Loading

Fotodagboek #fotografie tijdens de #Corona-crisis FOTODAGBOEK VAN DAVE (NLDAZUU) ZUURING TIJDENS DE CORANA PANDEMIE. EEN VERSLAG MET MIJN BEELDEN GENOMEN TIJDENS DE CORONA WEKEN. ENERZIJDS NATUUR, LANDSCHAP EN WAT IK OM ME HEEN ZIE EN ANDERZIJDS DE WERKELIJKHEID VAN DE CORONA PANDEMIE door korte nieuwsfragmenten.

Ver weg, maar zo dichtbij!

9 tot 15 maart

Huissen, aan de vooravond van de Corona crisis. Foto's genomen met de Sony RX100VII.

Leek het eerst nog ver weg en was de gedachten nog 'wat kan ons gebeuren?'. Maakten we 9 maart nog grapjes over Corona nadat aangeraden werd geen handen meer te schudden. Later die week sloeg de angst toe, nadat vanaf donderdag mede door berichten uit het buitenland mensen begonnen te hamsteren en meer en meer het nieuws doordruppelde dat het aantal Corona besmettingen toe nam. Bron NOS: "Verder adviseert het crisisteam om alle evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland af te gelasten. Ook musea, theaters en sportclubs krijgen het advies om de deuren de komende weken te sluiten. Restaurants met meer dan 100 zitplaatsen moeten passende maatregelen nemen om besmetting te voorkomen, De nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 1 april." Een dag later ontdekte ik al dat de eerder genomen maatregelen effect hadden. Het was erg stil op de snelweg vanuit Arnhem naar Doorn.

Vrijdag 13 maart, een foto opdracht om in Doorn de prachtig door NewScene ontworpen winkel van Hooykaas opticiëns vast te leggen. Ik had de winkel voor mezelf, handen schudden was al uit den boze en afstand houden deden we al een beetje. Vol ongeloof hoorde ik na deze fotoklus in de bakkerij dat elders in Doorn de supermarkt al leeg geplunderd was en dat er later die dag een aanvullende persconferentie gehouden zou worden na de eerder genomen corona-maatregelen.

Smart lock down, het begin

Bron: nos.nl. De eerste maatregelen met serieuze impact, 12 maart 2020

Het is vrijdag eind van de middag 13 maart 2020, ademloos luisteren we als gezin naar de persconferentie van Mark Rutten waarin aanvullende maatregelen rondom het Corona-virus werden aangekondigd. De dagen ervoor was het luchtvaartverkeer al stil komen te vallen, voetbalcompetities gestopt en nadat eerder evenementen waren afgelast, sloten ook bioscopen en theaters hun deuren. Alles met als doel zo min mogelijk mensen bij elkaar brengen. Ook bedrijven nemen hun maatregelen en zoals in mijn geval mijn werkgever Toyota Material Handling geeft iedereen de gelegenheid en het advies om vanuit huis te werken. Steeds meer zijn de gevolgen van de Corona-pandemie voelbaar en komen ze dichterbij. De scholen zijn nog wel geopend, maar hier is voor dit weekend nog flinke onrust over.

16 tot 22 maart

Wat doe je dan als het leven om je heen drastisch aan het veranderen is? Wat doe je met je passie voor fotografie als steeds meer bewegingsvrijheid beperkt kan worden en vooral: "Wat als je die passie voelt, maar je aan alles merkt uit vorm te zijn landschapfotograaf". Dan word je op zondag vroeg wakker, kijkt uit het raam en bent verrast mist te zien. Dan besluit je eerst nog maar te twijfelen, zal ik gaan en dus alweer liggend in bed verlies je kostbare minuten. Opeens weet je het, je gaat naar de Hatertse vennen. Pakt je fotospullen en neemt de hond mee om de mist en het licht na te chasen. UIteindelijk belande ik over de Waal in dit prachtig natuur gebied.

zondagochtend 21 maar. Ik ben vroeg wakker en belandt na toch te laat opgestaan te zijn in het laatste restje mist edat nog aanwezig is op de Hatertse vennen. Nog net op tijd weet ik een paar mooie momenten vast te leggen en geniet ik van de rust en frisse natuur. Het is opvallend stil, normaal altijd wel wielrenners, hardlopers en andere recreanten. Het is onwerkelijk stil, nadat Nederland steeds meer in de ban van de Corona-pandemie is gekomen.

De Hatertse vennen, 'te laat maar toch op tijd'

Eigenlijk had ik hier een half uur eerder willen zijn, maar nog net pak ik een fragment mee van het fraaie ochtendlicht, voordat de zon verdwijnt achter de lage bewolking.
Ook al is het grijs en lijkt het licht weg. Er is altijd wel kleur te zien en te vinden.
De structuur van de stam, de ritmiek in het water en de boom door de takken heen. Ik zie het en leg het onbewust vast, langzaam aan herken ik mijn fotogevoel weer.
Follow the light

Het kerkje op de heuvel van Homoet

Terwijl ik vanuit de Hatertse vennen naar huis reed, zag ik dat in de polders van Driel en Heteren nog mist aanwezig was. Dus in plaats van naar Huissen te rijden, maakte ik een tussenstop in Homoet. Hier was ik nog net op tijd voordat de mist oploste, maar zag ik de zon weer terugkomen in beeld

Net uit de auto, Kashia het weiland in en de mist lost al op
De mist lost op. Het zonlicht maakt alles mooier
Kashia besluit nog even mijn beeld door te lopen
En tenslotte pakte de keuze om hier nog langs te rijden niet verkeerd uit. Een paar fraaie nieuwe beelden van dit prachtige kerkje kunnen toevoegen aan mijn verzameling.
Go where ever you go

Net als vroeger

Stuwensemble Driel

Tot 2018 was het heel gebruikelijk dat als ik op pad ging om te fotograferen dat ik spontaan meerdere plekken langs ging om te fotograferen. Spontaan, dus ongepland en gewoon het licht en condities volgen. Dit bracht me deze zondag ook naar de Rijn bij het stuwcomplex van Driel. Want ik volgde nog steeds de mist die klaarblijkelijk nog boven de Rijn aanwezig was.

Het eerste beeld dat ik maakte langs de Rijn. Door het hoge water staan deze bomen met hun voeten in het water. De mist maakt het een droomplaatje om te maken.
Mist maakt het verschil, zoals je ziet als je beide foto's vergelijkt. Gelukkig geeft de zon kleur aan de takken met haar voorjaars uitlopers.
Geen zwart-wit omzetting, maar het stuwcomplex in de oplossende mist. Door gebruik te maken van een gecombineerd polarisatie en ND filter ontstaat een sprookjesachtige synistere sfeer, met de buitenaards ogende stuwcomplexen als wachters van de rivier met hun geopende vizieren ontstaat er een surrealistisch beeld. Een standpunt van waar ik nog niet eerder een dergelijk beeld had genomen.
Nog een laatste beeld voordat ik uiteindelijk besluit te stoppen. Een geheugenkaartje vol en vooral een onbezorgde ochtend rijker.

De tweede Corona week, 1e week thuis, de maatregelen zijn voelbaar en zichtbaar

16 tot 22 maart 2020

Het water in de Rijn is nog vrij hoog en hoogwater betekend nieuwe fotografische mogelijkheden, zoals hier bij de spoorbrug van Driel in het begin van het blauwe uurtje. De volgelopend uiterwaarden in combinatie met windstil weer, maakt dit tot een unieke foto voor me. En als bonus, natte voeten. Maar de corona-crisis duurt voort.....

Ontwikkelingen, maandag 16 maart 2020

Historisch televisiemoment

De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Een historisch moment in wording. Onze minister-president zal integraal op NOS, RTL en SBS6 een toespraak houden. Naar de toespraak van premier Rutte over het coronavirus keken ruim 7,6 miljoen mensen via de NOS, RTL4 en SBS6. "Een enorm hoog aantal voor deze tijd", zegt NOS onderzoeker Paul Hek. Volgens hem keken er in Nederland nooit zo veel mensen naar een niet-sport-evenement. Naar WK- of EK-voetbalwedstrijden keken soms nog meer mensen, in sommige gevallen trokken die meer dan 9 miljoen kijkers. "Het is een historisch televisiemoment, dat niemand snel zal vergeten. Het is in jaren niet meer voorgekomen dat zoveel Nederlanders vroeg op de avond voor de televisie zaten", zegt Hek.

Terwijl 7 miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd blijken te zitten, ben ik deze maandagavond na mijn eerste dag thuiswerken in verband met de corona-maatregelen naar buiten gegaan. Vanuit mijn tuin en via de weerapp, had ik het idee dat het weleens een mooie zonsondergang zou kunnen worden. De toespraak kan ik altijd nog terugluisteren, lezen of kijken.

Drielse dijk

Spontaan en wat onwennig zet ik koers richting het westen, de zonsondergang tegemoet. Ik besluit de Drielsedijk op te rijden. Had idealiter de stuwen van Driel voor ogen, maar door het fraaie gouden uur, trok Meinerswijk en deze bomen mijn aandacht. Achteraf gezien geen verkeerde keuze om hier te stoppen.

Het beeld dat mijn aandacht trok om te stoppen.
Panorama over de uitwaarden richting de Drielse spoorbrug.
Achter me zag het er zo uit.
Toen de zon voor mij achter de horizon was verdwenen, de wind even wegviel ontstond dit kleurrijke beeld
De avond af te sluiten met een blue hour en natte voeten bij de Spoorbrug. Wat een geluksmoment.

Een kleurrijke dinsdagavond

Geluksmoment

Houdt afstand, blijf zoveel mogelijk thuis, maar geen echte lock down. Verwarrend en onwennig is het allemaal zeker. Toch besloot ik zoals ik aankomende weken wel vaker zal doen, om mijn gevoel te volgen en te gaan fotograferen. De app clear outside gaf een hint dat het weleens schitterend zou kunnen worden. De corana-crisis hield me bijna thuis. Geloof me ik. ben geen sensatie zoeker of recalcitrante persoon. Nee ik interprenteer dat we nog naar buiten mogen en als we dit doen met de maatregelen die het RIVM steeds herhaald, zie ik geen reden om in de stedelijke natuur alleen buiten te zijn. En gelukkig maar, want het zou een kleurenfestijn worden.

Wat ik hoopte gebeurde, de zon zakte onder sluier bewolking door
en terwijl de zon verder onderging, gaf het kleur aan de uitwaaierende bewolking. Waarbij ik een paar meter naar voren verplaatste met camera en statief om een betere weerspiegeling van het stuwcomplex te krijgen
Sta je onder aan de dijk, word je herkend door oude bekende en fotograaf Wim Kramer. Deze laatste besloot later thuis te zijn om samen met mij dit kleurenspektakel vast te leggen.
Ook in het blauwe uur waren de kleuren nog absurd mooi, er kwam maar geen einde aan.

Nederland steeds verder op slot

Bron NOS.nl: "In Nederland kiest de regering er bewust niet voor om het land helemaal op slot te gooien. In een televisietoespraak vanuit het Torentje zei premier Rutte dat zo'n rigoureuze aanpak aantrekkelijk lijkt, maar dat het zou betekenen dat het land feitelijk een jaar, of zelfs langer, platgelegd moet worden, met alle gevolgen van dien. In plaats daarvan kiest het kabinet voor maximale controle van de uitbraak. Een groot deel van bevolking zal besmet raken, maar de bedoeling is dat de piek van de besmetting afgevlakt wordt en uitgespreid wordt over een langere tijd. Zo veel mogelijk mensen moeten immuniteit opbouwen tegen het virus, zodat kwetsbare mensen niet meer besmet kunnen raken." Allemaal super onwerkelijk om te lezen. Het gaat ook nergens anders inmiddels meer over en thuis ervaar ik hoe het voor mijn vrouw is die vanuit huis moet gaan werken, lesgeven.

Omdat naast restaurants, bioscopen, theaters al gesloten zijn. Alle grote evenementen afgelast zijn, komt ook het normale leven steeds meer tot stilstand. Veel winkels zijn nog open, maar winkelend publiek blijft weg. De economie komt ook tot stilstand. Bron NOS.nl: "Na de historische toespraak van premier Rutte volgden vandaag in binnen- en buitenland nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. De ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes presenteerden namens het kabinet een pakket steunmaatregelen voor bedrijven en zzp'ers. Alleen al de komende drie maanden gaat het de overheid 10 tot 20 miljard euro kosten. Als de crisis aanhoudt worden de maatregelen verlengd."

Een nieuw pakket aan maatregelen om de economie overeind te houden.
Na de afgelopen 2 dagen prachtig licht te hebben gehad, ben ik er toch nog even op uit gegaan. Helaas bleven de kleuren uit, maar was het blauwe uur schitterend. En na het hamsteren van de eerste periode in de Corona crisis belandde ik op een stille parkeerplaats bij de Albert Heijn in Huissen.
School gaat door. Imme krijg voor zijn vak beeldende vorming een opdracht. "Maak een serie foto’s zwart-wit foto’s waarbij telkens een klein voorwerp (bijvoorbeeld een wasknijper) de hoofdrol speelt. Je fotografeert je voorwerp op een specifieke ruimte in huis, bijvoorbeeld de keuken. Je maakt een foto van ieder vetgedrukt beeldend middel zoals hieronder genoemd. De in totaal 18 foto’s moeten duidelijk van elkaar verschillen. Een fotograaf vertelt vaak een verhaal. Kies voor je gehele reeks uit één van de volgende drie thema’s waarmee je iets wil laten zien: humor • eenzaamheid • regelmaat. Zorg er ook voor dat de foto’s aantrekkelijk zijn om naar te kijken."
En als je camera dan toch op zwart wit staat en Imme zijn opdacht uitvoert dan maak je zelf ook nog een paar plaatjes
Kashia

Met gemengde gevoelens

Het is vrijdag 19 maart. Ik heb nog een foto opdracht uit staan in Amsterdam. De eigenaar van de Eye Care winkel opent pas om 11 uur die ochtend. Want aangepaste tijden in de steeds voelbaarder wordende corona-crisis. In Nederland zijn we ook sinds 16 maart gestart met de maximale snelheid van 100 km/u. Eerder heb ik nog geen lange afstand gereden en dus ervaar ik hoe het is om op vrijdagochtend zonder ook maar enige vertraging en met maximaal 100 km per uur te mogen stipt op tijd in Amsterdam aan kom. In Huissen is het overal waar ik nog kom stil op straat en in de winkelcentra. Hier in Amsterdam Sloterdijk is het onwennig druk. Het is niet voor niets onze hoofdstad en ik moet zelfs zoeken naar een geschikte parkeerplaats. Die ik gelukkig vind omdat een gezin net vertrekt. Onwennig is ook de begroeting in de winkel, maar het afstand houden is mogelijk. De ochtend vliegt voorbij en de winkel is vastgelegd op de gevoelige plaat.

EyeCare van Deil Amsterdam

Na deze fotoklus rijd ik nog via de A4 naar Rijsoord om daar een kop koffie te doen bij soulmate Remco Stunnenberg. Die 100 km/u is toch wel een dingetje. Maar de rust onderweg en vooral de aanblik op een Schiphol waar amper bedrijvigheid heerst en al die grote vliegtuigen die stil staan. Het doet je opeens beseffen hoe heftig deze crisis is. Even verder op land nog een incidentele vlucht, daar waar normaal het een komen en gaan is. We zijn in een bijzonder fase van 2020 aanbelandt. Wat een enorme ramp voltrekt zich om ons heen met de onzichtbare vijand die we Corona noemen en die ergens in China begon. Ik vraag me af; wat gaan we hiervan leren. Anderzijds zijn de eerste effecten ook al merkbaar, de lucht is schoner en helderder doordat er minder industriële bedrijvigheid is.

Het paard van marken

De Vuurtoren van Marken, in de volksmond het Paard van Marken, is een vuurtoren op het eiland Marken. Fotobuddy Sander Grefte had een plan en samen togen we op gepaste wijze naar Marken op een zaterdagmiddag.

Windkracht 5 en vlagen van 6, maakte dat de temperatuur gevoelsmatig was als die van ver onder het nulpunt. De zonsondergang was super fraai en de hemel was helder. LAAT JE NIET AFLEIDEN, de grote foto is een manipulatie in Luminar!

We liepen enigzins achter op het schema, maar de tocht vol met wind tegen op de fiets die hierna volgde zal ik niet snel vergeten.
Het koste me ettelijke foto's om dit beeld enigszins scherp te krijgen in het blauwe uur. Wat een wind en moet ik hier nog minstens twee uur in blijven fotograferen. We lijken wel gek.
Hoewel je in Luminar gekke dingen kunt doen is het ook nog steeds een erg prachtig fotopakket met heel veel handige mogelijkheden.
Uit de wind, plan B, Sander vond dit plekje zodat het nog enigzins te doen was. Ruim 150 foto's verder op 35 mm. f/2.8 ISO400 en 30 sec kostte een uur en nog wat. De nabewerking het soortgelijke aan tijd. Het resultaat ze je hierboven. Een avond om niet te vergeten.

Het idee van dit fotodagboek

Dit fotodagboek kwam als idee eigenlijk zondagavond 22 maart tot stand. Tijdens het wandelen met de hond overdacht ik de berichtgeving van ieder die zondag. Vele Nederlanders negeerden het advies om afstand te houden en vooral om thuis te blijven. Op social media waren de hele zondag beelden te zien van overvolle stranden en parkeerplaatsen in de natuurgebieden. Door de corona-pandemie is zo goed als alles afgesloten, denk aan winkelcentra of theaters en cafe's. Dus massaal erop uit. Het maakt het voor mij best dubbel om te zien, want er is toch niks mooiers dan buiten in de natuur te zijn, maar dan wel met de boodschap '1,5 meter afstand, social distancing'. Ook kondigt het slecht nieuws aan, immers wordt hard op gespeculeerd over een lock down.

Deze avond ontstond bij mij het idee om een fotodagboek bij te houden. Gewoon iedere dag of als ik er zin in had of er aan dacht de camera mee te nemen als ik 'gewone dingen', zoals de hond uitlaten, naast uiteraard de camera als ik zin heb en het licht uitnodigt om te gaan.

Zondagavond 22 maart aan de vooravond van nieuwe maatregelen

Bovenstaande beelden genomen in mijn woonwijk, Huissen Loovelden. Camera Sony RX100VII ergens tussen ISO100 en 1000 in, meeste op f/4 en handheld.

Week 2 thuis

23 tot 29 maart 2020

Er is weer een persconferentie geweest. Wat we al voelden aankomen wordt bevestigd. Bron NOS.nl: "Het kabinet heeft een uitgebreid pakket aan nieuwe en aangescherpte maatregelen bekendgemaakt om het virus te bestrijden. Premier Rutte wil nog niet van een volledige lockdown spreken, maar veel scheelt het niet. Zo worden alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden, ook die met minder dan honderd mensen. Verder gaat de politie boetes uitdelen als mensen zich in de buitenlucht of in winkels niet aan de regel houden om minstens 1,5 meter afstand te houden. Ook achter hun eigen voordeur krijgen mensen te maken met de maatregelen. Maximaal drie mensen op bezoek, luidt het voorschrift. En als iemand koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven." Later deze week wordt ook het besluit genomen dat de centrale eindexamens niet plaats zullen vinden.

Onwerkelijk en dubbel gevoel

De situatie is ergens best onwerkelijk en voelt vreemd aan. De natuur ontwaakt, kleuren keren terug en heel voorzichtig nodigen de temperaturen uit om naar buiten te gaan. Daar zie je dan al diverse struiken in bloei staan. Als je de hele dag thuis bent, je ding daar doet, je in je eigen bubble bent, af en toe uit de wind in de zon wandelt, dan lijkt de corona-crisis even ver weg. Als fotograaf lukt het me als ik fotografeer sowieso extra goed om afstand te nemen van alles om me heen. Dat is waarom ik het zo heerlijk vind om te fotograferen realiseer ik me tijdens deze onwerkelijke tijden.

Bloesem, om de hoek.
De avondzon geeft de bloesem wat extra kleur.
Even het schermpje opgeklapt en een kiekje naar boven.
Op de meest gekke plekken staat deze boom in bloei.

Een doordeweekse dinsdagochtend

Onderstaand een impressie van beelden die ik onderweg maakte tijdens een van mijn dagelijkse rondes met Kashia. Het is onwerkelijk rustig op straat en als we elkaar al zien, dan lopen we met een boogje om elkaar heen, onze honden vormen hier een welkome uitzondering op.

Huissen Loovelden, 24 maart 2020

De landschapfotograaf uit vorm

Noemde ik me aan het begin van de corona-crisis nog een landschapfotograaf uit vorm. Tijdens de afgelopen twee weken heb ik door steeds mijn 'wandel-voor-vlog-doeleinde-aangeschafte-kleine-Sony-RX100VII-camera' mee te nemen, gewerkt aan mijn vorm. Als dan dit soort sfeervolle zonsondergangen ontstaan, dan is het een kleine stap om statief uit de kofferbak te vissen. Om vervolgens de Laowa Magic Shift Convertor met 12 mm. lens te gebruiken en zo op eenvoudige wijze een loepzuivere panorama te vast te leggen van 'Klein Huissens Volendam', of te wel de deelwijk Het Eiland.

Huissen, Loovelden Het Eiland 24 maart 2020
Mooi voorbeeld hoe het licht in nog geen kwartier tijd is veranderd.

Blue hour

Onderweg terug naar huis bedacht ik me dat het een perfecte avond voor een blue hour was.
Panorama van de Koningsboulevard, Sony A7rIII + Laowa Magic Shift Convertor + Laowa 12 mm. lens

Woensdagochtend beelden 25 maart 2020

Het eerste rondje met Kashia. Gewoon wat beelden van wat om mee heen de aandacht trekt. Wederom een zonovergoten dag begint. Het nieuws van deze dag kenmerkt zich rondom corona met een heel klein optimistisch berichtje. Bron NOS.nl: "De maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen om de corona-uitbraak zo goed mogelijk te beheersen, hebben ervoor gezorgd dat de groei van de uitbraak afvlakt. Dat zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM in een briefing voor de Tweede Kamer. "Er is in ieder geval sprake van een positieve trend", zei hij. Wel nemen de zorgen over de beschikbaarheid van IC bedden toe.

Een serie beelden van de woensdagochtend met de Sony RX100VII

Woensdagavond 25 maart 2020

De lucht bevatte wat hoge bewolking. Altijd aanleiding voor me om onrustig te worden. En eropuit te gaan met de camera. Doel: het vorig jaar verbouwde Huis der Provinciën fotograferen.

Killing time. Mijn fotodoel voor deze avond ligt achter me, maar toen ik er op tijd was vond ik het licht en de kleur saai daar, dus eerst besloten om mijn lievelingsonderwerp de John Frostbrug maar weer eens op de foto te zetten
Bootje op afroep! De app werkt nog steeds.
Het Gelders Huis, provinciehuis. De lucht transformeerde snel in een waar kleurenfestijn. Wat ik hier wilde laten zien ging niet, maar door de Laowa 10-18 mm. ultra groothoek op 10 mm. te gebruiken kreeg ik toch een beeld waar ik met plezier naar kijk.
Snel gewisseld naar de Shift Converter en zo een panorama van 3 beelden gemaakt om zo reflectie van het licht en de kleuren mee te nemen die zichtbaar waren in het Huis der Provincie te Arnhem.
Rechts de Sabelpoort en de Eusebius kerk. Links Residence Sabelpoort. Saillant detail, de lege Trans kenmerkt hoe stil het is op straat.
Een blue hour opname van de John Frostbrug nadat de kleuren achter me uitgedoofd waren. Opname met de A7rIII en Laow 10-18 mm. op 10 mm. f/8, 25 seconden ISO400.
Zondag - een dag met verschillende gezichten en afgesloten in mijn lievelings park, Mariëndaal.

Week 3 thuis

30 Maart 2020

een nieuwe week thuis, de impact van Corona is steeds beter voelbaar en zichtbaar. Bron NOS.nl: "Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op een persconferentie na het crisisberaad tussen de meest betrokken ministers. Dat betekent dat de scholen ook na 6 april dicht blijven, net als de horeca. Ook het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Het uitoefenen van contactberoepen, zoals kappers en masseurs, blijft verboden."

Die 28 april komt wel aan bij. Simpelweg omdat ik de afwisseling in mijn werk erg begin te missen na ruim 3 weken thuis. Ook de zorgen nemen toe, immers het effect van de smart lock down is amper zichtbaar en daarboven op komt ook nog dat we zeker weten dat de maand April we nog steeds thuis zijn, afstand houden tot en kortom onze wereld verkleind is. Ik kon vorige week op 1 hand tellen wie ik allemaal buiten mijn gezin ontmoet had. Op zich vind ik thuis zijn niet erg, maar het beklemmende gevoel, de krampachtigheid met afstand houden op straat en vooral tijdens het boodschappen doen is uitdagend. Positieve is, de lente toont haar kleuren meer en meer.

De 'treurwilg' als blikvanger
De avondwandeling door Loovelden
Wildlife in Loovelden

31 Maart 2020

Een ongewone gewone dinsdagochtend
Het mooie lente weer komt eraan..... frisjes maar die zon...... heerlijk.... op dat soort momenten is de zorg om Corona even ver weg.
Naar Pannerden toe op de fiets, 12 km enkele reis
Impressie van onderweg, met de RX100VII

1 April 2020

Bron NOS.nl: "Dit jaar zijn er in aanloop naar 1 april nauwelijks vreemde persberichten van grote bedrijven bij de NOS-redactie binnengekomen. Bedrijven lijken hun handen niet te willen branden aan grappen in de coronacrisis. Toch kan humor wel helpen om deze moeilijke tijden door te komen, zegt Doosje. Veel grappen die op internet rondgaan kan hij waarderen. "Er zijn veel situaties heel herkenbaar. Bijvoorbeeld omdat we nu met zijn allen in thuis leven. Omdat je nogal op elkaars lip zit, kunnen er irritaties ontstaan. Ik zie veel leuke dingen langskomen die daarop inspelen."

Altijd leuk Fokke en Sukke, die ons nog even herinneren aan het begin van de crisis.
Kapel de Heuvel, De kapel staat op een plaats waar hevig is gevochten. Na de evacuatie troffen de Bemmelnaren hier een luguber niemandsland aan, vol mijnenvelden, kapotgeschoten tanks en kadavers van dieren. Duitse pantserdivisies en Engelse infanteristen vochten hier hun verbeten oorlogsstrijd op vreemd grondgebied. Van 26 september tot 4 oktober 1944 was De Heuvel een dodelijke hel, waar de grond rood gekleurd was van het bloed dat hier vloeide.

2 April 2020

Er is er 1 jarig, hoera hoera

Vandaag vier ik mijn 47e verjaardag. Normaliter vier ik het doordeweeks niet, dus niets aan de hand. Wel ging ik een 1/2e dag naar kantoor en daar met enkele collega's die er waren een gebakje genuttigd en klein beetje jarig zijn gevierd. Verder 's middags met mijn kinderen en vrouw thuis genoten van de tompoucenvlaai (naast een frikandel speciaal is de tompouce mijn food guilty pleasure). En aangezien we meer dan genoeg hadden, bij mijn ouders en schoonouders ook een traktatie gebracht. Naast de leuke cadeautjes van de familie ook erg genoten van de vele vele reacties via Facebook, Whatsapp en Instagram. The Facebook company had het er maar druk mee.

De dag begon prachtig en eindigde met taartjes bezorgen.

4 April 2020

Radio Kootwijk

Als je voor dag en dauw hierna toe rijd is de kans dat je herten ziet flink aanwezig. Helemaal bijzonder was het dat de partner van fotobuddy Remco Stunnenberg ons enkele minuten later belde dat ze oog in oog had gestaan met de wolf.
Een impressie van een gezellige ochtend. En het leuke aan fotografie is, je kunt echt wel op gepaste afstand van elkaar fotograferen.

Lichtpuntje

Uiteraard is Kashia, onze Nova Scotia Duck Tolling Retriever (bijna 2 jaar) graag van de partij als ik erop uit ga. En als je dan toch met de lange lens aan het fotograferen bent, waarom dan ook niet gelijk hem op de foto zetten. Ander lichtpuntje deze dag is dat er een lichte dalende trend in het aantal opnames met Corona te bespeuren valt. Ook zijn er minder doden te betreuren en steeg het aantal IC gevallen niet meer zo fors. Ook het mooie weer maakt mezelf minder somber en als dan ook je met deze beelden thuiskomt dan word je vanzelf wel vrolijk

Kashia in de kersenboomgaard, the Making Off door Ronald Verwijs

Traditie

Al jaar en dag bezoek in het voorjaar de Betuwe. Een traditie die ik ook in de Corona-crisis in ere heb gehouden. Op het einde van de zaterdagmiddag even naar mijn meest favoriete stekje in de Betuwe gereden. En jawel ook daar trof ik Ronald Verwijs met wie ik al jaren een vriendschappelijke band onderhoud en deze gezamenlijke passie deel. Op gepaste afstand van elkaar hebben we genoten van deze eerste mooie bloesem.

Tegenlicht
Bloesem op fris lentegroen
Op een achtergrond van takken
Bloesem op blauw met een vleugje crème wit

Week 4 thuis

6 April 2020

Femke 17 jaar. De nodal slider

Vandaag vieren we de verjaardag van Femke. Ook voor haar is het een gekke dag, maar dankzij de berichtjes die ze kreeg en het onverwachtse bezoek van Opa en Oma en de ettelijke telefoontjes, facetimes enzovoorts ging haar verjaardag niet stilletjes voorbij. Zelf was ik na werktijd, want nog steeds bezig met van alles en nog wat, bezig in de tuin. Ze voorspelden regen en de lucht kleurde schitterend. Zal ik wel of niet gaan. Op het laatste moment besloot ik te gaan, nadat ik een idee had waarheen ik zou kunnen gaan. Alleen daar aangekomen was ik net te laat. Toch nog maar even een panorama geschoten met de Nodal Slider op 24 mm. die ik de dag ervoor ingesteld had. a

Nodal Slider

Essentiele onderdelen in panoramafotografie, L-Bracket, Nodal Slider en panorama klem. Naast een geared head en lens en camera ;-)

Ik zal de uitleg hier kort en simpel houden. Maar met een nodal slider of panorama rail die voor verschillende lenzen in verschillende lengtes verkrijgbaar is, is stukje gereedschap om het optische centrum van het objectief, het ‘Anti-Parallax-Punt’ precies boven de rotatieas van je camera en lensopstelling te krijgen. Wat het doet is in feite zorgen dat objecten in de voorgrond niet of amper van elkaar verschuiven, zodat je een perfecte panorama krijgt. En dan over een panorama, waarom zou je dat doen. Enerzijds omdat je meer in beeld wil brengen dan je dan met je beschikbare camera en lens in beeld kunt krijgen. Anderzijds om een wijdser beeld vast te leggen, met nog meer details. Ik ben naast fan van het blauwe uur, een groot fan sinds een fotoclublid mij dit truckje leerde. Moet er wel bij zeggen dat ik dan fan ben van 180 graden panorama's. En dan krijg je op 24 mm. beelden zoals dit.

Klik op de afbeelding om groter te bekijken

7 April 2020

Voorzichtig positivisme

maar blijf thuis!

Met de paasdagen in het vooruitzicht, de ontwikkelingen van de afgelopen dagen die zorgen voor minder besmettingen en opnames en licht stabiliserende IC opnames, lijkt de druk iets van de ketel. Nederland went aan de 1,5 meter afstand. Maar de pijn van gesloten scholen, terrassen en bedrijven die steeds minder omzet en klandizie hebben, blijft de Corana-crisis ons bezig houden. Daarom was er vanavond ook weer een persconferentie.

De weg terug naar een "normale" samenleving na de coronacrisis zal stap voor stap gaan. Het is een zaak van lange adem, zei premier Rutte. "Mijn hoofdboodschap is: hou vol en blijf zo veel mogelijk thuis", zei Rutte. "De cijfers laten voorzichtig zien dat de maatregelen werken. Het risico is dat mensen denken dat we er wel wat losser mee om kunnen gaan. Een grotere fout kunnen we niet maken. Dan doen we alles in no-time teniet."

Zelf denk ik niet verder vooruit dan een dag of 2. Het woord thuisquarantaine gebruik ik amper, maar ik doe er wel aan. Alleen gisteren waren mijn schoonouders in de tuin en nu en dan eens het vriendje of vriendinnetje van de kinderen. De rest zie ik op 'ruime afstand'. Of te wel ik tel steeds op 1 hand wie ik wel of niet zie en dan ook nog eens op die bewuste van 1,5 meter. Ik vermoed dat deze nieuwe gewoonte nog lang bij ons zal zijn.

Wat ben ik in deze tijden blij dat ik nog steeds erop uit kan gaan om te fotograferen. Zoals vanochtend tijdens de ochtendwandeling.

Loovelden, de Blauwe Wig in de mist (foto's met de Sony RX100VII)

Wildlife in de eigen achtertuin

Pimpelmezen in eigen achtertuin, die hun tijdelijke woon- en verblijfplaats aan het inrichten zijn

Blue hour panorama

met de Magic Shift Convertor
Panorama van appartementencomplex in Rijkerswoerd in het blauwe uurtje. 's Avonds er nog even op uit.

Voor de fotoliefhebbers: Laowa is een leverancier van bijzondere objectieven. Maar een verborgen parel in hun assortiment is de magic shift convertor. Deze convertor is eigenlijk een adapter en extender in een. Het maakt van de 12 mm. f/2.8 lens een 17 mm. f/4 lens. Dus ja optisch verlies je een stop licht, maar daar merk je niets van. Adapter omdat je een Canon EF mount lens op een Sony FE body plaats. En zoals ik hem gebruik door de shift van -10 mm naar links en +10 naar rechts, maak je 3 beelden en die leveren de perfecte panorama op.

Iets eerder in het vroege blauwe uurtje....

9 april 2020

De anderhalve meter maatschappij

Het is donderdag 9 April. Een nieuwe schitterende voorjaarsdag ligt voor ons, of als ik dit schrijf inmiddels alweer achter me. Eerst maar even terug naar 8 april. De situatie rondom Corona gaat nu vandaag veel over Nederland dat een harde opstelling heeft jegens de Zuid Europese landen. Immers naast de pandemie is er ook een EURO crisis. Bron NOS.nl: "De videovergadering tussen de ministers werd gisteren opgeschort omdat ze er niet uit kwamen, maar vandaag gaan ze weer verder. Ze praten over drie maatregelen: leningen van het ESM-noodfonds voor getroffen EU-landen als Italië, een garantiefonds voor bedrijfsleningen van de Europese Investeringsbank en het door de EU voorgestelde programma voor werktijdverkorting. Een vangnet ter waarde van zo'n 500 miljard euro. Hoekstra wil duidelijke afspraken, want je kunt het geld maar één keer uitgeven. En als het op is, is het op, zegt hij." Dat wordt hem en Nederland dus niet in dank afgenomen. Zelf bij Toyota Material Handling werken we ook aan scenario's, kijkende naar de CPB voorspellingen en hoe e.e.a. effect zal hebben op ons bedrijf en de toekomst. Ook dat is een kant van de impact die Corona op ons heeft.

Het verloop van de Corona-pandemie, het lijkt erop dat we de goede kant uitgaan

Teug naar waar ik begon. Woensdagavond, want toen was ik weer even fotograferen! Dit keer naar mijn meest favoriete fotolokatie, de John Frostbrug, de oude rijnbrug van Arnhem. Ik heb over dat fotograferen en naar buiten gaan nog steeds dat dubbele gevoel. Enerzijds omdat ik weet dat Corona geen grapje is en elders mensen van mijn leeftijd bijvoorbeeld knokken voor hun gezondheid en anderen vreselijk hard zorgen en dus werken aan het herstel van de Corona patiënten. Gelukkig is er op dat vlak wel een lichtpuntje.

Een langere sluitertijd, een grotere beeldhoek en er ontstaat weer een heel ander beeld van de brug
Zelfde foto, iets andere presentatie. Van collega fotograaf Albert Dros ontving ik zijn Captivating Cityscapes tools voor Luminar 4. Hier heb ik de bluehour enhance toegepast. #omdathetkan
Het klassieke standpunt om de John Frostbrug te fotograferen in het al latere blauwe uurtje in Arnhem. Voordeel van fotograferen tijdens de Corona crisis, geen auto's die over de Rijnkade racen. De avond ervoor waren teveel mensen er op de meen, dus afgesloten!

vrijdag 10 April 2020 'Goede Vrijdag'

Voor dag en dauw naar Oisterwijk

Een pareltje in de Brabantse natuur, de Kampina bij het Voorste Goorven. Even de wereld weer vergeten en genoten van de geluiden in de stille natuur.

Soms moet je iets doen en dat is spontaan durven JA te zeggen. Dat deed ik toen ik de vraag via Whatsapp kreeg: "Ik ga morgenvroeg naar Kampina! Ga je mee? 6:15 uur in Oisterwijk. Mijn reactie: "Yo. Strakplan. Weer die 0615 uur!" Kortom geroutineerd als ik ben, accu's opgeladen, tas in gepakt en bekeken, dit keer de 100 mm. macro lens en 35 mm. allround prime lens thuis gelaten en alles klaarzetten, zodat ik 's ochtends (of is het dan nog nacht) amper hoef na te denken als ik op sta.

Cruise control aan

Toyota RAV4 bi-tone hybride, 'fantastische reisauto' met perfecte veiligheidsfuncties zodat als het vroeg is en je even niet zou opletten de auto je binnen de lijnen en op gepaste afstand van je voorligger houdt.

Na een verschrikkelijke nacht, super slecht geslapen, besluit ik om half 5 maar op te staan. De hond draait zich zelfs nog een keer om als ik beneden kom.. Ik maak een fles thee, koffie en pak mijn reeds gesmeerde boterhammen. Breng mijn spullen naar de auto. Ik verwonder me onderweg hoe druk het op de weg is op dit vroege uur. Gelukkig mag je als je zo vroeg op straat bent, nog de normale vertrouwde snelheid van 120 en 130 km/u rijden. Dus veel eerder dan gepland bereik ik mijn bestemming. Toen ik op bestemming was mijn telefoon gepakt en Remco gebeld. Wat bleek hij had me al tig x proberen te bereiken. Maar ja mijn telefoon stond op stil tot 0700 uur! Hij was later want er was een heftig ongeval op de A16 gebeurt en even dacht hij dat ik daar 'gecrasht' was. Gelukkig niet. Ik stond keurig te wachten. Dus nadat hij er rond zessen was naar de parkeerplaats bij het Voorste Grootven gereden. Onderstaand een impressie van mijn beelden, want ondanks dat de zonsopkomst niet zo mooi was, genoten van het frisse lente groen van de berken bomen en de hazy sfeer iets verder op, waarbij ik eindelijk dankbaar gebruik maakte van de crop functie van de A7rIII, zodat mijn 100-400 mm. en 150-600 mm. objectief werd.

De zon zorgde voor een mooie sfeer. Foto Sony A7rIII + 100-400 mm. GM objectief op +200 mm.
Heerlijke sfeer met het frisse lente groen
Mijn tweede foto van de ochted. Een gans die rustig heen en weer pendelde door het ven. Bewust door een boompje in de 'voorgrond' gefotografeerd en gewacht tot de gans verder zwom. Dankzij de APS-C crop functie op de A7rIII kon ik een crop maken die gelijk van mijn 400 mm. hier 600 mm. van maakt. Heb zelf licht bijgesneden en houd dan uiteindelijk nog 4512x3010 pixels over. Voor de fotoliefhebbers: 'Om een sluitertijd van 1/250e te halen op f/5.6 had ik ISO800 nodig. Deze sluitertijd wilde ik hebben om zeker te zijn dat de gans geen bewegingsonscherpte zou hebben.
Het frisse lentegroen, eindelijk een serie foto's gemaakt die ik wilde maken in het voorjaar. Wat anders dan tulpen. Nb. klik op de foto's voor een vergroting en ontdek de meerkoet.

'Stille Zaterdag 11 April 2020'

Het paasweekend is begonnen. Houdt Nederland zich aan de oproep om zoveel als mogelijk thuis te blijven en gaan we de positieve trend van minder besmetting, minder doden en afname op de IC terugzien in de cijfers. Maar vooral respecteren we de boodschap van thuis blijven? Zelf ben ik er weer voor dag en dauw op uit getrokken. Missie voor deze ochtend: Radio Kootwijk. Het recept van vroeg opstaan werkt; brood klaar, koffie, thermosfles thee en alles klaar hebben liggen, zodat je snel kunt gaan.

In mijn achterhoofd hield ik al rekening ermee dat het vandaag weleens anders zou kunnen lopen dan gepland. En jawel hoor. Ik draai de toegangsweg naar Radio Kootwijk in en besluit direct te draaien. Waarom? Verder op is de wegafgezet. Al het mogelijk word dus gedaan om te voorkomen dat mensen te dicht op elkaar komen, ook in de natuur en ook voor deze natuur- en fotografieliefhebber. Zo alert als ik ben om kwart voor 6 bel ik direct Sander Grefte. Hij is er ook bijna as ik hem bel. Midden op de weg overleggen we wat nu te doen. Mijn gevoel zegt; Deventer, de Worp, skyline en blue hour. Radio Kootwijk - Deventer is een kwartier rijden over de A1. We draaien om en zijn voor we het weten weer onderweg. Nadeel is wel, je ziet met de minuut het licht mooier en mooier worden. En mooi betekend voor mij met 'iets-in-de-lucht-gebeurt-er'. Voordeel van vaker hier zijn geweest is dat je er blindelings naar toe rijdt - en het schijnt dat ik naarmate we dichterbij kwamen ik steeds 'harder' reed.

Precies op tijd plaats ik de Laowa Shift Converter op mijn camera en maak 3 horizontale beelden op 17 mm. die ik in Lightroom aan elkaar plak. Wat een heerlijke plek op een koude ochtend zo op Stille Zaterdag. Detail, Deventer viert door de Wilhelminabrug in Rood-Wit-Blauw te verlichten de bevrijding van 75 jaar geleden. Buiten was het verder stil, doodstil.
Deventer, altijd mooi en al helemaal in goed gezelschap. Anderhalvemeterfotografie YES we can!
Heerlijke mix van kleuren boven Deventer, de zon is achter de huizen al op.
Golden hour doet haar naam eer aan, de Worp en het IJsselhotel baden in het ochtendlicht. Mijn tip; kijk ook altijd achterom

13 april 2020

Tweede Paasdag

Traditiegetrouw is Pasen het moment dat vele Nederlanders eropuit trekken. Maar met de stranden en nationale parken op slot, bleef er niet veel vertier over. Wel waren de tuincentra en meubelboulevards open, die verwelkomen dit weekend normaliter vele mensen. Dit jaar was het toch echt anders. We bleven thuis en helaas voor deze ondernemers moesten ze met 40 tot 60% omzet genoegen nemen. Corona raakt ons dus op vele manieren. Gelukkig respecteerden we de oproep van de overheid. Zelf bleef ik thuis, sliep ik uit na twee ochtend vroege dienst gedraaid te hebben qua fotografie. Heerlijk rund um den Haus en mijn middag wandeling leverde met de hond een fijne impressie aan beelden op waarin, het typische frisse lente groen, met Hollandse stapelwolken en de laatste bloesem voor typische lenteplaten zorgt. Nb. klikken op de afbeelding zorgt voor een vergroting, alle beelden zijn genomen met de Sony RX100VII.

Het is lente! Tweede paasdag 2020

14 April 2020, dinsdag

De impact van Corona; economische crisis

Aansluitend op het Paasweekend, heb ik mijn verplichte ADV dag gepland. Omdat we minder werk hebben, heeft Toyota ons verplicht gesteld wekelijks 1 ADV dag op te nemen. Dat is dus vandaag. Steeds meer gaat het in het nieuws nu ook over de impact op onze economie. Ondanks de immense steun van de overheid, is ons vertrouwen in de economie sterk afgenomen, door zorgen over werkeloosheid en of bedrijven op deze manier het wel kunnen blijven volhouden. Ik lees op NOS.nl: "De wereldeconomie loopt door de coronacrisis zware averij op. Mondiaal krimpt de economie dit jaar met gemiddeld 3 procent, veel slechtere cijfers dan tijdens de financiële crisis in 2008/2009. De grote economieën krimpen met 6,1 procent. De open en daardoor kwetsbare Nederlandse economie krijgt het zwaar te verduren en krimpt met 7,5 procent. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de World Economic Outlook.

De economische ramingen zijn extreem onzeker, zegt het IMF. In het basisscenario verdwijnt de pandemie in de tweede helft van dit jaar en groeit de wereldeconomie in 2021 weer met gemiddeld 5,8 procent, geholpen door alle overheidssteun. Maar dat is niet zeker. Als de pandemie langer duurt, valt de schade veel hoger uit en krimpt de wereldeconomie in 2021 met nog eens 8 procent." Positieve is en blijft, het aantal besmettingen dat gemeld wordt, ziekenhuis opnames, doden en bezetting op de IC's daalt voorzichtig.

Vanavond tijdens het wandelen met de hond schoot ik deze beelden met heerlijke tones. Soms hoef je er geen moeite voor te doen als het licht zo fijn is in het begin van de avond.

The golden hour!
Na de avondwandeling met de hond besloten om met de camera nog even op de Rijndijk gaan kijken
Blue hour - bijna alle woonkamers brandt licht. Door Corona zijn meer mensen meer thuis, dus ook in de wat ongunstigere bluehour tijden kun je nu dit prima vastleggen, daarom heet deze foto: Blue Hour Stay Home

Woensdag 15 April 2020; missie avondfotografie Kampen

Een super mooi stadsgezicht, na Arnhem en Deventer, blijft Kampen. 2016 was ik er voor het laatst. Dus na 3 jaar samen met Sander voor een blue hour naar Kampen.

Guilty pleasure, bloesem!
Zelfde plaats, verschillende invalshoek
Soms zit het mee, soms zit het tegen......
Kampen tijdens zonsondergang, wat een kleuren al en door toch te polariseren, effect is wel zichtbaar net even wat andere kleuren rechts in de lucht met meer hoge bewolking zichtbaar
Golden delicious
Tussen twee momenten in. Normaliter doe ik niets met foto's na het gouden uur en voor het blauwe uur. Maar hier maak ik graag een uitzondering voor. Kampen wat ben je mooi.
Vlak, niet de meeste spannende compositie, maar de kleuren rechts en het markante beeld van Kampen met de nieuwe toren en witte tallship maakt het de moeite waard voor me.
Blauwe uur, de verlichting is net aan. Klassiek beeld voor me met links de stadsbrug, de nieuwe toren en de tallships.
Nog even een soortgelijk beeld maken met de Laowa 10-18 mm. herkenbaar aan de sterren. Het blauwe uur is inmiddels richting het zuidwesten voorbij
Richting het westen dooft de avond langzaam. Wat een prachtig kleurrijk spektakel. Met een goed gevoel keer ik huiswaarts

Donderdag 16 April 2020

Guilty pleasure

2 grote velden vol van deze kleurrijke tulpen in donker rood en zacht geel.

Okay een guilty pleasure is voor mij iets waar je eigenlijk een soort haat-liefde verhouding mee hebt. Enerzijds mogen ze je er wakker voor maken, anderzijds is het ook iets 'slechts'. Ik heb er denk ik 3 in fotografie. Eentje is zonneharpen, herfst, winter, zomer. Maakt niet uit, zonneharpen door bomen altijd doen. De tweede is bloesem vastleggen, vaak een trosje en dit i.c.m. fijne scherpte diepte. De laatste guilty pleasure is klassieke landschappen van bollenvelden. Tegen grootmeester WoW-scapes en bollefotografie specialist Albert Dros zei ik nog: "Dit jaar geen bollenvelden voor me!" Nog geen avond later toen vriend Patrick vroeg of ik zin had om mee te gaan was mijn antwoord: "Vanzelfsprekend!" Niets veranderlijker dan de mens. En dus zoals ik ben - altijd wel enige twijfel - wilde ik voordat ik bij zonsopkomst, dus voor dag en dauw op zaterdagochtend dit bollenveld wel zien.

De eerste tulp aan het begin van het veld

Terug naar de bollenmeester Albert Dros, maar ook een zeer begnadigd tulpenvirtuoos Ellen van Doel. Beide hebben tulpen hoger op de steel en kunnen daar dus creatievere standpunten mee opnemen. Deze tulpjes zijn laag en dus niet op de nieuwe moderne manier vind ik vast te leggen. Toch geef je je eigen draai eraan. En ondanks dat ik even de hoop had op een kleurrijke zonsopkomst zoals in Kampen, bleef deze vanavond uit. Toch kwam ik thuis met 1 memorabele plaat, in klassieke vorm. Nb. de klassieke vorm is ereen waarin je de lijnen van het landschap ziet. De moderne variant is er met alles in focus en lagere standpunten met door de tulpen heen.

Het klassieke beeld, lijnen en verdwijnpunten. Dit is het eerste veld, achterin ligt het tweede. Hier kijken we richting het noordwesten met Pannerden aan de horizon.

zaterdagochtend 18 April 2020

Gelders bollenveld bij Aerdt

tijdens het ochtendgloren

5 minuten over 6. Het eerste beeld is vastgelegd. Een half uur voor zonsopkomst. Op de achtergrond Aerdt.
8 minuten na bovenstaande foto. De kleuren veranderen snel. Het tegenlicht is krachtiger dus sinds lange tijd en mede denk ik door te luisteren naar Bas Meelker tijdens het CameraNU livestream van de avond ervoor weer eens een hardverloop grijsfilter toegepast op dit klassieke beeld met lijnen en een kerktorentje aan de horizon. Deze foto is mijn persoonlijke favoriet.
De lucht dreef mooi in mijn beeld naar binnen en kleurde fraai mee.
Aan de horizon is de zon al op, maar blijft nog net verborgen voor ons.
Goedemorgen!
Nog een laatste beeld. De ochtend heeft zijn mooiste kleuren al lang prijsgegeven
Op de terugweg naar de auto, nog even dit beeld. Fraai warm ochtendlicht boven het bollenveld.

23 April 2020

Vol houden, verlenging en livestream

Deze week keek iedereen uit naar de update van het kabinet over de aanpak van de Corona-pandemie. Dinsdagavond zat Nederland weer aan de buis gekluisterd. Zelf was ik niet thuis - daarover later meer! Maar het nieuws was niet veel anders dan wat we allemaal al wel hadden verwacht. Het was zeker niet waarop we gehoopt hadden. De maatregelen blijven in tact en van kracht tot 20 mei. De week voor 20 mei is er een nieuw beslismoment. Of te wel blijft thuis en thuiswerken blijft van kracht. Voor bedrijven blijven het moeilijke tijden. Waar verlichting komt is voor gezinnen met de kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Na de aanstaande mei vakantie mogen die voor de helft van de tijd weer naar school. Ook individueel sporten mag weer en voor kinderen tot 12 jaar mag weer in team verband getraind worden. Ook voor jongeren tot 18 jaar mag buiten gesport worden, maar wel met in achtneming van de anderhalvemeter afstand. Voor leerkrachten die klachten hebben is er testcapaciteit, maar geldt wel ben je verkouden, heb je koorts; blijf thuis. Enfin iets van verlichting. Maar de pijn voor ouderen blijft groot, want verpleeg- en ouderentehuizen blijven gesloten voor extern bezoek. Pittig. Zelf begrijp ik heel goed deze besluiten, stiekem hoop je op verruiming van de maatregelen, maar beter van niet

24 april 2020

Livestream voor CameraNU.nl

met Remco Stunnenberg

Deze week staat in het teken van de Livestream voor CameraNU. Na het niet doorgaan van de Professional Imaging eind maart, vlak na het begin van de Corona-maatregelen, zij we gevraagd om vrijdag 24 april ons verhaal, de kracht van fotografie, te doen. Live vanuit de woonkamer bij CameraNU in Urk.

Voor aanvang op de bank, we hadden er toen al zin in!
Aankondinging op de website van CameraNu
voor herhaling vatbaar?

terugkijken naar onze liveshow, klik op de bovenstaande video!

Wat een heerlijke avond was dit dan? Voor ik het wist was het voorbij en was de avond voorbij. Wat is er nu leuker dan met je passie bezig zijn en er met je 'soulmate' over spreken. Wat ik wel even wil rechtzetten, is dat we best wel overdonderd waren door de continue stroom van internet reacties tijdens de livestream. Vooraf waren Remco en ik nerveus over 'zouden er wel mensen live kijken en meedoen'. Dit overtrof onze verwachtingen gigantisch en dusdanig dat je tijdens zo'n livestream even niet je leesbril pakt en ook niet dat er een voortdurende stroom reacties zou zijn. Dus voor je het wist kon je het antwoord of de vraag niet meelezen. Wat ontzettend gaaf was dit. Nog leuker waren alle fijne reacties na afloop op Facebook, Instagram en via Whatsapp. Hopelijk kunnen we snel een vervolg maken.

Kashia gewillig fotomodel

Wat doe je dan the day after van je eerste livestream. Nagenieten, want wat een leuke reacties, ook van mensen die het gingen terug kijken. Maar je pakt de draad op met de dingen die je vooral ook graag doet en dat is met de kleine camera op pad en uiteraard wandelen met onze Toller Kashia. En dat levert dan weer mooie nieuwe beelden van hem op. Dit keer heb ik gespeeld met een invulflitsje.

Kashia een altijd handig fotografie object in dit Corona-fotodagboek.

Lentegroen

In een week tijd is alles groen en de akker is ingezaaid, landgoed Mariëndael.
Lente is aangebroken in Mariëndael
Lentegroen....
Genieten in het park

Weekend vol hoogtepunten

Als je denkt dat de livestream een hoogtepunt was, figuurlijk, dan is het volgende wat ik dit weekend beleefde een letterlijk hoogtepunt. Naar aanleiding van de livestream kreeg ik een appje van Wim Verhoeven, die me aan twee dingen herinnerde anderhalvemeter en een toren! Dus maar 1 reactie mogelijk; 'Vanavond?'. Waarop Wim direct reageerde 'Goed'. En zo stonden we zaterdagavond op ongekende hoogte op de Belvédère in park Sonsbeek.

de Belvédère

De Belvédère in park Sonsbeek is een uitzichttoren in Park Sonsbeek in Arnhem. De belvédère werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van baron H.J.C.J. van Heeckeren van Enghuizen. Deze uitkijktoren was 24 meter hoog en bood uitzicht over de stad en de wijde omgeving. De toren staat boven op de 70 meter hoge Ruyterenberg, nabij De Ronde Weide in het park. De top van de 30 meter hoge toren is net zo hoog als de Arnhemse Sint-Eusebiuskerk, ongeveer 100 meter boven NAP. De belvédère heeft een wenteltrap van 140 treden en die hebben we dus snel bedwongen om vervolgens van onder andere dit schitterende uitzicht te genieten, ondanks mijn enorme hoogtevrees.

Fantastisch uitzicht, maar met mijn hoogtevrees best een uitdaging.
Panorama van Arnhem, met links de Pleyroute en rechts de John Frost en Eusebius kerk
Panorama over Arnhem Noord richting Oosterbeek
Panorama van Arnhem tijdens het blauwe uurtje.. Want uiteraard moest deze gemaakt worden, maar wel lastig met de harde wind op 35 meter hoogte.
Een avond genieten op hoogte van geboortestad Arnhem. Wim bedankt!

27 April 2020

Koningsdag, MAAR dan ANDERS

Vandaag vieren we de verjaardag van koning Willem Alexander. Anders dan anders, maar toch was er gewerkt aan verbinding door online en vooral vanuit huis het te vieren. Wij doen daar niet zo gek veel aan, hoewel een gezellig pintje met wat muziek op Koningsnacht me best had kunnen plezieren. Zelf had ik de wekker gezet om 5 uur, omdat het wederom flink zou afkoelen. Maar toen ik om 5 uur op de mistrader keek en teveel 'zicht' zag en ik amper iets in de hemel zag, weer heerlijk mijn bed in gedoken. Om vervolgens lekker uit te slapen en 5 voor 9 in de 'rij' aan te sluiten voor de tompoucen die we besteld hadden. Voor het eerst deze Corona-crisis heb ik me moeten inhouden vanwege zo'n dame van 70+ die dan vervolgens doodleuk voorkruipt om haar tompoucen te scoren. Zo a-sociaal als je de rij negeert, de winkel instapt en zelfs voor mij al weet af te rekenen. BELACHELIJK gedrag. Is dit dan de risicogroep waar wij allemaal voor afstand moeten houden en het land voor in crisis is. Ik heb me ingehouden en tot 10 staan tellen in de winkel. Gelukkig maakte de aansluitende ochtendwandeling veel goed in park Immerloo, waar vooral het licht door de frisse lentegroene blaadjes mijn aandacht pakte.

Lente, met nog een restje appelbloesem en het welig tierende fluitekruid

43 doden, 65 ziekenhuisopnames en 29 personen minder op de IC

Zouden we dan met een paar dagen 0 zien staan met opnames en doden door dat verdomde Corona?

Je merkt aan alles dat het nu echt volhouden is. In de straat hebben de kinderen vrij spel en spelen naar hartelust met elkaar. De achterbuurman verbouwt zijn schuur en het is daaromheen dito gezellig. Je zou haast vergeten dat de Corona-crisis er is, als je in de tuin zit. De cijfers spreken voor zich

Blikvanger

Fotografie, spel van licht, kleur en onderwerp
Een slingerend paadje, wat licht en lentegroen, een foto die ik nog nooit zo had gemaakt, wat Corona allemaal wel niet met je doet

30 April 2020

Blijf zoveel mogelijk thuis

Het devies is nog steeds blijf zoveel mogelijk thuis. We lijken inmiddels qua besmetting ver over de piek heen. Het aantal opnames op IC's en in de ziekenhuizen en doden als gevolg van Corona nemen snel af. Toch zijn we er nog niet en werken we nog steeds vanuit huis. Zelf gaat me dat momenteel moeilijk af, mede door de vakanties bij ons thuis van Heleen en de kinderen. En dus ben ik bijna dagelijks met nog een handjevol collega's in Ede. En zo schoot ik overdag deze beelden van een lege vloer in ons kantoorpand te Ede.

Werkvloer Toyota Material Handling Nederland

Ondanks de corona crisis gaat het leven wel door. Voor 30 april doet Nederland zijn belastingaangifte. Ik lees op nos.nl het nieuws en de kop luidt: "Recordaantal belastingaangifte op 30 april. en recordaantal mensen heeft op 30 april belastingaangifte gedaan. Het gaat om 347.000 mensen die ervoor kozen net voor de deadline hun gegevens te versturen. Tussen 1 maart en 1 mei kwamen er 9,3 miljoen aangiftes binnen bij de fiscus. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen het er 9,5 miljoen waren. De verklaring is dat meer mensen uitstel hebben gekregen: bijna 3 miljoen, tegen 2,7 miljoen in 2019."

Graadmeter

Een belangrijke graadmeter in de aanloop naar ontspanning van de corona maatregelen heeft te maken met het aantal patiënten dat op de intensive care ligt. Bron nos.nl: Op de intensive care blijft het aantal coronapatiënten dalen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het er nu 783, 21 minder dan gisteren. Die afname is minder groot dan het gemiddelde van de afgelopen twee weken, dat op 30 per dag lag. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg is desondanks nog steeds tevreden en noemt de afname 'in lijn met de verwachting'. Het verschil in drukte op de intensive care tussen regio's neemt ook af, aldus Ernst Kuipers van die organisatie. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei eerder dat de landelijke maatregelen pas versoepeld kunnen worden als er minder dan 700 coronapatiënten op de IC liggen. In dat geval is het personeel op de IC's niet langer overbelast en kunnen ook operaties van niet-covid-patiënten weer echt op gang komen.

Bron Nos.nl website

vrijdag 1 mei 2020 'Dag van de Arbeid'

Op Urk

Na de succesvolle live stream voor CameraNU met buddy Remco, hebben we de vraag gehad om na te denken over een eventueel vervolg op deze eerste live stream! Dus 's middags een afspraak op Urk om te brainstormen over en vooral te horen naar wat CameraNU in petto had. De meeting liep anderhalfuur uit en als je dan toch op Urk bent, dan direct maar even samen napraten over de leuke afspraak. Eerst nog alleen met compact camera.

Snapshot op Urk
Remco maakte dit plaatje met de RX100vii
Met dit licht en deze luchten is overdag fotograferen een feestje
Een tikje meer groothoek om zo meer het effect van de voorgrond te benutten
Altijd als ik dit soort beelden zie en daar sta met deze wind krijg ik weer de kriebels om zelf ook eens te windsurfen. #jeugdherinneringen
Panorama van Urk van 2 liggende beelden op 24 mm.
Achterom kijken
Veranderend licht en heerlijke wolken
Ook dit is Urk
Bijgewerkt tot 1 mei, inmiddels ca. 350 beelden in dit dagboek

Credits:

nldazuu fotografeert