Loading

Brønderslev Forfatterskole Evaluering 2019

”Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke havde været inde på hver eneste YouTube-video og opslag om Brønderslev Forfatterskole, før jeg kom hertil. Der blev altid sagt noget i retningen af: ”Man får både noget ud af opholdet i forhold til at udvide din skivemæssige horisont og det sociale”. Efter at have hørt det udsagn mindst 10 gange, blev mine forventninger sat tårnhøje. Men samtidig var jeg også bange for, at de ville bryde sammen foran mig. Jeg blev ikke skuffet. Det er fantastisk.” – citat elev 2019
Igen i år har Brønderslev Forfatterskole haft fuld fart på

70 13-20-årige unge forfatterspirer fik i 2019 en plads på årets forfatterskole. Det var i år 16. gang i træk, at Idrætshøjskolen skifter klatring, ketsjere og crosstræning ud med pen, papir og PC’er. Elverne kommer fra hele landet, og der er en vild stemning, når så mange mødes om deres store passion i en hel uge. Igen i år med rigtig mange nye elever, men som hurtigt falder ind i det liv og de traditioner, der hører med på Brønderslev Forfatterskole. I år har eleverne kunne vælge i mellem at søge ind på seks forskellige hold - fra novelle til fantasy og poetry slam.

Sommerens hold bestod af 70 elever fordelt på seks hold: Noveller Begynder, Noveller YA, Poetry Slam, Fantasy, Fortsætter og Essay.

I år havde vi fornøjelsen af både et nyt hold og en ny underviser

Essay-holdet er et helt nyoprettet hold med underviser og forfatter Zakiya Ajmi. Zakiya er selv tidligere elev på forfatterskolen og gik her for 10 år siden.

Zakiya fortæller: ”Før jeg startede på forfatterskolen, skrev jeg stort set kun til min skrivebordsskuffe. Da jeg startede her, fandt jeg ud af, jeg ikke var den eneste med trang til at skrive”. Zakiya Ajmi har udgivet flere børnebøger. For 10 år siden savnede Zakiya Ajmi et essayhold, så i år underviste hun i genren, hvor de unge skrev essays om alt fra datingappen Tinder til kongehuset.

Novelle Begynder
Novelle Fortsætter
Fantasy
Novelle YA
Poetry Slam
Ugen bliver brugt på undervisning, og inden ugen er omme, er der skrevet en tekst, som udgives i årets antologi. Efter ugen redigeres den færdigt med holdets underviser, og så går det store korrekturarbejde i gang inden bogen sendes til tryk.
”Jeg er ikke bare blevet bedre til at skrive, men jeg har også fået et fællesskab af andre skriveglade unge.” – citat elev 2019
Turen gik i år til Skagen, hvor der var besøg på grenen og Skagens Kunstmuseum. Her valgte eleverne hver sit billede, som de efterfølgende skrev en tekst ud fra. Ugen sluttede af med det traditionelle poetry slam battle, hvor Clara vandt sejren, og dermed æren af at give titel til årets antologi.
QR-kode til artikel om ugen
”På Brønderslev er der ingen løftet pegefinger. På Brønderslev er der plads.” – citat elev 2019
Udover selve ugen på Brønderslev Forfatterskole, så har vi også været meget aktive resten af året.

På Aalborg Universitet og Dronninglund Skole

Som noget helt nyt deltog Brønderslev Forfatterskole i år på Aalborg Universitets projektbørs. Her blev vi klogere på, hvilke uddannelser, der vil kunne søge praktikophold på forfatterskolen. Det var en meget spændende og lærerig dag, og vi glæder os til at se, hvad samarbejdet kan bibringe med i fremtiden.

Igen i år blev vi booket til at komme og holde forfatterskole for tre 8. klasser på Dronninglund Skole. Det var nogle rigtig gode dage, hvor de unge fik udforsket fiktionsskrivningen. De fik dels undervisning i skriveteknikker, og dels skulle de skrive en novelle hver især. Det endte med at blive nogle rigtig gode, spændende, sørgelige og sjove tekster.

”Jeg har helt klart fået mere selvtillid omkring mine egne tekster af at være på Brønderslev forfatterskole. Jeg har lært, at jeg faktisk er pissegod, og at jeg kan blive meget bedre hvis jeg øver mig en hel masse.” – citat elev 2019

Danmarks Læringsfestival

Som noget nyt deltog vi i år på Danmarks Læringsfestival. Her havde vi vores egen bod. I disse dage fik vi snakket med rigtig mange skolelærere. Vi fortalte om vores skole, hvordan man ansøger, og at man faktisk er udgivet forfatter bagefter. Vejen ind til de unge forfatterspirer kan også være gennem lærerne, og efter at have snakket med disse i flere dage, blev det også klart for os, at alle lærere i hvert fald havde en eller to elever i tankerne, som kunne få noget ud af at komme på Brønderslev Forfatterskole. Derudover havde vi lavet to undervisningshæfter, hvor der dels var undervisningsmateriale til nogle af teksterne fra årets bog, og dels undervisningsmateriale til skriveteknikker.

Ordkraft

To af vores elever med Forfatterskolens nye protektor, Malene Sølvsten

Brønderslev Forfatterskole deltog i Ordkraft 2019 med temaet kærlighed. Derfor var standen for Brønderslev Forfatterskole også klar til at skrive kærlighedsdigte på bogstavrim sammen med alle de skoleklasser, som besøgte Ordkraft om fredagen. Tidligere elever passede standen og fortalte alle interesserede om, hvordan det er at være elev, og hvad de har fået ud af deres ophold. Desuden deltog vi i en workshop med forfatter Morten Ramsland og Karen Fastrup, her blev der skrevet kærlighedsbreve, som blev sendt med det samme.

Folkemødet Bornholm

Brønderslev Forfatterskole fik den fine mulighed at tage til Folkemøde på Bornholm og deltage i debatter. Hertil fik vi støtte af Edvard Pedersens Biblioteksfond. I planlægningen kontaktede vi tidligere samarbejdspartnere for at tilbyde vores deltagelse. Vi endte også med at få et rigtig fint program og havde travlt alle dage.

Poetry slam elev Eva Bach Jeppesen havde til deltagelsen i Folkemødet skrevet et slam, som blev fremført af flere gange på standen for Danmarks Biblioteksforening. Hertil deltog Leonora i en debat om litteratur som våben mod ensomhed sammen med LOS (Landsorganisationen for sociale tilbud)

”Jeg vil selv sige, at jeg er blevet meget bedre til at skrive. Jeg har lært mange teknikker, som gør mit sprog i mine tekster bedre. Jeg kunne godt lide at lærerne altid var til rådighed og klar til at hjælpe hvis jeg var gået i stå. Min lærer (Cecilie Eken) var super god til at give feedback. Jeg følte min tekst blive bedre og bedre fra hver gang jeg fik den rettet. Cecilie lavede også en masse øvelser med os og lærte os en del teknikker som jeg personligt har haft stor gavn af.” – citat elev 2019
Grundlovsdag var Brønderslev Forfatterskole inviteret til at give grundlovstale på Sager der samler i Aarhus. Talen blev et forsvar for unge mennesker, og om glæden ved at lære at udtrykke sig kreativt, evner der fører til kreativitet, innovation, sundhed og modvirker ensomhed. Længe leve de smukke unge mennesker.

Kulturmøde Mors var i år et samarbejde med Bibliotekerne i Nordjylland og ungescenen ved Frontløberne. Her deltog Brønderslev Forfatterskole med elever Sigrid og Eva som slammede og lavede workshops sammen med Nikoline Asmund Thomsen. Louise Eltved Krogsgård havde interview om læselyst med forfatter og underviser Sanne Munk Jensen.

Til årets afslutningsdebat blev elev Eva Wille inviteret på scenen til at slamme og tog hele Kulturmødet med storm, og det blev nævnt som et højdepunkt i en efterfølgende artikel på DR.dk (se QR-kode)

QR-kode til artikel fra DR
Louise og Sanne Munk Jensen
Sigrid slammer
“Dette ophold på Forfatterskolen har været mit første, men på kun en uge har jeg fået både brugbart feedback på mine tekster, gode skrivetips og en fantastisk oplevelse med støttende, kreative, unge forfatterspirer. Vores underviser har været fantastisk til at tilpasse sin undervisning til holdet. Det er mit indtryk, at alle på holdet har fået et kæmpe udbytte på trods af forskellige skrivestile og at vi har hjulpet hinanden” – citat elev 2019

Et dejligt travlt efterår

Igen i år deltog vi i Ensomhedsdag i Hjallerup. Dette var en dag planlagt af byens præster, som havde til formål at bekæmpe ensomhed. Vi fortalte blandt andet om, hvordan man også kan bekæmpe ensomhed ved at skrive og læse. Når man læser, opdager man blandt andet, at der er mange andre, der har det ligesom en selv.

I år og næste år er Brønderslev Forfatterskole en del af projektet Litterære Livsvidner. I dette projekt skal der arbejdes med to målgrupper: 65+ og unge fra udskolingen. Heri laver vi nogle Shared Reading-grupper, hvor grupperne skal læse forskellige noveller og digte og den vej komme ind til den gode samtale. Her skal forfatterskoleeleverne deltage og skrive tekster til.

Folkets Møde i Aarhus

I september deltog Brønderslev Forfatterskole i Folkets Møde i Aarhus. Her blev der lavet workshops med verdensmål. Frederik, Elvira, Sofia og Sigrid var ude at redde verden et stykke litteratur ad gangen.

Ungdommens Folkemøde

Ungdommens Folkemøde havde inviteret Brønderslev Forfatterskole behind the scenes til at snakke unge og deltagelse. Her stod Politiet og Ældresagen ud som nogle af de stande, som havde det bedste tag i unge og formåede at få alle med. Spændende at se, hvordan unge engagerer sig i samfundet.

Vi var inviteret til stor debat og høring om børns læselyst på Christiansborg med Kulturminister Joy Mogensen og Danmarks Biblioteker som vært. Her deltog Brønderslev Forfatterskole og elev Eva Wille åbnede hele høringen med sit digt om læsning og unge under pres.

”For Poetry Slam kan ikke puttes i en kasse, og lidt ligesom min personlighed, har jeg kunnet spejle mig i skrivestilen, så man kan vist roligt sige, at jeg har fået blod på tanden til at lave noget mere Slam Poetry... Alt i alt en helt fantastisk oplevelse, der rører mig. Jeg har nemlig både leet og grædt på samme dag. Og er blevet en endnu bedre person, end hvem jeg var før. Jeg kommer helt klart tilbage næste år!” – citat elev 2019

Street Attack og Drachmann

Et projekt mellem Skagens Kunstmuseer, Brønderslev Forfatterskole og UMMK-medlem, Nikoline. Her skulle de unge deltagende skrive poetry slams ud fra malerier malet af digter og maler Holger Drachmann. De unge blev undervist af poetry slammer Lasse Nyholm Jensen, og alle fik skrevet et rigtig fint slam.

Eva og Sigrid læste op for de mange fremmødte

Vi deltog i Street Attack i Brønderslev som var arrangeret af blandt andre Kulturskolen. Her stod vi med en stand, hvor vi lavede blackout poetry-badges, og Sigrid og Eva slammede for hele arrangementet.

Workshop med Vendsyssel Teater

Edvard Pedersens Biblioteks Fond gav støtte til et unikt møde mellem talenterne fra Brønderslev Forfatterskole og teatertalenterne på Vendsyssel Teater. Her blev der på to intense dage udviklet et helt nyt manuskript og lavet en teatervisning. Det var magiske timer som fløj afsted, og tasterne stod ikke stille. Samarbejdet viste helt nye højder for to talenthold, der mødes.

”Jeg tager hele oplevelsen med hjem, frirummet til at skrive, det at kunne dele på livet løs, undervisnings gode lærdom og en masse søde mennesker. Jeg tager maden med hjem, (i hvert fald i maven) og det at jeg har følt mig støttet af min lærer hele vejen.” – citat elev 2019

Kulturkaravanen er en del af KulturKANtens nordjylland, og i år var den landet i Dronninglund på dens besøg i Brønderslev Kommune. Her deltog Brønderslev Forfatterskole med et pop-up arrangement, hvor der blev læst noveller og poetry slam op i den lokale skobutik som en flashmob, her blev kunder overrasket og der fald tårer til enkelte af historierne.

Bogforum 2019

I år var Brønderslev Forfatterskole deltager på Biblo.dk standen om fredagen. Her læste elever Milan, Anne, Macha og Sigrid op inden det var tid til at lave konkurrencer og andre sjove events. Lørdag havde Louise Eltved Krogsgård besøg af Brønderslev Forfatterskoles nyeste protektor Malene Sølvsten, som havde medtaget sin skrivegruppe. Her blev det tid til at stille spørgsmål og høre om livet som forfatter. Der var også mulighed for at få sin bog fyldt med en autograf.

”På Brønderslev har jeg fået modet tilbage. Som ordblind er det svært at finde folk der tror på dig og dine historier. Men her, er jeg på lige fod med alle, og når jeg har bug for hjælp eller støtte, står folk ligefrem i kø. Både elever og underviser. Det er helt fantastisk at blive bekræftede i at der er andre der elsker at skrive og andre der gerne vil blive oppe til klokken 2 om natten, for at skabe det helt perfekte plot.” - Citat elev 2019

500 ord

På Albus dag på Dokk1 i Aarhus blev 500 ord konkurrencen endelig offentliggjort. Vi modtog mere end 1400 historier fra børn i hele Danmark, og der har været mange historier, der skulle læses grundigt, før juryen fandt frem til de 15, der blev nomineret. Vinderne blev Ella Liora Drescher Fjord af en udgivelse ved Gyldendal og Astrid Buch Leander vandt et ophold på verdens bedste Brønderslev Forfatterskole. Vi kunne også se vores egen Emilie Funder på scenen. Stort tillykke til alle de nominerede. juryen har været Klaus Støvring fra Biblo.dk, Forfatter og underviser Cecilie Eken, Gyldendal, Albus Festival, Dokk1 samt Brønderslev Forfatterskole.

”Brønderslev Forfatterskole, er noget jeg vil have skal blive ved med at være – fordi alle der har gået der kan noget, og det forum skal ikke ødelægges. Det er en diamant begravet i metervis af jord og sten. Brønderslev Forfatterskole er hjertet af Danmark.” – citat elev 2019

En ny bog er på vej!

Vi har netop sendt dette års bog til tryk. Det er endt med at blive en fuldstændig magisk bog med ægte historier fra hjertet. Bogens titel er i år Når du vinder og traditionen tro, er det vinderen af årets poetry slam-konkurrence, der har døbt den. Tak til Carla for et vidunderlig slam og fantatisk titel til vores alles bog. Nu glæder vi os bare til at kunne sende bogen ud til alle eleverne og fortælle dem, at de nu alle er udgivne forfattere!

Brønderslev Forfatterskole er altid i udvikling, og har de seneste år haft stor succes med at fundraise midler til workshops ud over den faste uge, herunder har vi fået støtte af Edvard Pedersens Biblioteksfond og Børns Møde med Kunsten (bmmk.dk). Det betyder, at eleverne fastholdes i deres talentmiljø, men også at de har muligheden for at møde andre unge talenter og selv finde nye veje. For Brønderslev Forfatterskole har målet været at give eleverne en oplevelse af, at det at være forfatter også kræver en deltagelse i kulturelle debatter og lave et solidt netværk i kulturverden. Det er et entreprenørskab som bedst udvikles i praksis, og ikke noget der kan læres gennem foredrag og undervisning.

Det er derfor med stor glæde vi kan meddele, at Spar Nord Fonden, Fritids- og Kulturudvalget i Brønderslev og Region Nordjylland har valgt at støtte Brønderslev Forfatterskoles aktiviteter ud over selve ugen til mange flere workshops og events, der kan sikre at det arbejde, der igangsættes på Brønderslev Forfatterskole udvikles i en kommende projektperiode. Det skaber nye muligheder for vores elever. Vi vil så meget mere, I gør det muligt.

Tak for støtte til Slots- og Kulturstyrelsen kampagne Læselyst, Brønderslev Kommune, KulturKANten og Region Nordjylland – I har igen i år sørget for 70 unge fik en uge ud over det sædvanlige. I gør en forskel.

”Er helt vild med det her sted og jeg kan kun ønske at andre skriveglade unge kan få samme oplevelse! Det er det fedeste og ærligt ville jeg ønske at det her var noget man kunne gøre som en ungdomsuddannelse.” – citat elev 2019