Loading

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ακολουθώντας το συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισης και αναβίωσης του αστικού τοπίου, ο δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας τις συμμετοχικές μεθοδολογίες του συνΑθηνά επέλεξαν μια ανοιχτή διαδικασία που ξεκίνησε το 2015 με δημόσια διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα της γειτονιάς για την Αγορά. Με βάση αυτό προχώρησαν σε ανοιχτό κάλεσμα όπου φορείς και άτυπες ομάδες της πόλης κλήθηκαν να σχεδιάσουν προτάσεις που αξιοποιούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης. Το Impact Hub Athens προκρίθηκε ως ο τελικός φορέας που θα επιμεληθεί την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Με ιδιοκτήτη τον δήμο Αθηναίων και φορέα διαχείρισης το Impact Hub Athens, η λειτουργία της Αγοράς αποτελεί ένα πρότυπο καινοτόμο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η αρμονική λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο δήμος.

Το νέο μοντέλο συνεργασίας, από τον δήμο Αθηναίων και την κοινωνία των πολιτών, εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το ξεκίνημα

Τον Ιούλιο του 2017, το Impact Hub Athens ανέλαβε την πρόκληση της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Σκοπός μας είναι η περιοχή να ξαναγίνει ένας πόλος έλξης και συνάντησης για την Αθήνα, με επίκεντρο τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η οποία πλέον θα στεγάζει εκπαιδευτικές, πολιτιστικές δράσεις, καθώς και πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας, με γνώμονα τη συνδημιουργία, την κοινωνική συνοχή και τη συμμετοχικότητα.

Όραμα

Οραματιζόμαστε την Αγορά ως ένα σημείο σύνδεσης μεταξύ όλων των κατοίκων της περιοχής. Θέλουμε να αποτελέσει έναν μηχανισμό κοινωνικής συνοχής, συνεργατικού πνεύματος και συνδημιουργίας σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και ιστορικές περιοχές της Αθήνας.

Με βασικούς άξονες τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα καθώς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης και αναφοράς για το αθηναϊκό κοινό.

Η πρώτη αγορά κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Βασικός στόχος είναι να γίνει ένας μοχλός επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας, που θα μπορέσει να προσελκύσει ένα νέο αγοραστικό κοινό και να προσδώσει ανανεωμένο ενδιαφέρον, προϊόντα και υπηρεσιες σε πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής, προσφέροντας παράλληλα καινούριες εμπειρίες στον αθηναϊκό πληθυσμό.

Η Αγορά ως Κυψέλη Πολιτισμού

Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από διαφορετικούς συνεργαζόμενους φορείς πολιτισμού και καλλιτεχνικές ομάδες (θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, προβολές, εικαστικά και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) με στόχο την άμεση πρόσβαση του κοινού σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας πολιτιστικό περιεχόμενο.

Η Αγορά Επιστρέφει στη Γειτονιά

Εμπορικά κοινωνικά καταστήματα : νέα προϊόντα, ωραίες ιδέες για δώρα, λουλούδια, παιχνίδια, ρούχα, εκλεκτά τρόφιμα, όπου κάθε αγορά σας στηρίζει έμπρακτα ένα κοινωνικό σκοπό. Pop up αγορές (θεματικές και μη).Αγορές παραγωγών και εμπειρίες γευσιγνωσίας με ιδιαίτερες γεύσεις και κουζίνες από όλο τον κόσμο.

Μαθαίνοντας στην Αγορά

Διοργάνωση και φιλοξενία μαθημάτων, εκπαιδευτικών δράσεων και βιωματικών σεμιναρίων για διαφορετικές δημογραφικές ομάδες, με επίκεντρο την ανάπτυξη δεξιοτήτων (εκμάθηση γλωσσών, επαγγελματικός προσανατολισμός), την πρόσβαση και εξοικείωση με σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας (προγραμματισμός, ρομποτική, πρακτικές ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης), καθώς και μέσα έκφρασης (χορός, φωτογραφία, μουσική, εικαστικά).

Παράλληλες Δράσεις

Παράλληλα με τους βασικούς άξονες δραστηριότητας (Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αγορές) ένα σύνολο αυτοτελών και περιοδικών εκδηλώσεων έρχεται να εμπλουτίσει το περιεχόμενο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, καθώς και να προσελκύσει νέους επισκέπτες στην περιοχή.

Εκδηλώσεις και δράσεις που συγκεντρώνουν δημιουργικές δυνάμεις και αφορούν τους πολίτες του σήμερα, ενώ προωθούν σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες και πρακτικές γύρω από θέματα που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Global Fashion Disruptors

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ήταν το Global Fashion Disruptors στις 19 Νοεμβρίου 2017. Μία μεγάλη γιορτή για τη βιώσιμη μόδα σε συνεργασία με την Fashion Revolution Greece και την SOFE - European Social & Sustainable Fashion Entrepreneurs.

Μία Κυριακή αφιερωμένη στην υπεύθυνη και ηθική μόδα, που πρόσφερε στον επισκέπτη διαφορετικές εμπειρίες: εργαστήρια φορέων που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα, το δίκαιο εμπόριο και την εργασιακή ένταξη, παζάρι με ρούχα και αξεσουάρ από εγχώριους σχεδιαστές μόδας και χειροτέχνες, φαγητό από κοινωνικές επιχειρήσεις με κεντρικό μήνυμα την υγεία και τη σωστή διατροφή, βραβεία επιχειρηματικότητας, δημιουργικές δράσεις για παιδιά, προβολές και εκθέσεις. Την εκδήλωση επισκέφθηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα, ενώ παρευρέθηκε και η Υπουργός Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, κα. Αντωνοπούλου.

Athens Urban Transcripts

Με έναυσμα το δημόσιο χώρο και τη λειτουργία του σε αστικό επίπεδο, το επταήμερο εργαστήριο εστίασε σε επτά περιοχές της Αθήνας, με στόχο τη δημιουργία στρατηγικών, με αστικές επεμβάσεις χαμηλού κόστους και υψηλά οφέλη. Η έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης στις 26 Νοεμβρίου 2017, φιλοξένησε τις προτεινόμενες λύσεις αστικής ανάπλασης και προσκάλεσε τους κατοίκους και επισκέπτες των επτά γειτονιών καθώς και το ευρύτερο κοινό της πόλης σε έναν ανοιχτό διάλογο και μια διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, που σχεδίασαν 25 αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διεθνής mail art έκθεση LEX-ICON

Η mellifera από τις 2-10 Δεκεμβρίου 2017 παρουσίασε 134 mail artists καλλιτέχνες από 31 χώρες, οι οποίοι έστειλαν 240 έργα μέσω ταχυδρομείου, για να παρουσιαστούν στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Η mail art, είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα το οποίο γεννήθηκε το 1945 από το κίνημα Fluxus και συνέχισε να αναπτύσσεται ως παγκόσμιο κίνημα μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια από την επιμελήτρια της έκθεσης και εικαστικό Μαρία Χωριανοπούλου.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017, σε συνεργασία με τις κοινωνικές επιχειρήσεις Πάρκο Χαράς και Labyrinth of Senses, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, μετατρέψαμε τον χώρο σε ένα προσβάσιμο πάρκο αναψυχής. Πάνω από 600 άτομα συμμετείχαν σε πρωτότυπα βιωματικά εργαστήρια εξοικείωσης με την αναπηρία, σε διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και σε μαθήματα χορού σχεδιασμένα για άτομα με αναπηρίες και μη.

“Liminal στο σανίδι – Προετοιμασίες για την σκηνή!”

Ένα πλήρως προσβάσιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 22 διδακτικών ωρών της Liminal, το οποίο αποτελείται από πρακτικά και θεωρητικά εργαστήρια που προσεγγίζουν την τέχνη του θεάτρου μέσα από ποικίλες οπτικές. Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους -ανεξαρτήτως κοινωνικών, ηλικιακών, φυσικών, εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών- που επιθυμούν να αναπτύξουν δημιουργικά εργαλεία και να ανακαλύψουν τη διαφορετικότητα μέσα από μεθόδους που βασίζονται στις αρχές της συμπεριληπτικής θεατρικής εκπαίδευσης.

Χριστουγεννιάτικο Σχολικό Bazaar

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της κοινότητας, διοργανώθηκε ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι με σκοπό την ενίσχυση της δράσης των συλλόγων και των σχολείων. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το τοπικό Ωδείο «Έρευνα» με την παιδική χορωδία του και μουσικό σύνολο νέων μουσικών, ανοίγοντας έτσι την Αγορά σε πρωτοβουλίες από τη γειτονιά για τη γειτονιά.

Make Something - GreenPeace

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 η Greenpeace πραγματοποίησε μια μεγάλη γιορτή δημιουργίας με στόχο την ανάδειξη τεχνικών, όπως η επαναχρησιμοποίηση υλικών ή η επιδιόρθωση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε εργαστήρια, προωθώντας το πνεύμα της δημιουργικότητας και της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Pop Up Brunch

Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης υποδέχθηκε όλη τη γειτονιά για ένα γιορτινό brunch. Για μία ημέρα ο κοινόχρηστος χώρος της Αγοράς μετατράπηκε σε ένα μεγάλο food-court, όπου διαφορετικοί πάγκοι από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις εστίασης με κοινωνικό χαρακτήρα, ετοίμαζαν και προσέφεραν στους επισκέπτες κλασικά αλλά και πρωτότυπα πιάτα brunch, με συνοδεία μουσικής από γνωστούς DJs της πόλης.

Περιοδικές - Σταθερές Δράσεις

Η Κυψέλη Μάθησης εγκαινιάζεται με δύο χώρους σταθερού εκπαιδευτικού περιεχομένου - το Digital Lab και το Learning Center - καθώς και με εβδομαδιαίες δράσεις πολιτών (Open Slots).

Digital Lab

Το Digital Lab, φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε παιδιά και ενήλικες σε σχέση με τις τεχνολογίες αιχμής, όπως ο προγραμματισμός, η ρομποτική και οι ψηφιακές κατασκευές (3d printing, laser cutting, κ.ά.). Στόχος είναι το Digital Lab να αποτελεί ένα σταθερό σημείο συνάντησης για ομάδες προγραμματιστών (open source software, copyleft, UX groups κ.ά.) για meetups, μαραθώνιους προγραμματισμού, εργαστήρια κ.ά. Εδώ και λίγους μήνες έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΚ, μαθήματα ρομποτικής και ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου για νέους και νέες 14-18 χρόνων. Πέρα από τη βελτίωση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, τα μαθήματα αυτά έχουν ως στόχο την ένταξη, καθώς 20 από τους μαθητές προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και 20 από την τοπική κοινωνία.

Learning Center

Το Learning Center, φιλοξενεί εξειδικευμένες ομάδες ή άτομα με γνώσεις πάνω σε διαφορετικές θεματικές, που αφορούν τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Το Learning Center έχει στον πυρήνα του τη φιλοσοφία της δια βίου μάθησης πρωτίστως για τους κατοίκους της περιοχής ανεξαρτήτως ηλικίας. Στον συγκεκριμένο χώρο έχει ήδη ξεκινήσει ένας κύκλος εργαστηρίων για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στη δημιουργική οικονομία σε συνεργασία με το Between The Seas Festival, μαθήματα χορωδίας και εγχόρδων για παιδιά που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με το El Sistema Greece -μια πρωτοβουλία του Impact Hub Athens-, καθώς και μαθήματα φωτογραφίας για ενήλικες σε συνεργασία με τη φωτογραφική ομάδα Διαδρομές.

Open Slots

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα (17.00- 20.00), καλούμε ομάδες πολιτών να χρησιμοποιήσουν τον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης για να συναντιούνται, να μοιράζονται απόψεις, να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες και να οργανώνουν τις κοινές τους δράσεις. Παράλληλα, προσφέρουμε τον χώρο για να φιλοξενούνται δράσεις που διοργανώνουν άτυπες ομάδες της Αθήνας -από τουρνουά σκάκι ή ντόμινο, μιλόνγκα σε ρυθμούς tango ή παιχνίδια για όλη την οικογένεια. Σκοπός των δύο αυτών «ελεύθερων ζωνών» στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Δημοτικής Αγοράς είναι η υλοποίηση εκδηλώσεων που αφορούν διαφορετικά κοινά, ώστε να «ανοίξει» ο χώρος και οι δράσεις του σε ένα όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο σύνολο ανθρώπων.

Παραγωγή Φεστιβάλ

Χριστούγεννα στην Αγορά

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φοράει τα καλά της και υποδέχεται τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά!

Δέκα ημέρες γεμάτες εργαστήρια, δράσεις, εκδηλώσεις, αλλά και υπηρεσίες που εξυπηρετούν κάποιες από τις χριστουγεννιάτικες συνήθειές μας. Δώρα, ευχετήριες κάρτες, γλυκά, παιχνίδια, μουσική και δραστηριότητες για μικρούς και για μεγάλους.

Από τις 14 έως και τις 24 Δεκεμβρίου, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μετατράπηκε σε ένα «γιορτινό κόμβο» για όλους, προσφέροντας μια σειρά εργαστηρίων, αγορών, συναυλιών και πολλές ευκαιρίες συνάντησης, διασκέδασης, δημιουργίας και χαράς για οικογένειες, νέους, παιδιά, μεγαλύτερους και μικρότερους.

Με τη συμμετοχή παραγωγών, food bloggers και chefs, ορχηστρών και μουσικών σχημάτων, ομάδων κοινωνικής οικονομίας από τον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, διοργανώθηκε μία δεκαήμερη γιορτινή συμπαραγωγή για όλη τη γειτονιά, βασισμένη στις αξίες της συμμετοχής, της υπευθυνότητας και της συνδημιουργίας.

Η Γιορτινή Κυψέλη σε Αριθμούς Ι.

 • +6000 Επισκέπτες
 • 130 Νέοι μουσικοί
 • 1 Συμφωνική ορχήστρα και 1 διεθνές μουσικό σχήμα
 • 1 Εορταστικό food court
 • 7 Τοπικοί παραγωγοί και επιχειρήσεις εστίασης με κοινωνικό χαρακτήρα
 • 5 Δραστηριότητες για γονείς και παιδιά
 • 120 Ώρες δημιουργικών εργαστηρίων
 • 10 Συνεργαζόμενες κοινωνικές επιχειρήσεις
 • 4 Τηλεοπτικές Εμφανίσεις [ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Έψιλον]

Η Γιορτινή Κυψέλη σε Αριθμούς ΙΙ.

 • 600 ευχετήριες κάρτες με φωτογραφίες των επισκεπτών της Αγοράς
 • 200 συναρμολογούμενα κομμάτια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου που σχεδίασαν οι Ludd Makerspace
 • 1.250 μερίδες φαγητού
 • Ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων εστίασης και τοπικών παραγωγών με κοινωνικό χαρακτήρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στο Pop Up Brunch
 • 4.300€ συγκεντρώθηκαν για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα από την αγορά δώρων του Κοι.Σ.Π.Ε. Αρχιπέλαγος και απασχολήθηκαν 6 άτομα του οργανισμού
 • 1.000 νέοι followers στη σελίδα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στο Facebook

2018

Δράσεις Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου

Η Liminal έτρεξε το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Liminal στο σανίδι – Προετοιμασίες για την σκηνή!” Το πρόγραμμα αποτελείται από διαφορετικά μεταξύ τους πρακτικά και θεωρητικά εργαστήρια που προσεγγίζουν την τέχνη του θεάτρου από ποικίλες οπτικές και αφετηρίες. Σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα για το θέατρο και να έρθουν σε επαφή με τα απαραίτητα συστατικά του. Απευθύνεται σε όλους όσους έχουν πάθος για την τέχνη και ενδιαφέρονται να διερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή ανθρώπους που επιθυμούν να αναπτύξουν δημιουργικά εργαλεία και να ανακαλύψουν την διαφορετικότητα μέσα από μεθόδους που βασίζονται στις αρχές της συμπεριληπτικής θεατρικής εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο, η μεθοδολογία και οι χώροι διεξαγωγής είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.
Δωρεάν Εργαστήρια σε 3D εκτύπωση, ρομποτική και προγραμματισμό Python για Εφήβους (ηλικίες 15-18)
Δωρεάν Εργαστήρια Εφαρμογών Αυτοματισμού Γραφείου & Web Design
Options Gratitude Dinner
Βιωματικό εργαστήριο Συναισθηματικής νοημοσύνης για παιδιά από την ''Παρέα της Καρδιάς''
Εργαλεία Αυτο-οργάνωσης: σεμινάριο για ανεξάρτητους καλλιτέχνες
Η ΕΚΤΗ - 6η Δημοτικη Κοινοτητα Δήμου Αθηναιων σε συνεργασία με το Δημοτικό Ιατρείο και Κοινωνικές Υπηρεσίες Κυψέλης (Χανίων 4β) διοργάνωσαν εκδήλωση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης αφιερωμένη στο θεσμό της Διαμεσολάβησης με θέμα «ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ – Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης μετά το Ν. 4512/2018»

Άνοιξη 2018

Εργαστήρι Σύγχρονης Ελληνικής Καλλιγραφίας και Λέττερειν από την Pelagie De Paris

Το banner της εκδήλωσης στο Facebook

Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που θα υποστηρίξει προτάσεις για ήπιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας από πολίτες και επαγγελματίες της πόλης και θα προσφέρει οικονομική υποστήριξη για την υλοποίησή τους.

Η mellifera α.μ.κ.ε. στο πλαίσιο των δράσεών της για την κοινωνία και το περιβάλλον, διοργάνωσε στις 22 Απριλίου το 1ο Cannabazaar Athens 2018, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με προϊόντα και παράγωγα του φυτού της κάνναβης. Σκοπός ήταν να δοθεί βήμα σε ειδικούς και προϊόντα, για την ενημέρωση των Πολιτών, αλλά και ευκαιρία πωλήσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κάνναβης. Στόχος ήταν η διάδοση και προώθηση των φαρμακευτικών, βρώσιμων ιδιοτήτων και κλωστικών προϊόντων του παρεξηγημένου φυτού της κάνναβης στο Αθηναϊκό κοινό. Η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν παραπάνω από πάρα πολύ μεγάλη και έδειξε την δυναμική που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη τάση, στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από αυτό το τόσο παρεξηγημένο θεμα.

Η Etsy Greek Street Team σε συνεργασία με την Δημοτική Αγορά Κυψέλης διοργάνωσε ενημερωτική παρουσίαση σχετικά με την μεγαλύτερη πλατφόρμα για χειροποίητα προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το banner της εκδήλωσης στο Facebook

Μιλήσαμε για το τι είναι το Etsy, τι δυνατότητες προσφέρει, πως μπορεί κάποιος να ανοίξει το δικό του μαγαζί εκεί και λύσαμε βασικές απορίες σχετικά με την πλατφόρμα.

Μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή από τους ενδιαφερόμενους

Στο πλαίσιο της έκθεσης, προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Τριανταφύλλου, με τίτλο "Αγγιξέ με".

Οι θεματικές της ταινίας βαδίζουν παράλληλα με την θεματική της έκθεσης, αποτυπώνοντας τα σκληρά "πρόσωπα" που διαθέτουν ο ρατσισμός, η μοναξιά, η απομόνωση.

Η ταινία αυτή είναι σπονδυλωτή και αποτελείται από τέσσερις μικρές ιστορίες οι οποίες καταλήγουν στο άγγιγμα που -πολλές φορές- μας δείχνει πολύ περισσότερα απ' όσα θα μπορούσαμε να καταλάβουμε με τον γραπτό ή τον προφορικό λόγο, και που κάθε φορά λέει κάτι διαφορετικό στην εν λόγω ταινία. Ωστόσο, η αφετηρία είναι πάντα η ίδια: ο Άνθρωπος. Χωρίς ταμπέλες και "πρέπει". Ένα άγγιγμα, που στο ανατρεπτικό φινάλε της ταινίας, μετατρέπεται σε ένα δυνατό "χαστούκι".

Μετά την προβολή ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με βάση την ευρύτερη θεματολογία της ταινίας.

Living Realities - Changing Perceptions: Έκθεση Φωτογραφίας & Παράλληλες Δράσεις στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το Living Realities – Changing Perceptions είναι ένα διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας “Stages of a Flight” αποτελεί το συνδετικό κρίκο του όλου εγχειρήματος και διευρύνεται, στην εκάστοτε χώρα, με συμμετοχικές καλλιτεχνικές δράσεις: παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, μαθήματα μουσικής και τραγουδιού, χορού, συμμετοχικά εργαστήρια φωτογραφίας και συζητήσεις. Το εγχείρημα "Stages of a Flight" πυροδοτεί συναντήσεις μέσω της τέχνης και προωθεί το διάλογο για τα επίκαιρα θέματα της άφιξης και της συμβίωσης, με στόχο την αλλαγή των αντιλήψεων και των προοπτικών, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές / ακροατές.

Η έκθεση Stages of a Flight είναι μια περιοδεύουσα έκθεση που καθιστά ορατές τις πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις οικογένειες, τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Η έκθεση αντιπαραθέτει τις ιστορίες των ίδιων των πρωταγωνιστών με τις λαϊκίστικες, στερεότυπες εικόνες που προβάλουν τα media. Ο φωτογράφος Simon van Hal και η δημοσιογράφος και εθελόντρια-μεταφράστρια Nermin Ismail ταξίδεψαν σε επτά χώρες, ψάχνοντας για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τους ακολούθησαν στο ταξίδι τους. Από το 2015 που ξεκίνησαν, επισκέφθηκαν το κέντρο των διακινητών στη Σμύρνη, τις ελληνικές ακτές, σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουγγαρία, τα σύνορα της Σλοβενίας και τα σύνορα του Μαρόκου, τον ισπανικό προσφυγικό καταυλισμό Ceuta και καταλύματα στην Αυστρία και την Ιταλία. Το εγχείρημα πέρα από την καλλιτεχνική του διάσταση αποτελεί μια πλατφόρμα για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να αφηγηθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βγουν από την αφάνεια, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τις πολιτικές αλλαγές που συντελέστηκαν μέχρι το 2017.

Με βασικό άξονα την έκθεση φωτογραφίας το Living Realities – Changing Perceptions μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί στην Τσεχία πλαισιωμένο από μία σειρά παράλληλων δράσεων. Η Αθήνα είναι ο δεύτερος σταθμός του εγχειρήματος, το οποίο τον Ιούνιο θα ταξιδέψει στην Αυστρία. Το όλο εγχείρημα αποτελεί μία κοινή συνδιοργάνωση των Brunnenpassage (Αυστρία), Studio ALTA(Τσεχία), Dschungel Wien (Αυστρία) και Impact Hub Athens (Ελλάδα) και συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση συνοδεύεται από υπηρεσία ακουστικής περιγραφής και ο χώρος είναι προσβάσιμος για χρήστες/ριες αναπηρικού αμαξιδίου. Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, διαθέτει τουαλέτα ΑμεΑ. Τις υπηρεσίες προσβασιμότητας έχει επιμεληθεί η κοινωνική επιχείρηση Liminal.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ROCK, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε συνεργασία με την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) συν-δημιούργησεμε τα παιδιά της Κυψέλης, με το διαδραστικό εργαστήριο τέχνης EΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πόλη & Τέχνη.

Πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση του Citylab (Εργαστήριο για την αρχιτεκτονική της πόλης), κατά τη διάρκεια της οποίας 13 καλλιτέχνες-φοιτητές (ΑΣΚΤ) και 90 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από την περιοχή της Κυψέλης θα δημιουργήσουν ζωγραφικά έργα με άξονα έμπνευσης το τρίπτυχο: Μνήμη, Ανισότητα, Στυλ. Αυτό το διαδραστικό εργαστήριο αποτελεί μέρος των παρεμβάσεων του έργου ROCK, που έχουν στόχο να ενισχύσουν τις έννοιες της επικοινωνίας και του δημιουργικού διαλόγου αλλά και την έννοια της προσβασιμότητας των πολιτών σε νέους χώρους, νέες ιδέες και νέες συνεργασίες.

Το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, από τις 11 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα μέσα στο όμορφο, ανακαινισμένο κτήριο της Δημοτική Αγορά Κυψέλης στη Φ. Νέγρη και Ζακύνθου, μια ακόμη πρωτοβουλία από την Ομάδα κατοίκων Η Κυψέλη μας, με τη στήριξη του Impact Hub Athens, του ΟΠΑΝΔΑ του 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων & των ΙΕΚ Άλφα, αλλά και τη συμμετοχή εθελοντών θα διανθίσει την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Η Ομάδα δραστηριοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά και διοργανώνει δημιουργικές δράσεις στη γειτονιά, δίνοντας την ευκαιρία στους γείτονες να γνωριστούν και να μοιραστούν κεφάτες εμπειρίες. Η γιορτή των 4 εποχών είναι ένας ακόμα θεσμός που φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τις απλές ανθρώπινες σχέσεις.

Φέτος, η γιορτή μας απευθύνεται σε μεγάλους και μικρούς γείτονες και θα περιλαμβάνει έκθεση έργων και χειροτεχνημάτων επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη γειτονιά μας. Παράλληλα κάποιοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την τέχνη τους. Τέλος θα εκθέσουμε βιβλία Κυψελιωτών συγγραφέων.

Η εκδήλωση θα εμπλουτιστεί με μουσική και διάφορα δρώμενα ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, τα οποία προετοιμάζονται από τους εθελοντές μας αλλά και διάφορους φορείς που είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια μας.

Η Κυριακή 20/5 ήταν αφιερωμένη στη σωματική και ψυχική ευεξία που μας προσφέρει η γιόγκα και συγκεκριμένα ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη της, η Hatha, υπό την καθοδήγηση των yoga instructors Μηνά Ραφαηλίδη και Σωτήρη Ζλατίντση από το Sankalpa Yoga Center.

Μια γαλήνια Κυριακή στην Αγορά

Καλοκαίρι 2018

Η δράση Short Film Anthem ήταν ένα αφιέρωμα στις ταινίες μικρού μήκους και την δυναμική που αυτές κρύβουν. Για δύο Τετάρτες, 30 Μαΐου και 6 Ιουνίου στις 20:00, ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης μετατράπηκε σε ένα «ημιθερινό» σινεμά, όπου δημιουργοί και θεατές είχαντην ευκαιρία να προβάλλουν και να απολαύσουν διαφορετικές ταινίες μικρού μήκους και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις.

Το Short Film Anthem, με θεματολογία “Social Dystopia | Κοινωνικές Δυστοπίες», βασίστηκε στον πυλώνα του πολιτισμού κι ενίσχυσε τις δημιουργικές προσπάθειες τόσο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, όσο και των ανθρώπων που προσπαθούν να δημιουργήσουν και να περάσουν ένα μήνυμα μέσω της κινηματογραφίας. Στόχος μας ήταν η μετατροπή της αγοράς σε ένα σημείο συνάντησης, δημιουργίας και πολιτισμού που υποστηρίζει διάφορους επαγγελματίες στις προσπάθειές τους. Ακόμη, θαμπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως δράση εκπαίδευσης, μιας και μια ταινία έχει πάντα κάτι να διδάξει!

Την εκδήλωση ήρθε γιανα κάνει πιο όμορφη η ευγενική συνεισφορά της Οινοποιίας Μπουτάρη (Boutari), καθώς το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει κρασί καθ’ όλη την διάρκεια των προβολών.

Ο κύκλος υγείας και ευεξίας που άνοιξε η Δημοτική Αγορά Κυψέλης στον χώρο της, συνεχίστηκε με ένα μάθημα Tumbao την Δευτέρα 04.06 στις 17:00 το απόγευμα.

H λέξη σημαίνει ρυθμός,κίνηση και θεωρείται ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του tumbao που εκφράζεται στο περπάτημά του και γενικά στον τρόπο με τον οποίο κινείται.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό αερόβιων κινήσεων με τεχνικές χορού που βοηθούν το σώμα να εκφραστεί.Οι χορογραφίες έχουν τα βασικά βήματα λάτιν χορών( bachata, salsa, merenque, reggeaton) σε συνδυασμό με αερόβια κίνηση.

Ως μία νέα οπτική fitness, απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικής κατάστασης, λάτρεις -ή όχι- της άσκησης.

Ο Loefah σε παλαιότερη εκδήλωση στην Αθήνα

Στις 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής με την συμμετοχή μιας σειράς με DJs από Ελλάδα και εξωτερικό, με προεξέχοντα τον πατριάρχη της Dubstep, Loefah. Η εκδήλωση είχε τρομερή επιτυχία με μεγάλη προσέλευση, η οποία στην κορυφή της βραδιάς άγγιξε τα 2000 άτομα. Η συναυλία αποτέλεσε την απαρχή για παρόμοιες εκδηλώσεις, και έδειξε τον δρόμο για την δυναμική και την προοπτική συμμετοχής νεολαίων και όχι μόνο στις δράσεις του ιστορικού χώρου της Δημοτικής Αγοράς.

Εικόνα από την εκδήλωση

Ένας νέος κύκλος συν-δημιουργίας ανοίγει στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης με την αρωγή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επίκεντρο αυτή τη φορά, την προώθηση της συν-δημιουργίας προς ώφελος της κοινωνίας, των ανθρώπων της -και φυσικά στη προκειμένη περίπτωση- του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 12:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε μία δεντροφύτευση εντός του ιστορικού κτιρίου της Αγοράς, η οποία θα αποτελέσει ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους της Κυψέλης και των υπολοίπων αθηναϊκών δημοτικών διαμερισμάτων, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στο αστικό φυσικό τοπίο και στην βιοποικιλότητά της περιοχής της Κυψέλης.

Από την επίσκεψη στο μέρος στην Αθήνα που οι σπόροι και τα μοσχεύματα γίνονται φυτά και τα φυτά, δέντρα! Eυχαριστούμε το φυτώριο του Δήμος Αθηναίων για το χρόνο, τη διάθεση και τη συμμετοχή στο εγχείρημα της Δημοτική Αγορά Κυψέλης!

Eυχαριστούμε για την θερμή υποδοχή και τη χορηγεία από τα φυτώρια Γεωπονικό Κατάστημα- γεωποΝικολογιάννη 1982 |http://www.geopon.gr/| και "ΧΟΡΟΜΙΔΗΣ - ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ" |https://horomidis.gr/| για την ευγενική τους χορηγία σ' αυτό το εγχείρημα! 🌱

Το Banner της εκδήλωσης στο Facebook

Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής και η συνεργασία οργανισμών, επαγγελματιών και πολιτών που επιθυμούν να εμπλακούν ενεργά στη δημιουργία μιας περισσότερο φιλικής και πράσινης πόλης. Η δράση εμπνέεται από την ίδια την περιοχή της Κυψέλης και αξιοποιεί την πολυπολιτισμικότητα της ως ζωντανό παράδειγμα της αρμονικής και εύφορης συμβίωσης για την εξέλιξη της σημερινής κοινωνίας.

Υποστηρικτές της όλης προσπάθειας είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου και οι Urban Farmers of Athens.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε συναυλία για το κλείσιμο της πρώτης χρονιάς μαθημάτων μουσικής του El Sistema στην Κυψέλη. Οι ομάδες του βιολιού και της χορωδίας, μοιράστηκαν μαζί μας τη μουσική που διδαχτήκανε και εμείς αγαπήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε

Το ARSIS Athens Youth Support Center-ΚΥΝ φιλοξενεί έναν χώρο έκφρασης και δημιουργίας για 2 συνεχόμενα χρόνια και το γιόρτασε. Στο Εικαστικό Εργαστήρι τους έχουν βρει χώρο, χρόνο και χρώμα τα όνειρα, οι σκέψεις και οι επιθυμίες πάνω από 600 παιδιών από ηλικίες 5 έως 25 ετών! Μαζί γνωρίσαμε έργα μεγάλων ζωγράφων, δοκιμάσαμε τεχνικές που να μας εκφράζουν, παρακολουθήσαμε και εμπνευστήκαμε από εκθέσεις και δημιουργίες άλλων ομάδων. Κάθε μας περιπλάνηση, κάθε ερέθισμα γινόταν υλικό για το επόμενο Εικαστικό Εργαστήρι.

Η πρώτη μας έκθεση, με τον τίτλο «Παράθυρα» πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Αγορά, την γειτονιά μας. Είναι η γειτονιά της Κυψέλης και τα παιδιά της που γέμισαν χρώμα και πειραματισμό το Εργαστήρι αυτό!

Με άξονα την ελεύθερη έκφραση του κάθε νέου και την ομάδα ως στέγαστρο των συναντήσεών μας, δώσαμε τόπο στο άρρητο και επικοινωνήσαμε με μια γλώσσα που ενώνει: τη γλώσσα της τέχνης. Πηλός, μπογιές, μολύβια, ταινίες, μουσική και ανακυκλώσιμα υλικά, ένα καλημέρα σε χίλιες δύο γλώσσες αποτέλεσαν τα βασικά υλικά του εργαστηρίου αυτού.

Μετά το Λονδίνο και τη Βαρσοβία, η Αθήνα έγινε ο νέος, επόμενος, προορισμός του εγχειρήματος που οργανώνει το Store Projects, με ένα καλοκαιρινό εργαστήριο αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού περιεχομένου από τις 16 έως τις 28 Ιουλίου στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Η αφίσα του προγράμματος

Τι συμβαίνει στα Summer School Store; Κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον πρόγραμμα συγκεντρώνει σπουδαστές για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν φιλόδοξα και πειραματικά σχέδια, με αποκορύφωμα εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

Την πρώτη του χρονιά το Athens Summer School 2018 βρέθηκε στην περιοχή Κυψέλης, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης. Με τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης να λειτουργεί ως αίθουσα διδασκαλίας και εργαστηριακός χώρος οι μαθητές παρακολούθησαν και ερεύνησαν τα κοινωνικά και πολιτιστικά όρια εντός της περιοχής, για να ανταποκριθούν με μια αρχιτεκτονική παρέμβαση που θα ενεργοποιήσει τη χρήση του δημόσιου χώρου. Οι Jaspal Channa, Matthew Lufcraft και Στεφανία Τσιγκούνη συνεργάστηκαν και εκπαίδευσαν τους συμμετέχοντες μοιραζόμενοι τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους.

Snehta inaugurates its first public art residency program with the exhibition CHANGE NOTHING. The exhibition title seems to work as a cynical imperative. It first comes across as a call to inaction, as a political withdrawal, but the inherent irony urges for the meaning to be reversed.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης

Its vague signification reflects the general frustration and confusion with the use of public space as the ground to claim change. Contemplating on the idea of public and publicness,

it raises questions on the processes of change, stagnation, and most importantly on the desire yearning for change that revivifies the political imagination. The wry intent of the title is anchored in the area where the two-month research of the participants took place, Fokionos Negri in Kypseli. Fokionos, having undergone important changes in its social fabric, bears the projections of the fantasies of past prosperity -with a national and class framing- and exoticizations of the present-day life of the neighbourhood.

With public space getting gradually privatised and the private going hyper-public, a sentiment of exhaustion bewilderment and inaction is prevailing; instead of seeking other ways to reorganise the public body towards a -not yet here-, a less harsh futurity, we hold on to the problematic politics of the past. On the same ground, the use of public space seems to subside as well.

So how does art stand in all this? How does public art get into the game? A walk around the city brings forward very specific public art pieces: male hero statues guarding national identity; monumental visualisations of wet dreams of excellence, success, objectification of the female body.

Επίλογος - Πρόλογος

Όπως όταν ξεκινήσαμε το 2013 συμβάλοντας στη δημιουργία μίας γειτονιάς θετικού αντίκτυπου στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, συνδέοντας επιχειρήσεις, οργανισμούς και δημιουργικούς ανθρώπους, έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναδείξουμε συνεργατικά την αξία που διακρίνουμε, στη γειτονιά της Κυψέλης, ξεκινώντας από τη Δημοτική Αγορά της.

Πιστεύουμε ότι ένας καλύτερος κόσμος εξελίσσεται μέσα από τις συνδυασμένες ενέργειες δημιουργικών και αφοσιωμένων ανθρώπων που επικεντρώνονται σε ένα κοινό σκοπό.

Έλα στην Αγορά!

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.