Prosjekt hønsehauk (2021- ) har til hensikt å skaffe ny og grunnleggende kunnskap om hønsehauken i minst 10 delområder i Nord-Norge. Hønsehauken er rødlistet (NT-nært truet) og det er behov for en ny og oppdatert bestandsstatus for å verne om arten i nord. Våre undersøkelser har som formål å skaffe grunnleggende kunnskap om hønsehaukens nåværende utbredelse, trusler fødevalg, reproduksjonsevne og de generelle kravene hauken har til sitt leveområde.
Hønsehauken er sterkt knyttet til skoglandskapet og lever et skjult og hemmelig liv. Den kan bosette seg nært folk, men velger ofte sine hekkeplasser skjult i de eldste og urørte skogsområdene våre. De viktigste kravene for hauken er omliggende områder med tilstrekkelig mat, gammelskog med en viss avstand mellom trærne og trygge hekkeplasser.
Leveområdet kan variere og den nordnorske delen av bestanden viser stor variasjon i valget av hekkeplasser. I Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms kan dette være i gamle granfelt fra 1930/1940-tallet. I Kyst-Troms og Fjord-Troms velger den å hekke i løvskog og blandingsskog. Lengre nord (Dividalen, Reisa og Alta) hekker de i mer klassiske lokaliteter i eldre furuskog.
Kjente hekkelokaliteter er mangeårige og kan gå i arv mellom flere generasjoner av hønsehauker. En lokalitet har vanligvis flere reir og alle reir, samt et større område rundt hvor haukeparet oppholder seg og jakter, kalles deres territorium. Dette området forsvarer de mot andre hønsehauker og andre inntrengere.
Reproduksjon. Vi besøker lokalitetene opptil flere ganger hvert år og vi registrerer om territoriene er besatt av et par eller enkeltfugler. Videre registreres det om reirene er påbygd og i bruk. På sommeren kontrolleres hekkesuksessen og vi registrerer antall unger i reiret, ungenes alder og kjønn.
Skogbruk, inngrepssaker og vern. Hekkelokaliteter for hønsehauk er i utgangspunktet vernet av dagens lovverk, og ved hogst skal det vernes et område med radius på 50m uten at det kun etterlates øyer av skog rundt reirplassene. Videre er det anbefalt å unngå forstyrrelser innenfor en radius av 200m fra reiret i hekkesesongen (mars-august) og hogst bør ikke foregå før mindre enn 5 år uten aktivitet i lokaliteten.
Hønsehauken har preferanse for gammel skog og i store deler av det nordnorske landskapet finnes det kun lommer av den foretrukne skogstypen egnet som hekkehabitat for hauken. I dette prosjektet vil det være viktig å ivareta intakte hekkelokaliteter og framskaffe en god oversikt over alle kjente reir og territorier. Dette vil gi forvaltningen et bedre utgangspunkt for vern av hønse
Credits:
Foto: Trond Johnsen