Loading

Kunstentheek Tijdelijke extra site van Kunstencentrum Waalwijk met foto's, video's en verhalen uit heden en verleden.

Deze tijdelijke site van Kunstencentrum Waalwijk is speciaal gemaakt omdat het KCW tijdelijk dicht is vanwege de maatregelen rondom Covid-19. Op deze plek verzamelen we verhalen, beelden en video's uit heden en verleden van Kunstencentrum Waalwijk en zijn voorlopers De Terp en Centrum voor Muziek en Dans. Er komen tijdens de lockdownperiode vrijwel iedere dag nieuwe items bij. Vaak meerdere op 1 dag. Heeft u een leuk verhaal of oude foto's/video? Stuur ze naar p.vanengelen@kunstencentrumwaalwijk.nl

We doen ons best altijd de naam van de maker bij de beelden te vermelden. Maar soms weten wij het ook niet. Mocht er onverhoopt een beeld van u bijstaan en geeft u geen toestemming tot plaatsing of wilt u een naamsvermelding, neem dan zo snel mogelijk contact op met p.vanengelen@kunstencentrumwaalwijk.nl

Een mooie serie foto's van Creatief Centrum De Terp, een van de voorlopers van Kunstencentrum Waalwijk. Gemaakt door Piet Pulles. Klik op de foto's om ze te vergroten.
Piet Pulles maakte deze serie dansfoto's in mei 1983 in De Terp. Mooie beelden en een echt tijdsbeeld qua kapsels. Klik op de foto's om te vergroten.

In de loop der jaren hebben heel wat keramisten de prachtigste creaties gemaakt in Kunstencentrum Waalwijk en De Terp. Deze foto is gemaakt in 1997 in De Terp van een 'klasje' van Bernadette Stokwielder, nog steeds docent keramiek bij Kunstencentrum Waalwijk.

In 2015 en 2017 ging onze dansafdeling twee bijzondere projecten aan met de wereldberoemde choreografe Krisztina de Châtel. Na een weekend hard werken, presenteerden de deelnemers de geleerde choreografie in Theater De Leest. Hopelijk kunnen we de komende jaren nog meer van deze prachtige projecten opzetten.

Tegenwoordig worden de muzieklessen voor de allerkleinsten (1 t/m 4 jaar) gegeven in Kunstencentrum Waalwijk onder de titel Muziek voor Dreumesen en Peuters. In 1996 gebeurde dat nog op scholen onder de noemer 'Muziek op School'.

Foto: Fotoburo Dick Sars, Waalwijk, Beeldbank Streekarchief Langstraat Heusden Altena, WAA71882.

In 2013 organiseerde Kunstencentrum Waalwijk een jongerendag onder de titel Arty Sunday. Met workshops van Laurent Flament, Huub Smit, theater, FLStudio, fotografie/greenscreen en graffiti.

Petra de Peffer deelde op de Facebook-pagina Waalwijk van Toen nog een mooie oude balletfoto die we met jullie mogen delen. Het exacte jaartal is helaas onduidelijk.

Petra: "Links boven Dinie de Peffer (vrouw van friet van Piet) links onder en rechts boven twee nichtjes van haar Dinie en Nell Hurkmans wie de vierde is weet ik niet."

De ingang van De Terp was op vrijwel dezelfde plek als nu bij Kunstencentrum Waalwijk. Met op de voorzijde enkele ingemetselde kunstwerken van Wim Suermondt.
Hoewel de meeste activiteiten van Creatief Centrum De Terp binnen plaats vonden, werd er ook wel eens wat buiten gedaan. Lekker bij theaterles smijten met water bijvoorbeeld.

Deze foto uit het Streekarchief is gemaakt bij de opening van De Terp in 1961. Op de foto is goed te zien hoe belangrijk het katholieke geloof was in die tijd. Maar kijk ook eens naar de mode. Alle mannen keurig in pak en bij vrouwen nog hier en daar een fraai hoedje. Foto: J. de Bont, Beeldbank Streekarchief Langstraat Heusden Altena, WAA85113

De katholieke kerk had in de jaren zestig nog grote invloed op het dagelijks leven. Toen in 1961 het gebouw van de Terp (voorloper Kunstencentrum Waalwijk) aan de Irenestraat opende, werden de bakstenen dan ook ingewijd door pastoor Van den Hurk , met hulp van twee misdienaars.

Even wat beelden van minder lang geleden. In 2012 had Kunstencentrum Waalwijk het scholenproject Ik en de Kunst. Wie tegenwoordig vanaf de snelweg de afslag Centrum Waalwijk kiest, ziet nog een groot bord met beelden van dit prachtige project. Maar er was ook een expositie met deze prachtige kinderkunst in Kunstencentrum Waalwijk.
Een kijkje bij een les keramiek in De Terp in 1963 Foto: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Foto J. de Bont, WAA85792

De cursisten van Kunstencentrum Waalwijk zijn normaal gesproken regelmatig te zien bij evenementen in Waalwijk. Van dansers tot theatermakers en van muzikanten tot beeldend kunstenaars. Ook in de begintijd van de Terp, een van de voorlopers van Kunstencentrum Waalwijk, was dat al zo. Zoals te zien is op deze foto genomen op Bevrijdingsdag in 1960, genomen op het Raadhuisplein in Waalwijk. Een hele rij ballerina's met prachtige witte tutu's!

Foto: archief Kunstencentrum Waalwijk

Kunstencentrum Waalwijk heeft anno 2020 een prachtige dansstudio met alle faciliteiten voor dansers. In 1961 was het bij De Terp nog een beetje behelpen met dit gymzaaltje. Zo'n kachel in een danszaal zou waarschijnlijk niet meer door de veiligheidskeuring heen komen.

Vakfotograaf Piet Pulles geeft al vele jaren fotografieles (zowel digitaal als analoog) bij Kunstencentrum Waalwijk. Al in de jaren 70 leerde hij cursisten de fijne kneepjes van het vak. Hier zie je hem (nog met grote snor) in 1975 met een groepje fotocursisten van Creatief Centrum De Terp. Hoewel de meeste mensen in 2020 digitaal fotograferen, is er nog steeds een flinke groep analoge fotografen actief bij Kunstencentrum Waalwijk. We gaan in deze serie ook nog foto's tonen van de doka en een fotoexpositie in De Terp.

Deze foto, gemaakt in 1995, toont het vooraanzicht van het Centrum voor Muziek & Dans in de Wilhelminastraat. Het beeldje rechts staat nu in Kunstencentrum Waalwijk bij de ingang. Foto: Gemeente Waalwijk, Streekarchief Langstraat Heusden Alterna, WAA14917.

Een winters aangeklede balletgroep in 1963 van Creatief Centrum De Terp. De optredens in die tijd vonden plaats in Café De Gecroonde Leerse.

Foto: J. de Bonth, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, WAA85794

Een foto uit 1971 van een van de mooie ruimtes in het Centrum voor Muziek en Dans, een van de voorlopers van Kunstencentrum Waalwijk.

Foto: J. de Bonth, Beeldbank Streekarchief Langstraat Heusden Altena, WAA91585

Mooie nostalgische beelden uit de jaren zeventig: vliegers maken op het Lido-terrein in Waalwijk

Een van de workshops die De Terp in die jaren aanbood.

Deze leuke groepsfoto werd gemaakt in onze theaterzaal in 2005. Herken je jezelf of iemand anders? Tag elkaar op Instagram en Facebook.

Deze vrolijke foto kwamen we tegen in een envelop met daarop geschreven 'Promotiefoto's Jongeren 97-98'. Zeer waarschijnlijk gemaakt in De Terp.

Heel wat schilders, fotografen, beeldhouwers en keramisten bij De Terp en Kunstencentrum Waalwijk maakten in de loop der jaren gebruik van een model. Deze foto, nog in De Terp, is genomen in november 1995.

De voorkant van een van de KCW -voorlopers: Creatief Centrum De Terp.

Dit pand werd gesloopt in 2001-2002. Op exact dezelfde locatie staat nu Kunstencentrum Waalwijk.

Herkent u een van deze acterende dames op deze foto gemaakt in ons theaterlokaal in 2003? De dames zijn inmiddels wel zo'n 17 jaar ouder.

Van Nicolle Verhoef kregen we een filmpje toegestuurd uit 1995 van een nog jonge gitaardocent Rob Gerrits in de bibliotheek in Drunen. Het Centrum voor Muziek en Dans in Waalwijk had op dat moment ook een vestiging in Drunen. Hoewel de beeldkwaliteit niet al te best is, wilden we jullie deze beelden niet onthouden.

De grote dansvoorstellingen zijn en waren altijd hoogtepunten bij Kunstencentrum Waalwijk en bij het Centrum voor Muziek en Dans. Hier ziet u een beeld van een dansgroep uit 2011, voorbereidingen op de grote voorstelling die een Amerika-thema had dat jaar.

Credits:

Foto's en video: archief Kunstencentrum Waalwijk en Streekarchief Langstraat Heusden Altena