Hvordan få presseomtale Av Guri Smenes Five

Du har brukt timer, måneder, ja kanskje år på boken din, og endelig skal du få den ut til publikum. Men hvor skal du begynne? For mange er media et naturlig førstevalg. Og det er ikke så rart, for uansett hvordan du vrir og vender på det, så er fortjente kanaler alltid bedre enn betalte kanaler. Og media er helt klart en fortjent kanal.

Folk stoler på anbefalinger, spesielt når det gjelder bøker, og de stoler spesielt mye på anbefalinger fra media. Omtale i det rette mediet kan derfor være gull verdt for deg og din bok!

Jeg har, etter nærmere 12 år som journalist og medierådgiver, tilegnet meg kunnskap om hva som skal til for å komme på trykk. Det er som kjent mange veier til Rom, men jeg har listet opp mine ti beste tips til hvordan du kan få pressedekning på din bok.

Om du liker tipsene så er kanskje gratiskurset mitt ”Bli synlig i media” også noe for deg? Her går jeg enda mer i dybden av hvordan media fungerer, hva journalistene ser etter og hvordan du får media til å skrive om deg. I tillegg får du verktøy og maler som hjelper deg å få den oppmerksomheten du fortjener.

Meld deg på ved å følge denne lenken: https://kommuniserbedre.simplero.com/page/70857-suksessimedia

Ti tips til pressedekning

1. Kjenn din målgruppe

Hvem er din målgruppe, og hvor er de? Leser de KK? Dagbladet? Aftenposten? Klassekampen? Hva er de opptatt av? Bli kjent med hvem leseren din er, og hvor han eller hun er. Dette bør legge føringer på hvilke medier du satser på. Og: ikke glem de mindre avisene, som lokal- og gratisaviser. De leses av mange flere enn du tror, og kanskje er det akkurat der din målgruppe er.

2. Finn din journalist – og selg eksklusivt

Vurder sterkt om du bør selge boken eksklusivt til én avis og til én journalist. Journalister er alltid på jakt etter historier som er eksklusive, og de er ikke fan av tips og saker som sendes rundt til alle. Å velge ut en avis, som vil få selve scoopet før de andre, kan derfor være lurt. Så kan du heller følge opp med en generell pressemelding til de andre.

3. Vinkle, vinkle, vinkle

Tenk på mediet du vil nå – hva er de opptatt av? Er det en lokalavis, så ønsker de en lokal vinkling. Tilpass deg, finn den vinklingen som kan gjøre din avis interessert og selg inn boken din deretter. Leser målgruppen din lokalavisen Drammens Tidende, så vinkle saken din med det i bakhodet. Eksempelvis: ”Drammenser lanserer fantasybok på Union”. En lokal sak som vil være midt i blinken for avisen.

4. Selg deg selv

Ofte er det faktisk slik at du som forfatter selger bedre enn boka. Portrettintervjuer med en personlig kobling mellom bokas tema og personen, eller en motsetning, er ofte av stor interesse for media. Med motsetning mener jeg for eksempel ”ung dame gir ut bok der hovedpersonen er en gammel mann”. Det kan trigge nysgjerrigheten hos pressen, og skape mange spennende sitater og titler.

5. Finn en knagg

Pressen kan til tider være vanskelige å få på gli, men det hele blir lettere med en såkalt knagg å henge saken/boken på. Lokal tilhørighet, en dramatisk personlig historie, kjendisstatus eller ting som allerede er på dagsorden fungerer ofte bra. Ved lanseringen av boken ”Gleden ved skjeden” kritiserte for eksempel forfatterne damebladene og diverse diskusjonsforum for å drive med økende perfeksjonistpress og feilinformasjon. Det førte til stort oppslag om forfatterne og boken i Aftenposten.

6. Vit hva som er budskapet ditt

Før du tar kontakt med media er det viktig at du vet hva du vil si. Altså hva budskapet ditt er. Hvorfor skal journalisten bruke tid på deg? Hva gjør boken din spesiell? Og: bruker du over to minutter på å fortelle hva boken og saken handler om, har du mest sannsynlig mistet journalisten. Jobb med budskapet ditt. Notér det ned så du har det klart for deg. Husk: keep it short and simple.

7. Ring – send så en e-post

Når du vet hvilken avis du vil nå, hvilken journalist du vil snakke med, hva vinklingen din er og eventuelt knaggen, og du har budskapet ditt klart for deg, så ringer du journalisten. Fortell kort om saken. Følg deretter opp med en e-post hvor du i prinsippet sier det samme som du sa på telefonen. Det er ofte greit å ha skrevet denne e-posten på forhånd, så den kommer raskt til journalisten (altså før hun eller han har glemt samtalen). Å skrive e-posten på forhånd er også en glimrende måte for deg å jobbe med budskapet og vinklingen på.

8. Dette MÅ du sende

Når du sender e-posten så er det visse elementer du må ha med. De er: en kort introduksjon om boken/saken, informasjon om deg, kontaktinformasjon, bakgrunnsstoff, lenke til hjemmesiden din og eventuelt annet som kan være av interesse. Husk å legge ved bilde av deg selv (eventuelt boken). Husk også å skrive så kort og konkret som mulig – journalister er presset på tid og har ikke mulighet til å lese lange e-poster.

9. Timing is everything

Det er faktisk visse tider det er bedre å ta kontakt på enn andre. Styr unna mellom klokka 9 og 10 da journalistene har morgenmøte. Det er heller ikke lurt å ringe dem mellom 15 og 17, da de jobber på spreng med å lande saker. Fredag kan også være litt vanskelig da dagen går med til å planlegge og lage saker for resten av helgen. Det beste tidspunktet er derfor mellom 10 og 14, mandag til torsdag.

10. Send leseeksemplarer

Etter at du har snakke med journalisten, send et leseeksemplarer med et vedlagt, håndskrevet kort. Da følger du opp samtalen dere hadde, og journalisten føler seg mer forpliktet til å følge opp saken. Jeg vil også anbefale at du setter opp en liste over viktige talspersoner du tror vil være i målgruppen din, og sender et gratis eksemplar til dem også. Her er det viktig å huske på bloggerne. Selv om de ikke er media, så har de begynt å ta over mer og mer av medias funksjon. En anbefaling fra en blogger kan fort bety mye.

Dette var mine ti supertips! Jeg håper du likte dem.

Ønsker du å lære enda mer om hvordan du kan få pressedekning, så heng deg gjerne på mitt gratis e-postkurs ”Bli synlig i media” her: https://kommuniserbedre.simplero.com/page/70857-suksessimedia

Lykke til videre

Guri Smenes Five

Journalist, medierådgiver og daglig leder av kommuniserbedre.no

Credits:

Created with images by stevepb - "newspaper news media print media"

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.