Loading

MUST SEE -BARNEFILMER I samarbeid med Norsk filminstitutt presenterer Filmrommet tre prisvinnende europeiske barnefilmer som passer å vise elever fra 5. trinn og oppover.

Det er Wrap! som står bak initiativet. Hva er så Wrap! sier du? I 2014 startet et film-samarbeid mellom flere land i Europa som har som mål å nå ut med gode europeiske filmtitler til barn over hele Europa.

I tillegg til å få flere barn til å se gode og relevante filmer, er det også et mål at det skal følge med undervisningsopplegg til alle disse filmene. Norsk filminstitutt er en av samarbeidspartnerne i Wrap!. Les mer om samarbeidet her.

"Barn bør se flere gode europeiske titler, som er mest mulig lik deres egen hverdag." - Stig Brekke i Kontxt Film

"Film kan være underholdning, men bør også ha innslag av noe mer" sier distributør i Kontxt film, Stig Brekke, i en artikkel i Barnevakten. "Gode titler lar barn reflektere over livet. De kan for eksempel lære om empati, eller oppleve en historie og et tema som de ikke kjenner til fra før" sier Brekke videre i artikkelen.

De tre neste titlene vi skal presentere oppfyller alle kravene til en god og relevant film for barn og unge - og det beste av alt er at de inneholder også undervisningsopplegg!

TREKKFUGLER vant blant annet Årets europeiske barnefilm i 2015, og er en nydelig fortelling om 10-åringene Cathy og Margaux. Cathy har fått et egg i bursdagsgave av sin eksentriske far. Egget klekkes mens Margaux er på besøk hos venninnen, og den første andungen ser er Margaux. Fra nå av tror andungen at det er hun som er mammaen.

Foto hentet fra filmen Trekkfugler.

Margaux sitter i rullestol og skal snart på sykehus, og foreldrene hennes er lite begeistret for at hun skal få beholde andungen. Derfor rømmer jentene og legger ut på en spennende reise for å redde andungen fra å bli middagsmat.

"Det at andungen ikke flyter, betyr ikke at han ikke er normal" - Cathy

Dette er en film som utfordrer våre tanker rundt det å være normal, og ikke minst ser nærmere på verdien av et liv - om du så er et dyr eller menneske. Aktuelle tema er Barns rettigheter, oppvekst, familierelasjoner, vennskap og respekt. Passer å vise i Fransk, Norsk, Samfunnsfag og KRLE-faget blant annet. Filmstudieark følger også med filmen.

KRIGENS HEMMELIGHET. Sommeren 1943. Tuur (12) og Lambert (12) er uatskillelige bestevenner. De to guttene farter rundt i skogene og grottene rundt landsbyen og kjenner alle kriker og kroker. Men krigen fester sitt grep også her. Mens Tuurs foreldre slutter seg til motstandsbevegelsen går Lamberts familie inn i det tyskvennlige nasjonalsosialistiske partiet.

Foto fra Krigens Hemmelighet: Denis Bots

En dag dukker en jente fra byen opp og de tre blir venner. Maartje bærer på en farlig hemmelighet. Hun velger å fortelle den kun til Tuur. Hemmeligheten driver bestevennene fra hverandre og setter Maartje i dødsfare. Ikke bare vennskapen står på spill, men Tuur kan miste hele familien.

Krigens Hemmelighet skildrer andre verdenskrig fra barnas perspektiv.

Krigens hemmelighet har blant annet vunnet pris ved anerkjente Chicago Internasjonale Barnefilmfestival, og ikke minst fått strålende kritikk for å skildre andre verdenskrig fra barnas perspektiv. Filmen tar for seg temaer som krig og konflikt, politikk, samfunn og ikke minst oppvekst og familiebakgrunn. Filmen er godt egnet til å vises i fagene Norsk, Historie, Samfunnsfag og ikke minst KRLE-faget. Filmstudieark til Krigens Hemmelighet finner du her.

MOTHER, I LOVE YOU handler om Raimonds (12) som gjør alt han kan for å gjøre moren stolt. Da han prøver å skjule at han har fått melding med hjem fra skolen, vikler han seg inn i en serie med løgner som kommer helt ut av kontroll. Til og med vennskapet med bestevennen står på spill...

Foto fra filmen Mother, I love You: Janis Nords

I Mother, I love you blir vi dratt inn i et barns indre konflikt om hva som er rett og galt, og hvordan Raimonds etterhvert lærer å ta ansvar for sine handlinger. Vi ser hvor lett en liten rampestrek kan sette i gang en serie av løgner som man ikke aner konsekvensene av.

En liten løgn fører ofte med seg større og verre løgner...

Filmen har blant annet vunnet priser ved Barnefilmfestivalen i 2014, og var Latvias Oscar-bidrag samme år. Filmen passer å vise i Samfunnsfag , KRLE-faget og for eksempel Mediefagene. Nærliggende temaer er familie og vennskap, respekt, barns rettigheter, klassesamfunn, filosofi, moral og etikk. Se her for Filmstudieark til Mother, I love you.

Filmrommet.no finner du flere gode norske og europeiske filmtitler som passer godt å vise i klasserommet.

Norsk filminstitutt har rettighetene til både filmene Trekkfugler, Krigens Hemmelighet og Mother, I love You i Norge, samt pedagogiske opplegg knyttet til disse filmene.

Credits:

Janis Nords, Denis Bots og Norsk filminstitutt

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.