Loading

Gyða Stephensen Blog en favoriete recept van een violiste in het Maestro Jules Orkest

Met heel veel plezier speel ik al verschillende jaren met het Maestro Jules Orkest.

Ik weet nog heel goed mijn eerste repetitie voor een concert op de Hofvijver in Den Haag. Ik kreeg meteen een goede indruk van een fijne groep mensen en Jules van Hessen als een muzikale en vriendelijke dirigent met een bijzonder goed gevoel voor humor.

De programma’s van Maestro Jules Orkest zijn altijd vernieuwend, uitdagend en vaak cross over met geweldige solisten.

Het publiek wordt er vaak bij betrokken door middel van een spontaan praatje tussendoor en zelfs wij, spelers, worden regelmatig ingezet bij zijn theatrale ideeën.

(scroll naar onder om verder te lezen)

Er wordt altijd hard en efficiënt gewerkt - Jules is streng maar op een zeer fatsoenlijke en respectvolle manier. Hij gaat altijd voor de muziek, heeft alles op orde en vertrouwt in het kunnen van zijn orkestleden.

(scroll naar onder om verder te lezen)

We spelen vaak in mooie concertzalen zoals Concertgebouw Amsterdam, Concertzaal Tilburg, Frits Philipszaal Eindhoven, Tivoli Vredenburg Utrecht en onvergetelijk was ook ons concert in Salle Garnier in Monte Carlo tijdens onze concertreis naar Monaco in 2017.

Omdat we projectmatig werken is het steeds een leuk weerzien en worden we ook altijd bijzonder goed verzorgd door onze orkestmanager Emilie Ganderup Jensen qua materiaal en ook eten!

De laatste jaren zijn we bezig met Maestro Jules Onthult - een formule waarin alle bovengenoemde aspecten samen komen en Jules helemaal in zijn element is; voor de pauze een informele uitleg over componist, tijd en thema´s en na de pauze het concert in vol tenue. We hebben inmiddels de Vier Jaargetijden van A. Vivaldi en Symfonie nr. 40 van W. A. Mozart gedaan en nu werken we aan ‘Het Menu’ met op het programma werken geïnspireerd door eten en drinken – erg leuk!

(scroll naar onder om verder te lezen en het recept van Gyða bekijken)

Koop hieronder kaarten voor Maestro Jules Onthult Het Menu

Vongole á lá Gyða

Muziek en eten is een goede combi en zelf heb ik veel plezier in kokkerellen. Mijn moeder was kok en meesterbakker en ik heb veel van haar trucjes geleerd. In de keuken klonk altijd muziek, vooral jazz. Ze zong keihard mee, ook dit heb ik van haar overgenomen. Als we soms met het orkest liedjes van mijn jeugd spelen weet ik dat ze keihard meezingt ‘A Tisket A Tasket I had a yellow basket…’

Als IJslandse ben ik liefhebber van vis, schelp en schaaldieren-gerechten en als ik IJslandse vis of garnalen hier op de kop kan tikken ben ik een zeer gelukkig mens.

Mijn favoriete maaltijd is heel basic – gepocheerde (IJslandse) schelvis met nieuwe krieltjes, zeezout en boterjus.

Ik maak ook regelmatig garnalen, langoustines en ook mosselen, venusschelpen of kokkels - heerlijk in goed gezelschap. Een grote schaal op tafel, genoeg brood om de saus op te dippen en een heerlijk glas witte wijn of crémant erbij…en Ella op de achtergrond!

Vongole (Spaghetti met schelpdieren)

Ingrediënten

  • 1 kilo schelpen
  • 500 gram linguine of spagetti
  • 2-3 eetlepels goede olijfolie
  • 4 tenen knoflook (of meer)
  • 1 chilipeper
  • 1 groot glas witte wijn

Was de schelpen goed schoon in stromend koud water en doe ze in een bak – Voeg wat zout bij het water zodat de schelpdieren, die nog levend zijn, in een natuurlijke omgeving zijn. Kook pasta linguine of spaghetti in kokend water met een flink schep zout al dente, zeker niet langer!

Verhit 2-3 eetlepels goede olijfolie in een grote sauspan met deksel, voeg 4 of meer fijngehakte tenen knoflook toe en smoor ze kort, pas op dat ze niet verbranden en bitter worden - 1 fijngehakte chilipeper zonder zaadjes mag dan hierbij, samen met een kilo goed gewassen vongole of andere schelpdieren – lekker laten mengen en voeg vervolgens 1 groot glas witte wijn toe en sluit de pan. Laat lekker pruttelen voor 1-2 minuten en schud flink met de pan, de schelpen gaan nu open. Gooi alle nog gesloten schelpen weg en misschien ook iets van de lege schelpen. Proef en voeg eventueel wat zout en zwarte peper toe.

Doe nu beetje bij beetje de al dente gekookte pasta rechtstreeks met een klem in de pan. Vermeng alles ongeveer een minuut totdat de pasta de zachtheid naar wens heeft bereikt.

Doe alles in een grote schaal, bestrooi met wat verse peterselie, lekker veel brood in een mand, fles open en aan tafel!

Eet smakelijk – verði ykkur að góðu!

Gyða Stephensen

Maestro Jules Onthult Het Menu, klik voor toegangskaarten!

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.