Loading

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων

Ένα Νέο Μοντέλο Συν-Διαχείρισης

Ο δήμος Αθηναίων ανακαίνισε τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, έπειτα από δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες το 2015, ώστε το κτίριο να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με τον πλέον επωφελή για την κοινωνία τρόπο, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους της πόλης, προάγοντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό, την καινοτομία, τη δημιουργική επιχειρηματικότητα και αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής στην τοπική κοινότητα.

Ακολουθώντας το συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισης και αναβίωσης του αστικού τοπίου, ο δήμος Αθηναίων με το συνΑθηνά επέλεξε μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία το Impact Hub Athens προκειμένου να επιμεληθεί την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Το νέο μοντέλο συν-διαχείρισης εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο

Το ξεκίνημα

Τον Ιούλιο του 2017, το Impact Hub Athens ανέλαβε την πρόκληση της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Σκοπός μας είναι η περιοχή να ξαναγίνει ένας πόλος έλξης και συνάντησης για την Αθήνα, με επίκεντρο τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η οποία πλέον θα στεγάζει εκπαιδευτικές, πολιτιστικές δράσεις, καθώς και πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας, με γνώμονα τη συνδημιουργία, την κοινωνική συνοχή και τη συμμετοχικότητα.

Όραμα

Οραματιζόμαστε την Αγορά ως ένα σημείο σύνδεσης μεταξύ όλων των κατοίκων της περιοχής. Θέλουμε να αποτελέσει έναν μηχανισμό κοινωνικής συνοχής, συνεργατικού πνεύματος και συνδημιουργίας σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και ιστορικές περιοχές της Αθήνας.

Με βασικούς άξονες τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα καθώς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης και αναφοράς για το αθηναϊκό κοινό.

Η πρώτη αγορά κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Βασικός στόχος είναι να γίνει ένας μοχλός επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας, που θα μπορέσει να προσελκύσει ένα νέο αγοραστικό κοινό και να προσδώσει ανανεωμένο ενδιαφέρον, προϊόντα και υπηρεσιες σε πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής, προσφέροντας παράλληλα καινούριες εμπειρίες στον αθηναϊκό πληθυσμό.

Η Αγορά ως Κυψέλη Πολιτισμού

Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από διαφορετικούς συνεργαζόμενους φορείς πολιτισμού και καλλιτεχνικές ομάδες (θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, προβολές, εικαστικά και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) με στόχο την άμεση πρόσβαση του κοινού σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας πολιτιστικό περιεχόμενο.

Η Αγορά Επιστρέφει στη Γειτονιά

Εμπορικά καταστήματα και κοινωνικές επιχειρήσεις, που έχουν την έδρα τους μέσα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες με επίκεντρο την οικογένεια και την κάλυψη βασικών, καθημερινών αναγκών. Pop up αγορές (θεματικές και μη), αγορές παραγωγών (raw food market) και food courts με διαφορετικές γεύσεις και κουζίνες εμπλουτίζουν και δίνουν «χρώμα» στην Αγορά.

Μαθαίνοντας στην Αγορά

Διοργάνωση και φιλοξενία μαθημάτων, εκπαιδευτικών δράσεων και βιωματικών σεμιναρίων για διαφορετικές δημογραφικές ομάδες, με επίκεντρο την ανάπτυξη δεξιοτήτων (εκμάθηση γλωσσών, επαγγελματικός προσανατολισμός), την πρόσβαση και εξοικείωση με σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας (προγραμματισμός, ρομποτική, πρακτικές ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης), καθώς και μέσα έκφρασης (χορός, φωτογραφία, μουσική, εικαστικά).

Παράλληλες Δράσεις

Παράλληλα με τους βασικούς άξονες δραστηριότητας (Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αγορές) ένα σύνολο αυτοτελών και περιοδικών εκδηλώσεων έρχεται να εμπλουτίσει το περιεχόμενο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, καθώς και να προσελκύσει νέους επισκέπτες στην περιοχή.

Εκδηλώσεις και δράσεις που συγκεντρώνουν δημιουργικές δυνάμεις και αφορούν τους πολίτες του σήμερα, ενώ προωθούν σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες και πρακτικές γύρω από θέματα που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Global Fashion Disruptors

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ήταν το Global Fashion Disruptors στις 19 Νοεμβρίου 2017. Μία μεγάλη γιορτή για τη βιώσιμη μόδα σε συνεργασία με την Fashion Revolution Greece και την SOFE - European Social & Sustainable Fashion Entrepreneurs.

Μία Κυριακή αφιερωμένη στην υπεύθυνη και ηθική μόδα, που πρόσφερε στον επισκέπτη διαφορετικές εμπειρίες: εργαστήρια φορέων που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα, το δίκαιο εμπόριο και την εργασιακή ένταξη, παζάρι με ρούχα και αξεσουάρ από εγχώριους σχεδιαστές μόδας και χειροτέχνες, φαγητό από κοινωνικές επιχειρήσεις με κεντρικό μήνυμα την υγεία και τη σωστή διατροφή, βραβεία επιχειρηματικότητας, δημιουργικές δράσεις για παιδιά, προβολές και εκθέσεις. Την εκδήλωση επισκέφθηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα, ενώ παρευρέθηκε και η Υπουργός Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, κα. Αντωνοπούλου.

Athens Urban Transcripts

Με έναυσμα το δημόσιο χώρο και τη λειτουργία του σε αστικό επίπεδο, το επταήμερο εργαστήριο εστίασε σε επτά περιοχές της Αθήνας, με στόχο τη δημιουργία στρατηγικών, με αστικές επεμβάσεις χαμηλού κόστους και υψηλά οφέλη. Η έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης στις 26 Νοεμβρίου 2017, φιλοξένησε τις προτεινόμενες λύσεις αστικής ανάπλασης και προσκάλεσε τους κατοίκους και επισκέπτες των επτά γειτονιών καθώς και το ευρύτερο κοινό της πόλης σε έναν ανοιχτό διάλογο και μια διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, που σχεδίασαν 25 αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διεθνής mail art έκθεση LEX-ICON

Η mellifera από τις 2-10 Δεκεμβρίου 2017 παρουσίασε 134 mail artists καλλιτέχνες από 31 χώρες, οι οποίοι έστειλαν 240 έργα μέσω ταχυδρομείου, για να παρουσιαστούν στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Η mail art, είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα το οποίο γεννήθηκε το 1945 από το κίνημα Fluxus και συνέχισε να αναπτύσσεται ως παγκόσμιο κίνημα μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια από την επιμελήτρια της έκθεσης και εικαστικό Μαρία Χωριανοπούλου.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017, σε συνεργασία με τις κοινωνικές επιχειρήσεις Πάρκο Χαράς και Labyrinth of Senses, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, μετατρέψαμε τον χώρο σε ένα προσβάσιμο πάρκο αναψυχής. Πάνω από 600 άτομα συμμετείχαν σε πρωτότυπα βιωματικά εργαστήρια εξοικείωσης με την αναπηρία, σε διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και σε μαθήματα χορού σχεδιασμένα για άτομα με αναπηρίες και μη.

“Liminal στο σανίδι – Προετοιμασίες για την σκηνή!”

Ένα πλήρως προσβάσιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 22 διδακτικών ωρών της Liminal, το οποίο αποτελείται από πρακτικά και θεωρητικά εργαστήρια που προσεγγίζουν την τέχνη του θεάτρου μέσα από ποικίλες οπτικές. Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους -ανεξαρτήτως κοινωνικών, ηλικιακών, φυσικών, εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών- που επιθυμούν να αναπτύξουν δημιουργικά εργαλεία και να ανακαλύψουν τη διαφορετικότητα μέσα από μεθόδους που βασίζονται στις αρχές της συμπεριληπτικής θεατρικής εκπαίδευσης.

Χριστουγεννιάτικο Σχολικό Bazaar

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της κοινότητας, διοργανώθηκε ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι με σκοπό την ενίσχυση της δράσης των συλλόγων και των σχολείων. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το τοπικό Ωδείο «Έρευνα» με την παιδική χορωδία του και μουσικό σύνολο νέων μουσικών, ανοίγοντας έτσι την Αγορά σε πρωτοβουλίες από τη γειτονιά για τη γειτονιά.

Make Something - GreenPeace

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 η Greenpeace πραγματοποίησε μια μεγάλη γιορτή δημιουργίας με στόχο την ανάδειξη τεχνικών, όπως η επαναχρησιμοποίηση υλικών ή η επιδιόρθωση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε εργαστήρια, προωθώντας το πνεύμα της δημιουργικότητας και της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Pop Up Brunch

Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης υποδέχθηκε όλη τη γειτονιά για ένα γιορτινό brunch. Για μία ημέρα ο κοινόχρηστος χώρος της Αγοράς μετατράπηκε σε ένα μεγάλο food-court, όπου διαφορετικοί πάγκοι από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις εστίασης με κοινωνικό χαρακτήρα, ετοίμαζαν και προσέφεραν στους επισκέπτες κλασικά αλλά και πρωτότυπα πιάτα brunch, με συνοδεία μουσικής από γνωστούς DJs της πόλης.

Περιοδικές - Σταθερές Δράσεις

Η Κυψέλη Μάθησης εγκαινιάζεται με δύο χώρους σταθερού εκπαιδευτικού περιεχομένου - το Digital Lab και το Learning Center - καθώς και με εβδομαδιαίες δράσεις πολιτών (Open Slots).

Digital Lab

Το Digital Lab, φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε παιδιά και ενήλικες σε σχέση με τις τεχνολογίες αιχμής, όπως ο προγραμματισμός, η ρομποτική και οι ψηφιακές κατασκευές (3d printing, laser cutting, κ.ά.). Στόχος είναι το Digital Lab να αποτελεί ένα σταθερό σημείο συνάντησης για ομάδες προγραμματιστών (open source software, copyleft, UX groups κ.ά.) για meetups, μαραθώνιους προγραμματισμού, εργαστήρια κ.ά. Εδώ και λίγους μήνες έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΚ, μαθήματα ρομποτικής και ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου για νέους και νέες 14-18 χρόνων. Πέρα από τη βελτίωση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, τα μαθήματα αυτά έχουν ως στόχο την ένταξη, καθώς 20 από τους μαθητές προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και 20 από την τοπική κοινωνία.

Learning Center

Το Learning Center, φιλοξενεί εξειδικευμένες ομάδες ή άτομα με γνώσεις πάνω σε διαφορετικές θεματικές, που αφορούν τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Το Learning Center έχει στον πυρήνα του τη φιλοσοφία της δια βίου μάθησης πρωτίστως για τους κατοίκους της περιοχής ανεξαρτήτως ηλικίας. Στον συγκεκριμένο χώρο έχει ήδη ξεκινήσει ένας κύκλος εργαστηρίων για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στη δημιουργική οικονομία σε συνεργασία με το Between The Seas Festival, μαθήματα χορωδίας και εγχόρδων για παιδιά που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με το El Sistema Greece -μια πρωτοβουλία του Impact Hub Athens-, καθώς και μαθήματα φωτογραφίας για ενήλικες σε συνεργασία με τη φωτογραφική ομάδα Διαδρομές.

Open Slots

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα (17.00- 20.00), καλούμε ομάδες πολιτών να χρησιμοποιήσουν τον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης για να συναντιούνται, να μοιράζονται απόψεις, να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες και να οργανώνουν τις κοινές τους δράσεις. Παράλληλα, προσφέρουμε τον χώρο για να φιλοξενούνται δράσεις που διοργανώνουν άτυπες ομάδες της Αθήνας -από τουρνουά σκάκι ή ντόμινο, μιλόνγκα σε ρυθμούς tango ή παιχνίδια για όλη την οικογένεια. Σκοπός των δύο αυτών «ελεύθερων ζωνών» στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Δημοτικής Αγοράς είναι η υλοποίηση εκδηλώσεων που αφορούν διαφορετικά κοινά, ώστε να «ανοίξει» ο χώρος και οι δράσεις του σε ένα όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο σύνολο ανθρώπων.

Παραγωγή Φεστιβάλ

Χριστούγεννα στην Αγορά

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φοράει τα καλά της και υποδέχεται τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά!

Δέκα ημέρες γεμάτες εργαστήρια, δράσεις, εκδηλώσεις, αλλά και υπηρεσίες που εξυπηρετούν κάποιες από τις χριστουγεννιάτικες συνήθειές μας. Δώρα, ευχετήριες κάρτες, γλυκά, παιχνίδια, μουσική και δραστηριότητες για μικρούς και για μεγάλους.

Από τις 14 έως και τις 24 Δεκεμβρίου, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μετατράπηκε σε ένα «γιορτινό κόμβο» για όλους, προσφέροντας μια σειρά εργαστηρίων, αγορών, συναυλιών και πολλές ευκαιρίες συνάντησης, διασκέδασης, δημιουργίας και χαράς για οικογένειες, νέους, παιδιά, μεγαλύτερους και μικρότερους.

Με τη συμμετοχή παραγωγών, food bloggers και chefs, ορχηστρών και μουσικών σχημάτων, ομάδων κοινωνικής οικονομίας από τον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, διοργανώθηκε μία δεκαήμερη γιορτινή συμπαραγωγή για όλη τη γειτονιά, βασισμένη στις αξίες της συμμετοχής, της υπευθυνότητας και της συνδημιουργίας.

Η Γιορτινή Κυψέλη σε Αριθμούς Ι.

 • +6000 Επισκέπτες
 • 130 Νέοι μουσικοί
 • 1 Συμφωνική ορχήστρα και 1 διεθνές μουσικό σχήμα
 • 1 Εορταστικό food court
 • 7 Τοπικοί παραγωγοί και επιχειρήσεις εστίασης με κοινωνικό χαρακτήρα
 • 5 Δραστηριότητες για γονείς και παιδιά
 • 120 Ώρες δημιουργικών εργαστηρίων
 • 10 Συνεργαζόμενες κοινωνικές επιχειρήσεις
 • 4 Τηλεοπτικές Εμφανίσεις [ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Έψιλον]

Η Γιορτινή Κυψέλη σε Αριθμούς ΙΙ.

 • 600 ευχετήριες κάρτες με φωτογραφίες των επισκεπτών της Αγοράς
 • 200 συναρμολογούμενα κομμάτια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου που σχεδίασαν οι Ludd Makerspace
 • 1.250 μερίδες φαγητού
 • Ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων εστίασης και τοπικών παραγωγών με κοινωνικό χαρακτήρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στο Pop Up Brunch
 • 4.300€ συγκεντρώθηκαν για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα από την αγορά δώρων του Κοι.Σ.Π.Ε. Αρχιπέλαγος και απασχολήθηκαν 6 άτομα του οργανισμού
 • 1.000 νέοι followers στη σελίδα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στο Facebook

Επίλογος - Πρόλογος

Όπως όταν ξεκινήσαμε το 2013 συμβάλοντας στη δημιουργία μίας γειτονιάς θετικού αντίκτυπου στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, συνδέοντας επιχειρήσεις, οργανισμούς και δημιουργικούς ανθρώπους, έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναδείξουμε συνεργατικά την αξία που διακρίνουμε, στη γειτονιά της Κυψέλης, ξεκινώντας από τη Δημοτική Αγορά της.

Πιστεύουμε ότι ένας καλύτερος κόσμος εξελίσσεται μέσα από τις συνδυασμένες ενέργειες δημιουργικών και αφοσιωμένων ανθρώπων που επικεντρώνονται σε ένα κοινό σκοπό.

Έλα στην Αγορά!

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.