Shrujan Client: Shrujan Trust, Bhujodi Location: Bhujodi,Dist.Kutch,Gujarat Area: 1579 sq.m

Shrujan is a non- governmental organization working in the field of women’s self employment programs through the revival and development of traditional embroidery crafts since 1969, based in Kutch region of Gujarat State in Western India.

The Shrujan campus is situated in Bhujodi 10 kms from the city of Bhuj in Kutch. In contrast to the arid desert vegetation around, one encounters A well tended orchard with varied fruit trees reminiscent of the ‘wadis’ or the orchards in the south-western region of Kutch.

Entrance of Shrujan
Foyer
Internal workshop area

• The program incorporates an expressive public face with its Main retail store, Visitor’s lounge, An exhibition gallery, Internal workshop areas, Textile design cell, Offices,Textile conservation cell,Residential quarters. The client brief demanded a sustainable architectural response taking into account seismic stability and the harsh desert climate

Ground Floor plan
First floor plan

The architecture responds to the broad physical context of the region. It attempts to evoke the desert archetype through a vocabulary of massive, continuous shielding ochre colored walls, controlled openings, the deeply shaded courtyard, and the wind towers.

Entrance

The two overriding features of the plan are the inward looking courtyard and the enclosing walls with the wind towers on the south and the west.

Circulation is both through and around the court.

The courtyard also offers a dynamic release of space at the corner on a diagonal axis to the main entrance.

internal courtyard

The entrance is signified by short flight of steps to access the retail store. A ramped corridor links the entrance to the visitor lounge, the workshops and the café, on the ground level.

Harsh light and heat were essential to the organization of the plan. The principal idea of wind catchers oriented towards the south and west directions create a passive cooling mechanism that works for all the major spaces. Small exhausts mounted in the circular barrel openings on opposite walls induce the required air changes for comfort.

Ochre painted brick walls
pebblecrete coping

• The sense of contrast is carried into the choice of materials and textures within the building. Rough pebblecrete of the copings and the plinth contrast with the ochre painted walls.

• All exterior areas are paved in exposed brick, and rough kotah stone continuing into the courtyard.

• The building is designed as a combination of moment resisting frames and shear walls in RCC and brick masonry and was detailed as per code provisions outlined in IS 13920-1993 for ductility and seismic resistance.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.