat eivät ole pitkiä.

Teoriatuntien sisältö:

 Maisemavalokuvaajan välineet

 Kameran asetukset

 Manuaalitarkennus ja syvyysterävyyden laajentaminen (focus stacking –menetelmä)

 Suotimien käyttö

 Pitkät valotukset ja kameran bulb-toiminto

 Useiden valotusten yhdistäminen

 Sommittelu

 Yö -ja revontulikuvaus

 Luovat tekniikat (hallittu kameran liikuttelu ja monivalotus)

 Kuvankäsittely

Workshopin varustelista:

 Digikamera ja kameran käyttöohje

 Jalusta

 Objektiiveja (ainakin laajakulma ja tele)

 Suotimia harkinnan mukaan (polarisaatiosuodin, puoliharmaa, pitkiin valotuksiin harmaasuotimia (jopa 9, 10 tai 15 aukon)

 Läppäri

 Vaatetus sään mukaan, kumisaappaat harkinnan mukaan

 Otsalamppu