Loading

ZOWE Expertise in activering, arbeidszorg en doorstroom.

ZOWE staat voor Zorgzaam Werk en is een initiatief van WAAK en ‘de branding’. De bedoeling is om mensen te activeren via arbeidszorg. Eenmaal terug gestart gaan we verder richting arbeidszorg of richting betaald werk. Het is de medewerker die zelf zijn richting bepaalt en de manier waarop we naar het doel toewerken. Ook het uurrooster en de soort activiteit zijn dus aan te geven vanuit de kandidaat-medewerker.

Daarnaast is ZOWE er ook voor mensen voor wie betaald werk niet meer haalbaar is. Voor hen biedt ZOWE de mogelijkheid om verder actief te blijven in een activiteit op maat.

Voor wie?

ZOWE richt zich niet naar mensen met een bepaald ticket of statuut. Iedereen met goesting en motivatie om langdurig actief te zijn in een (al dan niet betaalde) werkomgeving, is welkom.

Wij werken op een vraaggerichte manier, met een traject op maat dat rekening houdt met ieders mogelijkheden en verwachtingen, maar ook met de focus op de langere termijn.

Waarom ZOWE?

Wij geloven erin dat (samen) werken, binnen een context die haalbaar is en die toch voldoende uitdaging biedt, zeer belangrijk is. Het geeft zin, biedt de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen of om bij zichzelf voorkeuren en mogelijkheden te verkennen. En vooral: het kan een eerste stap zijn in een traject richting “meer”.

Voor veel mensen is de stap naar werk niet evident omdat ze reeds lang inactief zijn, omdat ze door ziekte of beperking niet in staat zijn om meteen weer betaald te werken, omdat ze zeer laag of niet geschoold zijn, moeilijk Nederlands spreken enzovoort.

Voor sommige mensen is een dagcentrum of een verlengd schoolverblijf geen passende oplossing en is betaald werk (nog) te hoog gegrepen. Voor al die mensen die toch de stap willen zetten naar arbeidszorg of betaald werk, willen wij de juiste oplossingen bieden.

Tenslotte geloven wij rotsvast dat een arbeidszorgaanpak zeer geschikt kan zijn om mensen klaar te maken voor betaald werk. Wie dat wil, kan instappen in een doorstroomtraject. Wie dat niet wil, kan actief blijven in arbeidszorg.

ZOWE telt momenteel ruim 140 medewerkers.

Hoe werkt ZOWE?

Wie start in ZOWE, kan rekenen op de nodige begeleiding en ondersteuning: een aangepast uurrooster, werk dat men graag doet, actief zijn in een rustige omgeving, coaching en begeleiding van een eigen ZOWE-begeleider.

Wij werken op maat en houden rekening met individuele mogelijkheden, beperkingen en verwachtingen. Wie in arbeidszorg wil blijven, kan dat.

Wij hebben de mogelijkheid om mensen langdurig in arbeidsmatige activiteiten te laten werken. Maar ook wie arbeidszorg als een opstap ziet naar betaald (maat)werk, is welkom. Sinds de start van ZOWE in 2015 zetten reeds 140 mensen de stap naar betaald werk. ZOWE is in die zin een soort stage waarvan de inhoud en vorm wordt aangepast aan de specifieke situatie van de persoon. Een gemiddeld doorstroomtraject duurt 4 tot 6 maanden.

Waar werkt ZOWE?

ZOWE heeft een aantal eigen werkvloeren en activiteiten die zich op verschillende locaties binnen WAAK en ‘de branding’ bevinden. Wij streven hierbij naar een breed en passend aanbod voor al onze medewerkers.

ZOWE Tuinbouw: stekken nemen en potten, bestellingen klaar zetten, onkruid wieden, plantenverzorging.

ZOWE Montage en Verpakking: diverse eenvoudige en lichte semi-industriële taken.

ZOWE Bekerwas: het reinigen van herbruikbare bekers.

ZOWE Wasserij: wassen, strijken en plooien van werkkledij en huishoudtextiel.

ZOWE Fresh: groenten versnijden en productie van dagverse soep.

ZOWE Metaal: het plooien van karton en eenvoudig verpakkingswerk.

ZOWE Groen: groenonderhoud.

ZOWE Wash&Co: wassen, strijken en plooien van werkkledij en semi-industriële taken (montage, demontage, verpakking ,…).

Broodje ZOWE: bereiden van belegde broodjes.

Op bepaalde werkvloeren ligt de nadruk eerder op langdurige arbeidsmatige activiteit, op andere eerder op doorstroom. In het geval van doorstroom starten we doorgaans op een werkvloer van ZOWE om dan relatief snel de overstap te maken naar een werkvloer binnen WAAK. Zou je liever doorstromen naar een andere organisatie? Geen probleem, daar werken we graag aan mee.

ZOWE werkt via een samenwerkingsverband - AMACO - ook nauw samen met andere organisaties, zoals Domino (Kortrijk) en Heerlijkheid van Heule (Heule). Op die manier kunnen we ook mensen laten doorschuiven naar deze organisaties, of vanuit deze organisaties naar ons.

Wij zoeken, wat ook de vraag is, naar een traject op maat.

Zin gekregen in ZOWE?

Word je reeds begeleid op vlak van werk, door VDAB, GTB of een andere dienst? Bespreek dan je interesse met hen. Je kan gerust ook contact opnemen via onderstaande gegevens.

Lieven Trioen, Verantwoordelijke Activering: lieven.trioen@waak.be - +32 56 36 23 21

Credits:

WAAK