Loading

UdsatteLigaen 3. Runde

Debutanter og borgmester til UdsatteLigaen

Tekst: Kristian Willumsen

Foto: Niels Husted

”Så fik jeg sgu også prøvet at få et knæ i nosserne af en borgmester”. Citatet er fra UdsatteLigaen – en fodboldturnering arrangeret af Recovery Bulls Danmark for socialt udsatte i Esbjerg - og leveret af Claes Hansen, der stiller op for døgnbehandlingsinstitutionen Midtgaarden. Knæet fra borgmester Jesper Frost Rasmussen(V) blev ikke placeret bevidst i Claes´skridt, og ordene falder da også med et bredt smil. Der er kropskontakt som i så meget anden sport, når UdsatteLigaen er i gang, men det er ikke noget, der for alvor får sat sindene i kog hos spillerne.

Selvom de spiller på individuelle hold, dyster internt, kæmper for en førsteplads og er modstandere på banen, er de der for hinanden. De stiller op for hinanden. For hinanden – og for fællesskabet.

Da Claes fik plantet et borgmesterknæ i de nedre regioner skete det i forbindelse med en opvisningskamp, der kickstartede turneringen.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og folketingskandidat Anders Kronborg (S) stillede kampklar op og fik en sejr på 8-3 mod et allstars-hold med repræsentanter fra de andre tilmeldte hold.

Anders Kronborg har flere gange tidligere været på banen, når UdsatteLigaen rammer GAME Streetmekka Esbjerg. Hver gang er det endt med nederlag, men med Jesper Frost Rasmussen hentet ind fik de vendt den uheldige stime og kunne smilende og lettere forpustet nyde sejrens sødme.

- Det var en stor fornøjelse at være med. Jeg var jo en lille smule spændt, da jeg havde hørt, de (politikerne red.) havde haft lidt udfordringer tidligere, sagde borgmesteren, der ikke lød som om, at det var sidste gang, han ville trække i kamptøjet og spille i UdsatteLiga-regi.

I går var kampuniformen en blå Esbjerg-trøje, mens hans tidligere politiske modstander i byrådet, socialdemokraten Anders Kronborg, stod ved siden af med en rød trøje fra Liverpool. Måske et symbolsk valg knyttet til partifarver, men til trods for politiske uenigheder og farver, var der ingen problemer med samspillet på banen. Det er det, UdsatteLigaen kan. Der skeles ikke til, hvem du er, eller hvor du er fra. Fokusset er på at løfte hinanden. Og det gælder altså både for politikere og de socialt udsatte.

Debutanter fra Folkekirkens Hus

Der var seks hold med, da UdsatteLigaens tredje runde blev spillet. Sidst var der ni. Det veksler lidt fra gang til gang. Et resultat af at spillerne måske ikke altid lige er bedste venner med kalendere og skemalagte arrangementer. Men det gør ikke noget, for der er højt til loftet i turneringen. Arrangørerne er klar over, at det er vilkårene, når der arrangeres sportsarrangementer for socialt udsatte. Det er derfor, de gør det. For at skabe et tilbud til dem, der ikke føler de passer ind i de mere traditionelle idrætstilbud, og et sent afbud vælter ingenting og tages med oprejst pande.

For de mere mødestabile hold kan der desuden findes en fordel i, når modstanderne melder afbud. For ved hver runde tages der point med videre frem i turneringen.

Blandt de seks tilmeldte hold var der et enkelt debuterende. Værestedet FolkekirkensHus Esbjerg havde tilmeldt sig turneringen for første gang efter opfordring fra leder for Recovery Bulls Even Ramsland. FolkekirkensHus Esbjerg er et forholdsvis nyt værested i Esbjerg. Værestedet henvender sig til socialt udsatte under 30 år i kommunen. De dukkede op til UdsatteLigaen med daglig leder Karen Gejl, tre frivillige gymnasieelever og tre brugere af værestedet. Da dagen var omme var det en tilfreds Karen Gejl, der kunne reflektere over arrangementet.

- Jeg er meget glad for, at jeg har brugt min lørdag på det her. Det har været en rigtig god oplevelse, forklarede Karen Gejl, der har været tovholder og daglig leder for FolkekirkensHus siden den officielle åbning af stedet tilbage i november.

Hun hæftede sig ved sammenholdet under turneringen, og at der her er nogle rammer, der gør det muligt for byens socialt udsatte at opleve glæden ved sammen at dyrke sport og den dertilhørende følelse af fællesskab.

26-årige Steffen Andersen er en af dem, der ofte har benyttet FolkekirkensHus Esbjerg siden åbningen i efteråret. Tidligere kom han en del på varmestuen i byen, men her følte han sig ikke helt tryg. Der var mere larm og ballade. I FolkekirkensHus har han fundet et sted, der er skræddersyet til ham.

-Vi er rigtig gode til at give hinanden plads. Og alle føler sig velkommen.

Steffen Andersen kan til tider have det svært socialt. Mange mennesker på et sted gør ham utryg. Så ved han ikke rigtig, hvor han skal gøre af sig selv, og han kan blive bange. Han var derfor spændt på, hvordan han ville reagere til lørdagens stævne. Heldigvis stod han tilbage med en positiv oplevelse efter seks kampe på asfalten i remisen i GAME Streetmekka Esbjerg

-Det gik rigtig godt. Jeg havde det godt det meste af tiden. Og så synes jeg, at det var vildt flot, at vi blev nummer fire, når man tænker på, at vi aldrig har spillet sammen før. Det er godt gået. Det synes jeg, sagde han bestemt - og flere gange. Han var stolt – både af sig selv og sine medspillere, og han har planer om at vende tilbage til UdsatteLigaen og generelt begynde at gøre brug af Recovery Bulls idrætsaktiviteter i byen.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.