Loading

Bomen Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2019-1

Welkom

BOMEN was het thema van onze vorige natuurfotowedstrijd. Het leverde weer een grote variatie aan beelden op. De een zoomde in op stammen of knoppen, de ander zette de boom midden in het landschap. Eén ding is zeker: de laatste boom-foto is nog niet gemaakt, je blijft kijken en nieuwe beelden ontdekken. We laten hier zo’n twintig mooie inzendingen zien, te beginnen met de drie winnaars.

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Angela Canbaz - Magisch moment in het Kralingse Bos

Winnaar: Angela Canbaz

Angela Canbaz (1972) uit Rotterdam maakte deze foto met haar iPhone. Zij zag dit prachtige moment en de bijzondere kleuren op het Naaldbomenpad in het Kralingse Bos. “Ik ben gek op de natuur en maak daarom als amateurfotograaf het liefst foto’s van de natuur. Ook zonsondergangen en pittoreske plaatsen in Nederland zet ik graag op de foto.”

Ochtendlicht

“In februari heb ik deze foto gemaakt. Twee weken ervoor had ik dat ook al op dezelfde plek gedaan. Toen ik daar stond had ik niet het idee dat ik midden in mijn eigen stad Rotterdam was. Het leek wel ergens op vakantie. Maar de foto kon beter. Dus ging ik er opnieuw heen, en nu in de ochtend. Het licht was zo veel mooier, het zorgde voor een bijna magische sfeer. Sprookjesachtig.”

Gieny Westra - Zon door wilg

Winnaar: Gieny Westra

“Wat leuk dat ik één van de winnaars ben!” was de eerste reactie van Gieny Westra (1962) uit Katwijk. “Deze foto heb ik gemaakt in Midden-Delfland.”

Mistige sfeer

“Ik ga bijna dagelijks op pad om weerfoto’s te maken. Het mooiste moment van de dag vind ik de ochtend. En als ik dat combineer met het weer, dan maak ik het liefst foto’s in de mist bij zonsopkomst! Dat geeft een heel speciale sfeer.” We zijn het helemaal met haar eens.

Walja de Ruijter - Leven in de boom

Winnaar: Walja de Ruijter

Een boomstam vormt het perfecte decor waarin Walja de Ruiter (1959) uit Delft deze kerkuil wist te vangen.

Witte veren

Door zijn witte veren is de kerkuil een opvallende verschijning. Het contrast met de donkere stam laat de vogel nóg mooier en beter tot zijn recht komen. Goed gezien van de fotograaf! Walja kreeg de vogel niet toevallig voor de lens, want zegt ze: “Ik wandel heel veel in de natuur en ik ga de laatste jaren zelden zonder camera op stap.”

Alle tijd

Het prettige van uilen is, dat ze meestal rustig blijven zitten, zoals hier tussen de gespleten boomstam. Als fotograaf heb je de tijd om foto’s te maken. Maar, alle credits voor Walja: je moet het natuurlijk wel zíen.

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Charlotte Moolenaar
‘Elastieken bomen’ noemt Charlotte haar foto. De rimpels in het spiegelende water zorgen inderdaad voor een bijzonder effect.
Yvon K
Het ontroerend kleine begin van wat misschien over honderden jaren een enorme boom is: een beukennootje op de bodem barst open, een klein zaadje ontkiemt en de eerste twee blaadje ontvouwen zich.
Gretha Andeweg
In de jaren daarna gebeurt het ieder jaar weer: knoppen ontvouwen zich in het voorjaar. Zoals hier – opnieuw – bij een beuk.
Gert van Dam
Ook het verse voorjaarsblad van de esdoorn is prachtig om te fotograferen. Scherp op het blad, een vage achtergrond. Met oefening en geduld krijg je bij rustig weer, het moet niet te veel waaien, mooie scherptediepte effecten.

Gelukkig zet het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil je je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Paulien Stougie
Méér vers voorjaarsblad. ‘Nieuw leven in Mildenburg’ is de naam die Paulien aan deze foto gaf. Het fotogenieke Landgoed Mildenburg van het Zuid-Hollands Landschap komen we vaak tegen bij de inzenders.
Ad Spruijt
En dan is het zomer, de bomen – zoals deze treurwilg in Delft – staan vol in blad.
Reinier van der Meij
Qua kleur, sfeer en compositie een mooie plaat! Kronkelend water en bomen geven de foto diepte, het invallende licht zorgt voor een sprookjesachtige sfeer.
Ineke Cornelissen
Ook een enkele boom kan voor een prachtige en beeldvullende compositie zorgen, zoals hier in het duingebied Solleveld.
Danyell Onbehauen-Frigge
Even terug naar de winter. Dan is de wereld wit en denk je bij een boom niet meteen aan groene bladeren. Deze foto levert een heldere compositie op van een winterse boom, ten voeten uit
Paul Weverling
Op een dag met slecht weer houdt deze fotograaf er de moed in door zijn originele opname een leuke naam te geven, helemaal passend bij ons thema ‘bomen’. De naam van de foto? ‘Takkeweer’.
Yolán Trabsky
Yolán zoomt met dit beeld in op een detail. Beeldvullend, geen ruimte voor andere elementen. Zo kijk je weer heel anders naar het thema ‘bomen’.
Yolán Trabsky
Hier focust dezelfde fotograaf op een stuk nat hout. De boom laat een mooi spel zien van lijnen en allerlei tinten bruin en groen. Het hout heeft last van nattigheid, kijk: daar die witte schimmel.
Rob van der Waal
Strak land in vele tinten grijs met erboven een kabbelende wolkenlucht. Geen mens te zien en het is alsof de fotograaf zélf de bomen op een rij gezet heeft vóór hij de foto nam. Zo mooi kan het buiten zijn.
Grappig!
Van links naar rechts: ‘De kracht van een groeiende boom’, Jan Noomen – ‘Als bomen konden spreken’, Cora van der Plaats – ‘Om op te vreten’, S.M.J. Helsdingen.
Morks
Dit is de laatste foto bij het thema BOMEN. Met ‘bomen vanuit de kijkhut’ lopen we al vooruit op de nieuwe fotowedstrijd met het thema VOGELS.

Nieuwe fotowedstrijd van start!

Je kunt meteen al meedoen! Wat stuur jij in voor het thema VOGELS? Uiltjes in de schemer, jagende roofvogels, enorme zwermen spreeuwen boven de stad of ‘gewoon’ een portret van de familie mus? Tot 23 juli 2019 kun je foto’s uploaden. Klik hier voor onze nieuwe fotowedstrijd

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Babette van der Wijst (online marketeer). Foto titelpagina: Ochtendstilte, Hans Sluimer.